znów nie zostało nic na talerzu. Ta sałatka weszła do kanonu dań imprezowych mojego domu ;) Składniki: 250 g świeżych tortellini z ricottą i szpinakiem 3 łyżki nasion dyni 3 łyżki tartego parmezanu duża garść rukoli listki z kilku gałązek bazylii Sos bazyliowy: pęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki tartego
Codziennik Kuchennyłyżeczki papryki sło dkiej, bazylii, ziół prowansalskich sól + pieprz 1/2 cukinii 15 oliwek zielonych 100 szynki szwarcwal dzkiej 1/2 szklanki tartej mozzarelli 15 pomi dorków koktajlowych garść szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli Przygotowanie: Ciasto wyrabiamy we dług przepisu --- TUTAJ . Cebulę siekamy drobno i delikatnie po dsmażamy na łyżce oliwy. Zalewamy passatą
ChilliJemysałata tuńczyk - majonez - kapary - tarty ser grillowana kiełbasa - musztarda Dijon - tarty ser - pomidor omlet - smażony boczek - keczup - szczypiorek salami - pomidory - oliwki - tarty ser - bazylia brie - suszone pomidory - młody szpinak szynka - jajko na twardo - majonez - czarnuszka - rzodkiewki serek kremowy - anchois - kapary - zielona pietruszka
zadanie-gotowanieCiasto można rozwałkować dużo cieniej niż w wersji ciasta z masłem , co za tym idzie tarta jest delikatniejsza. Ta wersja nadaje się do lżejszych tart - z łososiem czy na przykład ze szpinakiem - które swoim ciężarem nie przebiją kruchego spodu. Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka 150g jogurtu naturalnego szczypta soli Mąkę zagniatamy z jajkami, jogurtem i szczyptą
Gotowanie i blogowaniezmienić trochę samą formę i zrobić tartaletki. Przyznaję, że mogły wyjść ładniejsze i muszę jeszcze poćwiczyć, ale gwarantuję Wam, że mięsożercy będą się nimi zajadać. Tarty najlepiej podawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina. Składniki ciasto 2 szklanki drobnej mąki (pszenna tortowa 450 lub krupczatka) 150g masła 1/3 szklanki zimnej wody
W kuchni wieczoremostygnięcia , a następnie owinąć czystą ściereczką lub gazą i trzymając nad zlewem i wycisnąć tyle wody, ile to możliwe . Drobno posiekać . Szpinak , pietruszkę, czosnek, ser ricotta , mąkę , jajka, tarty parmezan i startą gałkę muszkatołową włożyć do dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze
Stare GaryPronto! i od razu wiedziałam że ją zrobię, czekałam tylko na odpowiednią porę roku. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, wygląda przepięknie, a smakuje wyśmienicie. Polecam! Tarta z zielonymi warzywami Składniki : opakowanie gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano(...)mały pęczek zielonych szparagów (250-300g) 2 garście zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) sok z cytryny sól, pieprz rukola lub inna ulubiona zielenina (roszponka, szpinak) oliwa i masło do smażenia Jak zrobić tartę z zielonymi warzywami Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia, nożem zrobić nacięcie dookoła ciasta, około 2 cm od krawędzi (ostrożnie
Codzienne Gotowanieszynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem
Moja smaczna kuchniaszynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniakońca jest wykonany bez pomocy rynkowych fixów :) Urozmaiciłam go tylko o posypkę z bułki tartej i sezamu, naprawdę warto! Za to przepis zdecydowanie prosty a rybka wykwintnie dobra! Poniżej przepis na danie rodzinne, dla 4 osób. Składniki: Szpinak w zalewie serowo-czosnkowej: - szpinak/ 1 paczka mrożonego, może być w liściach lub rozdrobniony - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła(...)termoobiegiem lub 200stopni bez termo. Na 5 minut przed końcem pieczenia, wysuwamy naczynie z rybą i delikatnie posypujemy rybkę bułką tartą i sezamem. Pieczemy kolejne 5 minut. W czasie gdy robi nam się ryba, przyrządzamy szpinak. Szpinak w brykiecie czy w liściach nawet zamrożony wrzucamy do garnka, zalewamy 50 ml wody i dodajemy 1 łyżkę masła. W drugim
upichconaRewelacyjny pomysł na szybkie i pyszne danie. Makaronu jak zwykle możemy użyc dowolnego, ja wybrałam grube wstążki. Składniki: - 200 g makaronu - pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory - kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka - olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju (do marynaty) Pierwszym krokiem(...)kostkę mięsa. Najlepiej zrobic to co najmniej dwie godziny przed przyrządzeniem, jednakże krótszy czas nie zaszkodzi :) Podczas gdy kurczak się marynuje, przygotowujemy inne składniki - trzemy mozarellę, pomidora obieramy i kroimy w kostkę, szpinakowi pozwalamy nieco się rozmrozic, gotujemy makaron, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie na lekko podsmażony (pilnujcie, by się nie przypalił!) czosnek
Kulinarne zapędy Kokosakurczaka myję, a następnie kroję w paski. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso doprawiam i smażę na rumiano. Następnie dodaję umyty szpinak. Mieszam. Dodaję prażoną cebulkę. Kolejno dodaję pokrojone na pół oliwki. Przekładam do miski. Następnie dodaję ser tarty, pokrojone w kostkę ananasy. Na koniec dodaję drobno pokrojoną natkę pietruszki. Mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję na ciepło
Gotowanie PatkiWykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy, odcedzić. Szpinak rozmrozić, wrzucić do garnka. Dodać masło, roztrzepane jajka i sól. Jeśli szpinak jest zbyt rzadki można dodać szczyptę bułki tartej lub mąki. Doprawić czosnkiem i odstawić. BESZAMEL...Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę... połączyć i ciągle mieszając dolewać mleko. Powinna(...)odstawić. Na półmisek wyłożyć makaron w formie wianuszka, do środka i na górne boki wlać beszamel. Porozkładać dookoła pokrojonego w kostkę pomidora i kulki zrobione ze szpinaku. Udekorować listeczkami pietruszki i podawać... Smacznego. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sosem sałatkę, posypać listkami pietruszki i tymianku. Podawać
Gosia gotujeboczkiem. Nie do końca był to fit posiłek, ale warto było się skusić 2-3 piersi kurczaka około 90 g świeżego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 75 g sera ricotta 2 garście tartego sera cheddar mielona papryka słodka i ostra szczypta mielonego imbiru szczypta kurkumy oraz curry sól, pieprz oliwa Na patelni rozgrzewamy(...)łyżkę oliwy, dodajemy szpinak i smażymy, aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Pod koniec dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane drobno suszone pomidory, smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec dokładamy mniej więcej 2 łyżki ricotty, podgrzewamy dalej, mieszając, aż ser się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Piersi kurczaka nacinamy
Smaki Na Talerzuktóry razem zmiksowałam, a do całości dużą ilość szczypiorku i pietruszki dodałam. Po upieczeniu tarta smakowała znakomicie, a z zielonymi dodatkami, wyśmienicie. Składniki : forma do tarty o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 300 g mąki tortowej, 1 jajko, małe, 2 żółtka, 100 g zimnego masła, 25 g smalcu, 1 płaska łyżeczka soli, kuleczki mięsne(...)wystarczy poczekać ok. 3 min), układamy kuleczki mięsne, następnie przelewamy masę, posypujemy świeżo zmieloną chili. Pieczemy ok. 15 - 20 min w 175°C. Tarta idealnie będzie smakować z świeżymi liśćmi np. szpinaku, botwiny i rukoli
Moniki Smakołyki