wtedy trochę inna, delikatniejsza. Moja Mama piekła pyszne ciasto ucierane z gruszkami, najlepsze na świecie. Niestety nie pamiętam ani nazwy, ani przepisu, więc sama upiekłam pierwszą w życiu rustykalną tartę. I choć nieco przypiekła się od spodu, bo mój piekarnik nadal lubi przypalać, ale smak nadal był wspaniały :) Składniki: CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 125g zimnego
Cakes By Kejtsolą, pieprzem i papryką, podsmażamy na złoto. Salami i pomidory kroimy w paski. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy rozdrobnioną fetę, doprawiamy do smaku przyprawami. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Formę na tartę wykładamy ciastem, nakłuwamy dno widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i posypujemy grochem, pieczemy 10 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, na dnie ciasta układamy salami oraz pieczarki
słodki bratekPRZYGOTOWANIE Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na 30-60 minut do lodówki. Nadzienie Bataty umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki
Food SquareWiosenna przekąska z kruchego ciasta i jedwabistego farszu z awokado i sera feta - na wielkanocnym stole prezentuje się pięknie. Można przygotować jedną większą tartę, ale można też pokusić się o mniejsze, takie na jedną porcję. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musi być zrobione z masła, wtedy uzyska właśnie tę delikatna kruchość i wspaniały smak
Codzienna kuchnia niecodziennaśmietanę, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Jedną część ciasta rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę tak by ciasto wystawało 0,5mm po za brzegi, nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika
magiczna kuchnia KasiMacie już pomysł na śniadanie wielkanocne? My już tak, zrobimy taką szpinakową tartę, podamy ją na zimno. Do tego opcjonalnie, według upodobań, sos czosnkowy. Pychota. A jak nie zjecie w święta, to zamroźcie
Szybko Tanio Smaczniekoperku, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Na wystudzone ciasto przelewamy masę jajeczną, dodajemy pieczarki, brukselkę i układamy jajka żółtkiem do góry. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 180°C ok. 40 min. do suchego patyczka, wierzch powinien być przyrumieniony. Smacznego
Moniki Smakołykizdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów, wysokiej jakości i bez konserwantów np. bardzo wygodnej w użyciu bezglutenowej masy orzechowej z kawałkami orzechów firmy Helio. Sprawdzi się na mazurkach, tartach i w ciastach. My wypełniliśmy nią mini mazurki orzechowo-owocowe, którą dla ożywienia smaku połączyliśmy z kwaskowatą galaretką z marakui. Jeśli z braku czasu lub chęci nie możecie samodzielnie
SzczyptaSmaQObiecany przepis na tartę – mazurek z morelami i brzoskwiniami w migdałowym cieście. Przepyszne ciasto, bardzo polecam. Kruchy spód, aromatyczna konfitura z moreli doprawiona sokiem i skórką z cytryny. Do tego migdałowy wierzch i brzoskwinie skąpane w płatkach migdałowych, pychota. Na jednym kawału nie można poprzestać. Przepis z warsztatów Bakalland Andrzeja Polana, troszkę zmodyfikowany. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał
Mała CukierenkaNiezawodny, sprawdzony i szybki przepis na wytrawne ciasto. Idealne do tart czy małych babeczek. Zawsze robię podwójną porcję (z kostki masła) i mrożę połowę ciasta, przydaje się w sytuacjach kryzysowych. Składniki 200g mąki pszennej (używam z Młyn Kopytowa) 100g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy
Gotowanie i blogowanieWege piątek Przeglądając bloga W kuchni wieczorem trafiłam na wspaniały przepis na tartę z marchewka , a ponieważ uwielbiam marchewkę ten pomysł strasznie mi się spodobał. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, szczególnie gdy wykorzystamy gotowe ciasto francuskie, natomiast efekt jest rewelacyjny - przepyszna, słodka marchewka na kruchym cieście smakuje wspaniale. Polecam! Składniki : 5-6 marchewek przekrojonych wzdłuż na pół
Codzienne GotowanieZapraszam na przepyszną tartę z żurawiną, białą czekoladą i migdałami - idealne ciasto na jesienny weekend :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldsię podpiecze wyjąć go z piekarnika i wyłożyć na nie cebulę oraz plasterki ugotowanych ziemniaków. Z żółtka, mleka, soli, ziół prowansalskich i pieprzu zrobić zawiesinę a następnie polać nią tartę. Całość piec jeszcze 5 minut
Pychotkaaaśrednia szt mleko, 1 szkl jajko, 1 szt ser żółty, 100g czosnek, 2 ząbki przyprawa do ziemniaków, 2 łyżeczki pieprz, sól olej Przygotowanie Do natłuszczonej formy na tartę wkładamy płat kruchego ciasta, lekko dociskamy i nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170st. Ziemniaki obieramy, kroimy w pół centymetrowe plastry i blanszujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy
Gotowanie moimi oczamiprzyznam szczerze, że byliśmy tym ciastem oczarowani. Oboje uwielbiamy batoniki, które posłużyły za wzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych - 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) - budyń waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła
W poszukiwaniu inspiracji