tarta - 42848 przepisów (strona:1787/2857)

Zapiekanka z makaronem, tuńczykiem i sosem Mornay 99

Mornay, pewnie u nas tez znany ale rzadko pod swoją prawidłową nazwą. Sos Morney to biały klasyczny sos kuchni francuskiej, przyrządzany na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem tartego sera i śmietany. Stosowany najczęściej do zapiekanek, ale też z delikatnych mięs. Kiedy po raz pierwszy wynaleziono sos Mornay używano tylko sera g ruyère . W domowej kuchni można użyć takie jakie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szare kluski 186

przełożyć na sito i odcisnąć zachowując płyn. Odciśnięty płyn odstawić na kilkanaście minut aby skrobia z ziemniaków opadła na dno. Następnie odlać wodę a skrobię z ziemniaków dodać do tartych ziemniaków wraz z jajkami i mąką, dodać sól i pieprz i całość dokładnie wymieszać. W między czasie w garnku zagotować wodę i posolić. Za pomocą łyżki wkładać na wrzątek

Andzia Pichci
Klopsiki cielęce w sosie koperkowym 93

KLOPSIKI CIELĘCE W SOSIE SKŁADNIKI 400 gramów cielęciny; 200 gramów surowej, białej kiełbasy; 30 gramów wędzonej słoniny; 2 duże pęczki koperku; 1 jajko; słodka mielona papryka; 1 łyżka bułki tartej; 2 duże łyżki masła; dwie łyżki mąki; 2 szklanki bulionu... Artykuł Klopsiki cielęce w sosie koperkowym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Rosti placki ziemniaczane z sosem grzybowym 76

Placki ziemniaczane przyrządzane z grubo tartych gotowanych przestudzonych ziemniaków smażone na maśle. ROSTI PLACKI ZIEMNIACZANE SKŁADNIKI 800 gramów ziemniaków sałatkowych; pół kostki masła; gałka muszkatołowa; sól, pieprz; przepis na rosti placki ziemniaczane Artykuł Rosti placki ziemniaczane z sosem grzybowym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Burrito 120

sprzedawał je biednym dzieciom z pobliskiej szkoły. Dzieci pieszczotliwie nazywało go – burrito – co w slangu oznaczało – powolny, tępy – i stąd wzięła się nazwa. – po trzecie i chyba najbardziej prawdopodobna historia nazwy pochodzi z Sonora – region w północno-zachodnim Meksyku, jako jedzenie, które można było zabrać w podróż, a że często podróżowano w towarzystwie osła(...)nieprzywierającą patelnię i wlej olej, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmaż, następnie dodaj koncentrat, wymieszaj… Po drugie wrzuć mięso, wymieszaj, rozbij je drewnianą łyżką i podsmaż. Po trzecie wrzuć fasole, groszek, kukurydzę, marchewkę, dopraw solą, papryką wędzoną i Chipotle, od CapeHerb & Spice , grzej całość i smaż, aż mięso będzie całkowicie usmażone, a warzywa miękkie. Dodatki Po pierwsze

RafalCook
Buritto 116

sprzedawał je biednym dzieciom z pobliskiej szkoły. Dzieci pieszczotliwie nazywało go – buritto – co w slangu oznaczało – powolny, tępy – i stąd wzięła się nazwa. – po trzecie i chyba najbardziej prawdopodobna historia nazwy pochodzi z Sonora – region w północno-zachodnim Meksyku, jako jedzenie, które można było zabrać w podróż, a że często podróżowano w towarzystwie osła(...)nieprzywierającą patelnię i wlej olej, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmaż, następnie dodaj koncentrat, wymieszaj… Po drugie wrzuć mięso, wymieszaj, rozbij je drewnianą łyżką i podsmaż. Po trzecie wrzuć fasole, groszek, kukurydzę, marchewkę, dopraw solą, papryką wędzoną i Chipotle, od CapeHerb & Spice , grzej całość i smaż, aż mięso będzie całkowicie usmażone, a warzywa miękkie. Dodatki Po pierwsze

RafalCook
Schab ze śliwką 114

tradycyjny przepis na schab nadziewany śliwką. Tak przygotowany schab bardzo często przygotowuję na Święta Bożego Narodzenia oraz na Wielkanoc. Jest to super danie, które możemy podać ze świeżo tartym chrzanem, albo z sosem tatarskim. Myślę, że jak spróbujecie tego mięso to znacznie częściej zagości ono na Waszym stole. Oczywiście mój przepis to tylko tylko moja wersja i podpowiedź tego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Podpłomyk z Alzacji w kilku wersjach 92

PODPŁOMYK z ALZACJI w kilku wersjach Podpłomyk rodem z Alzacji, czyli flammkuchen (w Niemczech) i tarte flambee (we Francji). Oto dzisiejszy bohater. Pisałem jakiś czas temu o tym pysznym podpłomyku. Dzisiaj rozwinięcie tematu w postaci sześciu nowych propozycji na ten szybki i niewiarygodnie smaczny placek. Dla uproszczenia stosował będę jego spolszczoną nazwę. Jak dokładnie przygotować podstawowy podpłomyk... Artykuł Podpłomyk

Kuchnia Tomka
Kurczak w sosie cytrynowym ze szpinakiem 92

kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 szklanka śmietany 18% 150-200 ml bulionu z kurczaka lub z jarzyn sok z 1 cytryny 1/2 szklanki tartego parmezanu 2-3 garści świeżych liści szpinaku 500 g gotowych gnocchi sól, pieprz i ostra papryka do przyprawienia Przygotowanie : Kurczaka umyj, pokrój na cieńsze plastry, osusz i dopraw solą, pieprzem

nietylkopasta.pl
Bakłażan pieczony z mozzarellą 87

BAKŁAŻAN PIECZONY Z MOZZARELLĄ SKŁADNIKI 2 średnie bakłażany; 1 kulka mozzarelli; kilka łyżek zwykłej bułki tartej lub panko (japońska jej wersja); czerwona papryczka chilli; garść świeżych liści bazylii; oliwa extra vergine; 2 ząbki czosnku; garść natki pietruszki; sól, pieprz; przepis na bakłażan pieczony z mozzarellą Artykuł Bakłażan pieczony z mozzarellą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Frytki z selera 90

Seler! Skarbnica mocy. Pamiętam z dzieciństwa, gdy tata kroił nam ogromne selery w plastry i smażył jak kotlety w jajku i bułce tartej. To był smak! Dlaczego warto jeść selery? Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy, ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych i jest doskonałym źródłem ryboflawiny, wapnia, witaminy B6, magnezu, fosforu

Latosiowydom
Roladki szpinakowe z łososiem. Przepis na świetną przekąskę imprezową 112

wygląda. Przepis na roladki szpinakowe z łososiem Składniki: 450 gramów mrożonego szpinaku rozdrobnionego, 1 jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 250 gramów gładkiego serka twarogowego (naturalny), 2-3 łyżeczki chrzanu tartego, 200 gramów łososia wędzonego, sól, pieprz. Jak zrobić roladki szpinakowe z łososiem? Szpinak rozmroź, odsącz, dociskając na gęstym sitku. Przełóż do miski. Wbij jajo, dodaj mąkę, dopraw solą, dokładnie

Kulinarna Polska
PIZZERINKI Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja) 125

minut góra-dół do uzyskania delikatnie złotego koloru. W tym czasie przygotować dodatki. Wymieszać passatę pomidorową z przyprawami. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub użyć tartego. Oczyszczone pieczarki i szynkę pokroić na kawałki. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posmarować je sosem pomidorowym i posypać odrobiną sera. Następnie ułożyć szynkę oraz pieczarki a całość posypać resztą sera

Ola la LCHF
Cheeseburgery do odrywania 667

umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rozkładamy plasterki sera cheddar, następnie wykładamy mięso mielone, przykrywamy pozostałym serem oraz drugą częścią bułek. Wierzch można posmarować roztopionym masłem i posypać tartym parmezanem lub ziarnami sezamu. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180 stopniach przez około 10 minut (aż bułeczki się zarumienią, a ser roztopi

Smaki Na Talerzu
DORSZ Z PIEKARNIKA. Z CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ 88

było dobre! 😍 Składniki: ok 700 g dorsza (lub innej ryby) sól biały pieprz majeranek koperek 3-4 łyżki roztopionego masła Na posypkę: Wymieszać ze sobą: 1/2 szkl bułki tartej 1/2 szkl startego parmezanu lub innego twardego sera ( u mnie ser Jantar) 4 łyżki oleju Wykonanie: Jeśli mam rybę mrożoną, zawsze wcześniej odmrażam ją. Najlepszym sposobem jest przełożenie jej wieczorem

Walijskie Pichcenie