każde było inne i cudownie pyszne i soczyste! Lasagne to – prostokatne płaty makaronu + ragu bolognese + sos beszamelowy + ser tarty Na Sycylii wzbogacane dodatkowo szynką i groszkiem oraz jajem na twardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone(...)garść serów tartych. Mieszając doprowadziłam do zagęstnienia. Beszamel należy zrobić w ostatniej chwili gdyż pod wpływem leżenia gęstnieje i robi się taki brzydki kożuch. Blachę- najlepiejnajwiekszą jaką mamy- gdyż lasagne upieczone i wystudzone można śmiało zamrozić!----- wysmarować dokładnie masłem. Na dno wylać sos .Ułożyć obik siebie płaty lasagne. Następnie sos, kolejno beszamel i ser tarty i znów
Z Kuchni Do KuchniWytrawna tarta z łososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 300 g łososia bez skóry 250 g ricotty 4 łyżki śmietany 18% 2 małe jajka 2 garście szpinaku 1 mała cebula(...)tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty
Monia miesza i gotujeSkładniki na 4 porcje: 150g ryżu arborio 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50g suszonych pomidorów 2 garści szpinaku baby 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka masła 100ml białego wytrawnego wina 500ml gorącego bulionu warzywnego 4 łyżki tartego sera (parmezan, grana padano) gałązka tymianku sól pieprz 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Olej wlać(...)kolejną cześć bulionu, znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż ryż będzie al'dente. 3. Pod koniec gotowania dodać szpinak, masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, a danie nabierze kremowej konsystencji. 4. Do risotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące risotto wyłożyć
Obiad gotowyblogu przepis na makaron ze szpinakiem . Bardzo mnie to cieszy, tym bardziej, że ja również bardzo go lubię. Wobec powyższego ciekawa jestem, co powiecie na ryż ze szpinakiem? Podałam go razem z jajem sadzonym i wędzonym twarogiem. To fajna opcja na szybki, bezmięsny obiad. 200 g ryżu 400-450 g mrożonego szpinaku 4 szkl. wody 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany(...)Dodajemy szpinak i smażymy aż całość się rozmrozi. Ryż przelewamy na sicie zimną wodą, odstawiamy do osączenia, po czym dodajemy na patelnię ze szpinakiem. Smażymy przez chwilę. Następnie wlewamy wodę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki. Dodajemy śmietanę oraz 1-2 łyżki tartego
Smaki Na TalerzuKrokiety zawsze świetnie się sprawdzą, czy to na obiad, czy na imprezę. Dziś mam dla Was przepis na krokiety ze szpinakiem i serem, a raczej dwoma rodzajami sera. Użyłam sera feta i żółtego sera mozzarella. Szpinak i ser feta to dla mnie idealne połączenie, uwielbiam... Ser żółty dodany do farszu, nadaje mu fajnej aksamitnej konsystencji(...)szklanki wody gazowanej 1 łyżka oleju 1 czubata szklanka mąki pszennej Farsz: 400 g. szpinaku świeżego 1/2 łyżki miękkiego masła 150 g. sera feta 150 g. sera żółtego 1 ząbek czosnku sól, pieprz Do panierowania: 3 jajka sól, pieprz mąka bulka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę
Agusiowe smakołykiłatwo przygotować w swoim Tefal CC :) SKŁADNIKI: 300 g - ROZDROBNIONY MROŻONY SZPINAK 150 ml. ŚMIETANA 18% 800 g. MIĘSO INDYKA GULASZOWE (porcja dla 5 osób) 1 średnia czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz gałka muszkatołowa (świeżo tarta) świeżo tarty parmezan MAKARON PENNE PRZYGOTOWANIE: W Tefal(...)pokrojone w kostkę mięso z indyka i włączamy program SLOW COOK P-2 i zmieniamy czas duszenia na 30 min przy temperaturze 95. Gdy duszenie się zakończy dodajemy rozdrobniony szpinak (ja wrzuciłem zamrożony brykiet) następnie za pomocą praski wciskam 1 ząbek czosnku. Dodaje sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową świeżo startą. Ustawiam jeszcze raz program P-2 (skracając
Bartek Gotujepapryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. 2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Szpinak myjemy, odkrawamy ogonki i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku ok. 5 min. 4. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 5. Ser Feta kroimy w kostkę. 6. Jogurt mieszamy z jajkiem(...)masą jajeczno-jogurtową. 9. Całość posypujemy startą Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C. Tarta jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki, - żelazo (pochodzące ze szpinaku) niezbędne do transportu tlenu w organizmie. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmielonego z łopatki 40 dag mięsa mielonego z kurczaka 2 jajka 2 bułki 3 łyżki szpinaku 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 kiełbas a toruńsk a 1 łyżka oleju sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Bułki moczymy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Do miski wkładamy
kgwjanczewoZapraszam i życzę smacznego :) Składniki: 400 gram makaronu świderki 500 gram pieczarek 2 cebule 450 gram mrożonego szpinaku 100 gram masła 2 łyżki mąki łyżka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku sól pieprz szklanka mleka pół szklanki wody 100 gram tartej mozzarelli tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego(...)masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek. Dolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Wołowina od rekinapotrzeba, żeby ciasto po wyrobieniu było miękkie i elastyczne, następnie dodajemy do ciasta rozmrożony, dobrze odsączony z wody szpinak i ponownie zarabiamy dodając mąki aby nie kleiło się do rąk. Składniki na farsz: pół kg sera ricotta 1 opakowanie tartego parmezanu 5 dkg 1 jajko sól, pieprz łyżka bułki tartej szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie połączyć(...)dużo aby się nie posklejały i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Podajemy od razu po wyjęciu z wody okroszone masłem z cebulką. Życzę smacznego! Post Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie Smakiprzesianej mąki razowej (80 g mąki żytniek razowej 2000) 120g grubo tartego parmezanu (goudy) 250gml maślanki 1 jajko 60g sera fety pokruszonego 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli do ciasta Przygotowanie: Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciśnij nadmiar płynu
Gotuj Sam!siekanej zielonej kolendry 2 łyżki siekanej bazylii tajskiej lub zwykłej 4 łyżki siekanego zielonego szczypiorku 200 g suchego suszu sojowego wygląda jak mielone mięso 1 łyżka tartego korzenia imbiru 4 łyżki tartej bułki 1 świeża papryczka chilii - dość duża 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1/2 łyżeczki oleju sezamowego do smażenia Składniki na sos: 70 ml sosu sojowego(...)producent na opakowaniu, odcedzić. Cebulkę, drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Szpinak umyć, osuszyć, a następnie drobno pokroić. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół, pozbyć się nasion, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę, smażyć do miękkości, następnie dodać szpinak, szpinak smażyć do odparowania wody, kiedy cała woda odparuje dodać czosnek, imbir
SprawdzonaKuchnia.plpizzę ( przepis znajdziecie tuta j) Kawałek chorizo Garść małych pieczarek Kulka mozzarelli (125 g) Garaść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Kilka łyżek tartego parmezanu Kilka łyżek sosu pomidorowego ( przepis znajdziecie tutaj ) Suszone oregano Rukola, roszponka, lub inna miękka sałata albo szpinak Przygotowanie: Krok 1 Ustaw maksymalną temperaturę piekarnika, wstaw blaszkę (kamień lub formę) do pieczenia na środkową półkę i nagrzewaj przez
Niedzielny kucharzdodaję podsmażone grzyby z cebulką aby podkreślić jego smak. Do przyrządzenia krokietów potrzebne są naleśniki. Mogą to być naleśniki ze szpinakiem , naleśniki z jarmużem lub tradycyjne naleśniki bez dodatków. Krokiety na ogół maczam w jajku i obtaczam w tartej bułce. Smażę na maśle lub kokosowym oleju. Zamiast tartej bułki często używam zmielonych migdałów wymieszanych z parmezanem. Obiad
codojedzeniazielonej soczewicy 1/2 szklanki soku jabłkowego Hortex 1 ząbek czosnku 150 g mrożonego szpinaku Hortex 1 łyżka syropu z agawy 1 mała marynowana papryczka jalapeno 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki tartego oregano garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu Dodatkowo : 1 szklanka soku Hortex Vitaminka Wykonanie
vaniliowoczekoladowa