plasterków sera żółtego 6 kromek chleba tostowego z odkrojonymi skórkami bułka tarta (ok. 6 łyżek) 2 łyżki wiórków kokosowych sól pieprz jajko olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę tartą wymieszałam z wiórkami kokosowymi, szczyptą soli i pieprzu. Kromki chleba cienko rozwałkowałam. Jajko rozmieszałam w miseczce. Na każdą rozwałkowaną kromkę ułożyłam plasterek sera i pół parówki, zawinęłam
Kulinarny PamiętnikPiersi z kurczaka... :) Kotlety z piersi kurczaka w panierce... SKŁADNIKI: - 2 podwójne piersi z kurczaka - 2 jajka - sól, pieprz - 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich i pieprzu ziołowego - bułka tarta do panierowania PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy piersi z kurczaka, kroimy na plastry, następnie rozbijamy(...)tłuczkiem. W misce mieszamy jajka z sola, pieprzem i reszta przypraw, wkładamy w to nasze kotlety i odstawiamy na 10-15 min. Na duży talerz sypiemy bułkę tartą i panierujemy. Teraz przyszedł czas na smażenie kotletów. Rozgrzewamy na dużym palniku patelnię z olejem, następnie kładziemy kotlety. Cała sztuka tkwi w tym, że potem trzeba przykręcić
Zainspiruj się kuchniązrobię małe tarty. Prawidłowo mówiąc tartaletki:) Przepis szybki i łatwy w wykonaniu.. :) no i oczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie.) - 1 łyżka masła
Zainspiruj się kuchniąłyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku połowa namoczonej bułki pszennej w mleku (moczyć ok. pół godziny) 1 jajo sól, pieprz mąka lub bułka tarta do obtoczenia olej cytryna Wykonanie: Filety zmielić w maszynce do mięsa, dorzucić cebulkę, koperek, pietruszkę i również zmielić. Do zmielonej masy dodać jajko, odciśniętą z mleka bułkę(...)doprawić do smaku 1 łyżeczką soli i pieprzem. Wyrobić, aby powstałą zwarta masa. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, następnie chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Mąkę lub bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej kotleciki. Rozgrzać olej i ułożyć na patelni kotleciki. Smażyć około 8 sekund, obracając aż równomiernie się zrumienią. Podawać z ćwiartkami cytryny
Gorący kąseksobą wszystkich składników, w tym samym naczyniu ( casserole - zapiekanka). A wygląda to mniej więcej tak... Casserole z klopsikami w warzywach 400 g mięsa mielonego (kyllingkjott) 1 jajko bułka tarta sól, pieprz (plus reszta wedle smaku) natka pietruszki starta cebula 1 łyżeczka śmietany 2 ziemniaki(...)plastrach groszek zielony marchewka oliwa do smażenia 1 szklanka bulionu (smak wedle uznania) Przygotowałam klopsiki: mięso mielone połączyłam z jajkiem, śmietaną, startą cebulą, dodałam przyprawy (według uznania) oraz bułkę tartą i wszystko wyrobiłam na zwartą masę. Podzieliłam na mniejsze kawałki i utoczyłam z nich klopsiki. W naczyniu żaroodpornym rozgrzałam łyżkę oliwy, wrzuciłam plastry ziemniaków i marchewkę
bastalenakluseczkami kładzionymi brokuł podzielony na różyczki kostka rosołowa (mięsna lub warzywna) 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 żółtko mięso mielone 1 cebula jajko 1 łyżka śmietany bułka tarta(...)sól, pieprz W garnku zagotowałam różyczki brokuła z dodatkiem kostki rosołowej i marchewką (ok. 30 min.). W tym czasie przygotowałam kulki mięsne- mielone połączyłam z jajkiem, startą cebulą, bułką tartą, przyprawami, śmietaną. Uformowane kulki mięsne przełożyłam do wywaru brokułowego (brokuły na czas gotowania mięsa wyjęłam z wywaru) i podgotowałam ok. 10 min. Miękkie brokuły nieco rozdrobniłam i dodałam
bastalenaQuiche lorraine, czyli placek lotaryński to tradycyjne danie z płd- wsch Francji. W sposobie przygotowania podobny do tarty, z tą jednak różnicą, że quiche zalewa się masą jajeczną i przygotowuje wyłącznie na wytrawnie. Odbiegając jednak od standardowego ciasta dzisiejsze przygotowałam z mąki razowej. Zawsze to miła, i smaczna, odmiana. Ciasto: 1 szklanka mąki razowej 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżki jogurtu sól Z podanych składników zagniotłam ciasto, które następnie włożyłam na 30 min. do lodówki. Po lekkim schłodzeniu ciasto wy łożyłam w formie do pieczenia tarty (wyłożonej papierem do pieczenia). Zrobiłam widelcem dziurki w cieście i tak przygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st. Farsz: mięso z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 10 brukselek
bastalenasamo jest z kapustą? Nie wiem, ale ja zrobię ją 1-2 dni wcześniej i przechowam w lodówce. Następnego dnia tylko nałożę na gotowe ciasto i tarta oraz łazanki gotowe. Zupa grzybowa i czerwony barszcz Grzybowa spokojnie może przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne jest równie dobra temperatura do przechowywania
bastalenabyło ich tyle, że już ich nawet nie pamiętam ;) Pieczony indyk w całości solanka indyk (ok. 6,5kg) 300g mięsa mielonego garść rodzynek 1 jajko bułka tarta 1/2 cebuli 1/4 startej brukwi 1 główka czosnku 1 pomarańcza 2 marchewki przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka) oliwa Solanka (tudzież marynata) Można się bez niej obyć(...)Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo jak na kotlety mielone, czyli mięso wymieszałam z jajkiem, 1/2 startej cebuli, 1 startym ząbkiem czosnku, przyprawami, bułką tartą. Niestandardowo dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek (uprzednio wymoczonych we wrzątku, tak 5-10min.). Wszystko dobrze wymieszałam i odstawiłam na chwilę. A teraz akcja powiększania piersi
bastalenaMiała być tarta straciatella. Ale jak to ze mną bywa, decyzje zmieniam z chwilą znalezienia nowego przepisu. Cóż, tarta pozostała jednak w innej konwencji. Tę trochę sobie wykombinowałam, nie wiem czy nie przekombinowałam? Okaże się za pięć minut dwunasta... Szczęśliwego Nowego Roku!!! 3/4 szklankia mąki 1 szklanka wiórek kokosowych (plus do posypania) 3/4 szklanki cukru 100g
bastalenaSióstr. Jednak w tym są nieco uproszczone proporcje. A do wykonania skłania mnie ciekawość opadania i "zniekształcania się" ciasta. tarta chlebowa z farszem ruskim Uwielbiam "ciekawe" tarty. Ta to mój totalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko
bastalenawięcej szczęścia. Czasu... P.S. Najlepszego! Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy masło i bułka tarta Nadzienie: 1 kg twarogu 2 jajka (plus białka od ciasta) 2 budynie waniliowe 1/2 kostki(...)masła cukier puder (wg uznania) cynamon (wg uznania) 3 jabłka Wszystkie składniki ciasta połączyłam w misce i zagniotłam. Następnie schłodziłam 30min. w lodówce. Tortownicę natłuściłam odrobiną masła, podsypałam bułką tartą. Dno i brzegi wyłożyłam gotowym ciastem. W czasie kiedy ciasto się chłodziło, przygotowałam masę serową. Twaróg rozdrobniłam, dodałam pozostałe składniki (oprócz jabłek) i zblendowałam na jednolitą masę. Gotową
bastalenaostatnim śliwkowych poście wspomniałam, że będę przymierzać się do zrobienia tarty. Tak się za nią zabierałam, że ni stąd ni zowąd zamiast tarty powstało drożdżowe ze śliwkami. A zmianę planów ‚zawdzięczam’ koleżance. Wczoraj wspomniała, że ma ochotę na drożdżowe i w tym samym czasie odczułam ogromnego smaka na drożdżówkę, zachcianki co najmniej jak u kobiety
Made By Mom And Sonjajka 1 torebka kisielu cytrynowego b ez cukru sok i skórka otarta z 1/2 cytryny cukier waniliowy 4 łyżeczki proszku do pieczenia sól tłuszcz i tarta bułka do formy Mąkę przesiać z kisielem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie(...)stale ucierając, po łyżce dodawać margarynę o temperaturze pokojowej, mąkę z dodatkami i serek. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy [ ja wyłożyłam foremkę papierem Saga ] i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 50 minut. Gotową babkę można posypać przez sitko cukrem pudrem lub polukrować
Moje domowe kucharzenieQuiche to tarta , ale w wydaniu wytrawnym..robiłam już jakiś czas temu testując foremkę do tarty, która spisuje się idealnie...przepis leciutko zmodyfikowany z książki Ciasta Wytrawne. 20 dkg mąki 10 dkg masła 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 2 jajka ugotowane na twardo 1 pętko kiełbasy cebula 1 łyżka masła 1 jajko surowe
Moje domowe kucharzenie