tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:67/156)

” Filet po Maurytańsku ” , energetyczny , zdrowy obiad 164

osoby : 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka sól , pieprz ( koniecznie świeżo zmielony ) do smaku olej rzepakowy 3 jajka szpinak : 1 opakowanie świeżego szpinaku 250 – 300 g 1 serek ricotta 2 ząbki czosnku szczypta tartej gałki muszkatołowej ( mniej , niż połowa płaskiej łyżeczki ) 2 łyżeczki miodu sól , pieprz ( koniecznie świeżo zmielony ) do smaku 1 łyżka masła Filety z kurczaka lekko(...)musicie , przygotować także jajka sadzone , według lubianej procedury , my lubimy takie jak na zdjęciu z płynnym żółtkiem . Na osobnej patelni rozgrzewamy masło , na gorące wrzucamy wyciśnięty praską czosnek , następnie szpinak , sól do smaku , gałkę muszkatołową i miód , smażymy króciutko , tylko tyle ,żeby szpinak zwiotczał . Przekładamy do miski , dodajemy ricottę , pieprzymy , mieszamy , układamy natychmiast na gorącym filecie , na wierzchu dekorując jajkiem

Ogrodnik w podróży
Faszerowane piersi ze szpinakiem 42

pierś z kurczaka - 2 szt mrożony szpinak - 25 dag serek topiony ziołowy - 10 dag czosnek - 3 ząbki ser żółty - 2 plastry sól pieprz kolorowy jajko bułka tarta olej piersi kurczaka opłukać i osuszyć delikatnie. Każdą pierś rozkroić ale nie całkowicie do końca, aby był większy płat i delikatnie go rozbić, następnie posypać solą i pieprzem. Szpinak włożyć(...)solą i pieprzem. Na rozbitej piersi kurczaka położyć plaster sera żółtego najlepszy gouda, na nim gesty sos szpinakowy, złożyć na pół. Jajko umyć, wybić do miseczki, roztrzepać widelcem. Bułkę tartą wsypać na talerz. Piersi faszerowane delikatnie wkładamy do roztrzepanego jajka a następnie do bułki tartej, obsypujemy nią z każdej strony.  Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy płomień

Camilla w kuchni
Sos mięsny z oliwkami i szpinakiem 99

duży pomidor spora garść czarnych oliwek posiekanych drobno 6 kulek mrożonego szpinaku – użyłam tzw. brykietu 1 słoik sosu do spaghetti (u mnie Łowicz) 1 duży słoik sosu bolońskiego (u mnie Łowicz) lubczyk, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz do podania tarty ser i świeża posiekana natka pietruszki lub rukola olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W dużej(...)pomidora oraz paprykę. Smażę na średnim ogniu często mieszając. Po kilku minutach wrzucam mrożony szpinak. Gdy składniki się połączą i zmiękną, a szpinak rozpuści wrzucam posiekane oliwki i wlewam 2 sosy ze słoika, przyprawiam do smaku. Sos podaję do makaronu, ryżu i kasz. Posypuję tartym serem, np. grana padano lub parmezanem i dodaję natkę pietruszki. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
ROLADA SZPINAKOWA Z SZYNKĄ (keto, bez glutenu, redukcja) 253

pieprz czarny   świeżo starta gałka muszkatołowa 1 łyżeczka  soku z cytryny Nadzienie 300 g serka śmietankowego kanapkowego 40 g tartego chrzanu 300 g dobrej jakości szynki wiejskiej w cienkich plastrach Przygotowanie Jeśli używamy świeżego szpinaku to należy go umyć pod bieżącą, zimna wodą, odsączyć i dokładnie wysuszyć. Przy szpinaku mrożonym należy go rozmrozić i odsączyć dokładnie wyciskając

Ola la LCHF
Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem 115

jaglanej ze szpinakiem 1 szklanka kaszy jaglanej sól, pieprz 3   łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g szpinaku 2 marchewki 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia do podania tzatziki albo sos jogurtowy Kaszę przesypać do garnka o grubym dnie, wstawić na ogień(...)ostygnięcia. Cebulę posiekać, czosnek bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Szpinak rozdrobnić ( posiekać). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, dodać marchewkę i czosnek, smażyć ok 10 minut. Dodać curry i wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać szpinak i mieszać aż zmięknie. Warzywa lekko przestudzić i dodać do kaszy, całość przemieszać, dodać

Smaczny zeszyt
Frittata z łososiem i szpinakiem 169

rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy na tartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać 10 minut

My Chcemy Jeść
KETO LEŚNY MECH (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 518

mascarpone (keto, LCHF, optymalna) Wanilia sproszkowana Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier   Szpinak umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Liście zblendować. Używając szpinaku mrożonego należy go rozmrozić a następnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Przygotować silikonową tortownicę lub formę na tartę bądź posmarować tłuszczem metalową formę. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy a następnie

Ola la LCHF
Krokiety z fetą i szpinakiem 156

szkl * jajko – 2 szt **sól – 1 szczypta **olej – 70 ml DODATKOWO : * szpinak – 500 g * feta – 150 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek – 2 ząbki DODATKOWO : * jajko do panierowania * bułka tarta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy(...)miejsce. FARSZ : Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekany czosnek. Wkładamy oczyszczony szpinak i dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki. Dodajemy do rozdrobnionej fety i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej , a następnie smażymy na złoto. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 152

Krecie. Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystuje się rosnącą powszechnie w Grecji dziką zieleninę , czyli hortę - stąd nazwa hortopita. Ale szpinak czy burak liściowy też są chętnie wykorzystywane (reasumując - nada się każda roślina liściasta). Pites można upiec jako tartę w okrągłej lub prostokątnej formie , lub też przygotować w formie małych pierożków/pasztecików . W zależności od wielkości, czy kształtu, nazywane będą(...)stwierdzono, że dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny (przeciwutleniacza) niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) / wino oraz herbata należą do głównych źródeł kwercetyny w północnej Europie /. Myślę, że ciasto przygotowane przez nas ze szpinakiem, botwinką czy inną zieleniną również będzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cukinią, szpinakiem i krewetkami 102

taki wyśmienity obiad. Bardzo polecam. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu  150 g krewetek 1 cukinia 100 g szpinaku 3 ząbki czosnk 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy  2 łyżki masła 4 łyżki białego wytrawnego wina tarty parmezan, szczypiorek lub świeża bazylia Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie rozmrozić krewetki(...)plasterki czosnek. Dodać szpinak  i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać masło, krewetki i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty. Wlać wino i gotować przez kilkanaście sekund na dużym ogniu. Dodać odcedzony makaron, zioła i wymieszać. Chwilę wszystko razem podgrzewać. Podawać z tartym parmezanem i szczypiorkiem

Healthy food explorer
Lasagne ze szpinakiem i gorgonzollą 150

1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła  50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu do dekoracji pomidorki koktajlowe, świeża bazylia i parmezan Włożyć szpinak do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak się odmrozi. Czosnek pora drobno posiekać . Na patelni podgrzać oliwę i masło, włożyć szpinak

MarciochaKucharzy
Ciasta na Wielkanoc 73

różnych odsłonach, także bez pieczenia. Do koszyczka możesz upiec świetne mini babki wielkanocne posypane cukrem pudrem, a dla miłośników twarogu przygotować świąteczną Paschę. Na Wielkanocne spotkania możesz przygotować różne tarty, które w dowolny sposób – nawiązując do Świąt Wielkanocy – fantazyjnie udekorujesz (np. jadalnymi cukrowymi jajeczkami, baziami, kwiatami..). Poniżej zbiór moich propozycji świątecznych ciast, które polecam podać(...)dodatkiem masy makowej. Możesz przełożyć je słodkim twarogiem z rodzynkami, polać lukrem i udekorować bakaliami, np. posypując je suszoną żurawiną, tartymi migdałami lub rodzynkami. Ciasto leśny mech Ciasto Leśny mech to idealny tort z dodatkiem szpinaku o pięknym zielonym kolorze. Przełóż je pysznym kremem i udekoruj ziarenkami granatu. To ciasto na wszelakie uroczyste okazje, rodzinne spotkania, wspólne świętowanie. Ciasto

Zasmakuj Kuchni
Warzywna zupa ramen z zoodlami i wege pulpetami 83

kompozycji różnych aromatów i smaków, choć trzeba dodać, że nasza warzywna zupa ramen nie jest przesadnie przyprawiona. I nie ma w niej miso. Podstawę smaku stanowią pieczarki usmażone z tartym imbirem i czosnkiem. Następnie zalewamy je bulionem i doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. I tyle. Aromatu dodają pulpety z kaszy gryczanej niepalonej, ryżu i pieczarek. Dzięki nim warzywna(...)przepisu z Delish.com Składniki: 200 g pieczarek brązowych, lub białych lub boczniaków 2 jajka 1 duża cukinia 1 łyżka tartego imbiru 3 starte ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 małe marchewki 2 garści szpinaku ½ małej ostrej papryczki (opcjonalnie) 1 łyżka masła Litr bulionu Szczypiorek siekany do posypania Pulpety ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej ½ szklanki

Niedzielny kucharz
Zapiekanka makaronowa czyli Lasagne ze szpinakiem i ricottą 162

stanu zapasów. Wyszło smaczne i sycące danie. składniki (dla 4 osób) masa szpinakowo - serowa 250 g świeżego  młodego  szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 g serka ricotta 1 jajo parmezan tarty sól, pieprz sos pomidorowy puszka krojonych pomidorów cebula 3  - ząbki czosnku oliwa oregano lub pietruszka sól, pieprz sos beszamelowy  2 łyżki masła(...)mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka sól biały pieprz gałka muszkatołowa płaty makaronu domowego (zużyłam 6 płatów , mniej więcej 2/3 porcji)  lub gotowego  przygotowanie masa szpinakowa szpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć.  Cebulę i czosnek drobno posiekać , zeszklić na łyżce oliwy, dodać odciśnięty szpinak i chwilę razem podusić. Przestudzony

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania