Chleb z okazji Światowego Dnia Chleba. Anno Domini 2022 Orkiszowy z marchewką i tartym jabłkiem / Nowa receptura / Na zaczyn 1 łyżka aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 150g mąki orkiszowej białej, typ 630, 200g ciepłej wody, 110g startego jabłka /1 małe jabłko, starte ze skórką na tarce jarzynowej/, Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią
Leśny Zakątekpudru -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% -ok 5-6 dużych jabłek -powidła śliwkowe LUKIER -sok z połowy cytryny -cukier puder ile zabierze Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości-studzimy (jeśli jabłka są kwaśne można posłodzić, można też do nich dodać troszkę cynamonu) Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy(...)zamrażarki na 30 minut. Część z lodówki wałkujemy i wykrawamy kółka, wyklejamy foremki posmarowane masłem. Każdą babeczkę smarujemy powidłami, dajemy trochę zimnych uprażonych jabłek. Ciasto z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach, posypujemy każdą babeczkę. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut. Babeczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugodziny. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Tak zamarynowane mięso układamy na patelni do grillowania i smażymy do momentu aż mięsko będzie kruche. Do obiadu dodałam fasolkę w złocistej bułce tartej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Karkówka w marynacie paprykowej pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!czasie nakładać buraczki do słoiczków.Nakładając upychamy buraki tak.aby wytłoczyć jak najwięcej powietrza ze słoików.Sok na wierzchu zostawiamy.Zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy od zagotowania 15 min. Artykuł Buraczki tarte na zimę pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!łyżkę oliwy .Wrzucić cebulkę i smażyć, aż się zeszkli. Następnie kolejno dorzucić grzybki i smażyć całość na średnim ogniu przez ok 3 minuty. Na koniec dodać 2 łyżeczki bułki tartej oraz doprawić dość intensywnie solą i mielonym pieprzem. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Podany farsz wystarczy do nadziania ok.70-80 uszek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto na uszka: Mąkę
Olcia gotuje!jaja, sól, pieprz, paprykę, czosnek, oraz zioła prowansalskie wymieszać w miseczce na jednolite ciasto. Kapelusze nadziać farszem, następnie otoczyć w cieście a na koniec z każdej strony w bułce tartej. Na mniejszej patelni rozgrzać olej (oleju taką ilość, aby pieczarki choć w połowie były zanurzone). Najpierw smażyć stronę z farszem, potem drugą. Smażyć na rumiany kolor. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Olcia gotuje!cebuli i usmażyć do momentu odparowania wody. Bułki przekrojone na pół i kromki chleba delikatnie posmarować masłem lub delmą. Na każdej kromce ułozyć pieczarki z cebulą i posypać tartym serem. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut. Upieczone bułeczki i kromki polać ketchupem lub ulubionym sosem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe zapiekanki na chlebie
Olcia gotuje!ulepszaczy. Podajemy z ulubionymi sosami – u mnie czosnkowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 placki pszennej tortilli Składniki na marynatę: 50 g masła 2 ząbki czosnku 20 g tartego żółtego startego sera lub twardego sera typu parmezan szczypta chilli, ziół prowansalskich, oregano, bazylii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Placki tortilli podzielić na 16 trójkątów. Masło rozpuścić w kubeczku. Przelać
Olcia gotuje!pomarańczy i konfiturą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę ( około 18x 26 cm) ścieramy około 60% ciasta. Smarujemy je wystudzonym makiem. Na wierzch wykładamy tarte jabłka wymieszane z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem lub prażone jabłka ze słoika, które posypujemy cynamonem. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Całość pieczemy około 50-55 minut
Mienta blogpodpiekania. _____________________________________________________________ SKŁADNIKI / 2 PORCJE 140 g makaronu, np fusilli, bucatini 1 mała niewoskowana cytryna 50 g tartego parmezanu 5 łyżek oliwy garść listków bazylii 100 g listków szpinaku, opłukanych Sól, pieprz 40 g łuskanych pistacji 2 ząbki czosnku, obrane 150 ml śmietany 30 % DO PODANIA: burrata
cool and mintyoleju 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy kilka łagodnych papryczek z zalewy 2 garści poszatkowanej sałaty przyprawa do kuchni meksykańskiej 1/2 szklanki passaty pomidorowej 100g tartego sera 1. Filety kroimy wzdłuż na pół, podsmażamy na łyżce oleju po 5 minut z każdej strony. Jeszcze gorące rwiemy wzdłuż włókien za pomocą dwóch widelców. 2. Fasolę
Szefowa kuchnioraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód i boki formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut
Healthy food explorermascarpone, świeżo posiekanymi ziołami, np. koperkiem, natką, szczypiorkiem, bazylią, plasterkami smażonych pieczarek, prażonymi pestkami, groszkiem ptysiowym.. Zupa z pieczarek smakuje posypana dodatkowo serem: parmezanem, posiekaną mozzarellą bądź tartym żółtym serem. To bardzo łatwa, szybka, pyszna zupa. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę krem z pieczarek. SKŁADNIKI: 1 kg pieczarek 3 cebule – 300 g kawałek pora
Zasmakuj Kuchnigotowaniu makaronu, żeby rozrzedzić sos. Posypka: 1. Umyj liście kalafiora i wytnij grube łodygi. 2. Umieść liście kalafiora, chleb i czosnek w robocie kuchennym i rozdrobnij na grubość bułki tartej. 3. Podsmaż na złoto na oleju. 4. Podawaj do makaronu. Smacznego! Creamy cauliflower cheese pasta Ingredients: 300g of dry spaghetti about 400g of cauliflower 1 onion 2 cloves
Kuchnia w Słońcu Skąpana