tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:81/156)

Szparagowy sezon w pełni 164

papryka Szparagi gotowane na parze Szparagi z sezamem Tagliatelle ze szparagami Wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym  winegretem Sałatka: szparagi szpinak i mozzarella Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Zielona pizza ze szparagami Tarta z zielonymi szparagami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto szpinakowe z granatem 409

czas miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać partiami do ubitej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać. Formę 25*36 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.Ciasto wylać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić

Ala piecze i gotuje
Makaron z łososiem i szpinakiem 77

Ravioli w kurkami i kurczakiem  Tagliatelle z krewetkami i pomidorami Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem Tagliatelle z krewetkami w winie   Makaron z łososiem i szpinakiem Składniki: 300g ulubionego makaronu (u mnie bavette) spora garść liści szpinaku (może być również mrożony) 300g łososia bez skóry 100ml śmietanki 60g kremowego serka śmietankowego(...)ząbki czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz tymianek pieprz ziołowy 2 łyżki tartego parmezanu Łososia pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę razem ze szczypiorkiem, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać rybę, smażyć przez kilka minut. Dodać szpinak, smażyć aż szpinak odparuje. Dodać serek i śmietankę, wymieszać, zagotować. Gotować kilka minut, żeby sos nabrał gęstości

Obiad gotowy
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 143

kremówki kilka listków szałwii pół łyżeczki szafranu pieprz Dodatkowo: 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego parmezanu Gnocchi: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym  wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Szpinak drobno siekamy i blanszujemy a potem dokładnie odcedzamy i dodajemy do ziemniaków. mieszamy(...)rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. G nocchi polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. wycinamy jak kopytka G nocchi

Bon Appetit Małgorzaty
Zebra ze szpinakiem 71

window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zebra ze szpinakiem Składniki 200 g szpinaku (waga szpinaku po rozmrożeniu i osączeniu z wody- szpinak mrożony rozdrobniony) 6 jajek 1 szklanka oleju (250 ml) 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 i ½ szklanki mąki krupczatki szczypta soli Instrukcje Szpinak rozmrażamy na sicie, odstawiamy do osączenia. Do szpinaku dodajemy ¼ szklanki oleju, dokładnie mieszamy. Białka(...)się połączą dodajemy łyżka po łyżce przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy szpinak z olejem i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy wykładamy na przemian po 2 łyżki ciasta. Dwie łyżki jasnego, dwie łyżki zielonego

To co lubię - gotuję i polecam
Rolada schabowa ze szpinakiem 172

przygotować roladę na święta - myślę, że miło Was zaskoczy ;-) Składniki: 1 kg schabu bez kości 300 g mrożonego szpinaku 1 mała cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia majeranek 5 łyżek tartego żółtego sera sos sojowy ciemny Sposób wykonania: 1. Mięso wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić na płat o grubości(...)Rozbić delikatnie tłuczkiem. Natrzeć solą i świeżo mielonym pieprzem. Zwinąć i włożyć do lodówki. 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulkę i chwilkę dusić. Dodać szpinak, chwilkę dusić, po czym dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusić, aż woda odparuje. Zdjąć z gazu, chwilkę odstawić po czym dodać żółty ser i wymieszać. 3. Wyjąć

Kuchnia domowa Ani
Ryba morska zapiekana pod szpinakową pierzynką. Przepis bez filozofii. 154

osób): 2 filety ze świeżej morskiej ryby dowolnego gatunku o zwięzłym , niezbyt tłustym mięsie 3 - 4 kulki szpinaku liściastego mrożonego 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany 12-18% 1-2 łyżki masła 3-4 łyżki tartego sera żółtego sól, pieprz szczypta Vegety kilka plasterków cebuli Przygotowanie: Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obkładamy plastrami cebuli. Solimy, pieprzymy(...)Odstawiamy na 20-30 minut. Następnie wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim przelany wrzątkiem, mrożony szpinak. Możemy oczywiście użyć liści świeżego szpinaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i startym drobno ząbkiem czosnku. Kiedy już jest miękki - ale nie rozgotowany dodajemy trzy łyżki śmietany. Zagotowujemy by odparować część

Kuchnia po mojemu
WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA MINI TARTA Z FARSZEM SOCZEWICOWYM 102

jutro ;-) Składniki na 2 mini tarty: Na ciasto: 1/3 szklanki zmielonych bezglutenowych płatków owsianych, 2 łyżeczki oleju kokosowego (w półstałej konsystencji), 40 ml wody, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, szczypta soli. Na farsz: 4 łyżki ugotowanej soczewicy (ok. 2 łyżki suchej), 1 marchewka,  1 cebula, 2 duże garści szpinaku, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki cząbru(...)owsianą łączymy z wodą, olejem kokosowym i solą. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim foremki na tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, smarujemy przecierem pomidorowym (1 kopiasta łyżeczka na 1 mini tartę). Prószymy solą do smaku. Wykładamy farsz (wykonanie poniżej), dekorujemy ziarnami słonecznika i wstawiamy na kolejne

Jeść, by żyć w zdrowiu
Faszerowane kwiaty cukinii 132

wykonany w ramach konkursu Europejskiego Festiwalu Smaku * „zerwane”. Kwiaty cukinii: 4 kwiaty cukinii (męskie, na gałązce), 60 g szpinaku, 1/2 ząbka czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli, 1 łyżka masła, 4 całe żółtka (jajka od zielononóżki), 3 -4 łyżki świeżo tartego hucuła, pecorino lub parmezanu, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, zimna woda mineralna gazowana, szczypta(...)głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), sałatka: garść listków rukwi wodnej, kilkanaście malin, 1 łyżka miodu (u mnie faceliowy), 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy), szczypta soli, oliwa Szpinak oczyścić, umyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, szpinak, gałkę muszkatołową i sól. Mieszając przesmażyć, tak aby wszystkie liście „złapały” masło. Odstawić do ostudzenia. Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać, posolić

królestwo garów
ROLADA SZPINAKOWA Z SAŁATKĄ CHRZANOWĄ Z JAJKAMI 137

sera żółtego w kostce 4 jajka garść rzeżuchy 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (polecam Schronisko Smaków ) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Rolada: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szpinak, do momenty gdy woda z niego prawie odparuje. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte(...)Sałatka chrzanowa: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Ser oraz szynkę również kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i tartym chrzanem. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W dużej misce mieszamy pokrojoną szynkę z serem oraz jajkami. Dodajemy umytą i osuszoną rzeżuchę oraz przygotowany sos chrzanowy. Wszystko dokładnie mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Quiche ze szpinakiem 172

zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche? Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub  drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza. Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa. Popularne(...)kasza gryczan do obciążenia spodu Na wierzch ciasta 600 g liści szpinaku , jedna cebulka 1 ząbek czosnku 100 g kwaśnej śmietany, 1,2 piersi z kurczaka  sól , pieprz olej do smażenia ser fetta 100 g śmietany kremówki,  3 jajka 1 białko  50 g tartego parmezanu,  szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki płatków migdałowych WYKONANIE  Ciasto

W kuchennym oknie Ewy
Tarta ze szparagami i serem 45

Tarta ze szparagami i serem to przepyszny pomysł na zielone szparagi. Ta tarta ze szparagami (czy też quiche) świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie, lunch do pracy czy sycąca kolacja. Podawaj ją na zimno lub na ciepło – w obu wariantach smakuje fenomenalnie. Tarta ze szparagami i serem – prosty przepis na szparagi(...)piekarniku lub kuchence mikrofalowej – dzięki temu ser będzie ciepły i ciągnący się – tak jak lubię najbardziej. Tarta ze szparagami i serem. Jak zrobić kruchy spód do tarty? Wiem, że niektórzy podczas przygotowania tarty czy quiche wolą posiłkować się gotowymi spodami niż przygotować samemu ciasto. Rozumiem to – gotowce są wygodne i bardzo

Na-talerzu.pl
Naleśniki nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. 199

Naleśników ciąg dalszy :) Tym razem w wersji wytrawnej z dużą ilością szpinaku i dodatkiem suszonych pomidorów oraz fety. Naleśniki świetnie smakują z jogurtowo- serowym sosem. Nadzienia z tych naleśników, bardzo często używam też do wypieku tarty albo łączę z makaronem. Myślę, że świetnie sprawdziłoby się również w pierogach. Koniecznie wypróbujcie! SKłADNIKI : (około 15 naleśników)* ciasto na naleśniki(...)jajko 8-10 łyżek mąki 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego nadzienie: dwa duże pęczki szpinaku ( po obróbce cieplnej bardzo mocno zmniejszy objętość) 8 suszonych pomidorów pół kostki sera feta 2 ząbki czosnku sos: 150 ml jogurtu naturalnego 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1.  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć

DefinicjaSmaku
Szpinakowe placki ziemniaczane 201

pachnące :) Składniki: 10 większych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 100g świeżego szpinaku baby ok 4-5 łyżek mąki pszennej sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, ścieramy w maszynce elektrycznej lub na tarce przeznaczonej do tarcia ziemniaków. Ziemniaki przecedzamy na dużym sicie, a sok z nich odstawiamy na ok 15 minut. Wytworzoną

Kuchnia w czekoladzie
Lasagne ze szpinakiem i fetą 74

Składniki: – 15 płatów makaronu lasagne – 1350g mrożonego szpinaku – 125g śmietany 18% – 125ml wody – 50g sera feta – 50g żółtego sera – 5-6 ząbków czosnku – 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego – 1 łyżka oliwy – pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mrożony szpinak. Podgrzewamy na małym ogniu, aż całkowicie się rozmrozi. Dodajemy(...)stopni . Żaroodporną formę natłuszczamy masłem i na dno wylewamy i rozprowadzamy 4 łyżki wody ze szpinaku. Trzy pierwsze płaty makaronu układamy na dno naczynia, a na nie równomiernie rozkładamy farsz. Tę czynność powtarzamy 5 razy, kończąc warstwą farszu. Wierzch lasagne posypujemy tartym żółtym serem. Tak złożoną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut (w połowie czasu pieczenia przykrywamy

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania