tarta - 42848 przepisów (strona:1756/2857)

Tarta nadziana farszem jabłkowym 178

Mniammm.......uwielbiam nasze polskie jabłka i wypieki z ich wykorzystaniem.Tym razem zapraszam na pyszną tartę nadzianą mnóstwem jabłek. Ciasto: 360 g mąki pszennej 200 g masła 60 g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli Na stolnicę wysypać mąkę,do mąki dodać masło,cukier puder,żółtka i sól.Wszystkie składniki posiekać nożem do konsystencji kruszonki a następnie szybko zagnieść ciasto.Podzieli

Anielskie wypieki
Tarta drożdżowa z owocami 244

wycięciu skrawki zagniatamy, posypujemy mąką i zostawiamy na potem. Gdy ciasto w blaszkach wyrasta sobie pod przykryciem :) szykujemy owoce. -- Wykładamy owoce na ciasto i posypujemy cukrem waniliowym. -- Jak na tartę przystało ozdabiamy ją paskami z ciasta, które przedtem pocięliśmy w paski. -- Całość przykrywamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. -- Pieczemy w 185 st. C  15-20 minut. -- -- Po wystudzeniu posypujemy

chleba naszego
Tarta "malina w czekoladzie" 232

ciasta wykładamy folią aluminiową i wsypujemy obciążenie (groch,ryż itp).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na ok.15-20 minut,po 10 minutach ściągamy folię i pieczemy dalej.Upieczoną tartę studzimy. Ganasz czekoladowy 250 g śmietanki 30% 300 g czekolady deserowej 40 g miękkiego masła 200-250 g mrożonych malin* Śmietankę doprowadzić do wrzenia.Czekoladę połamać i wrzucić do gorącej

Anielskie wypieki
Tatraletki limonkowe 212

jest naprawdę boskie. Nie da się tego opisać tego trzeba po prostu  spróbować.  Tartaletki wykonałam według przepisu w reklamie pewnej czekolady w majowym numerze "Kuchni" (przepis na tartę). Polecam też ciasto czekoladowe z limonkowym kremem, na które przepis znajdziecie tu .  TARTALETKI LIMOKOWE  z CZEKOLADĄ i DŻEMEM Składniki: (na 7 sztuk) 1 słoik dżemy z czarnej porzeczki

Bon appetit mon amie
Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami 208

Szpinak wyłożyć na podpieczony spód, na to pokruszyć fetę. Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną i ziołami prowansalskimi. Na wierzch ułożyć pomidorki pokrojone w plasterki. Lekko docisnąć. 5. Tartę piec 30 minut w 180 st.C (termoobieg). Na ostatnie 5 minut zwiększyć temperaturę do 200 st.C. 6. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia Bazylii

Kuchnia domowa Ani
Tartaletki z rabarbarem 221

Znalazłam przepis na tartę rustykalną u Asi z Kwestia Smaku i postanowiłam według tego pomysłu zrobić tartaletki. Rabarbalove trwa od maja w nieskończoność, przynajmniej u mnie i dlatego rabarbar wykorzystuję dopóki jest. Wyszło mi 5 znakomitych, pysznych ciastek idealnych do kawy czy herbaty. Polecam gorąco do wypróbowania. Tartaletki z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta z ciasta francuskiego na zielono 241

Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej sos na ciasto, a następnie układamy pokrojoną w plasterki cukinię i kurczaka. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 15min. Po tym czasie wyjmujemy ją, umieszczamy na niej pozostałe składniki – groszek, szpinak i ser. Wkładamy do piekarnika na kolejne

Podwójnaporcja
Krem patissiere Thermomix 326

Krem patissiere Thermomix Mocno waniliowy, gęsty i idealnie gładki. To krem patissiere. Krem można wykorzystać jako nadzienie do rurek, babeczek czy tart. Można go również jeść prosto ze słoika. Składniki: 300 g mleka 3,2% 60g cukru 30g masła 20 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka nasiona z 1 wanilii szczypta soli Przepisy Thermomix. Krem patissiere. Wykonanie

Themo przepisy
Pizza kebab gyros - przepis. 206

plastry i także podsmażamy z dodatkiem soli, by straciły smak surowizny, a następnie odsączamy. Ogórki i paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, natomiast kukurydzę tylko odsączamy. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozwałkować, dopasowując placek do wielkości blaszki. Blaszkę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto. Za pomocą widelca nakłuć je dość gęsto. Następnie posmarować sosem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta cytrynowa 141

Witam serdecznie! Czy jedliście kiedyś tartę cytrynową? Odkąd spróbowałam jej, zagościła u mnie na stałe. Jest delikatnie cytrynowa i fantastycznie puszysta. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Przygotowanie jej nie sprawia specjalnego kłopotu, wystarczą tylko chęci. A więc trzeba mieć: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Mazurek wielkanocny z powidłami i kremem orzechowym 268

przygotować ładny spód do mazurka potrzebujemy albo ładnej formy, albo wyobraźni (na przykład wycinając z mazurka kształt pisanki) Ja postawiłam na to pierwsze. Użyłam formy Jamiego Oliwiera na tartę (średnica 25 cm) – z wyjmowanym spodem, który ułatwił wyjęcie ciasta z formy – ciasto nie połamało się, jak to często bywa w przypadku wyjmowania ciasta z tradycyjnych form ceramicznych

Kuchnia Bazylii
Mazurek wiśniowo-różany z białą czekoladą i bezami 177

róży biała czekolada kilka białych bezików łyżka płatków migdałowych kilka jajeczek migdałowych w białej czekoladzie listki melisy do dekoracji Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i boki wylep ciastem (zostało mi trochę ciasta na jeszcze 2 tartaletki). Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto

Smakołyki Asi
Tarta z budyniem i frużeliną wiśniową 261

zagniatamy jednolite ciasto.  Owijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wylepiamy nim spód i boki formy do tart.  Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń. W szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko

Qchnia po prostu
Wytrawny sernik 169

lodówce resztki różnych białych serów, a ze starego zeszytu kusił mnie słony sernik do upieczenia. Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie na niesłodką tartę serową. Spód z mąki żytnej i razowej z dodatkiem kminku i czarnuszki, a farsz serowy zawiera duszone pory, ser żółty, szynkę i zioła. Idealny z dodatkiem

To co kocham
Babka ziemniaczana 161

cebulę i razem przesmażyć. • Połączyć ziemniaki, boczek z cebulą, jajka i skrobię ziemniaczaną. Przyprawić solą i pieprzem. • Masę ziemniaczaną przełożyć do formy na tartę lub tortownicy. Moja miała średnicę 26 cm. • Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut

To co kocham