tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:74/156)

Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli 158

wyciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki posiekanych liści mięty lub bazylii 1 czerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć) 4 cebule dymki (białe części) lub 2 szalotki 4 grube plastry cheddara (użyłam irlandzkiego Kerrygold Vintage Cheddar ) 1 pomidor 2 ogórki konserwowe roszponka, rukola, szpinak lub dowolna sałata 4 łyżki majonezu light(...)smażenia) sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Do mielonego mięsa z indyka dodajemy słodki sos chilli, musztardę, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz bułkę tartą. Kolendrę i miętę (ewentualnie bazylię), chilli oraz dymki (białe części) drobno siekamy i dodajemy do reszty. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy przez chwilę

Poezja smaku
Kotleciki z brokuła i zielonego groszku 153

prostu pycha! Składniki na 4 porcje: 250 g różyczek brokuła 300 g mrożonego zielonego groszku 100 g szpinaku (też mrożony) 100 g błyskawicznych płatków owsianych sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy - opcjonalnie olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia - opcjonalnie 400 g jogurtu greckiego+koperek+sok z 1/2 cytryny+1 łyżka mustsztardy+sól, pieprz+2 łyżki(...)oliwy z oliwek Przygotowanie: różyczki brokuła umieścić w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Gotować 5 minut. Po 2 minutach dołożyć zielony groszek, a 1 minutę przed końcem wrzucić szpinak (też mrożony, bądź świeży). Zawartość garnka wylać na durszlak i pozostawić do odcieknięcia i wystudzenia. Na koniec wycisnąć nadmiar wody ręką obrać czosnek i posiekać, następnie zblenować z zieloną masą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z uda kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 104

skomponować pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki dla 4 osób:   4 udka kurczaka bez kości i skóry 200g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego) 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka tartego parmezanu 8 sztuk suszonych pomidorów 4 łyżki mąki Odrobina oleju rzepakowego 1 łyżka Vegeta Natur Sposób przygotowania: Mięso staramy się rozbić(...)najcieniej przez folię spożywczą, ale uważając by się nie potargało. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Mieszamy cały czas, aż do jego całkowitego rozmrożenia i połączenia z czosnkiem. Gotowym smarujemy każdy rozbity płat mięsa, układamy po dwa suszone pomidory i zwijamy najpierw boki do środka, a następnie resztę- jak roladę. Spinamy dokładnie wykałaczkami, obtaczamy

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 146

sól, pieprz masło palone: – 100 g masła – kilka listków świeżego rozmarynu – opcjonalnie tarty parmezan wg uznania Wykonanie: Z mąki i śmietany zagnieść ciasto doprawiając solą i curry. Ciasto powinno mieć miękką ale zwartą konsystencję, żeby można je rozwałkować. Szpinak wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty – odcedzić. Zmiksować z ricottą i wymoczonymi grzybami

Pociąg Do Kuchni
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 351

ciasta filo lub w Turcji yufka, napełnionego różnorakimi nadzieniami, a następnie upieczonego lub usmażonego. Wśród nadzień najpopularniejsze są serowe (feta i szpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy, od ciast przypominających tartę lub ślimaka, po małe wypieki w kształcie trójkątów, pieroga (półksiężyca), czy właśnie cygar. Danie podobno zostało wymyślone wieki temu w Imperium Osmańskim (dzisiejsza Turcja(...)dłoni. Nazwa odnosi się raczej do kształtu niż nadzienia, gdyż cygara mogą być napełniane zarówno serem i ziołami, serem ziemniakami i natką pietruszki, jak i mielonym mięsem czy szpinakiem. Ciekawostką jest, że nazwa kalem böreği została wymyślona dopiero w 2011 roku przez pewną turecką organizację, aby uniknąć nawiązywania do palenia. Mi jednak określenie "cygara" podoba się bardziej:) Sigara böreği tradycyjnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 153

macie, można użyć po prostu pół kilo zwykłej mąki. Farsz: 450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony pieprz Ciasto(...)morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony

Poezja smaku
Sałatka makaronowa z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem 133

żółtych pomidorków koktajlowych 10 czerwonych pomidorków koktajlowych 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki drobno tartego sera Parmezan 5 połówek suszonych pomidorów w zalewie szczypta soli Jak zrobić sałatkę z makaronem, pomidorami i szpinakiem . Makaron ugotować w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Gotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron przelać na durszlak, przelać zimną woda

mecooks
CARBONARA Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM 159

SKŁADNIKI: Makaron 150 g makaronu rurki 15 dag boczku wędzonego w plastrach 1 cukinia 50 g szpinaku świeżego Przyprawy:pieprz ziołowy, sól himalajska, suszona bazylia Olej do smażenia Sos 15 dag tartego sera żółtego 300 ml jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE:   Plastry boczku kroję w kostkę.  Cukinię i cebulę obieram(...)będzie złoty dodaję cebulę i cukinię.  Dodaję przyprawy: pieprz ziołowy, bazylię suszoną oraz sól himalajską. Zmniejszam ogień i smażę jeszcze kilka minut. Na koniec dodaję umyty, świeży szpinak. Mieszam i smażę ok 2 minut. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.  Ugotowany makaron przekładam do dużej miski. Składniki sosu łącze ze sobą dodaję do boczku, mieszam chwilę i zdejmuję

Gotowanie Patki
pyszne naleśniki z warzywami, szpinakiem... 161

łyżka WARZYWA: cebula 1 sztuka, marchew 4 małe, por 1 mały, liście szpinaku 1 pęczek, warzywa mrożone 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko(...)rozdrobnić w rozdrabniaczu, w rondlu na oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę i na średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią 154

Cinnamon Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia pokrojona na plasterki 45 g mąki 1 jajko 100 g bułki tartej 4 łyżki parmezanu sól do smaku oliwa do spryskania cukinii 300 g makaronu, np. tagliatelle na pesto szpinakowe: 100 g liści szpinaku, 1 pęczek świeżej bazylii, 30 g orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy(...)sól do smaku Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki - do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli, a do trzeciej wbij jajko i wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody.  Panieruj z obu stron plastry cukinii, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej

Chilli Czosnek i Oliwa
Ziemniaczane krokiety z batatem i groszkiem 140

kolor przypominają krokiety z ciasta naleśnikowego. Ziemniaczane krokiety Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 batat, pieczony 100 g zielonego groszku 50 g szpinaku 1 jajko + 1 jajko do obtoczenia 60 g mąki 1 czerwona cebula 50 g tartej bułki lub panko sół i czarny pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Sos czosnkowy 200 ml greckiego jogurtu, 10% 3 łyżki(...)maśle. Zagotuj wodę, posól i wsyp mrożony groszek. Gotuj przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do ziemniaków wraz z cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, grubo pokrojonym szpinakiem, jajkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj 6 krokietów. Rozmąć jajko w miseczce. Obtocz krokiety w mące, zanurz w jajku, a następnie obtocz w panko. Smaż na rozgrzanym maśle

codojedzenia
Cynamonowe ciasto ze szpinakiem 135

łyżki miodu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu kawałek margaryny i bułka tarta do wyłożenia formy Polewa: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 2 łyżeczki kakao 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy, dodajemy miód, olej i miksujemy blenderem na jednolitą masę. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem(...)ciasta razem z masą szpinakową i przyprawami. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy do ciasta drobno pokrojone daktyle. Podłużną formę nacieramy margaryną a następnie obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 60 minut. Przygotowanie polewy: W rondelku rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy kakao z mlekiem i energicznie mieszamy

Qchnia po prostu
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem 55

SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: 250 g makaronu tagliatelle 10 suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku 150 g świeżego łososia bez skóry 2 garści świeżych liści szpinaku 200 g śmietany 18% łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa oliwa lub olej sól pieprz, najlepiej świeżo mielony 1 łyżeczka wędzonej papryki pół szklanki tartego parmezanu(...)końcu do sosu. Wymieszaj i porozgrzewaj 2 minuty po czym dodaj śmietanę i pół szklanki tartego parmezanu , dopraw trochę solą, pieprzem. Do sosu dodaj ugotowany makaron, jeszcze nieco wody z gotującego się makaronu aby odpowiednio rozrzedzić sos, a następnie świeże listki szpinaku . Podgrzewaj około 2 minut. Do makaronu dodaj usmażonego i ciepłego łososia. Przekładaj na talerze, posypuj parmezanem

nietylkopasta.pl
Pierś kurczaka w kremowym sosie 52

ogniu chwilę gotować często mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym mielonym, włożyć piersi z kurczaka oraz dodać szpinak. Wszystko razem dusić na delikatnym ogniu, aż szpinak zmięknie. W tym czasie piersi z kurczaka raz przewrócić na drugą stronę. Podawać od razu po zdjęciu z ognia z ryżem lub grubym makaronem typu świderki(...)przypalił. Na patelnię wlać bulion drobiowy lub wodę i śmietanę. Następnie dodać tarty parmezan i na delikatnym ogniu chwilę gotować często mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym mielonym, włożyć piersi z kurczaka oraz dodać szpinak. Wszystko razem dusić na delikatnym ogniu, aż szpinak zmięknie. W tym czasie piersi z kurczaka

ememe kitchen
Indyjskie kebaby warzywne 412

chilli (lub 1/2 zielonej papryki) 1 łyżka posiekanego szpinaku 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry 1 łyżeczka chilli w proszku (można być mniej) 1 łyżeczka suszonej kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu) 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę szczypta kurkumy 1 łyżeczka soli bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki obieramy i kroimy(...)dodajemy mrożony groszek. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Dokładnie odcedzamy. Do odcedzonych warzyw dodajemy papryczki, szpinak, kolendrę zieloną i suszoną, czosnek, imbir, chilli, sól i kurkumę. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy to wystudzenia. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kebabiki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania