rodzina. Składniki: 70 dag fileta z indyka 35 dag świeżego szpinaku 15 dag suszonych pomidorów 4 plastry żółtego sera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z czosnkiem i pomidorami Sól i pieprz do smaku Panierka: Jajka Mąka pszenna Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Fileta z indyka dzielimy na dwie porcje(...)praskę czosnek, szklimy parę minut, po czym dodajemy świeży szpinak, przesmażamy całość chwilę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy. Na mięsie rozkładamy po dwa plastry żółtego sera, szpinakowe nadzienie i pokrojone, osączone wcześniej z zalewy suszone pomidory, zawijamy w rulony, panierujemy w mące, rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej, smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem na oleju
Wanilia i Kardamonjednej osoby około 500 kcal. - 70 g makaronu suchego pełnoziarnistego - 150 g szpinaku - 5 sztuk pieczarek średnich - 2 łyżki tuńczyka w oleju lub sosie własnym - łyżka masła - sól, gałka muszkatołowa i pieprz do przyprawienia - pół szklanki tartego parmezanu Włącz piekarnik na 180 °C. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem. Ugotuj makaron al dente. Odsącz po ugotowaniu i przełóż do naczynia(...)Dodaj obrane i pokrojone pieczarki w plastry, szpinak ( jeżeli mrożony to odsącz z wody), dwie łyżki tuńczyka, również odsączone. Dopraw szczyptą soli, gałki muszkatołowej i pieprzu. Wymieszaj. Zapiekaj 20 minut w 180°C. Po tym czasie posyp wszystko serem parmezan i zapiekaj jeszcze 5 minut. Smacznego. CMOK
Pasje Jolkipasteryzować ok 25-30 min. Można również upiec pasztet. Masę przełożyć do keksówki jednorazowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w 180 st C przez ok 50 min (góra-dół). Ja podałam z listkami szpinaku w sosie vinegrette i odrobiną kremu balsamicznego.. Smacznego
Gaździnka warzynapoju migdałowego, sojowego lub ryżowego 2 łyżeczki roztopionego masła Farsz: 4 bryłki szpinaku zamrożonego (brykiet) 250 g pieczarek 1/2 główki cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania sera sałatkowego typu Feta (używam Turek Islos) sól, pieprz Do obtoczenia/panierki: 1 małe jajko 2 łyżki mleka bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy(...)przesmażeniu pieczarek dodajemy szpinak i całość smażymy do odparowania. Na sam koniec wkruszamy ser fetę, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy na bok. 2. Teraz smażymy naleśniki. Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu. Krokiety możemy obsmażyć na masełku bez panierki lub obtoczyć je w jajko i bułkę tarta i obsmażyć
Gotowanie...to proste !smażenia sól, pieprz opcjonalnie świeże zioła (tymianek, majeranek, oregano) Na panierkę 1 jajko mąka owsiana lub bułka tarta Przygotowanie Kaszę przepłucz kilkukrotnie i ugotuj w 350 ml wody, aż wchłonie cały płyn. Odstaw do wystudzenia Kaszę ugnieć rękoma, dodaj posiekany szpinak, starty ser i czosnek (ewentualnie zioła). Dopraw i wymieszaj. Uformuj kotleciki i obtocz w jajku, następnie
Powiedz dietom niekurczaka 200 g brązowych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 100 g świeżego szpinaku 50 g masła do smażenia + 50 g do smażenia krokietów 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu sól do smaku 2 jajka + 50 g tartej bułki do panierki Mięso rozdrobnij w malakserze i przełóż do miski. Cebulę i pieczarki drobno pokrój(...)usmaż na maśle, dodaj do farszu. Rozpuść masło i wrzuć szpinak. Szpinak powinien jedynie zwiędnąć. Dodaj szpinak do farszu, natkę pietruszki, przyprawy i sól. Wymieszaj farsz lekko. W naczyniu zmiksuj jajka z mąką, solą i mlekiem. Usmaż 8 dużych i cienkich naleśników. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zwiń w rulon lub w kopertę. Roztrzep jajka widelcem, zanurz naleśnika
codojedzeniaModern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 2 ŚNIADANIE – jajka poszowane z awokado , słonecznikiem i czarnuszką LUNCH – jogurt kokosowy w towarzystwie chlebka bananowego z cukinii OBIAD – rybka (halibut na szpinaku ) Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 3 ŚNIADANIE – zielony koktajl na bazie awokado i mleka kokosowego (super sycący) LUNCH – chlebek bananowy(...)przekąsek Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 14 ŚNIADANIE – jajecznica z papryczką chilli i szpinakiem + wianuszek z kiełków OBIAD – zupa pekińska + pieczony kurczak z ogórkiem kiszonym DESER – intensywnie czekoladowa tarta kokosowa Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 15 ŚNIADANIE – jajka z majonezem
Modern Cave Girlmięsa mielonego dowolnego 50-80 g sera żółtego startego 1/2 cebula sól - do smaku czarny pieprz - do smaku olej roślinny - do smażenia szpinak op. Wykonanie Przesmażyć cebulę ,dodać mięso ,smażyć wszystko 2-3 minuty,dodać szpinak ,a następnie dodać sól i pieprz do smaku. Ziemniaki umyte pokroić na kostkę ,zblendować ,lub zetrzeć ,(u mnie w blenderze ),na tarce.Do masy(...)farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane na gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą, grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze smażonym mięsem i szpinakiem
mojej kuchnimięsa mielonego dowolnego 50-80 g sera żółtego startego 1/2 cebula sól - do smaku czarny pieprz - do smaku olej roślinny - do smażenia szpinak op. Wykonanie Przesmażyć cebulę ,dodać mięso ,smażyć wszystko 2-3 minuty,dodać szpinak ,a następnie dodać sól i pieprz do smaku. Ziemniaki umyte pokroić na kostkę ,zblendować ,lub zetrzeć ,(u mnie w blenderze ),na tarce.Do masy(...)farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane na gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą, grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze smażonym mięsem i szpinakiem
w mojej kuchniryżem, a jednak coś bez porównania więcej. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Co może być ciekawego w daniu składającym się z ryby, ryżu i szpinaku? No nic, typowa drętwa potrwa ze stołówki lub baru mlecznego. A jednak wcale nieprawda! Z podanych składników można skomponować pyszne jedzenie, że place lizać. Misa obfitości z łososiem jest delikatna, pikantna(...)może być też sok z cytryny) 1 łyżka miodu (lub cukru brązowego) 1 łyżka oleju sezamowego 3 ząbki czosnku starte 1 łyżka tartego imbiru Do michy 2 szklanki ugotowanego ryżu ( według tego przepisu ) 2 duże garści szpinaku 1 garść boczniaków Sezam do posypania Posiekany szczypiorek do posypania Sos sriracha-mayo 3 łyżki majonezu 1 łyżka sosu sriracha 1 łyżka
Niedzielny kucharzczarnej soczewicy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo liście szpinaku, konfitura z żurawiny Wykonanie Soczewicę płuczemy na sicie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy. Masło stapiamy, łączymy z bułką tartą. Wykładamy mieszankę do tortownicy (22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy po jajku
Raj dla Podniebieniaczarnej soczewicy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo liście szpinaku, konfitura z żurawiny Wykonanie Soczewicę płuczemy na sicie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy. Masło stapiamy, łączymy z bułką tartą. Wykładamy mieszankę do tortownicy (22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy po jajku
Raj dla Podniebieniasoczewicy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo liście szpinaku, konfitura z żurawiny Wykonanie Soczewicę płuczemy na sicie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Odcedzamy. Masło stapiamy, łączymy z bułką tartą. Wykładamy mieszankę do tortownicy (22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy po jajku, miksujemy
Raj dla Podniebieniajest trudne, a znakomicie ułatwia sprawę. Sami spróbujcie! Składniki: 200 g ricotty (standardowe opakowanie) 1 kulka mozzarelli 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki kremowego sera (np. mascarpone) 10 płatów makaronu lasagna 1 duże jajko Duża garść szpinaku 1 ząbek czosnku 1 butelka passaty pomidorowej 1 mała cebula 1 łyżka masła Liść laurowy Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła 2 łyżki(...)Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, kiedy jeszcze się roztapia dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku. Umyj i osącz szpinak i wrzuć na masło. Duś mieszając aż liski zwiędną. Zdejmij z ognia. Krok 3 Do misy malaksera włóż ricottę, parmezan i szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj. Spróbuj k ewentualnie dopraw. Wbij jajko i jeszcze raz zmiksuj. Krok 4 W szerokim rondlu
Niedzielny kucharzmożesz śmiało dodać posiekaną ostrą papryczkę, 2 posiekane pomidory lub kilka suszonych pomidorów, które dodatkowo wzbogacą aromat potrawy. Polecam podawać je z tartym, wyrazistym w smaku serem oraz porcją świeżych, ziół, np. natką, bazylią, rukolą, siekanym szpinakiem. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka – 630 g 1 cukinia – 340 g 1 żółta papryka – 300 g 1 czerwona(...)garnku i duszę jeszcze 5-8 minut do połączenia smaków i podduszenia mięsa. Doprawiam do smaku papryką, lubczykiem oraz solą i pieprzem. Danie na talerzu dekoruję natką i tartym serem. Smacznego
Zasmakuj Kuchni