szybko wyrobić. W razie potrzeby dodać resztę jogurtu. Rozwałkować na grubość około 0,3 -0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi. Wypełnić farszem i przykryć ciastem, zlepiając dokładnie oba kawałki ciasta ciasta. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówpomidorki cocktailowe lub jeden mały pomidor 1 op ciasta francuskiego szczypiorek sałata Łososia przeciąć na cienkie plastry, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić na ok godzinę. Formę na tartę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim. Jajka roztrzepać ze śmietaną dodać natkę, koperek, sól, pieprz i świeże oregano. Wymieszać. Na ciasto wylać masę jajeczną ułożyć łososia , pomidorki lub plasterki zwykłego
Gotowanie jest łatweprzez ok 15 min. Sery zetrzeć na tarce i wymieszać. Na podpieczonym spodzie ułożyć szynkę, rozsypać równomiernie sery , wyrównać i posypać szczyptą oregano i zapiec przez ok 20 min. Tartę podawać z konfiturą z borówek. Jest przepyszna
Gotowanie jest łatweZapraszam na przepyszną tartę z żurawiną, białą czekoladą i migdałami - idealne ciasto na jesienny weekend :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldblat, szybko wyrobić. W razie potrzeby dodać resztę śmietany. Rozwałkować na grubość około 0,3 - 0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart 4 sztuki) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi. Wypełnić farszem i przykryć krążkiem ciasta (trochę większym od średnicy foremki), zlepiając dokładnie oba kawałki ciasta.Odciąć nadmiar ciasta. Wierzch ciasta posmarować
królestwo garówZaczęło się od pomysłu. Postanowiłam zrobić tartę jeżynową na obiad. Na kruchym, orkiszowym spodzie. Z owczym serem doprawionym świeżym oregano i zielonym pieprzem. Z jeżynami, oczywiście. Plan był fantastyczny i jedyne, czego mi brakowało, to jeżyn. Wybrałam się na targ, gdzie… niespodzianka!, nie było jeżyn. Nigdzie. Nawet jednego, rozpaczliwie drogiego
Gotuj z Blue Ravenwakacjach. Mam nadzieję, że we wrześniu, gdy duńscy piekarze i cukiernicy wrócą z urlopów wypoczęci i radości, szczęście i do mnie się w końcu uśmiechnie (trzymajcie, proszę, kciuki). Po trzecie... No cóż, jest, ale wybaczcie - póki co to tajemnica ... Zobaczymy, jak sprawy się ułożą, a być może już wkrótce podzielę się niespodzianką. Mimo wszystko jednak, jakoś nam się to nasze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboćwiną). Przywiozłam delikwentów do domu, przebrałam, wyczyściłam, usunęłam dwie szczypawki i odłożyłam do lodówki. Na następny dzień zabrałam się za przyrządzanie tego cudu natury. Postanowiłam przyrządzić z nich tartę na ciście francuskim. Szybki i prosty przepis, okazał się również wyborny w smaku. Polecam wszystkim szczęśliwym posiadaczom buraków liściowych. Potrawa wolna od glutenu. * Czas przygotowania: 20 minut
Kolizje Smakówgorzka czekolada (rozpuszczona) 300ml kremówki 2 łyżki cukru pudru starta czekolada Przygotowanie: Herbatniki zmielić na pył. Dodać masło, wymieszać na mokry piasek, wylepić nim dno i boki formy na tartę. Schłodzić w lodówce. Kajmak wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, wyłożyć na ciasteczkowy spód. Banany obrać ze skórki, pokroić na średniej grubości plasterki, ułożyć na czekoladowym kajmaku. Śmietankę ubić na sztywno dodając
Cakes By Kejtświetny, aczkolwiek banalny, przepis na pyszne ciasto. Kruchy, maślany spód wypełniony aż po brzegi słodkim, kremowym budyniem i karmelizowanym, kwaskowym rabarbarem. Wspaniałe połączenie. Bardzo polecam!!! Składniki na tartę z budyniem i karmelizowanym rabarbarem: na formę o śr. 26 cm MAŚLANY SPÓD: 200 g mąki 70 g cukru pudru 100 g masła 1 małe jajko ewentualnie 1 łyżka kwaśnej śmietany, zimnego
Rozpustne gotowanieświeżo mielonym pieprzem oraz solą, na koniec wrzucamy pokrojoną botwinkę. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w formie na tartę lub tortownicy posmarowanej oliwą, ja używam extra virgin. Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut
Spektrum Smakuwiele przepisów z wykorzystaniem truskawek. Wystarczy kliknąć w TEN LINK . Pod tym adresem znajdziecie mnóstwo propozycji na ciasta, desery oraz wartościowe śniadania z wykorzystaniem tych słodkich owoców. Dzisiejszą tartę przygotowałam z okazji Dnia Taty. Jest niesamowicie szybka i zachwyca smakiem. Łączy bowiem kwaśny smak cytryny i słodycz truskawek. Doskonała z filiżanką kawy po posiłku :) Ciasto : 220 g mąki pszennej
Chocolate Muffin Blogrozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam go wykorzystać do naleśników, ale wpadł mi do głowy pomysł na tartę serową. Zabrałam się ochoczo do pracy i w jej trakcie ponownie mnie olśniło, że te właśnie wiśnie będą świetnym dodatkiem do niej. Co prawda w czasie pieczenia straciły nieco swojej
Wiem co jemDzisiaj zaszalałam. Zaopatrzona w cztery dorodne czarne rzepy, o których cudownych właściwościach pisałam już TUTAJ , postanowiłam zrobić z nich coś,czego jeszcze nigdy nie robiłam. Padło na tartę, na którą natknęłam się w "Pytaniu na śniadanie". Dokonałam niewielkich zmian, upiekłam i... uznałam, że to moja nowa kulinarna wielka miłość :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty