mnie tym razem wieprzowe) 1 cebula 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska) 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki gałka muszkatołowa sol, pieprz Szpinak: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (około 450g) 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz Marchewkę z pietruszką zetrzeć na grubych
Di gotujeprzepisie zostanę bo ciasto wyszło delikatne, a farsz bardzo smaczny. Składniki na ciasto: 400g mąki 1 całe jajko 250ml gorącej wody Na nadzienie: kostka białego sera (200g) 250g mrożonego szpinaku sól pieprz ząbek czosnku łyżka masła Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność(...)wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty a następnie odcedzić na sicie. Po odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne są także odsmażone na drugi dzień :) ja osobiście pierogi ze szpinakiem lubię takie bez okrasy, tylko odcedzone z wody
Walijskie Pichceniesurowych) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1/2 łyżeczki soli Mąka pszenna do podsypania blatu Sos 250 g boczniaków 200 g szpinaku 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła Sól Pieprz ½ szklanki tartego parmezanu do posypania Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj(...)wielkości klusek). Wyjmuj kluski łyżką cedzakową i przekładaj na szeroki talerz. Krok 5 Przygotuj sos. Boczniaki pokrój lub porwij rękami na paski. Szalotki i ząbek czosnku drobno posiekaj, szpinak umyj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj łyżkę masła, a gdy się rozpuści wsyp szalotki i czosnek. Smaż na wolnym ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodaj boczniaki, zwiększ temperaturę
Niedzielny kucharzbrokuł 1 cukinia 1 bakłażan Garść pomidorków koktajlowych 1 puszka pomidorów całych w puszce 2 pory 1 kg ziemniaków Imbir (2 tarte łyżki) 1 pomarańcza 1 cytryna 1 małe avocado Garść migdałów Garść pistacji Zioła Garść szpinaku 1 doniczka bazylii 1 pęczek szczypioru Kilka gałązek tymianku Kilka gałązek oregano Mięso, wędliny 1 kg filetów z kurczaka Szynka prosciutto(...)największej liczby składników, co upraszcza i przyspiesza gotowanie. W tym menu upiekliśmy warzywa do spaghetti, do peperonaty i do chińskich dań oraz prosciutto, które trafiło do zupy. I po trzecie, z naszego doświadczenia wynika też, że najlepszym sposobem na szybkie zrobienie pięciu obiadów jest dodanie do menu jakiejś zawiesistej zupy. Bardzo często składniki pieczemy, żeby je później zmiksować. To prosty
Niedzielny kucharztyłu to rzodkieweczka 😉 … Ale po wódeczce, wszystko jakoś lepiej smakuje. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Makrela wędzona 400-500 gram Ryż 200 gram ugotowany wcześniej Młody szpinak 200-300 gram Ogórki konserwowe pikle kilka sztuk do smaku Papryka zielona 3 sztuki Tajskie zielone curry 1-3 łyżeczki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Z pewnością składniki(...)nagrzanego piekarnika. Piecz ją, aż skórka będzie…czarna, no prawie czarna. W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Po trzecie ostrożnie obierz paprykę ze skórki. Po czwarte to już z górki. Włóż rybę, paprykę, ogórki i szpinak do blendera. Zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i curry. Na koniec dodawaj stopniowo ryż do blendera i miksuj. Zjadaj z chlebem
RafalCookbrokuł 1 cukinia 1 bakłażan Garść pomidorków koktajlowych 1 puszka pomidorów całych w puszce 2 pory 1 kg ziemniaków Imbir (2 tarte łyżki) 1 pomarańcza 1 cytryna 1 małe avocado Garść migdałów Garść pistacji Zioła Garść szpinaku 1 doniczka bazylii 1 pęczek szczypioru Kilka gałązek tymianku Kilka gałązek oregano Mięso, wędliny 1 kg filetów z kurczaka Szynka prosciutto(...)największej liczby składników, co upraszcza i przyspiesza gotowanie. W tym menu upiekliśmy warzywa do spaghetti, do peperonaty i do chińskich dań oraz prosciutto, które trafiło do zupy. I po trzecie, z naszego doświadczenia wynika też, że najlepszym sposobem na szybkie zrobienie pięciu obiadów jest dodanie do menu jakiejś zawiesistej zupy. Bardzo często składniki pieczemy, żeby je później zmiksować. To prosty
Niedzielny kucharzSmakowita i bardzo efektowna. Nawet nie wiem co napisać, po prostu rewelacja. Składniki: 5 jajek 150 gram świeżego szpinaku 3 łyżki pomidorów z puszki krojonych 3 spore pieczarki 3 plasterki baleronu ( można inną ) 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej Tarty ser ( typu gouda ) Wykonanie: Do przygotowania potrzebujemy 2 patelnie. Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy(...)paseczki, pieczarki na połowę i następnie na plasterki. Na patelnię, wlewamy odrobinę oleju, dodajemy baleron – podsmażamy. Dodajemy kolejno pieczarki, pomidory i na koniec umyty szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Przesmażamy tylko chwilę. Na drugiej patelni wlewamy również trochę oleju ( rozgrzewamy ), wlewamy jajka. Smażymy omleta – podczas smażenia podnosimy lekko brzegi aby masa jajeczna dostała się na patelnię
Smaki Ewylanguage:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 200 g mąki pszennej 100 g masła 2 – 4 łyżek zimnej wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 g szpinaku 1 łyżka oleju 3 jajka gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku 150 g żółtego sera Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wodę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz – podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj szpinak
Ciastka - domowe słodkościprostu podane na kolację, śniadanie… Składniki na jajka faszerowane: 4 jajka 1,5 łyżeczki musztardy 1,5 łyżeczki majonezu pół pomidora pokrojonego w kostkę garść świeżego szpinaku sól, pieprz Przygotowanie jajek: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ostrym nożem i zdecydowanym ruchem, przecinamy jajka w pół, tak by skorupka nie rozwaliła się na drobne kawałeczki. Z połówek wyciągamy jajka(...)jajek, przekładamy na talerz i faszerowane jajka chowamy na godzinę do lodówki. Po godzinie jajka stroną masy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle ( skorupką do góry ) na złoty kolor. Podajemy od razu po przygotowaniu. * Świeży szpinak możemy zastąpić inną zieleniną, np. natką pietruszki, szczypiorkiem, czy nawet koperkiem. Artykuł Jajka faszerowane pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plpodczas rodzinnej imprezy, wszystkim bardzo smakowała! Łapcie przepis i korzystajcie Sałatka ze szpinakiem – składniki (na 6-8 porcji): szpinak baby, 300g, 1 pomidor malinowy, 1 zielony ogórek, czerwona cebulka, żółta papryka, 4 łyżki nasion słonecznika, suszone pomidory w oleju, 1 słoik (285g), około 2 łyżki tartego parmezanu na wierzch sałatki, dressing: 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi(...)pomidorami, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy, szczypta suszonej czerwonej papryki, soli i pieprzu. Sałatka ze szpinakiem – sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam liście szpinaku. Następnie myję, osuszam i kroję w kostkę pozostałe warzywa – paprykę, pomidora, ogórka i cebulkę. Umieszczam warzywa w dużej misce. Później dodaję pokrojone suszone pomidory oraz nasiona słonecznika. W małej miseczce mieszam
Natka PietruszkiLubię takie obiady w jednym naczyniu zapiekane. Nawet na zimno ryba jest dobra. 40 dkg filetu z tołpygi 250 g szpinaku baby sól, pieprz przyprawa do ryb 2 ząbki czosnku olej czosnkowy sos: 1 cebula 3 łyżeczki chrzanu tartego 50 ml wina białego sól, pieprz olej rzepakowy 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki śmietany 30 % koper świeży(...)olej rzepakowy i smażę rybę od strony skóry 60 sekund, i przekładam na drugą stronę na 30 sekund. Rybę przekładam na talerz. Patelnię wycieram, rozgrzewam olej czosnkowy, dodaję liście szpinaku i przesmażam dosłownie chwilę, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz i wykładam do naczynia do zapiekania. Na szpinaku układam kawałki ryby. Na patelni przesmażam cebule na oleju, dodaję wino i redukuję
wesoła kuchniasklepach przez cały rok, domowe zamrażarki często są wypełnione darami z własnego ogródka. Zalegają w nich woreczki i pojemniki z fasolką szparagową, słodką papryką, zielonym groszkiem, liśćmi szpinaku, soczystymi wiśniami, aromatycznymi truskawkami albo własnoręcznie zbieranymi grzybami. Wraz ze zmianą pogody, wiosna przynosi także zmiany w kuchni. Chce się gotować lżej, częściej sięgając po nowalijki. Zanim jednak sięgniemy po pierwsze wiosenne(...)wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka oraz szpinaku, który być może zalega gdzieś w zamrażarce. Oczywiście można użyć świeżego szpinaku, będzie nawet szybciej;) Makaron ze szpinakiem i kurczakiem Składniki (na 2 porcje): spora garść mrożonych liści szpinaku (może być również świeży) kawałek pieczonego kurczaka 100ml śmietanki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 suszone pomidory 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy
Obiad gotowydanie bezmięsne, ale bardzo pyszne. Polecam! Składniki: 7-8 ugotowanych ziemniaków 1 por - biała część 300-400 g szpinaku mrożonego 150-200 g białego sera twarogowego 2-3 ząbki czosnku 3 jajka 3 łyżki śmietany (u mnie jogurt naturalny) garść tartego żółtego sera 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka siekanego szczypiorku sól, pieprz olej do posmarowania formy Sposób przygotowania(...)Ziemniaki pokroić w plastry. 2. Pora pokroić w półplasterki. Poddusić na patelni, aż zmięknie. 3. Zmiażdżone ząbki czosnku lekko obsmażyć na oleju, dodać szpinak i dusić do momentu, aż odparuje z niego woda. 4. Szpinak i pora wymieszać z rozdrobnionym serem białym, doprawić solą i pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć ser ze szpinakiem
Kuchnia domowa Aniwarzywami. Poniżej zostawiam Wam kilka propozycji: mięso mielone z cebulką duszony por i cebulka pieczarki i cebulka biały ser lub feta przyprawiony miętą i papryczką chilli ser feta, świeży szpinak i suszone pomidory ser feta lub twaróg i dużo różnych ziół, jak natka pietruszki, koperek, świeża mięta ser feta i starta na tarce, duszona cukinia żółty ser, papryka, pokrojona(...)dnia, przełóż kwadraty do szczelnego pojemnika i przechowuj poza lodówką. Spożyj w ciągu 1-2 dni. ➤ Zobacz też: hortopita - grecka tarta z ciasta filo z fetą i zieleniną ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem cygara z ciasta filo z serem i ziołami
Chilli Czosnek i Oliwaleniwe robię z twarogu w kostkach, podaję na słodko i polewam masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są wytrawne podane z podsmażoną cebulką i szynką. Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam twarożek wiejski ze śmietaną i świeży szpinak z naszej działki. Szpinak , twarożek i jajko zostały dokładnie zmiksowany na puree w szatkownicy. Kluski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię