tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:80/156)

Cytrynowe gnocchi z kurczakiem i szpinakiem 76

się zaskoczyć jakie to smaczne i wypróbujcie. Skadniki (na 3 porcje): opakowanie gotowych gnocchi 2 filety z kurczaka 2 garści liści szpinaku 1 średnia cebula 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki tartego paremezanu i trochę do podania 3 łyżki soku z cytryny 200ml śmietanki kremówki 30% 200ml bulionu – użyłam drobiowego z kostki(...)kawałki z dnia patelni się odkleiły. Dodajemy gnocchi, mieszamy, przykrywamy, zmiejszamy ogień i pozwalamy się chwilę dusić – około 5-7 minut.   Po tym czasie dodajemy do wszystkiego szpinak oraz kremówkę, mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.   Po tym czasie gnocchi powinny być idealne – nie za twarde, nie za miękkie. Jeśli jednak są zbyt

Smaczna Strona
Naleśniki nadziewane szpinakiem i twarogiem 127

Naleśniki: ( mleko, jajka, mąka, proszek do pieczenia, szczypta soli ) Opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 400 – 500 gram) 250 – 300 gram twarogu 2 jajka 150 ml mleka 2 cebule Czosnek ( ja daję sporo ½ główki ) Łyżka masła Sól, pieprz Tarty żółty ser Wykonanie: Naleśniki chyba każdy wie jak zrobić i jakiej ciast powinno być konsystencji, niektórzy wprawdzie dodają np. gazowaną wodę(...)mineralną, śmietanę, zsiadłe mleko, ja napisałam podstawowe składniki. Wracając do przepisu, smażymy naleśniki na oleju. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy ( łatwo odparować możemy w mikrofalówce ), cebulę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę i razem szklimy na maśle. Mleko łączymy z jajkami ( mieszamy ). Na wysoką patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy odparowany i przestudzony szpinak oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem. Wszystko łączymy

Smaki Ewy
Tarte de Pascoa. Portugalska tarta ze szpinakiem i jajkiem. 159

można nazwać plackami ze szpinakiem. Wydaje mi się jednak, że i poza tym okresem tego rodzaju potrawy wcale nie są rzadkie na tamtejszych stołach. Kiedy natomiast zobaczyłem portugalską tarte de Pascoa, pomyślałem - tak, to mi wygląda na prawdziwe danie wielkanocne! To oczywiście przez jajko - proste i mocno zakorzenione świąteczne skojarzenie. Tak czy owak, tarta jest bardzo smaczna(...)młodego szpinaku 1 duża cebula 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 surowe jajka 6 jajek ugotowanych na twardo 1 szklanka startego sera (ostrego) sól oliwa Wykonanie: Cebulę posiekać i podsmażyć do miękkości na oliwie lekko oprószając solą. Dodać szpinak, wymieszać i dusić kilka minut, aż liście zmiękną i stworzą zieloną masę. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, starty ser i wbić

zadanie-gotowanie
LEŚNY MECH Z MASCARPONE 214

puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy jajecznej i zmiksować. Nastepnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto ze szpiankiem 186

puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i zmiksować. Nastepnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone wyjąć

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Leśny mech bez cukru i bez glutenu 203

malin Jajka ubijam z ksylitolem na puszystą masę, wlewam olej i dalej ubijam. Dodaję mąkę z proszkiem i   odsączony, zblendowany szpinak. Miksuję aż wszystko się połączy. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 180 st. C aż do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Po czym przekrawam na pół. Z jednej

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety z kaszy gryczanej 161

smaczniejsze . J a użyłam przyprawy gyros, ale można użyć swojej ulubionej. Kotlety z kaszy gryczanej świetnie smakują ze świeżą surówką, np. ze szpinaku. 2 torebki kaszy gryczanej 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 2 żółtka kilka łyżek tartej bułki sól pieprz przyprawa gyros szczypta oregano natka pietruszki (opcjonalnie) mąka z amarantusa (opcjonalnie do obtoczenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszę gryczaną(...)ugotować i ostudzić. Płatki owsiane również ugotować i ostudzić. Wymieszać ze sobą. Do kaszy i płatków dodać żółtka, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka zagęścić dosypując bułkę tartą. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki posiekać drobniutko i dodać do masy. Z masy formować kotlety. Obtoczyć w mące z amarantusa (albo w bułce tartej) i smażyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Muszle ze szpinakiem i trzema serami 121

przez praskę i łyżeczkę cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy najpierw do połowy szpinakiem, następnie dopełniamy je masą serową. Kładziemy je delikatnie do naczynia z sosem. Połowę mozarelli trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekamy bez przykrycia około 25 minut

Pobite gary Barbary
127. Dzień Polskiej Żywności czyli: konkurs z firmą Ziarenkowo 227

trzymamy kciuki!  Nagrody konkursowe:  Jeśli potrzebujecie inspiracji "częstujcie się" naszymi propozycjami z ziarenkami, może najdzie Was jakiś pomysł:  tarta z dynią i buraczkami kruche ciasteczka z ziarenkami zupa krem z zielonej soczewicy i szpinaku zupa krem z pieczonej, żóltej papryki, ziemniaków i imbiru Serdecznie pozdrawiamy, do usłyszenia i powodzenia Kochani

Symfonia Smaków
Maltagliati w sałatce 146

drugiej osoby użyłam dodatkowo -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny -jagody goji -czarny sezam -parmezan tarty Ugotuj makaron orkiszowy al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pokrój selera w kawałeczki, a pomidorki na połówki. Umyj sałatę i szpinak baby i wyłóż na talerz. Powstana warstwy. Udekoruj i dosmacz majonezem kieleckim.  To proste , gdyż dozownik

Z Kuchni Do Kuchni
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 145

obowiązkowo :-) Gałka muszkatołowa, to kolejna korzenna przyprawa o orzeźwiającym, lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych  sosów  oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania.                Uwaga !!  Należy  dodawać ją z umiarem

Życie na widelcu
Szparagowy sezon w pełni 168

papryka Szparagi gotowane na parze Szparagi z sezamem Tagliatelle ze szparagami Wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym  winegretem Sałatka: szparagi szpinak i mozzarella Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Zielona pizza ze szparagami Tarta z zielonymi szparagami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto szpinakowe z granatem 415

czas miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać partiami do ubitej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać. Formę 25*36 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.Ciasto wylać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić

Ala piecze i gotuje
Makaron z łososiem i szpinakiem 85

Ravioli w kurkami i kurczakiem  Tagliatelle z krewetkami i pomidorami Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem Tagliatelle z krewetkami w winie   Makaron z łososiem i szpinakiem Składniki: 300g ulubionego makaronu (u mnie bavette) spora garść liści szpinaku (może być również mrożony) 300g łososia bez skóry 100ml śmietanki 60g kremowego serka śmietankowego(...)ząbki czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz tymianek pieprz ziołowy 2 łyżki tartego parmezanu Łososia pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę razem ze szczypiorkiem, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać rybę, smażyć przez kilka minut. Dodać szpinak, smażyć aż szpinak odparuje. Dodać serek i śmietankę, wymieszać, zagotować. Gotować kilka minut, żeby sos nabrał gęstości

Obiad gotowy
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 150

kremówki kilka listków szałwii pół łyżeczki szafranu pieprz Dodatkowo: 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego parmezanu Gnocchi: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym  wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Szpinak drobno siekamy i blanszujemy a potem dokładnie odcedzamy i dodajemy do ziemniaków. mieszamy(...)rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. G nocchi polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. wycinamy jak kopytka G nocchi

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania