zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy masłem. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z tartym parmezanem. Kurczaka nadziewamy, rozkładając nadzienie w równych porcjach na mięso. Zawijamy rolady, maczamy je w rozbitych jajkach, tak by dokładnie się nimi pokryły i obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z parmezanem. Rozkładamy roladki łączeniem do dołu w naszykowanej formie(...)szklanki startego parmezanu lub twardego żółtego sera + 1 łyżka do nadzienia 2 jajka rozmiaru M, rozmącone z 2 łyżkami zimnej wody 5 garści młodego szpinaku 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2/3- 1 szklanka bułki tartej 200g serka ricotta lub tłustego, słodkiego twarogu 2 kulki mozarelli mielona gałka muszkatołowa pieprz sól czosnek granulowany SKŁADNIKI SOSU MARINARA 1 puszka pomidorów
Karo in the Kitcheninnymi szpinakiem , to nie czekałam długo tylko wzięłam się do roboty ;) Składniki: 300 g przesianej mąki 30 ml oleju 3 jajka sól 200 g szpinaku mrożonego ( z firmy Iglotex ) opakowanie sera ricotta 50 g tartego sera parmezan łyżka tymianku suszonego łyżka naci selera pieprz czarny mielony 3 pomidory 50 g masła 100 g pesto Sposób przygotowania : Mąkę przesiać(...)gładkie, elastyczne ciasto . Owinąć folią i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 minut. W międzyczasie obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem. Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do amku pieprzem i solą , tymiankiem i dokłądnie wymieszać. Ciasto dzielimy
Słodkości i nie tylkołyżki soli + woda 4 litry, cebula 4 sztuki średnie + cukier 1 łyżeczka, czosnek 1 główka średnia, olej rzepakowy 1/2 szklanki, szpinak mrożony 1/2 opakowania, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 5 łyżek, tarta bułka 3/4 szklanki, przyprawa wpłynie 3 łyżeczki Ryż ugotować w osolonej wodzie 15 minut od zagotowania wody, co jakiś czas zamieszać(...)ogniu. Do cebuli dodać połowę opakowania szpinaku i dusić z cebulą do odmrożenia szpinaku, co jakiś czas zamieszać, dodać ostrą i słodką paprykę (papryka dodana do pod koniec smażenia nabiera wyrazistego smaku) , wystudzić na patelni. Do m,iski wsypać ryż, cebulę z patelni, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Dodać tartą bułkę, przyprawę w płynie
W Mojej Kuchni LubięProsta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta
Kuchnia MagdaLenyprzypomniałem sobie o mrożonym szpinaku. Na wzór śląskiej rolady postanowiłem zrobić roladę drobiową ze szpinakiem i tym zaskoczyć M. po powrocie do domu. Efekt był bardzo ładny dla oka i smaczny dla podniebienia, dlatego często wracamy do tego przepisu. Składniki na roladę drobiową ze szpinakiem 1 podwójna pierś z kurczaka 400 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)nadmiar wody odparuje ale szpinak będzie lekko wilgotny. Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Przeciąć każdy z nich wzdłuż na pół ale nie rozcinać do końca. Każdą część rozłożyć, umieścić w foliowym woreczku i rozbić na cienki kotlet. Lekko osolić, wyłożyć na nie szpinak i zwinąć. Można obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Lekko rozgrzać olej
niecodziennikparyczosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz -75 g podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką) -oliwa Przygotowanie Pora drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną wody. Tofu rozdrobnić, pieczarki posiekać albo zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać do pora. Całość
Zielona Kuchniajajka sadzone to moje best of. Składniki na 2 porcje duże lub 4 małe: ? 4 jajka ? pęczek zielonych szparagów ? kilka liści sałaty zielonej ? garść szpinaku świeżego ? kilka rzodkiewek ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki tartego parmezanu ? 2 łyżki masła ? oliwa Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu(...)Delikatnie odcedzić i zalać zimną wodą, najlepiej z lodem. ? Na patelni rozgrzać masło, najlepiej klarowane, i „posadzić jajka”, posolić i usmażyć. ? Na talerzu ułożyć liście sałaty i szpinaku, rzodkiewki, szparagi. Polać odrobiną oliwy, posypać parmezanem i pieprzem. ? Podawać z sadzonym jajkiem
To co kochammoje best of. Składniki na 2 porcje duże lub 4 małe: • 4 jajka • pęczek zielonych szparagów • kilka liści sałaty zielonej • garść szpinaku świeżego • kilka rzodkiewek • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki tartego parmezanu • 2 łyżki masła • oliwa Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się(...)najlepiej z lodem. • Na patelni rozgrzać masło, najlepiej klarowane, i „posadzić jajka”, posolić i usmażyć. • Na talerzu ułożyć liście sałaty i szpinaku, rzodkiewki, szparagi. Polać odrobiną oliwy, posypać parmezanem i pieprzem. • Podawać z sadzonym jajkiem
To co kochamSkładniki na ciasto: 5 średnich ziemniaków- ugotowanych 1 jajko 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej około 3 łyżek mąki pszennej sól, szczypta gałki muszkatołowej składniki na farsz: 10 dag świeżego szpinaku 5 dag żółtego sera około 10 dag sera białego 5 ząbków czosnku masło klarowane do smażenia sól, pieprz Przygotowanie ciasta: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki i jajko(...)odkrawać po kawałku na taką wielkość, by po ułożeniu farszu na środku móc sklejać na niewielkie kotlety Maczać w rozmąconym jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano. Przygotowanie farszu: Umyty szpinak pokroić dość drobno i podsmażyć na maśle, dodać przecisnięty czosnek oraz pokruszony biały ser Wszystko składniki wymieszać i podsmażyć do połączenia składników, dodać wtedy
Proste Potrawyjajka 400 ml mleka 300 ml wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: 450 g mrożonego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 jajka ugotowane na twardo 10 dag żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia Naleśniki: Podane składniki zmiksować ze sobą na jednolite ciasto. Usmażyć naleśniki z obu stron(...)złoty kolor. Farsz: Szpinak rozmrozić starając się, aby jak najwięcej wody odparowało z patelni. W razie konieczności odcisnąć dłońmi nadmiar wody. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni najpierw usmażyć na złoty kolor cebulę a pod koniec smażenia dodać czosnek i chwilę razem wszystko przesmażyć. Dodać szpinak i wymieszać. Następnie dodać starte na dużych oczkach jajka oraz starty
My simple kitchenszpinakiem i czerwony kalafior na dodatek (4 osoby) Składniki na poduszeczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka mąka pszenna 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 opakowanie serka twarogowego 1 por 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta otręby żytnie pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa, ostra papryka, tymianek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia(...)czasie zrobimy farsz do poduszeczek. A więc szpinak przesmażamy na patelni, aby odparować wodę. Por dobrze myjemy i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Teraz w misce rozdrabniamy ser twarogowy, dodajemy szpinak, por, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, ostrą papryką oraz tymiankiem. Na koniec skrapiamy farsz sosem sojowym i wszystko dobrze mieszamy
vegetanierodzajów warzyw na rosole porządny kawałek sera BRIE 1 kotlet mielony z indyka 1 biała kiełbasa z grilla około 150 g świeżego szpinaku (pozostałość po paczce 250 g) bazylia świeża z doniczki duża ilość tartego parmezanu makaron penne oliwa z oliwek Posprzątałam lodówkę. Po prostu. Najpierw ugotowałam makaron al dente. Międzyczasie pokroiłam kiełbasę oraz tego jednego kotlecika mielonego(...)patelni rozgrzałam odrobinę oliwy z oliwek, wrzuciłam mięso oraz szpinak. Dosmaczyłam lekko solą i pieprzem. Zupę zmiksowałam , ale nie na krem. Dodałam do niej BRIE, rozpuściłam. Odcedziłam makaron, wlałam "sos" , który powstał z zupy (w sumie wzbogacona zupa o ser BRIE smakuje nieźle!) , dodałam szpinak z mięskiem, wymieszałam. Przed podaniem rzecz jasna sporo parmezanu. Idealnie wkomponuje się też
Z Kuchni Do Kuchniwpasuje się w świąteczne menu… SKŁADNIKI : mięso mielone – pół kilo – 500 g jajka – 4 sztuki cebula – 1 sztuka szpinak mrożony – pół opakowania czosnek – 4 ząbki koncentrat pomidorowy – 2 łyżki bułka tarta – ½ szklanki – 100 g lubczyk suszony – 2 łyżeczki przyprawa do mięsa mielonego – 4 łyżeczki sól i pieprz śmietana – 2 łyżki margaryna – ¼ kostki – 50 g PRZYGOTOWANIE(...)Mięso mielone przełożyć do miski, wbić pozostałe jajko i wsypać bułkę tartą. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Czosnek – 2 ząbki oraz cebulę obrać i zmielić lub bardzo drobno posiekać. Dodać do miski z mięsem. Pokroić margrynę i również dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Odmrozić szpinak i odcisnąć wodę. Dodać do niego śmietanę i posiekany lub zmielony czosnek
kuchniabellissima.wordpress.comSKŁADNIKI / 2 PORCJE 140 g makaronu, np fusilli, bucatini 1 mała niewoskowana cytryna 50 g tartego parmezanu 5 łyżek oliwy garść listków bazylii 100 g listków szpinaku, opłukanych Sól, pieprz 40 g łuskanych pistacji 2 ząbki czosnku, obrane 150 ml śmietany 30 % DO PODANIA: burrata ( najlepiej w temperaturze pokojowej), konfitowane pomidorki cherry * , pokruszone pistacje, listki bazylii ________________________________________________________________ WYKONANIE Makaron
cool and mintypierwszym jesiennym przeziębieniu powoli staję na nogi i zapraszam Was na placuszki ze szpinakiem. Dodatek czosnku i cebuli ma za zadanie nas wzmocnić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placuszki ze szpinakiem Składniki 150 g szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 3 łyżki tartego sera (parmezan lub ulubiony) 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g płatków owsianych (błyskawicznych(...)pieczenia 2 szczypty gałki muszkatołowej sól Instrukcje Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i smażymy na odrobinie oleju do czasu aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Szpinak myjemy, jeśli ma duże liście kroimy i dorzucamy do cebuli i czosnku. Dusimy do czasu, aż zmniejszy swoją objętość, a woda odparuje. Studzimy. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy płatki, łyżkę
To co lubię - gotuję i polecam