ziemniaków 500g wędzonego boczku 1 duży brokuł 2 cebule 1 por (biała część) 5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 150 g tartej mozzarelli 250g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie masło do smażenia i wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10(...)Posypujemy 1/3 startego sera żółtego. Analogicznie układamy drugą warstwę - ziemniaki, przyprawy, brokuły, boczek z cebulą i ser. Na samą górę kładziemy ziemniaki, które przyprawiamy. Śmietanę mieszamy z jajkami i tartą mozzarellą. Wylewamy na naszą zapiekankę i posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut z termoobiegiem
Moje Kuchenne Rewelacjeziołowe kuleczki jako alternatywa dla "zwykłych" ziemniaków SKŁADNIKI 600 g ziemniaków 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego) 1 łyżeczka rozmarynu (jak wyżej) bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Ziemniaki(...)gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę oraz tymianek i posiekane listki rozmarynu. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Robimy małe kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto w głębokim oleju, po czym odsączamy na papierowym ręczniku
Moje Kuchenne Rewelacjenutą chili :) SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 cebula 1 cukinia 1 papryczka chili 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku bułka tarta sól, pieprz papryka słodka, czosnek majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Papryczkę siekamy na małe kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę. Mieszamy warzywa(...)mięsem mielonym. Dodajemy jajko, kajzerkę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i 2 łyżeczkami majeranku. Z mięsa formujemy małe lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju . Podajemy np. z frytkami i sałatą. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSpróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem . Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Cukinię ścieramy(...)ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno . Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy keksowej przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę
Czerwona PorzeczkaWszystko razem zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Odkrawamy 3/4 ciasta i rozwałkowujemy je. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki. Rozwałkowane ciasto układamy na dnie i bokach formy do tarty. Zmielone migdały mieszamy z pozostałymi składnikami aż powstanie gęsta masa. Układamy ją równomiernie na ciasto. Na wierch układamy borówki. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy
ciastkarnia na kruchym spodziemasłem, dodać ocet ,wodę i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią i na 2h włożyć do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26-28 cm - wystające skrawki odkroić nożem. Masło roztopić. W misce ubić jajko z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać miód i płynne ostudzone masło(...)Orzechy posiekać dość grubo i połączyć z kremem - dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Krem orzechowy wylać na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez 50-55 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynekszybkie w przygotowaniu i fatastyczne w smaku! Nic tylko zajadać. Czas przygotowania: 15 minut Ilośc porcji: 8 kotlecików Składniki: 400g żółtego sera (np. Gouda) 2 jajka bułka tarta olej Żółty ser tniemy w plastry(...)centymetrowej grubości. Na każdym z plastrów wykonujemy delikatne zygzaki widelcem, by panierka dokładniej przywarła. Ser maczamy w jajku i bułce tertej, po czym ponownie w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni, chwilkę smażymy. Kiedy spód kotlecika nam się zarumieni przewracamy go na drugą stronę i również chwilę smażymy. Podajemy od razu po zdjęciu z patelni
Kolizje SmakówJedną z potraw, które goszczą na naszym świątecznym stole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe(...)siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Ciasto francuskie wykładamy na tarte, następnie nakładamy farsz. Z wierzchu można ułożyć kratkę z ciasta, które zostało. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temp 180-200 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie na ciepło
Kolizje Smakówchcącego nic trudnego: ) a wygląd i smak dania jest tego warty. Składniki: 5 jajek przepiórczych ½ łyżki masła ½ łyżki gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią Świeżo mielony pieprz Bułka tarta Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w zimnej wodzie i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. Po ugotowaniu jajka w skorupkach kroimy ostrym nożem(...)żółtkiem ugniatamy widelcem wraz z serem i połową masła. Doprawiamy pieprzem. Farszu nie solimy, gdyż ser jest wystarczająco słony. Patelnie nagrzewamy z pozostałym masłem. Jajka maczamy w bułce tartej i układamy na patelni skorupkami do dołu. Chwilkę smażymy do zarumienienia. Gotowe! Smacznego
Kolizje SmakówTradycyjne kotlety mielone przyrządzamy z dodatkiem bułki moczonej w mleku, a obtaczamy je w bułce tartej. My chciałybyśmy zaproponować zamianę tego tradycyjnego składnika na otręby owsiane. Smak kotleta jest wówczas zdecydowanie ciekawszy i bardziej intensywny. Naprawdę warto od czasu do czasu wprowadzić taką drobną modyfikacje :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka około 100g otrębów owsianych 1cebula(...)stron na złoty kolor. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się nie przypalą. Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami np. ziemniakami i tartą marchewką z jabłkiem . Smacznego
Kolizje Smakównasion kopru włoskiego lub pomiń) 1 jajko 60 ml oliwy 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka do obtoczenia Przygotowanie: Do miski włóż wołowinę, cebulę, miętę, kmin, ouzo, jajko, ocet, bułkę tartą i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Wyrabiaj masę dłonią przez 5 - 10 minut
Chilli Czosnek i Oliwawody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia (u mnie olej) Przygotowanie: W średnim garnku rozpuść masło i smalec(...)miski, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Cebule zeszklij na niewielkiej ilości oleju, następnie wymieszaj je z tuńczykiem odsączonym z zalewy, pokrojonym pomidorem, tartą bułką i mlekiem. Dopraw farsz do smaku. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wytnij z ciasta duże koła (ja użyłam miseczki o średnicy 10 cm.). Na każdym krążku
Chilli Czosnek i Oliwaziela angielskie 2 liście laurowe 6-7 małych pieczarek sól świeżo mielony pieprz Pulpeciki: szponder, marchewka i grzybek – z rosołu 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) sól świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na godzinę(...)łatwo powinno odchodzić od kości i błon. Chude mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa wraz z jedną marchewką i grzybkiem z rosołu. Dodajemy do niego jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiamy i solimy oraz pieprzymy do smaku. Toczymy w rękach małe pulpeciki i układamy je na talerzu podsypanym mąką (skrobią) ziemniaczaną. Czysty rosół zagotowujemy. Pieczarki obieramy, kroimy
Poezja smakupiekarniku (200st.). Wszystko wrzuciłam do blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą. 400g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki pesto bazyliowego Mięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam. Mini kotleciki podałam z risotto oprószone startym parmezanem. szklanka ryżu jaśminowego szklanka
bastalenaniezwykłe danie będące idealną propozycją na niedzielny obiad. Składniki - 2 filety z kurczaka - 4 plastry ananasa z puszki - 4 plastry sera żółtego - słoiczek żurawiny - sól, pieprz - jajko - bułka tarta - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było(...)tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Filety umyć, osuszyć, podzielić na 4 części. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Nie zdejmując z patelni na podsmażone filety położyć plastry ananasa, w środek włożyć żurawinę. Całość przykryć plastrem sera. Patelnię przykryć i podsmażyć filety
Świat Smaku