proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach. Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C. MASA BUDYNIOWA : Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy. 0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami. Dodajemy do gotującej się
Ostra na SłodkoPRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek. Dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut. Zostawiamy do ostudzenia. KREM POMARAŃCZOWY: Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy cukier i śmietanę
Ostra na Słodkodokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ). Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”). Pieczemy ok. 30 minut w 170 C Gotowość sprawdzamy patyczkiem. Studzimy. Polewamy czekoladą i zajadamy
Ostra na Słodkopozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę. MASA : Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat
Ostra na Słodkodzielimy na 2 równe części. Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy. Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek
Ostra na SłodkoWszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy sztywne białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu. Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C. Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami. Smacznego! UWAGA! Takie ciasta
Ostra na Słodkomąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt … Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! ) Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Na wierzchu układamy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min. Posypujemy cukrem pudrem! Zajadamy
Ostra na SłodkoAmaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia. Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;) Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą. Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku. Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki
Ostra na Słodkododajemy olej rzepakowy , cały czas miksując. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko. Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty. KREM : 250 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając olej. Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną
Ostra na Słodkomasę. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. ( ciasto powinno mieć konsystencję śmietany ). Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40-45 minut., Studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Ostra na Słodkododać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły . Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut do suchego patyczka . Gdy ciasto przestygnie smarujemy wierzch nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi
Sama słodycz i szczypta chilidobrej kiełbasy kroimy w kostkę i przesmażamy Wszystko razem mieszamy, dodajemy 2 całe jajka, sól, pieprz, majeranek. Przelewamy masę do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, kaszką lub bułką tartą formy. Pieczemy w 200 stopniach ok 1,5 godziny (do suchego patyczka). Dalej wersja jest moja: po ostygnięciu kroimy w grube plastry i podsmażamy z obu stron na patelni
Z butelką mleczka w tległadkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Masa makowa: puszka masy makowej Helio (850g) , 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio , 2 łyżki cukru, łyżka wódki. Białka ubić
Z miłości do słodkościprzypraw i dokładnie mieszamy. Ser trzemy na tarce o małych oczkach, a pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Każdy z nich formujemy tak aby brzegi pozostały grubsze. Placuszki smarujemy sosem pomidorowym. wykładamy pieczarki i posypujemy tartym serem (oczywiście można również dodać
Słodka StronaBiszkopt (lub biszkopciki) nasączamy mlekiem i kładziemy na dno formy. Kolejno wylewamy masy z czekoladą gorzką, mleczną i białą. Gdy sernik schłodzi się w lodówce górę możemy posypać tartą czekoladą. Moje posty
Słodka Strona