zawsze na "oko", ale przepis podaję taki jaki znalazłam w necie .. 1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4 kotlety) 1 l mleka 2 cebule 2 jaja bułka tarta sól i pieprz przyprawa Kuchta smalec do smażenia Wieprzowinę pokroić na 4 grbe kotlety. Każdy z nich rozbić dokładnie na dość duże kotlety; żyłki i włókna tłuszczu w środku(...)pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto
Moje domowe kucharzeniedrobiowe 50 dkg mięsa mielonego śliwki suszone 1 cebula 2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego sól czosnkowa jajka bułka tarta Skórki wyczyścić , posypać przyprawą do drobiu i odstawić do lodówki na 12 godzin.Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną cebulkę i doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, formować niewielkie(...)kotleciki i nałożyć na kawałek skórki.Na środku położyć także śliwkę suszoną.Ciasno zawinąć w roladki i spiąć wykałaczką.Obtoczyć w roztrzepanych i doprawionych jajkach ,a potem w bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju lub we frytkownicy
Moje domowe kucharzenieszkl wody 1 szkl mleka szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz garść suszonych grzybów 30 dkg kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo jajka bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie(...)soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
Moje domowe kucharzeniewedle gustu bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano na oleju
Moje domowe kucharzeniekonkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. 1 szkl. ryżu parboiled Kupiec kostka rosołowa 20 dag pieczarek cebula 2 jajka sól,pieprz, wegeta koperek bułka tarta do panierowania(...)Ryż ugotować z dodatkiem kostki rosołowej na sypko.Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z pieczarkami, jajkami .Doprawić do smaku.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron
Moje domowe kucharzeniecebuli 1 łyżka słonecznika 2 jajka 50ml mleka 1 łyżka bułki tartej Sól, pieprz Przepis: Cebulę drobno siekamy w kostkę, plastry krakowskiej również. Razem ze słonecznikiem i kukurydzą wrzucamy te składniki na patelnię i smażymy do zarumienienia. W misce rozbijamy jajka, dodajemy mleka, bułkę tartą razem z przyprawami i dokładnie mieszamy na gładką masę. Całość przelewamy
Emcia Pichcismażenia Przepis: Pierś kurczaka obmywamy i nacieramy przyprawą do drobiu. Odstawiamy na 30 minut. Następnie w rozbełtanym jajku maczamy z każdej strony i obtaczamy bułką tartą. Tak przygotowane piersi, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy do zarumienienia z każdej strony. Wspaniałymi dodatkami do chrupiącego kurczaka są frytki i kiszony(...)jakiś czas można sobie pozwolić na taki zestaw :) Przyprawa do drobiu po myśliwsku świetnie się spisała, naprawdę! Dodała mięsku fajnego zapachu i smaku. Panierka z pikantnej bułki tartej to strzał w 10! Jest faktycznie pikantna! Pycha :) insertCookd("47ce4fb177ea5a960f54c981c4f7da15
Emcia Pichciłyżek bułki tartej Sól Olej do smażenia Przepis: Bób płuczemy i przesypujemy do garnka z wodą i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Marchewkę obieramy i kroimy w grube talarki i dodajemy do bobu. Całość gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Pod koniec gotowania kroimy w drobną kosteczkę cebulę i podsmażamy ją na złoto. Na patelnię dosypujemy bułkę tartą
Emcia PichciKotlety sojowe umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącą wodą z dodatkiem kostki rosołowej. W wywarze kotlety leżą ok. 10 minut. Następnie obtaczamy je w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Ziemniaczki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie talarki. Talarki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto(...)każdej strony. Przed podaniem lekko je solimy. Do ziemniaków pasuje prosty dip - zmieszany ketchup z majonezem. Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach tarki. Do startej marchewki dodajemy chrzan oraz majonez. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Kotlety Sojowe a’la schabowy, należące do linii produktów sojowych Sante, produkowane są z wysokiej jakości odtłuszczonej mąki sojowej niemodyfikowanej
Emcia Pichcicukinie (ok. 400 g) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki siekanego koperku Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Cukinie myjemy i odkrawamy końce. Następnie ścieramy cukinie na najgrubszych oczkach tarki. Całość lekko odsączamy z nagromadzonego soku. Następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz koperek. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej
Emcia PichciSkładniki: łyżka oliwy z oliwek duża cykoria 3 łyżki tartej bułki natka pietruszki 5 łyżek startego parmezanu 2 szklanki sosu pomidorowego 400 g pieczarek średniej wielkości 4 ząbki czosnku średnia cebula biała sól pieprz Przygotowanie: Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty! Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby(...)hartujemy i odcedzamy. To naprawdę działa. Przygotowanie farszu: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) - drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem. Sos pomidorowy: smażymy na oliwie cebulę i czosnek
Moja smaczna kuchniaopakowaniu pisalo. Po wyjeciu ciasteczek okazalo sie ze to nie bylo ciasto francuskie a do tarty. Ale ciastka i tak byly dobre, a ciasto na tarte swietnie pasuje na ciasteczka. W sumie wyszly kroche ciastka. Polecam zrobic sobie takie same. Ja zamierzam sprobowac z owocami zrobic
Klaudynkowa kuchniaoliwki · ½ papryki · ½ opakowania jogurtu naturalnego · 1/3 szklanki bułki tartej · około ½ szklanki sezamu lub płatków owsianych górskich · czosnek granulowany, zioła do drobiu, pieprz cayenne, przyprawa do gyrosa(...)łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki (około 5 cm).Przełożyć do miski. Przyprawić i wymieszać z jogurtem. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Ja używałam zarówno sezamu jak i płatków. Część kurczaka panierowałam w płatkach owsianych, a drugą w sezamie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kurczaka
Mania GotowaniaIdealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam. Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry(...)łyżka ciemnego sosu sojowego Składniki: Mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsy pieczemy 30 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę
Mania Gotowaniasuszone wiśnie. Bardzo proste w wykonaniu, ciekawa alternatywa dla tradycyjnych klopsików. Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym Składniki: Pulpety: 1/4 szklanki suche bułki tartej 1/4 szklanki suszonych wiśni 1/2 szklanki pistacji 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki suszone oregano 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu(...)Mieszamy dokładnie, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy prze z około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Do mięsa dodajemy jajko i bułkę tartą, wszystko dokładnie zagniatamy. Formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm. W dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsy na brązowy kolor z każdej strony, przez około
Mania Gotowania