czerwonej papryki kilka pieczarek 1/2 cebuli kawałek cukinii 3-4 pomidorki suszone w oleju 1/2 paczki świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku chilli w płatkach sól, pieprz 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 trójkącik serka topionego śmietankowego 1/2 chochelki wody z gotowania makaronu tarty ser do posypania Sposób przygotowania: 1. Na patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę(...)Dusić, aż warzywa zmiękną. Dorzucić szpinak oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dusić jeszcze chwilę. 2. Wlać śmietankę i dodać serek topiony. Dodać wodę po ugotowaniu się makaronu (około pół chochelki). Mieszać, aż powstanie sos, dodać płatki chilli według uznania, posolić i popieprzyć. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać tartym serem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniżółtka 100g mąki pszennej Szczypta soli ⅓ łyżeczki oliwy 4 łyżki ciepłej wody Ravioli farsz: 2 łyżki masła 5 szt. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 2 łyżki tartego parmezanu Sól, pieprz do smaku Sos cytrynowy z nutą szałwii: 2 łyżki masła 1 płaska łyżka mąki pszennej ¾ szklanki bulionu warzywnego 3 listki szałwii(...)ciasto odpocznie wałkujemy je na długi i szeroki prostokąt o grubości max 2mm. Sposób przygotowania farszu: Masło topimy na małym ogniu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a zaraz potem szpinak. Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy do momentu aż szpinak całkowicie zmięknie. Dokładnie odparowujemy i studzimy. Do zimnego dodajemy cząstki tuńczyka oraz parmezan. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Formujemy
Kuchnia w czekoladzieosób będziemy potrzebować: - makaron (u mnie razowe świderki) - 8-10 suszonych pomidorów - 2 duże garście świeżego szpinaku - połowę dojrzałego awokado - 1/3 opakowania gorgonzoli (całe opakowanie miało 200 g) - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów - tarty parmezan do posypania na wierzch - łyżeczkę suszonego tymianku - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji(...)pomidory. 3. Następnie dodajemy opłukany, osuszony szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość i będzie miękki (ok. 8 minut). 4. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę awokado oraz gorgonzolę i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. 5. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z tartym parmezanem. SMACZNEGO
Bez CebuliPonti - pomidory suszone na słońcu w oleju słonecznikowym) 2-3 ząbki czosnku 250 g serka mascarpone 2-3 garści świeżego szpinaku 6-7 łyżek mleka kawałek sera typu parmezan sól, pieprz 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej makaron penne Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami, wymieszać i odstawić(...)minut. 2. W międzyczasie zmiażdżyć ząbki czosnku, suszone pomidory drobniej pokroić, szpinak opłukać. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju z zalewy z suszonych pomidorów, dorzucić czosnek, a potem pomidorki suszone, chwilkę całość dusić. Dodać mięso z kurczaka i całość smażyć, aż mięso przestanie być surowe. 4. Na patelnię dodać serek mascarpone, mleko i pozostałe przyprawy. Całość zagotować
Kuchnia domowa Aniszklanki + 1 łyżka na rozczyn Mleko ciepłe 1/2 szklanki Cukier łyżeczka Sól łyżeczka Drożdże świeże 15 g Jajko Olej 2 łyżki Farsz: Szpinak świeży paczka 200 g Pomidory suszone w oleju 4-5 sztuk Ser tarty 100 g Cebula mała Czosnek 2 ząbki Dodatkowo: Jajko (do posmarowania pasztecików przed pieczeniem) Przygotowanie: W misce wymieszać ciepłe mleko, drożdże, łyżkę(...)swojej objętości.) na ok 45 minut. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula się zarumieni dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Kolejno dodajemy paczkę świeżego szpinaku, smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia. Po lekkim przestudzeniu, szpinak kroje drobniej i przekładam do miski. Dodaje, ser i pokrojone suszone pomidory. W razie konieczności
Kulinarne przygodypora odświeżyć smaki, dobrze że szpinak w zamrażarce mam zawsze <3 uwielbiam go... poza tym jest bardzo zdrowy... Przepis na formę: 32cm x 19cm SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SZPINAKOWĄ: 450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 60g masła 3 ząbki czosnku 2 jajka 125g parmezanu ( u mnie płatki) sól pieprz gałka muszkatołowa DODATKOWO: 210g tartego sera na grubych oczkach 480g(...)makaronu lasagne SKŁADNIKI NA BESZAMEL: 60g masła 80g mąki 1l. mleka sól pieprz gałka muszkatołowa WYKONANIE: 1. Na maśle smażymy szpinak wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, parmezan, jajka. 2. W drugim garnku przygotowujemy beszamel, roztapiamy masło, dodajemy mąkę, czekamy chwilkę ciągle mieszając, wlewamy mleko energicznie mieszając najlepiej rózgą
Dziś Ja gotujekrem cytrynowy oraz owoce - świeże truskawki i borówki. Do przygotowania biszkoptu szpinakowego użyłam świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego. Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone ze śmietanką kremówką, z dodatkiem soku oraz tartej skórki z cytryny, dzięki temu wychodzi orzeźwiający i pyszny. Deserki przygotowałam w mini pucharkach(...)wyszło ich około 30 sztuk. Składniki: Szpinakowe ciasto biszkoptowe: 5 jajek niepełna szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 ml oleju 160 g świeżego szpinaku 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli 2-3 krople barwnika spożywczego zielonego (opcjonalnie) Krem cytrynowy: 500 ml śmietanki
Kuchnia MagdaLenyŚlimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to kolejna propozycja na przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej. Ślimaczki bardzo często goszczą u mnie, kiedy zapraszam znajomych – to jakby jazda obowiązkowa. Znikają w mig! Ta wersja ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem zadowoli wegetarian oraz fanów połączenia szpinak-feta-suszone pomidory. Zachęcam Was także do sprawdzenia przepisu na Ślimaczki(...)serem . Jeżeli chcecie poznać przepisy na ciasto francuskie na słodko, odwiedźcie poniższe przepisy Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Tarta z jabłkami na cieście francuskim Faworki z ciasta francuskiego Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Drukuj przepis Porcji: 14-16 Czas gotowania: 30 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego 100 g szpinaku 100 g sera feta
Kuchnia BazyliiNajlepiej malinowego) 25g sera feta z mleka owczego i koziego Majonez Śmietana 30% tł Płatki migdałowe Chrzan tarty w słoiczku Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Jajka gotujemy w mocno osolonej wodzie 1 minutę a następnie studzimy 2/ Umyty szpinak rozkładamy równomiernie na talerzu, nakładamy dookoła nacięte plastry pomidora, następnie pokrojone kostki fety. 3/ Z 2 łyżeczek majonezu
Kuchnia PROzdrowotnaziemniaczane: 700 g ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 duże jajko 1 łyżka masła sól pieprz Farsz: 100 g młodego szpinaku kilka suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku sól pieprz Panierka: 3 jajka bułka tarta Sos czosnkowo-orzechowy: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu „Winiary” 1 płaska łyżka czosnku granulowanego(...)ziemniaków. Przestudzić. Następnie dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za rzadkie, należy dosypać odrobinę mąki więcej. Szpinak umyć, osuszyć i lekko posiekać. W garnku podgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szpinak. Podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody i dodać posiekane suszone pomidory (odsączone z oleju). Orzeszki ziemne
Oryginalny smakinna (niektórzy myśleli, że to ciasto 😁), smaczna i umiliła nam wieczór, który z braku prądu (w Sylwestra!) spędzaliśmy przy świeczkach 😂 Biszkopt szpinakowy na formę 19x28cm: 3 jajka 150g świeżego szpinaku 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 1 serek(...)pełne łyżki pikantnego ketchupu 200g sera żółtego w kawałku 1 duży słoik papryki konserwowej 5 jajek ugotowanych na twardo 40g tartego parmezanu 1 puszka groszku konserwowego 2 duże pęczki szczypiorku Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy
Kuchnia w czekoladziebakłażanem jest jak ze szpinakiem – jedni kochają , inni wręcz nie cierpią. Ja ego zagorzałą fanką napewno nie jestem , ale w sezonie letnim obowiązkowo kilka razy gości na moim stole. Pokazywałam Wam już przepyszne RIGATONI z jego dodatkiem , które totalnie zawładnęło podniebieniami domowników … a dziś mam dla Was tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana. Chrupiące ciasto pokryte(...)ząbki * oliwa – 3 łyżki * oregano – 1 szczypta * bazylia – 1 szczypta * ocet balsamiczny – 1 łyżeczka * mozzarella – 150 g * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Formę do tarty lub tortownicę delikatnie natłuszczamy. Dokładnie wyklejamy ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. NADZIENIE : Bakłażana kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy do momentu aż puści sok ( ok. 30-45 minut
Ostra na Słodkoidealne. Nie za słodkie, soczyste, jędrne. Genialne. Masło z bułką tartą. Jest potrzebne? Pewnie nie. Drops, który był u nas na obiedzie powiedział, że takiej wersji jeszcze nie jadł (z bułką tartą). Dla mnie to nie do pomyślenia, knedle ze śliwkami muszą być z bułką tartą i masłem. Tak jak ugotowany kalafior albo fasolka(...)garnka. W międzyczasie bułkę tartą rumienimy na patelni, dodajemy do niej masło, mieszamy. Ugotowane knedle odcedzamy i polewamy bułką tartą. Można tez ugotowane knedle wrzucić po prostu na patelnię z masłem i bułką tartą, wymieszać dokładnie. Przed podaniem knedle posypujemy cukrem. Podobne przepisy: Knedle ze szpinakiem Knedle z mięsem z rosołu Artykuł Knedle
Kardamonovyobiad. Podstawą dobrego spaghetti bolognese jest sos boloński. Idealny sos boloński powinien mieć zwartą, gęstą strukturę i taki właśnie jest mój sos. Do tego ugotowany al dente makaron oraz tarty parmezan i spaghetti bolognese gotowe. Proste i szybkie danie, a jakie smaczne! Zatem jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na spaghetti bolognese to zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na spaghetti(...)palnik o niskiej mocy i całość dusić pod przykryciem przez około 20 minut. 5. Makaron przełożyć do misek, polać sosem bolońskim i posypać tartym parmezanem. Smacznego! 6. Polecam również przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z Prezesemidealne. Nie za słodkie, soczyste, jędrne. Genialne. Masło z bułką tartą. Jest potrzebne? Pewnie nie. Drops, który był u nas na obiedzie powiedział, że takiej wersji jeszcze nie jadł (z bułką tartą). Dla mnie to nie do pomyślenia, knedle ze śliwkami muszą być z bułką tartą i masłem. Tak jak ugotowany kalafior albo fasolka(...)garnka. W międzyczasie bułkę tartą rumienimy na patelni, dodajemy do niej masło, mieszamy. Ugotowane knedle odcedzamy i polewamy bułką tartą. Można tez ugotowane knedle wrzucić po prostu na patelnię z masłem i bułką tartą, wymieszać dokładnie. Przed podaniem knedle posypujemy cukrem. Podobne przepisy: Knedle ze szpinakiem Knedle z mięsem z rosołu Artykuł Knedle
Kardamonovy