smażenia Przepis: Pierś kurczaka obmywamy i nacieramy przyprawą do drobiu. Odstawiamy na 30 minut. Następnie w rozbełtanym jajku maczamy z każdej strony i obtaczamy bułką tartą. Tak przygotowane piersi, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy do zarumienienia z każdej strony. Wspaniałymi dodatkami do chrupiącego kurczaka są frytki i kiszony(...)jakiś czas można sobie pozwolić na taki zestaw :) Przyprawa do drobiu po myśliwsku świetnie się spisała, naprawdę! Dodała mięsku fajnego zapachu i smaku. Panierka z pikantnej bułki tartej to strzał w 10! Jest faktycznie pikantna! Pycha :) insertCookd("47ce4fb177ea5a960f54c981c4f7da15
Emcia Pichciłyżek bułki tartej Sól Olej do smażenia Przepis: Bób płuczemy i przesypujemy do garnka z wodą i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Marchewkę obieramy i kroimy w grube talarki i dodajemy do bobu. Całość gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Pod koniec gotowania kroimy w drobną kosteczkę cebulę i podsmażamy ją na złoto. Na patelnię dosypujemy bułkę tartą
Emcia PichciKotlety sojowe umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącą wodą z dodatkiem kostki rosołowej. W wywarze kotlety leżą ok. 10 minut. Następnie obtaczamy je w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Ziemniaczki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie talarki. Talarki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto(...)każdej strony. Przed podaniem lekko je solimy. Do ziemniaków pasuje prosty dip - zmieszany ketchup z majonezem. Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach tarki. Do startej marchewki dodajemy chrzan oraz majonez. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Kotlety Sojowe a’la schabowy, należące do linii produktów sojowych Sante, produkowane są z wysokiej jakości odtłuszczonej mąki sojowej niemodyfikowanej
Emcia Pichcicukinie (ok. 400 g) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki siekanego koperku Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Cukinie myjemy i odkrawamy końce. Następnie ścieramy cukinie na najgrubszych oczkach tarki. Całość lekko odsączamy z nagromadzonego soku. Następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz koperek. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej
Emcia PichciSkładniki: łyżka oliwy z oliwek duża cykoria 3 łyżki tartej bułki natka pietruszki 5 łyżek startego parmezanu 2 szklanki sosu pomidorowego 400 g pieczarek średniej wielkości 4 ząbki czosnku średnia cebula biała sól pieprz Przygotowanie: Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty! Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby(...)hartujemy i odcedzamy. To naprawdę działa. Przygotowanie farszu: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) - drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem. Sos pomidorowy: smażymy na oliwie cebulę i czosnek
Moja smaczna kuchniaopakowaniu pisalo. Po wyjeciu ciasteczek okazalo sie ze to nie bylo ciasto francuskie a do tarty. Ale ciastka i tak byly dobre, a ciasto na tarte swietnie pasuje na ciasteczka. W sumie wyszly kroche ciastka. Polecam zrobic sobie takie same. Ja zamierzam sprobowac z owocami zrobic
Klaudynkowa kuchniaoliwki · ½ papryki · ½ opakowania jogurtu naturalnego · 1/3 szklanki bułki tartej · około ½ szklanki sezamu lub płatków owsianych górskich · czosnek granulowany, zioła do drobiu, pieprz cayenne, przyprawa do gyrosa(...)łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki (około 5 cm).Przełożyć do miski. Przyprawić i wymieszać z jogurtem. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Ja używałam zarówno sezamu jak i płatków. Część kurczaka panierowałam w płatkach owsianych, a drugą w sezamie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kurczaka
Mania GotowaniaIdealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam. Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry(...)łyżka ciemnego sosu sojowego Składniki: Mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsy pieczemy 30 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę
Mania Gotowaniasuszone wiśnie. Bardzo proste w wykonaniu, ciekawa alternatywa dla tradycyjnych klopsików. Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym Składniki: Pulpety: 1/4 szklanki suche bułki tartej 1/4 szklanki suszonych wiśni 1/2 szklanki pistacji 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki suszone oregano 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu(...)Mieszamy dokładnie, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy prze z około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Do mięsa dodajemy jajko i bułkę tartą, wszystko dokładnie zagniatamy. Formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm. W dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsy na brązowy kolor z każdej strony, przez około
Mania Gotowaniabakłażanem. Zrobiłam dwie wersję: z serkiem kozim i serem żółtym. Składniki: 4 kawałki schabu 1 bakłażan mały serek kozi 2 plasterki sera żółtego ketchup pieprz cytrynowy sól bułka tarta sezam 2 jajka Schab rozbijamy dość cienko ale żeby się nie rozrywał. Solimy i pieprzymy z każdej strony Bakłażana kroimy wzdłuż i podsmażamy na suchej patelni. Każdy kawałek(...)schabu posmarować ketchupem, położyć plasterek bakłażana i dodać ser. Ja zrobiłam 2 porcje z serem kozim i 2 z żółtym serem. Schab zwijamy jak roladkę. Maczamy w jajku, bułce tartej pomieszanej z sezamem i jeszcze raz w jajku. Smażymy na rumiano z każdej strony. Rodzaj sera zależy od naszego gustu :) Można dodać również fetę lub gorgonzole
Olikowa kuchniababkę dyniową, wyszła mi bardzo bardzo smaczna. Druga połówka stwierdziła, że jest to jedna z lepszych potraw jaką jadł. Warto spróbować. Polecam! składniki: - 1/2 mniejszej dyni - 3 łyżki bułki tartej - 2 łyżki mąki - 2 plastry żółtego sera (delikatnego) - 15 dag kiełbasy krakowskiej - 1 jajo - łyżka serka mascarpone - 100ml śmietanki - świeży imbir - 4 ząbki czosnku - 1/ 2 cebuli - 15 cieniutkich(...)Odparowywujemy, podlewamy śmietanką i dodajemy serek Mascarpone, mieszamy czekamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski, za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajo, bułkę tartą, mąkę kiełbasę (pokrojoną w drobną kosteczkę) i ser (w kosteczkę pokrojony). Mieszamy wszystko. Masa zdecydowanie zgęstnieje. Ale nie może być bardzo gęsta bo babka wtedy będzie twarda
SMYKWKUCHNImiesa mielonego ( wolowego badz wieprzowego) 0,5 cebuli 2 jajka bulka tarta sol papryka sypka(...)Mieso wrzucamy do miski i doprawiamy sola i papryka Mieszamy mieso Drobniutko siekamy cebule dodajemy do miesa Wbijamy jajak poczym razem wszystko ugniatamy Dodajemy bulki tartej tyle aby masa zrobila sie spojna Odstawiamy na godzinke aby wszystko razem sie 'przejadlo' ( naszlo przyprawami) Po godzinie tworzymy z miesa takie jaby lezki Na rozgrzanej patelni ukladamy
Klaudynkowa kuchniatrochę masła do wysmarowania formy - trochę bułki tartej do formy - konfitura (u mnie morelowa) * szklanka - 250ml W misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą. Masę serową przelać do tortownicy
Smaczne Zdrowesól białe kiełbaski koktajlowe 100 g miodu lipowego 50 g ziarnistej musztardy 50g musztardy delikatesowej 1 łyżka oliwy ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego duża cebula jajko bułka tarta mąka olej Myjemy ziemniaki i gotujemy w skórce w osolonej wodzie. W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy kiełbaski, a przepis na nie tutaj: klik . Możemy dodać(...)trochę więcej miodu i mniej musztardy wtedy stworzy się piękna glazura. Kroimy cebulę w grube krążki i rozdzielamy. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Gdy już się usmażą wykładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć tłuszcz. Obieramy ziemniaki ze skórki i rozgniatamy. Dodajemy masło pokrojone z kostkę i mleko - łączymy
Brzuszki Łakomczuszkispacerze). A cały sekret w cudownym sosie. Składniki (na 3 burgery): bułki do hamburgera 300g mięsa mielonego wieprzowego przyprawa do mięsa mielonego (tak z pół opakowania) jajko trochę bułki tartej sałata ogórek konserwowy pomidor cebula czerwona ser żółty (najlepiej topiony w plastrach) boczek w plastrach 6 sztuk ketchup sos: 4 duże łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 3 ogórki(...)pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól pieprz toskańskie frytki: ziemniaki szałwia świeża tymianek świeży czosnek 5 ząbków sól morska olej Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawiamy. Przekrawamy bułki i wstawiamy do piekarnika. Kroimy ziemniaki w grube słupki (wcześniej myjemy - zostają w skórce). Osuszamy i wrzucamy na zimny olej (oleju
Brzuszki Łakomczuszki