tarta - 42848 przepisów (strona:1791/2857)

Światowy Dzień Chleba. Chleb Orkiszowy z marchewką i tartym jabłkiem 105

Chleb z okazji Światowego Dnia Chleba. Anno Domini 2022  Orkiszowy z marchewką i tartym jabłkiem / Nowa receptura / Na zaczyn   1 łyżka  aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 150g mąki orkiszowej białej, typ 630, 200g ciepłej wody, 110g startego jabłka /1 małe jabłko, starte ze skórką na tarce jarzynowej/, Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią

Leśny Zakątek
Delikatne mini szarlotki-pyszne kruche babeczki z jabłkami i powidłami + FILM 104

pudru -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% -ok 5-6 dużych jabłek -powidła śliwkowe  LUKIER  -sok z połowy cytryny -cukier puder ile zabierze  Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości-studzimy (jeśli jabłka są kwaśne można posłodzić, można też do nich dodać troszkę cynamonu) Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy(...)zamrażarki na 30 minut. Część z lodówki wałkujemy i wykrawamy kółka, wyklejamy foremki posmarowane masłem.  Każdą babeczkę smarujemy powidłami, dajemy trochę zimnych uprażonych jabłek. Ciasto z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach, posypujemy każdą babeczkę. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez  termoobiegu i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut. Babeczki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Karkówka w marynacie paprykowej 102

godziny. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Tak zamarynowane mięso układamy na patelni do grillowania i smażymy do momentu aż mięsko będzie kruche. Do obiadu dodałam fasolkę w złocistej bułce tartej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Karkówka w marynacie paprykowej pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Buraczki tarte na zimę 97

czasie nakładać buraczki do słoiczków.Nakładając upychamy buraki tak.aby wytłoczyć jak najwięcej powietrza ze słoików.Sok na wierzchu zostawiamy.Zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy od zagotowania 15 min. Artykuł Buraczki tarte na zimę pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Uszka z grzybami do barszczu 96

łyżkę oliwy .Wrzucić cebulkę i smażyć, aż się zeszkli. Następnie kolejno dorzucić grzybki i smażyć całość na średnim ogniu przez ok 3 minuty. Na koniec dodać 2 łyżeczki bułki tartej oraz doprawić dość intensywnie solą i mielonym pieprzem. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Podany farsz wystarczy do nadziania ok.70-80 uszek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto na uszka: Mąkę

Olcia gotuje!
Pieczarki faszerowane w panierce 898

jaja, sól, pieprz, paprykę, czosnek, oraz zioła prowansalskie wymieszać w miseczce na jednolite ciasto. Kapelusze nadziać farszem, następnie otoczyć w cieście a na koniec z każdej strony w bułce tartej. Na mniejszej patelni rozgrzać olej (oleju taką ilość, aby pieczarki choć w połowie były zanurzone). Najpierw smażyć stronę z farszem, potem drugą. Smażyć na rumiany kolor. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Olcia gotuje!
Domowe zapiekanki na chlebie i bułeczkach 97

cebuli i usmażyć do momentu odparowania wody. Bułki przekrojone na pół i kromki chleba delikatnie posmarować masłem lub delmą. Na każdej kromce ułozyć pieczarki z cebulą i posypać tartym serem. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut. Upieczone bułeczki i kromki polać ketchupem lub ulubionym sosem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe zapiekanki na chlebie

Olcia gotuje!
Domowe chipsy z tortilli 96

ulepszaczy. Podajemy z ulubionymi sosami – u mnie czosnkowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 placki pszennej tortilli Składniki na marynatę: 50 g masła 2 ząbki czosnku 20 g tartego żółtego startego sera lub twardego sera typu parmezan szczypta chilli, ziół prowansalskich, oregano, bazylii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Placki tortilli podzielić na 16 trójkątów. Masło rozpuścić w kubeczku. Przelać

Olcia gotuje!
Kruche ciasto z makiem i jabłkami 69

pomarańczy i konfiturą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę ( około 18x 26 cm) ścieramy około 60% ciasta. Smarujemy je wystudzonym makiem. Na wierzch wykładamy tarte jabłka wymieszane z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem lub prażone jabłka ze słoika, które posypujemy cynamonem. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Całość pieczemy około 50-55 minut

Mienta blog
MAKARON Z EMULSJĄ ZE SZPINAKU I PISTACJAMI 106

podpiekania.  _____________________________________________________________                    SKŁADNIKI / 2 PORCJE 140 g makaronu, np fusilli, bucatini 1 mała niewoskowana cytryna 50 g tartego parmezanu 5 łyżek oliwy garść listków bazylii 100 g listków szpinaku, opłukanych Sól, pieprz 40 g łuskanych pistacji 2 ząbki czosnku, obrane 150 ml śmietany 30 % DO PODANIA: burrata

cool and minty
Tacos zapiekane z szarpanym kurczakiem 105

oleju 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy kilka łagodnych papryczek z zalewy  2 garści poszatkowanej sałaty  przyprawa do kuchni meksykańskiej  1/2 szklanki passaty pomidorowej 100g tartego sera 1. Filety kroimy wzdłuż na pół, podsmażamy na łyżce oleju po 5 minut z każdej strony. Jeszcze gorące rwiemy wzdłuż włókien za pomocą dwóch widelców.  2. Fasolę

Szefowa kuchni
Fit szarlotka z kratką 102

oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód i boki formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut

Healthy food explorer
Zupa krem z pieczarek 94

mascarpone, świeżo posiekanymi ziołami, np. koperkiem, natką, szczypiorkiem, bazylią, plasterkami smażonych pieczarek, prażonymi pestkami, groszkiem ptysiowym.. Zupa z pieczarek smakuje posypana dodatkowo serem: parmezanem, posiekaną mozzarellą bądź tartym żółtym serem. To bardzo łatwa, szybka, pyszna zupa. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę krem z pieczarek. SKŁADNIKI: 1 kg pieczarek 3 cebule – 300 g kawałek pora

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti w kremowym sosie z kalafiora 109

gotowaniu makaronu, żeby rozrzedzić sos. Posypka: 1. Umyj liście kalafiora i wytnij grube łodygi. 2. Umieść liście kalafiora, chleb i czosnek w robocie kuchennym i rozdrobnij na grubość bułki tartej. 3. Podsmaż na złoto na oleju. 4. Podawaj do makaronu. Smacznego! Creamy cauliflower cheese pasta Ingredients: 300g of dry spaghetti about 400g of cauliflower 1 onion 2 cloves

Kuchnia w Słońcu Skąpana