ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest za rzadka, można dodać odrobinę tartej bułki. ? Naczynie do zapiekania posmarować olejem, położyć na spód polędwiczki. ? Mięso mielone podzielić na 9 części, uformować kule i każdą położyć na plastrze polędwiczki, dociskając do siebie tworząc kopczyki
To co kochamjako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę, która tak jak bułka doskonale nadała pieczeni puszystości. A zielony groszek spełnia nie tylko funkcję dekoracyjną, ale dodaje też objętości i smaku. Oczywiście można
To co kochamzostało Wam sporo świątecznej wędliny lub jajek, to proponuję łatwy sos chrzanowy na bazie śmietany, jajek i buraczka czerwonego. Składniki: ? 4 jajka ? 2 łyżki soku z cytryny ? 2 łyżeczki tartego chrzanu ? 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% ? 1 mały, ugotowany buraczek czerwony ? sól, szczypta cukru i pieprz do smaku Wykonanie: ? Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek
To co kochamObiad? Jaki obiad w taki upał? Polecam szybki kalafior, gdzie zamiast tradycyjnej bułki tartej z masłem proponuję płatki migdałowe i orzechy. Taki odchudzony kalafior jest lekkostrawny ale równocześnie sycący. Ja jestem w stanie zjeść połowę ,bo uwielbiam kalafiora w każdej postaci. Składniki: ? 1 kalafior ? 3 łyżki płatków migdałowych ? 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich ? 50 g masła Wykonanie: ? Kalafior
To co kochamszarej barwie ciała. Sprzedawane są w całych tuszkach bez głów i mają dość dużo łusek, które należy zeskrobać, ale walory smakowe nototenii wynagrodzą ten trud. Ja upiekłam rybę na tartej cukinii, bo miałam ją dość wyrośniętą, ale małą cukinię można pokroić w plastry. Składniki: ? 4 sztuki nototenii ? 2 szklanki cukinii startej ? kilka pomidorków koktajlowych ? kilka gałazek kopru ? sól, pieprz
To co kochammąki kukurydzianej. Najprostszym sposobem podania polenty jest przełożenie jej do niskiego naczynia, by wystygła, a następnie krojenie jej na kawałki i grillowanie. Ja moją przełożyłam do formy na tartę i podałam jeszcze ciepłą, a nastepnego dnia, gdy mocno zastygła, pokroiłam w plastry i podsmażyłam z przyprawą grillową. Może być również podana w formie podpieczonych kawałków, posypanych startym parmezanem, wtedy jest(...)gotującą się wodę wsypywać powoli kaszkę cały czas roztrzepując rózgą, aby nie zrobiły się grudki. ? Dodać pieprz i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. ? Formę na tartę wyłożyć folią spożywczą i wylać polentę. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut. ? Po tym czasie zdjąć z wierzchu folię i przełożyć na talerz. ? Posypać kukurydzą i natką pietruszki, podawać
To co kochamzagoszczą w kuchni na dobre, polecam więc te popularne produkty. Sałatka jest sycąca, orzeźwiająca i ogólnie smakowita. Składniki: ? 5 ziemniaków ? 8 jajek ugotowanych na twardo ? 5 jabłek ? 1 łyżeczka tartego chrzanu ? sok z 1 cytryny ? 2 łyżki majonezu ? 1 łyżka gęstej śmietany ? sól, pieprz do smaku ? szczypiorek Wykonanie: ? Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. ? Jabłka obrać
To co kochammlekiem i odstawiamy do namoczenia. Następnie odcedzamy je i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, oddzielamy białka od żółtek. Białka trzemy na dużych oczkach tarki, a żółtka na drobnych. Cebulę drobno siekamy. Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki. Majonez mieszamy ze śmietaną i żółtkami (część żółtka można odłożyć do dekoracji). Następnie
Smaki Na TalerzuTaką zapiekankę bez mięsa możecie też podać na różnych domówkach Jak zrobić zapiekane gnocchi w pomidorach? Składniki: około 450 gnocchi 150 ml passaty pomidorowej z bazylią* około 70 g tartego sera pół pęczka zielonej pietruszki 1 mała cebula lub łyżka suszonej cebuli w płatkach 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprz szczypta soli (lub do smaku) szczypta cukru *może użyć zwykłej
Słodkie okruszkipoprawę humoru. Tortillas pomodoro, formaggio, verdure. Tortillas pomodoro, formaggio, verdure. Składniki: - 4 tortille kukurydziane, ale mogą być też inne - mix ulubionych sałat - papryka - pomidory - kremowy serek - 2 łyżki tartego parmezanu - natka pietruszki lub bazylia Jak zrobić tortillę? Tortillę można przygotować na dwa sposoby, albo ją podgrzejecie na patelni do naleśników, albo ją zapieczecie krótko w piekarniku. To zależy
Z Kuchni Do Kuchninawet zamrozić. U nas ten sos nie stoi w lodówce zbyt długo, ponieważ bardzo lubimy sosy do obiadu. Mielone kotlety z sosem są bardzo smaczne. Ja nie lubię dodawać tartej bułki do farszu. Zamiast tego, wolę dodać dużo cebuli i śmietany. Dzięki temu kotlety są bardzo puszyste. Oczywiście, trzeba uważać, aby nie przesmażyć kotletów, ale odpowiednie przygotowanie farszu jest
codojedzeniaSkładniki: 6 sztuk średniej wielkości ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka 100 g tartego sera cheddar 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy (w mundurkach) w osolonej wodzie do miękkości. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia
Qchnia po prostuPyszne zapiekane ziemniaczki z serem i cebulą będą świetną bazą do głównego dania. Składniki: kilka średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 1 filiżanka tartego sera (część typu parmezan, część dowolnego innego sera) oliwa z oliwek sól, pieprz 1/4 szklanki dowolnego bulionu siekany koperek lub szczypiorek Sposób wykonania: 1. Rozgrzać piekarnik do 180*C. 2. Ziemniaki obrać, pokroić
Kuchnia domowa Aniosób. makaron spaghetti 125 – 250 g wędzonego na gorąco łososia 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 szklanka mrożonego groszku 3/4-1 szkl. śmietanki 30% 2 łyżki tartego parmezanu szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki sól, pieprz masło klarowane Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
Smaki Na Talerzuskropionej sokiem z cytryny i olejem. Znakomita propozycja na danie proste i pyszne, polecam :) Składniki: -1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego z łopatki -2 łyżki tartej bułki -4 łyżki mleka -jajko -2 łyżki majeranku -sól i świeżo mielony pieprz czarny -mąka pszenna do obtoczenia zrazów -olej do obsmażenia Sos: -szklanka śmietany
Kulinarne przemyslenia