Zawsze uważałam kwiaty za piękny, lecz całkowicie niepraktyczny upominek. Zmieniłam jednak zdanie, gdy przygotowałam te tartaletki w prezencie dla... siebie na imieniny ;) Zdjęcia tart z jabłkowymi różami parokrotnie mignęły mi w sieci. Ja jednak zamiast całego bukietu, wybrałam pojedyncze kwiaty. Krucha, aromatyczna babeczka z kajmakiem wykończona jabłkową różą. Pyszności... A na koniec: Wszystkim Kasiom, Kaśkom i Katarzynom składam najlepsze życzenia
Pełny talerzśmietany kremówki kilka malin Przygotowanie: Wszystkie składniki na spód,czyli ciasteczka, czekoladę oraz masło wkładamy do blendera i miksujemy na mokry piasek Przygotowujemy formę na tartę - smarujemy masłem. Wysypujemy do niej ciasteczkową masę i formujemy dno oraz boki. Schładzamy, do momentu przygotowania nadzienia. Mleko i pianki marshmallows umieszczamy w garnuszku. Lekko podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia pianek w mleku
Luźna Kuchniapiórka. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Oprószyć ją solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i rozłożyć ciasto, a następnie wyłożyć zeszkloną cebulę. Posypać startym serem. Tartę ozdobić paskami ciasta. Ciasto posypać tymiankiem. Piec w 200 stopniach C około 15 min. Podawać gorące
O kuchni z uczuciemRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę
Humanistka w kuchniRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 2, 5 szklanki jagód 1 serek mascarpone 250 g 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Na tarteletki wykładamy jagodowy krem, dekorujemy jagodami. Wkładamy
Humanistka w kuchniciasta a także masę serową tworzyłam sama. Jeżeli nie boicie się mojego eksperymentu ( mąż przeżył ja także ;-) no i mruczał cały czas.. ;)) to podaję przepis na wytrawną tartę serową. Jest naprawdę pyszna. Robiłam ją po raz drugi, bo za pierwszym razem przysiadły się do niej cztery osoby i zostały dla mnie jedynie okruszki. Składniki spód: 1 ½ szklanki
Na słodko lub wytrawnieJeżeli ktoś nie lubi szpinaku lub po prostu akurat go nie ma to tartę można zrobić bez szpinaku, jednak należy wtedy dodać więcej jajek 6-7. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/4 paczki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka śmietany 1 ząbek czosnku 30 dkg boczku wędzonego 1 czerwona cebula (może też być zwykła) 4 jajka 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej
IMPRESJA SMAKUWitajcie, przedstawiam Wam nowy przepis przesłany przez Michała na Dietetyczną Tartę . CZYTAJ DALEJj
Sylwetka Od Kuchniakceptowane jedynie w formie barszczu lub zasmażane jako dodatek do obiadu. Połowa mojej rodzinki je uwielbia, druga połowa szczerze nienawidzi:) Cóż zrobić tak to bywa. Wielbicielom szczerze polecam pyszną tartę w której słodki smak buraków idealnie równoważy słona feta. SKŁADNIKI ciasto 225 gram mąki 140 gram masła szczypta soli łyżka zimnej wody farsz 4 średni buraki oliwa
Magiczna kuchnia Dariiprzyniosła mi do spróbowania kawałek pizzy domowego wypieku. Z sosem holenderskim kurczakiem i szpinakiem. Jadłam, jak gdybym tydzień nie widziała obiadu. Taka pizza ciągle przede mną. Zamiast pizzy zrobiłam tartę i powiem Wam, że ho ho, była zacna! Na wieczornej Żarłostacji zniknęła migiem :) Czytaj więcej
bistro mamatylko zobaczyłam tytułową tartę na blogu http://venidle.wordpress.com wiedziałam, że muszę ją zrobić. Minimalnie zmodyfikowałam przepis, dodałam odrobinę ziół. Dawno nie miałam tak wdzięcznego tematu do fotografii. Serdecznie Wam polecam przepis. Ciasto wychodzi bardzo dobre, w ilości akuratniej. Nadzienie jest zwarte, należy pamiętać o solidnym jego posoleniu i popieprzeniu, by nie było zbyt mdłe, jeśli nie dodajecie curry. Poniżej prezentuję
W kuchni wieczoremwyrobić rękami, by jajko dobrze się rozprowadziło. Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki. Po wyjęciu dzielimy ciasto na 4 porcje i rozwałkowujemy na wielkość foremek do tart. Wykładamy nim foremki, nadmiar odcinamy wałkiem. Koniecznie dokładnie nakłuwamy spód ciasta. Pieczemy 20-25 min. do zarumienienia się. Następnie wykładamy na kratkę, by wystygły. W tym czasie robimy krem. Ubijamy
W kuchni wieczoremmiski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut. Nektarynki obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy na male kawałki, które następnie
Słodkie Przyjemnościodstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego obrane jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Białka ubijamy
Słodkie Przyjemnościlikierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę - u mnie forma o średnicy ok 25 cm, przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć truskawki, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze
Stare Gary