tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:53/156)

Kotlety jaglane ze szpinakiem 87

szczypta pieprzu 1 łyżka szczypiorku drobno siekanego Instructions Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego, dodać cebulę, smażyć przez 3 minuty, następnie dodać przeciśnięty czosnek, smażyć chwilkę, teraz można dodać szpinak, który smażymy do odparowania wody. Ugotowaną kaszę jaglaną włożyć do miski dodać przesmażony szpinak z cebulą i czosnkiem, zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera(...)Notes Jeśli masa na kotlety będzie zbyt rzadka to należy dodać trochę bułki tartej, a w wersji bezglutenowej jakiegoś zagęszczacza dla bezglutenowego mogą to być mielone nasiona słonecznika, siemię lniane lub tarta bułka bezglutenowa. Zbyt rzadka masa może zrobić się kiedy niewystarczająco odparujemy szpinak lub kaszę ugotujemy w za dużej ilości wody 😉 Kotletów wystarcza

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z serem i szpinakiem. 165

żółtko 50 ml zimnej wody Szczypta soli Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 150 g szpinaku świeżego 120 g sera feta Mała cebulka Jeden ząbek czosnku 125 ml śmietany 18 % 2 jajka 100 g startego ,żółtego sera Najpierw przygotowujemy spód tarty .Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko i wyrabiamy na jednolitą masę. Nie może być zbyt twarda ,raczej(...)ciasto ,rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim foremkę i podpiekamy około 15 minut w 190 stopniach.Na podpieczony spód wykładamy usmażony szpinak z cebulą i czosnkiem ,kruszymy ser feta .Jajka łączymy ze śmietaną i serem żółtym i wylewamy na tartę .Posypujemy orzechami , ulubionymi ziarnami i zapiekamy kolejne 20 minut w 190 stopniach

Ladylaura.
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 200

ziemniaki puree z sosem tymiankowym Składniki: boczek pieczony Naturrino 100 g ziemniaki 100 g brokuły 100 g jabłka 100 g tarty chrzan 20 g sos pieczeniowy 100 ml masło 50 g mleko 50 ml młode liście szpinaku 100 g sól, świeżo mielony pieprz Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Brokuły gotujemy w osolonym(...)tarty chrzan. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ciepłego garnka i dodajemy niewielką ilość masła oraz ciepłego mleka. Wszystko mieszamy na jednolite puree, doprawiając solą. Boczek kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do gorącego piekarnika na około 10-15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło na którym zmacerujemy młode liście szpinaku

karmelowy
Pstrąg tęczowy łososiowy pod szpinakową kołderką 195

trakcie jedzenia :) Składniki: 2 filety pstrąga tęczowego (łososiowego) ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowej z olejem z pestek dyni 2 kawałki (brykiety) mrożonego szpinaku 30g orzechów włoskich 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz oraz czosnek mielony do smaku Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, a jeśli trzeba usuwamy pęsetą ości. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem(...)Rozmrożony szpinak łączymy z olejem, orzechami, sokiem z cytryny i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem granulowanym, a jeśli ktoś chce to także solą, ale uważać bo parmezan jest wystarczająco -dla mnie- słony. Wszystko razem dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na rybach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 minut

Kuchnia w czekoladzie
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I RICOTTĄ 135

twarogiem).  Robiąc większą ilość można jednorazowo zapiec wszystkie naleśniki z sosem pomidorowym i dodatkowo posypać całość parmezanem lub tartą mozzarellą. SKŁADNIKI / 8 szt. 8 naleśników np. z TEGO przepisu FARSZ 50 g masła 400 g świeżego szpinaku  1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów  ze słoiczka 250 g ricotty lub twarogu 1 jajko 1 cebula 2 ząbki(...)przykrycia. FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce, szpinak opłukujemy, dokładnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.  Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Nie rumienimy.  Zwiększamy płomień do dużego dodajemy pokrojony szpinak i smażymy 2-3 minuty, aż zwiędnie i zmniejszy objętość. Doprawiamy solą

cool and minty
Tarta ze szpinakiem 151

tych, którzy uwielbiają szpinak tak jak ja - to istne niebo :). Wszystkie składniki idealnie się razem komponują i smakują obłędnie. Nigdy wcześniej nie miałam okazji robić tarty, ale jak już zakupiłam odpowiednią formę postanowiłam się przełamać. No i obawy były niepotrzebne, bo przepis nie jest wcale skomplikowany... a że mogłam liczyć w kuchni na pomocnika to było jeszcze milej(...)wspólne szamanie :). Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony  domowe-wypieki.com . Składniki: CIASTO: -225g mąki pszennej -150g masła -1 żółtko -łyżka oregano -szczypta soli NADZIENIE: -300g świeżego szpinaku -300ml śmietany 12% -2 jajka -1 żółtko -1 średnia cebula -200g sera feta -150g pomidorków cherry -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawy Wykonanie: Mąkę wraz z masłem

KasiekGotuje
Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 134

koszulce i chlebki pita. Ale tak naszykowany szpinak sprawdzi się też super jako dodatek do makaronu – użyjcie ugotowanych dużych muszli, nadziejcie je szpinakiem wymieszanym ze 100g wędzonego łososia, posypcie serem i niewielką ilością tartej bułki i zapieczcie. SKŁADNIKI 2 duże porcje obiadowe, albo 4 porcje jako dodatek do obiadu 300-350 mrożonego szpinaku, w liściach lub grubo siekanego

Karo in the Kitchen
Tarta ze Szpinakiem i Wędzonym Łososiem !!!! 154

Składniki: Ciasto: 100 g mąki, 100 g zimnego masła, 1 jajo  sól, - bądź tez gotowy spód do tarty jak nie mamy czasu.   Farsz: 100 ml śmietany 22% 4 jaja 5 plastrów wędzonego boczku,  1 op. szpinaku mrożonego (liście, brykiet - jak kto woli ), 150g mrożonej fasoli szpinakowej żółtej bądź też zielonej, 150g wędzonego łososia w plastrach(...)minut. Patelnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.   Ciasto należy rozwałkować cienko (3-4 mm) i wykładamy formę do tarty. Najlepiej na papierze do pieczenia. Na wyłożone ciasto w formie wykładamy ostudzony farsz ze szpinakiem równa warstwą, na wierzchu rozkładamy rukole oraz plastry wędzonego łososia. Robimy zalewę jajeczną: jaja łączymy ze śmietaną, przyprawiamy. Pieczemy

Bartek Gotuje
Bakłażan z cukinią w pomidorach 63

bakłażan duży 2 cukinie małe 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 125 g sera mozzarella tartego 1/2 papryczka chili 1 garść liści szpinaku natka pietruszki sól, pieprz papryka czerwona, papryka wędzona bazylia, oregano suszone Bakłażana i cukinię kroję w plastry 0,3 mm około. Bakłażana posypuję solą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie spłukuję

wesoła kuchnia
Makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowym 86

tych, którzy lubią ostrzejsze smaki i nie przepadają za “mdłymi” sosami śmietanowymi, polecam doprawić danie większą ilością papryki chili. Smacznego! Zobacz też: Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Tarta z łososiem według Michela Moran Makaron z łososiem i cukinią Carpaccio z wędzonego łososia Przepis na makaron z łososiem i groszkiem Drukuj przepis Porcji

Kuchnia Bazylii
Wiosenne przeboje kulinarne 97

lekarskim Koktajl z rzeżuchą Jak wyhodować kiełki w domu – metoda w słoiku Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki i prażonym słonecznikiem Omlet z kiełkami słonecznika Koktajl ze szpinakiem Herbata z pokrzywy – właściwości i przepis Surówki wiosenne – 10 najlepszych przepisów Naleśniki szpinakowe Kotlety jajeczne z ciecierzycą Gołąbki warzywne – dieta dr Dąbrowskiej Biała kiełbasa pieczona Dietetyczna pierś kurczaka marynowana(...)brokuła – super zdrowe! Jak odświeżyć sałatę – sposób na zwiędłą sałatę Koktajl z kiełkami groszku zielonego Pasta kanapkowa awokado z jajkiem Jajka faszerowane awokado Pomysł na szpinak – przepisy Kotlety jaglane z czosnkiem niedźwiedzim Tarta z pokrzywą Zapiekanka makaronowa z pokrzywą Artykuł Wiosenne przeboje kulinarne pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Sałatka z tortellini z sosem bazyliowym. 139

znów nie zostało nic na talerzu.  Ta sałatka weszła do kanonu dań imprezowych mojego domu ;) Składniki: 250 g świeżych tortellini z ricottą i szpinakiem 3 łyżki nasion dyni 3 łyżki tartego parmezanu duża garść rukoli listki z kilku gałązek bazylii Sos bazyliowy: pęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki tartego

Codziennik Kuchenny
Pyszna pizza z cukinią i szynką Szwarcwaldzką 212

łyżeczki papryki sło dkiej, bazylii, ziół prowansalskich sól + pieprz      1/2 cukinii 15 oliwek zielonych 100 szynki szwarcwal dzkiej 1/2 szklanki tartej mozzarelli 15 pomi dorków koktajlowych garść szpinaku baby   1/2 czerwonej cebuli    Przygotowanie:  Ciasto wyrabiamy we dług przepisu --- TUTAJ . Cebulę siekamy drobno i delikatnie po dsmażamy na łyżce oliwy. Zalewamy passatą

ChilliJemy
Francuska bagietka. 140

sałata tuńczyk - majonez - kapary - tarty ser grillowana kiełbasa - musztarda Dijon - tarty ser - pomidor omlet - smażony boczek - keczup - szczypiorek salami - pomidory - oliwki - tarty ser - bazylia brie - suszone pomidory - młody szpinak szynka - jajko na twardo - majonez - czarnuszka - rzodkiewki serek kremowy - anchois - kapary - zielona pietruszka

zadanie-gotowanie
Tarta - kruche ciasto wytrawne - wersja 2 z jogurtem 222

Ciasto można rozwałkować dużo cieniej niż w wersji ciasta z masłem , co za tym idzie tarta jest delikatniejsza. Ta wersja nadaje się do lżejszych tart - z łososiem czy na przykład ze szpinakiem - które swoim ciężarem nie przebiją kruchego spodu.  Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka 150g jogurtu naturalnego szczypta soli Mąkę zagniatamy z jajkami, jogurtem i szczyptą

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania