śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki, nieco inne proporcje składników i doprawienie więc wybaczcie mi podobieństwo. Obie tarty wyszły pyszne więc wybierzcie sobie(...)która Wam się bardziej podoba. A ze śliwek robię też pyszne powidła - przy drobnych zmianach dodatków uzyskamy ciekawe smaki . Dla tych, którzy nie przepadają za śliwkami mam cudowną Tartę z czekoladą i orzechami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzałyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo: 700 g wiśni (używamy wiśni z kompotu) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów około 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Tak jak przy tradycyjnym kruchym cieście polecam wyrabianie go w misce blendera. Wrzucacie wszystkie składniki i po kilku sekundach baza jest(...)około 15 minut. Wiśnie odsączamy z nadmiaru płynu. Przekładamy do rondelka, posypujemy cukrem i mąką chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Wiśnie powinny mieć konsystencję frużeliny. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wykładamy wiśnie, na górę wiśni wysypujemy pozostałą kruszonkę oraz płatki migdałowe. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do zezłocenia
Mania Gotowaniaplastrów szynki konserwowej ok. 30 dkg tartego żółtego sera majonez czosnek Żółty ser trzeba zetrzeć na tarce jarzynowej (ale lepiej jak jest drobniejsza niż moja), chyba, że gotowy tarty kupicie. Do sera trzeba przecisnąć czosnek, ząbek, dwa, trzy ... nie podam Wam konkretów, bo po pierwsze ząbki są różnej wielkości, po drugie każdy ma inny gust. Do tego
Co w głowie piszczypieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia 5 jajek mąka pszenna bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów. Każdy plaster schabu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. 1 farsz: pomidory i ser kroimy w drobną kostkę, mieszamy(...)rozmarynem, studzimy. Przygotowujemy dwa rodzaje roladek schabowych, na jednych układamy farsz pomidorowo-serowy, na drugich farsz boczkowo-grzybowy. Każdą roladkę dokładnie zwijamy, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wkładamy roladki na gorący olej stroną łączenia od dołu, smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony aż roladki będą rumiane. Gotowe roladki odsączamy na ręczniku papierowym. Można je podawać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętartej chili w młynku Kotani 1 jajko sól do smaku 1 łyżka oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią, 1 marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 papryki kolorowe, 1 litr wody, 3 ziemniaki, pieprz czarny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe mielimy, doprawiamy chili i solą, dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy i formujemy małe klopsiki. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie (ok. 1 litra). Klopsiki wyjmujemy. Pokrojone w kostkę warzywa szklimy na mieszance oleju i przekładamy do garnka, w którym gotowały się klopsiki, dodajemy pastę curry i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 15 minut, następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę i gotujemy dalsze 15 minut. Do garnka ponownie przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoszyk zielonek, a dzisiaj właśnie upajaliśmy się ich smakiem, Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) są przepyszne. SKŁADNIKI: gąski – kilkanaście sztuk 2 jajka 50 ml mleka bułka tarta do panierowania sól i pieprz do smaku 1/2 szklanki oleju PRZYGOTOWANIE: Oczyszczamy gąski ze ściółki, ściągamy skórkę(...)odcinamy korzonki, płuczemy na sicie. 2 jajka mieszamy trzepaczką z 50 ml mleka. Każdy grzyb dokładnie maczamy w roztrzepanych jajkach, potem panierujemy gąski dokładnie z każdej strony w bułce tartej. Gąski smażymy z obu stron na gorącym oleju. Usmażone gąski układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i wykładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapiekanka (fast food) jest popularna w barach szybkiej obsługi. U nas w domu też są popularne. Przygotowuję zapiekanki od czasu do czasu, dzisiaj trochę podrasowana: siekany schab, pieczarki i tarty ser gouda. Potrzebujemy 2 mini bagietki, które kroimy na pół. 15 dag schabu drobno siekamy, (może to być inny rodzaj mięsa) doprawiamy solą, papryką, pieprzem i majerankiem, zostawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętartej. Krokiety smażymy na złoto z każdej strony zaczynając od łączenia krokieta! U nas krokiety z chleba tostowego będą na Sylwestra! Ponieważ te krokiety to idealna przekąska sylwestrowa lub karnawałowa. Nie będę pisać ile sztuk jakiego produktu potrzebujemy, gdyż wszystko zależy od ilości krokietów, które chcemy przygotować. Oprócz chleba, kiełbasy, plastrów sera potrzebujemy do tego jeszcze jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do doprawienia i olej do smażenia. Z apraszam na pyszne, chrupiące krokieciki z chleba tostowego. Podajemy krokiety np. z ketchupem The post Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukrem pudrem i kakao. Siekamy je z masłem. Dodajemy żółtko i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki. Następnie wykładamy ciastem spód formy na tartę (o wymiarach 12 x 35 cm). Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Upieczony spód odstawiamy(...)mleka. Dodajemy cukier i wiórki i cały czas mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Na kruche ciasto wykładamy budyń a następnie łyżeczką nakładamy jasną masę tworząc kleksy. Tartę ozdabiamy malinami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blogcukinie Bułka tarta 3 jajka Sól Wykonanie: Cukinię pokroić w plastry Jajka rozbełtać i posolić Cukinię obtoczyć z dwóch stron najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć z dwój stron aż się zarumienią Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMplasterków boczku wędzonego świeża bazylia 10 kulek mini mozzarelli 1 jajko 1 cebula 1 czubata łyżka bułki tartej sól, pieprz wykonanie: Cebulkę siekamy w kostkę i lekko podsmażamy by ją zeszklić. Mięso mielone łączmy z cebulą, jajkiem, bułką tartą i posiekaną bazylią (około 2-3 gałązek) Wszystko dokładnie wyrabiamy by uzyskać jednolitą masę. Mięso dzielimy
Przysmaki Karolkiuznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie : Masa jabłkowa : jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. . Tak . przygotowane . jabłka . zdjąć . z . ognia . dodać . bułkę . tartą, . cynamon . wymieszać. Odstawić
RAROSSASzybki prosty sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki mąki sól , pieprz do smaku bułka tarta olej Ugotowane(...)ziemniaki przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić drobno i podsmażyć, do ziemniaków dodać cebule, jajka, sól oraz pieprz. Ciasto dokładnie wyrobić, następnie z wyrobionego ciasta formujemy krokiety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. rrarossa@gmail.com
RAROSSAmąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia(...)delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Biszkopt podzielić na trzy części, każdą przełożyć masą jabłkową, wierzch posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSApietruszki 2 serki topione 2 ząbki czosnku duża cebula papryczka chili 3 łyżki papryki słodkiej pół łyżeczki curry pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta Ciasto: 750 g mąki 2 żółtka 2 szklanki bulionu Przygotowanie ciasto: Do mniejszego garnuszka wlewam 2 szklanki bulionu i zagotowuję, po zagotowaniu ściągam garnek z ognia(...)pół łyżeczki papryki ostrej. Na wyciśnięte kółka wkładamy, małą łyżkę farszu i zlepiamy je na kształt udka kurczaka, następnie panierujemy je w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je we frytkownicy nagrzanej na 180C przez 14 minut ( czas smażenia zależy od wielkości Coxinha moje są dosyć duże jak na zdjęciu) Smacznego
Niezły Młynek