chrupiącym. Składniki: -kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry ) -2 jajka -3 ząbki czosnku -4 łyżki mleka -3 łyżeczki mąki pszennej -przyprawa barbecue i sól -olej -bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią spożywczą. Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią. Kotlety posypujemy
Maminek kulinarnyszokować, ale nie oceniajmy, zanim nie skosztujemy a warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia. Składniki: -filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg) -por (20 dkg) -ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki) -2 jajka -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki majonezu -sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku -olej do smażenia Pierś z kurczaka
Maminek kulinarnykonserwowej -10 dkg sera sałatkowego -kilka kiszonych ogórków -kawałek selera -kawałek pora -odrobina szczypiorku -2-3 łyżki ziaren słonecznika -przyprawa warzywna Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler. Pora kroimy na drobne paseczki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączamy. W kostkę kroimy też ser. Dodajemy pokrojony szczypiorek
Maminek kulinarnypozostałego bulionu dolewamy śmietanę i łączymy z cebulowym miksem. W wersji bez śmietany do bulionu dodajemy jedynie cebulowy miks. Zagotowujemy na patelni, dodając tarty ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy mięso... ...do zrumienienia. Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut. Możemy
Maminek kulinarnypozostałą mąkę i miksujemy. Dodajemy marchew i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone
Maminek kulinarnymięs -olej Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs i skrapiamy olejem. Kapustę płuczemy, wyciskamy i dodajemy do niej tartą marchew. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i skrapiamy olejem. Boczek posypujemy solą i przyprawą do mięs, układamy na nim pokrojony czosnek i również skrapiamy olejem. W naczyniu
Maminek kulinarnygrzyby, wątróbkę, cebulę, czosnek i bułkę mielimy . Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem naturalnym i ziołowym oraz warzywkiem i dokładnie wyrabiamy. Foremkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy część pasztetu i układamy obrane pieczarki, mocno wciskając je w pasztet. Przykrywamy pasztetem do wypełnienia foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnywitamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle. Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie, ale najmniej popularne bo trudne
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowania ciasta. Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Dodajemy mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i szybko mieszamy. Przygotowujemy formę do ciasta. Ja używam silikonowej formy do tarty, nie muszę więc wykładać jej pergaminem ani smarować tłuszczem. Ciasto pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni. W czasie gdy ciasto nabiera rumieńców przygotowujemy budyń i galaretkę (zgodnie
Smakowity Blog Kulinarnykawałki Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej rzepakowy. Mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika i cynamon mieszamy w misce i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy tartą marchew, jabłko i posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około
Smakowity Blog Kulinarnylodówki. Od schłodzonego ciasta oddzielamy 1/4 i pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Z 3 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca
Smakowity Blog Kulinarnydodajemy partiami cukier, cały czas miksujemy. Dodajemy żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej naszą biszkoptową masę i pieczemy w 170 stopniach C przez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy
Smakowity Blog Kulinarnysoku. To samo radzę zrobić z wiśniami. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Blachę (używam standardowej blaszki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, pamiętając o bokach. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce. Na nim układamy owoce i posypujemy je kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzałka dolna oraz górna. Ciasto pieczemy około
Mania Gotowaniastopionej margaryny Palmy maślany smak Wykonanie: Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spod wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę
Kulinarne przygody Gatityprzeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy. Potrzebne nam: - 4 kotlety ze schabu - jajko - bułka tarta - pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie - frytki - ogórki w zalewie słodko - pikantne - tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić
W poszukiwaniu inspiracji