tarta - 42848 przepisów (strona:1766/2857)

Mini kebaby z nadziewanymi pomidorami - Grecka uczta 231

bułki tartej natka pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa sól, pieprz 3 ząbki czosnku 3 ogórki gruntowe 1 mały jogurt grecki 1 łyżeczka cebuli olej do skropienia pomidorów  Przygotowanie: Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, wyciskamy jeden ząbek czosnku, 1 łyżeczkę cebuli bardzo drobno posiekaną i 1 łyżeczką posiekanej pietruszki, dodajemy bułkę tartą. Wszystko dobrze mieszamy, następnie oblepiamy patyki do szaszłyków i smażymy na patelni grillowej (może być zwykła ale musimy dodać odrobinę oleju) Faszerowane pomidory: Kaszę gotujemy i ostudzamy. Odetnij górną część pomidorów i wyjmij miąższ. Posiekaj go i wrzuć do miski w której połączysz z kaszą,  garścią pietruszki (zostaw trochę do sosu

Niezły Młynek
Rolada z żółtego sera z papryką 212

Składniki - 20 dag mielonego mięsa - 10 dag czerwonej papryki - 7 jajek - 20 dag majonezu - 30 dag żółtego sera - sól, pieprz - vegeta, bułka tarta - olej Wykonanie Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5 jajek rozmącić, wymieszać z serem i majonezem. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć pergaminem, też natłuszczonym. Wylać masę serową i piec 15 minut(...)temperaturze 200 o C. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Mięso wymieszać z pozostałymi jajkami, papryką i odrobiną bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Wyłożyć na wypieczony ser i zwinąć w roladę. Piec 30 minut w temperaturze 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada

Świat Smaku
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 538

jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ryż gotujemy w osolonym wrzątku(...)wyciskamy, a cebule drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Siekamy pół pęczka natki i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy także obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki. Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy rękami, aż składniki połączą się. Na końcu dosypujemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy. Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się gniazd

Poezja smaku
Bo kwiatki lubią słońce czyli o tym jak przemyciłam kalafiora 178

bułczano- maślanej okrasy nie przejdzie. Nie ma bata. Ma być omasta i basta! A co ja biedna miałam zrobić z dwoma zalegającymi kalafiorami w lodówce, gdy nawet okruszka bułki tartej nie uświadczysz na gospodarstwie? Najprościej ruszyć głową. Przypomniałam sobie, że Margarytka nie tak dawno serwowała kotlety kalafiorowe. No i masz babo rozwiązanie. A i z panierką sobie poradziłam(...)drobny proszek. Z masy uformowałam kotlety, które obtoczyłam w słonecznikowej panierce. Całość smażyłam na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano.   Jeśli macie dobre, kleiste ziemniaki to mąka, tudzież bułka tarta lub kasza manna, jest zbędna. Ja nie dodawałam także jajka (jak to poleca Margarytka).  Może następnym razem... Inspirowałam się tym  przepisem

bastalena
Dziwne? Ale zjadliwe #1 Ślimak, ślimak pokaż rogi... 212

centrum posadziłam jajko. Całość polałam resztą sosu, oprószyłam oregano. Zapiekłam w 170st. przez 15-20min. Oczywiście najlepiej smakuje z chrzanem! No i kubkiem żurku... Taka tarta, tudzież pizza, może doskonale sprawdzić się na wielkanocnym stole. Spróbujcie? Zawsze to jakieś urozmaicenie na świątecznym stole. Tradycja i nowoczesność w jednym

bastalena
1433.Schabowe pod pierzynką 147

tarta sól, pieprz vegeta majonez cebula ser żółty Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Jajka roztrzepać, dodać przyprawy. Kotlety panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej..Smażyć z obu stron na rumiano. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, doprawić. Usmażone kotlety posmarować majonezem, położyć zeszkloną cebulę i przykryć startym serem .Zapiec

Moje domowe kucharzenie
1501.Kotlety mielone z dynią 229

mięsa mielonego  10 dkg  dyni  1 cebulka  1 czerstwa bułka 1 jajko  sól ,pieprz  wegeta, majeranek zioła prowansalskie  bułka tarta do obtoczenia  Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Dynię obrać i zetrzeć na tarce(...)małych oczkach, cebulę drobno posiekać. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę i startą dynię, posiekaną cebulkę, jajko  i przyprawy. Wyrobić masę i formować niewielkie kotleciki, można obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
1567.Kotlety schabowe 221

jajka  bułka tarta przyprawa Szeherezada Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z przyprawą.Kotlety obtoczyć w mące, jajkach, a następnie w bułce tartej i usmażyć z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Schabowy czy ryba? 201

przyprawa do ryby  mąka  jajka sól, wegeta bułka tarta  Rybę pokroić na kawałki,natrzeć przyprawą, panierować w mące, jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej .smażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Klopsiki z mikrofalówki 225

Szeherezada ..polecam.., bo warto mieć taką przyprawę .. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko  1 duża cebula 2 – 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz koperek przyprawa Szeherezada Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulkę,jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.Uformować niewielkie kulki. Wlać wodę do pojemnika bazowego, klopsiki ułożyć w koszyku parowym, zatrzasnąć klipsy

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w marynacie pomidorowej 230

zalewy zależy od ilości mięsa.. pierś z kurczaka [ u mnie mięso gulaszowe drobiowe] sól  pieprz przyprawa do shoarmy olej rzepakowy do smażenia  jajko  bułka tarta  Zalewa: ¼ szkl. octu spirytusowego  ½ litra wody  2 cebule  ½ łyżeczki pieprzu  ½ łyżeczki słodkiej papryki  ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego  kilka ziaren ziela angielskiego(...)kawałki (około 5cm na 5cm). Doprawić solą i pieprzem i przyprawą , odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie kawałki mięsa maczać w  rozkłóconych jajkach, a później obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.   Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, przecier pomidorowy oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować

Moje domowe kucharzenie
Ryba w sosie pieczarkowo-pomidorowym 230

właśnie do tej ryby wykorzystałam kilka produktów dostępnych w tym sklepie...gorąco polecam , bo warto.. dowolna ryba sok z cytryny 2 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta sól morska pieprz czarny  Sos 0,5 kg pieczarek 4 cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub   pomidory rozdrobnione olej z ryżu 1 łyżka octu(...)listek laurowy , ziele angielskie sól różowy pieprz ziarnisty w zalewie Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki w plasterki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju,dodać pieczarki i dusić około 20 minut na wolnym

Moje domowe kucharzenie
Oszukane kotlety schabowe..czyli mortadela w panierce 215

mortadela  jajko sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Mortadelę pokroić w 2-3 milimetrowe plastry. Zamaczać w rozkłóconym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, do zarumienienia panierki

Moje domowe kucharzenie
Pan de sal 231

szkl. letniej wody 1/4 szkl.oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, cukier, następnie  wodę wymieszaną z olejem. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie(...)objętości (około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec

Moje domowe kucharzenie