tarta - 42848 przepisów (strona:1773/2857)

Nadziewane koperty z fetą 208

domową fetą. Polecam zrobić te nadziane koperty. Składniki : * naleśniki * mieszanka dowolnych warzyw mrożonych - brokuł, marchewka, fasolka szparagowa * łyżka oleju kokosowego * domowy ser feta  * ulubione przyprawy * bułka tarta * jajko * olej rzepakowy Przygotowanie : Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wrzucamy warzywa i dusimy około 10 minut(...)zostały chrupkie, ale ugotowane. Można troszkę podlać wodą. Dodajemy ulubione zioła oraz fetę, wszystko razem mieszamy. Nadziewamy naleśniki, składamy je w kopertę. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Są idealne na ciepło, ale i na zimno smakują wybornie

Magiczne Życie Marty
Kotlety brokułowe i pyszne burgery z awokado 170

oliwy z oliwek * 1 jajko * garść orzechów włoskich * garść bułki tartej * czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Brokuły ugotować, przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Orzechy podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać. Brokuł rozdrobić widelcem, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko oraz orzechy i bułkę tartą. Przyprawić i dobrze wymieszać. Uformować kotlety i usmażyć

Magiczne Życie Marty
Kotlety mielone z pieczarkami,lubczykiem i pieprzem cytrynowym 206

oliwy z oliwek * jajko * kajzerka namoczona w mleku * łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Prymat * łyżeczka pieprzu cytrynowego Prymat * szczypta lub czyku Prymat * sól do smaku * bułka tarta  * olej rzepakowy(...)smażenia  Przygotowanie : Cebulę i pieczarki posiekać w drobna kostkę. Przesmażyć na oliwie, dodać do mięsa. Całość wymieszać z jajkiem, bułką oraz przyprawami. Można kotlety obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor. U mnie podawane były z ziemniakami i mizerią

Magiczne Życie Marty
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami 190

mięsa mielonego z łopatki * mała szalotka * kilka pieczarek * 3 suszone pomidory odsączone z oliwy  * łyżka startego żółtego sera * bułka namoczona w mleku * jajko * sól, pieprz * bułka tarta do panierowania  * olej rzepakowy do smażenia  Przygotowanie : Szalotkę drobno posiekać, przesmażyć na łyżce oleju razem z posiekanymi pieczarkami. Dodać do mięsa razem(...)posiekanymi pomidorami oraz odciśniętą bułką. Można dodać czosnek, ale już tutaj dominuje takie połączenie smaku że nie dodawałam. Wymieszać z przyprawami, jajkiem i serem. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, sosem pieczarkowym i konserwową papryką

Magiczne Życie Marty
Jeśli piątek, to rybka! 207

dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka sól, pieprz, odrobina tymianku sok z 1 cytryny szklanka bułki tartej szklanka mąki Jajko rozmąciła. Dorsza oprószyłam przyprawami, skropiłam cytryną, odstawiłam na kwadrans do lodówki. Następnie panierowałam go w jajku i mące wymieszanej z bułką tartą (panierka jest wtedy lżejsza). Usmażyłam na złoto. Osączyłam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. 200ml śmietanki

W kuchni Karmel-itki
Na kalarepkę marsz! ZAPIEKANE KALAREPKI FASZEROWANE. 212

suszone średnia cebula jajko 3-4 łyżki bułki tartej Kalarepki ładnie obrać, ściąć główki i wydłubać środek, najlepiej za pomocą mocnej, twardej łyżeczki do kawy. To, co zostało, starłam na tarce i dodałam do mięsa. Pieczarki również starłam, cebulę drobno posiekałam, dorzuciłam do mięsa. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy, bułkę tartą i dokładnie wyrobiłam jak masę na mielone

W kuchni Karmel-itki
KOSZYCZKI PIECZARKOWE. 190

farszu solą. PIECZARKOWE KOSZYCZKI. /autorski;/ na 6 koszyczków plasterki szynki - w zależności jakiej używamy, dużej, małej, ilość zmienna 5 pieczarek 3 jajka 3-4 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej pieprz, sól,  czosnek suszony, mielony 1 mała cebula olej roślinny Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Foremki do babeczek smaruję warstwą oliwy, wypełniam  szynką na kształt koszyczków(...)obieram, drobno siekam i podsmażam. Pieczarki płuczę, ścieram na tarce, dodaję do cebuli,  po czym zdejmuję z ognia. Jajka roztrzepuję z mlekiem, przyprawami. Dodaję starte  pieczarki, bułkę tartą i dokładnie mieszam ze sobą. Wykładam do foremek wyłożonych wędliną, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Koszyczki piekę 15-20 minut, aż pięknie zbrązowieją. Świetnie się sprawdzą jako

W kuchni Karmel-itki
SCHABOWE Z INDYKA. 258

rozbryzgują się na szybie, po czym spływają strumykami. Bawię się błyszczącymi jak kocie oczy guzikami. SCHABOWE Z INDYKA. /własny;/ podwójny filet z indyka jajka nieco mleka bułka tarta sól czosnkowa, pieprz kolorowy tymianek Fileta dzielę(...)pojedyncze, następnie kroję w mniej więcej równej grubości i wielkości kawałki. Rozbijam je delikatnie, nacieram solą, pieprzem, tymiankiem. Rozrabiam jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w jajku i bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z surówką z kapusty czerwonej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
DORSZ SMAŻONY PANIEROWANY. 207

różne ryby na świątecznym stole. na przykład TILAPIA czy właśnie dorsz. DORSZ PANIEROWANY SMAŻONY. /przepis spontaniczny;/ dorsz świeży oprawiony (u mnie kawałki z grzbietem, a'la dzwonki) bułka tarta mąka jajko sól, pieprz cytrynowy olej do smażenia Oprawionego dorsza myję, suszę. Bułkę mieszam z mąką w stosunku 3 : 1 (3 objętości bułki, 1 objętość mąki). Rybę solę(...)posypuję pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam na 30 minut. Cytryna "zabije" specyficzny smak ryby. Jajko roztrzepuję. Panieruję kawałki ryby najpierw w jajku, potem  w mieszance bułki tartej i mąki. Opanierowane ryby układam na rozgrzanym oleju, smażę na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączam z nadmiaru  tłuszczu na ręczniczku papierowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 326

czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 główki kapusty pekińskie jajko sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku łyżka słodkiej mielonej papryki łyżeczka koncentratu pomidorowego olej roślinny do smażenia pęczek pietruszki do dekoracji Kapustę pekińską siekam dość drobno. Obieram cebulę, czosnek i również siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie

W kuchni Karmel-itki
Krokiety z kapustą i grzybami 219

ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę(...)mineralnej gazowanej 2 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni. Obtaczamy zawinięte naleśniki z farszem w jajku i bułce tartej. Obsmażyć. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Jajka faszerowane 265

bułka tarta                                                      masło                                                  Wykonanie Jajka gotujemy(...)ucieramy ( najlepiej widelcem ) tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Powstałym farszem , napełniamy białka (w gniazdach po żółtkach ). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy  na masełku na złoty kolor

Słodkości i nie tylko
Pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym 165

Składniki dla 4 osób:   1 podwójma pierś z kurczaka ok. 60 dag pół opakowania szpinaku mrożonego brykieta 2 ząbki czosnku sól, pieprz łyżka masła jajko i bułak tarta do panierowania olej do smażenia Szpinak należy rozmrozic na sicie. Pierś myjemy i formujemy 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy rozmrożony szpinak i podsmażamy ok. 10 minut. Dodajemy(...)nożem z grubszej strony, robimy kieszonki (nacinamy wzdłuż ). Do takiej kieszonki napychamy łyżką ostudzony farsz szpinakowy. Na talerzu roztrepujemy jajko  moczymy w nim roladki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rogzranej patelni na złoty kolor

Słodkości i nie tylko
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 464

margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko   Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika kropel zapachu migdałowego   Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego(...)się ciasta w temp. 180 C. Odstawić do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy

Słodkości i nie tylko
Kotlety schabowe z krazkami ziemniaczanymi 201

plastrow schabu  8 duzych ziemniakow  6 listkow salaty ( do dekoracji)  sol  pieprz  panier ( maka, jajaka, bulka tarta) Schab myjemy, osuszamy i klepiemy tluczkiem  Doprawiamy przyprawami mieso(...)odstawiamy aby mieso naszlo przyprawami Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki  Obtaczamy mieso w panier ( wpierw obtaczamy w mace, potem w jajku a na koniec w bulce tartej)  Na rozgrzana patelnie kladziemy kotlety posmarzajac je z obu stron, potem wszystkie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu co jakis czas obracajac  W tym samym czasie smarzymy

Klaudynkowa kuchnia