tarta - 42848 przepisów (strona:1772/2857)

Zupa na poniedziałek 178

składniki: 700 g zielonych szparagów 300 g mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml gęstej śmietany 20 g masła sól, pieprz 4 plastry boczku wędzonego tarty parmezan do posypania - opcjonalnie wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy je przez 8-10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy groszek. Całość(...)była zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do misek. Boczek wędzony podsmażamy na patelni. Kruszymy i dekorujemy nim zupę, dokładamy główkę szparagi. możemy posypać ją tartym parmezanem. Uwaga : zamiast boczku  można użyć krewetek lub przegrzebków

Przysmaki Karolki
Torcik orzechowy 289

udane.        Składniki :    80gr. miękkiego masła    80gr. cukru    5 jajek    200gr. mielonych orzechów laskowych    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej    2 łyżki rumu    1 łyżka adwokatu Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. W osobnej misce połączyć masło(...)Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Dodatkowo: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę umieścić w misie miksera i ubijać

Zabawa smakiem
Zapiekane bakłażany 283

wieprzowego 1 cebulka szalotka 3 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1/2 czerwonej papryki garść świeżej kolendry 50 ml gęstego przecieru pomidorowego oliwa sól pieprz Dodatkowo : 3 łyżki bułki tartej 20 g sera parmezan lub grana padano 1 ząbek czosnku, drobno posiekany ! łyżka posiekanej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki w proszki Piekarnik nagrzać do 200 ºC . Bakłażana przeciąć wzdłuż(...)podpieczonego mięsa dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko zalać przecierem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem a na koniec wsypać posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić. Do miseczki wsypać bułkę tartą, starty na tarce parmezan, ząbek posiekanego czosnku, kolendrę oraz ostrą paprykę, Wszystko wymieszać, odłożyć. Wyjąć z piekarnika bakłażany i lekko ugnieść miąższ za pomocą łyżki aby zrobić miejsce

Zabawa smakiem
Ciasto Rabarbarowe 219

łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Cukier puder do posypania ciasta. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać ostudzoną margarynę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić w ok 1,5 cm kawałki , wymieszać z cukrem. Ciasto w blaszce posypać po wierzchu bułka tartą ( wchłonie nadmiar soku wyciekającego

Malinowa Kawiarenka
Pikantne kotleciki na fasolce 202

konserwową fasolkę szparagową i podałam na ryżu. Szybko i smacznie. Czas : 30 minut Składniki: 20-25 dag   mielonego z piersi   indyka 1 żółtko 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem ) * sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego(...)łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z   sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki

Buniabaje w kuchni
Sznycle w fasoli 195

choć nie ukrywam, że sznycle były z zapasu. Czas: 30 minut lub 10 minut zależy czy smażymy czy odgrzewamy Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 jajko bułka tarta do panierowania 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym ( ok. 400 g - kupuję Heinza ) przyprawa Jarzynka olej(...)smażenia Pierś umyć i osuszyć. Przekroić na 4-5 małych kawałków. Rozklepać przez folię spożywczą by nie porozrywać włókien.  Posypać kotleciki Jarzynką. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z pestek winogron. Fasolkę z puszki odsączyć z sosu na sitku ( sos ma zostać.). Włożyć do garnka. Na fasolce ułożyć sznycle. Polać z wierzchu

Buniabaje w kuchni
Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce 411

zwiększyć ilość ( np. po ugotowaniu zupy na skrzydełkach). Czas : 15 minut Składniki: 4 ugotowane skrzydełka kurczaka ( bez tzw. lotek lub inne małe kawałki kurczaka wielkości skrzydełek) 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sół 1małe jajko tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem ) Z lekko ciepłych po wyjęciu(...)wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie   kości i   chrząstki ( dolna łącząca elementy skrzydełka chrząstka zostaje ). Zmiksować w Rozdrabniaczu chipsy serowe. Wymieszać składniki panierki : bułkę tartą , chipsy, paprykę. Jajko roztrzepać na talerzyku. Skrzydełka posolić - obtaczać w panierce , jajku i ostatecznie w panierce nadając skrzydełkom owalny ścisły kształt.  Rozgrzać olej i na gorącym smażyć

Buniabaje w kuchni
Parówki panierowane- smażone 223

bułka tarta, olej   z pestek winogron do smażenia 1 łyżka masła na 3 parówki Parówki ( grube w naturalnym flaczku) lekko ponacinać .Panierować w jajku i bułce tartej   2 razy. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć parówki na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami z wody i surówką

Buniabaje w kuchni
Kurczakowe oszczędności 686

szklanka drobnych kawałków kurczaka 1 jajko 1/5 szklanki śmietanki 2 suche kromki chleba tostowego mini kostka ,,Prażona cebulka " pieprz mielony przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( lub np Gyros ) bułka tarta do panierowania olej 1 łyżki masła 1 łyżka majonezu 4 kawałki żółtego sera ( kostka wielkości 1x2 cm ) Zmielić w malakserze mięso, namoczony(...)śmietance chleb . Dodać jajko   i majonez . Zmiksować. Doprawić kostką cebulową , pieprzem , czubricą ( lub Gyros ) .Podzielić na 4 części . Formować kotleciki - wkładając w każdy kawałek sera . Panierować w bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz , dołożyć masło , skropić 1 łyżką wody i dodusić kotleciki . Dodaję do masy majonez   bo mięso

Buniabaje w kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 186

dlatego nie wstawiam po raz kolejny tylko do niego Was odsyłam. Farsz : * pół kg kapusty kiszonej * garść bądź więcej suszonych grzybów * olej rzepakowy * duża cebula * sól , pieprz * bułka tarta   Przygotowanie : Kapustę gotujemy z grzybami około godziny aż będzie(...)miękka. Odstawiamy do wystygnięcia. Podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę na oleju. Całość mieszamy i przyprawiamy. Farszem nadziewamy naleśniki. Zwijamy jak na krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Najlepiej smakują ciepłe,ale i na zimno nie są złe

Magiczne Życie Marty
Kotlety do hamburgera 176

fileta z kurczaka - może być też z udek * duża cebula * jajko * 4 ząbki czosnki * bułka namoczona w wodzie * garść posiekanego oregano * 2 łyżki zimnej wody * sól , pieprz * bułka tarta  * olej(...)rzepakowy Przygotowanie : Mielimy oba rodzaje mięsa z cebulą,czosnkiem i odciśniętą bułką . Wbijamy jajko oraz dolewamy wodę. Całość przyprawiamy oregano. Dokładnie wyrabiamy i formujemy dowolne kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Można tez usmażyć bez bułki na patelni teflonowej

Magiczne Życie Marty
Grzybowe kotlety 188

jarskie kotlety z grzybów na wigilijną kolację.   Składniki : * miseczka ugotowanych grzybów leśnych * bułka namoczona i odciśnięta * jajko * duża garść natki pietruszki * 3 plasterki mozzarelli * sól , pieprz * bułka tarta(...)obtoczenia * olej rzepakowy     Przygotowanie : Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Można dla smaku dodać cebulę bądź czosnek. Ja chciałam dodać tylko natkę pietruszki. Uformować kotlety , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor

Magiczne Życie Marty
Ryba w sosie słodko kwaśnym 191

pomysł na obiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację. Składniki : * 4-5 filetów z dorsza * jajko * bułka tarta * sok z cytryny * sól , pieprz     Sos słodko kwaśny : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego  * papryka zielona , czerwona * mała marchewka * kostki ananasa z puszki * 3 łyżki cukru(...)Ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Ryba : Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Można rybę także grillować bez panierki. Wyłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym

Magiczne Życie Marty
Schabowy na niedzielny obiad 170

muszkatołowa  * 2 jajka * 5 łyżek mąki pszennej  * 5 łyżek bułki tartej * smalec wieprzowy      Przygotowanie : Mięso rozbić , przyprawy utrzeć razem i obsypać kotlety. Zwinąć w rulony, przykryć talerzem i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Rozkłócić jajka. Zmieszać mąkę z bułką tartą. Kotlety panierować w jajku i mieszance bułki z mąką. Smażyć

Magiczne Życie Marty
Panierowane parówki - szaszłyki 234

Roczek z Pomocnikami Składniki : * 5 parówek z szynki  * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżeczka ulubionych przypraw np. do pizzy  * 1 jajko * olej do smażenia   Przygotowanie : Parówki pokroić na równe kawałki. Nadziewać na przemian na szaszłykowe patyczki. Rozkłócić jajko. Maczać dokładnie w jajku. Bułkę tartą wymieszać z ziołami i obsypać szaszłyki. Czynność powtórzyć żeby parówki

Magiczne Życie Marty