tarta ze szpinakiem - 2327 przepisów (strona:57/156)

Miruna w sosie szpinakowym, z kruszonką 116

Składniki dla 3-4 osób: 1 bardzo duża miruna bez skóry lub 2 mniejsze 200g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 250ml śmietanki 30% 100g startego sera mozzarella szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny Kruszonka: 2 łyżki bułki tartej duża garść orzechów włoskich 2 małe ząbki czosnku 1 duża łyżka tartego parmezanu(...)drugiego. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy łyżeczkę masła i przepłukany, osuszony szpinak. Gdy zmięknie dolewamy śmietankę, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i drobno starty ser mozzarella. Mieszamy do połączenia składników i przekładamy do naczynia żaroodpornego starając się, by szpinak dobrze pokrył kawałki ryby. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła. Dosypujemy bułkę tartą, parmezan i drobniutko posiekane orzechy włoskie. Ugniatamy

Kuchnia w czekoladzie
Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku) 80

ponuro, tym chętniej układam na talerzu barwne obrazy. Dziś przygotowałam dla Was przepis na piękną tęczową tartę warzywną. Kruchy spód z orkiszowego ciasta z dodatkiem żółtego sera wypełniłam nadzieniem z sera koziego i plasterkami warzyw pozwijanymi w ozdobne zawijaski i esy-floresy. Tarta nie jest trudna w przygotowaniu, szczególnie że na końcu wpisu zostawiam Wam GiF przedstawiający(...)różnorodne warzywa: francuski ratatouille włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym 3 przepisy na proste zupy krem pieczone warzywa alla romagnola szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem marokański tadżin z warzywami i ciecierzycą   Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku) ➤ czas przygotowania: 1 godz. + 50 min. pieczenia  Składniki / na 6-8 porcji: na ciasto: 250 g mąki

Chilli Czosnek i Oliwa
Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem 122

łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 130g sera feta szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Farsz: Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak i dusić około(...)doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 2. Masa mięsna: Mięso drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35 cm x 25 cm. Farsz

Szalona Kuchnia Eweliny
Krokiety ze szpinakiem 5652

smażenia Składniki na panierkę: bułka tarta jajko olej rzepakowy do smażenia krokietów   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ze szpinakiem – Wykonanie: Przygotować farsz szpinakowy : Szpinak umyć, odsączyć i posiekać drobno. Na patelnię dodać łyżkę masła, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać więcej lub mniej czosnku – jak kto woli – ja daję standardowo 2-3 ząbki). Cały(...)Każdy naleśnik zamoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć krokiety (zaczynając od strony gdzie jest łączenie naleśnika), z każdej strony na złoty kolor. Podawać najlepiej na ciepło np. z sosem czosnkowym . Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Krokiety ze szpinakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tarta z bobem rustykalna 134

Spód do tarty 200 g mąki 250 g wiejskiego twarożku, gęstego 50 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie do tarty 250 g bobu 2 dymki 1 łyżka masła 150 szpinaku 150 g sera feta 3 jajka 250 ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku 50 g żółtego sera Do dekoracji liście sałaty, mięty rzodkiewka czerwona(...)pokrój i zeszklij na maśle. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak lekko odparuje. Wyłóż na podpieczony spód wraz z bobem. Następnie pokrusz feta. W naczyniu zmiksuj śmietanę z jajkami oraz solą i pieprzem do smaku. Wylej na nadzienie i posyp serem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij upieczoną tartę, odczekaj 15 minut, obłóż sałatą, miętą, plasterkami

codojedzenia
Kurczakowe uda faszerowane szpinakiem pod beszamelową kołderką 329

Składniki (na 4-5 porcji, bo zazwyczaj tyle jest udek): opakowanie mięsa z udka kurczaka opakowanie pieczarek tarty ser lub bułka tarta farsz szpinakowy: pół opakowania sera typu feta pół opakowania mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany łyżka mąki cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz, papryka słodka do przyprawienia sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)farsz bez śmietany i mąki, a na zdjęciu po prawej farsz ze śmietaną i mąką 7. Udka układamy na pieczarkach i sosie. Zalewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem lub bułką tartą (kto co ma) lub w wersji na bogato - tartym serem wymieszanym z bułką tartą. 8. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kotlety mielone ze szpinakiem 60

właściwości zdrowotne szpinaku warto po niego sięgać jak najczęściej. Ja dzisiaj zrobiłam zamiast tradycyjnych mielonych kotleciki z dodatkiem szpinaku.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 mała cebula 300g szpinaku 50g sera feta 1 jajko 1 kajzerka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju+ olej do smażenia 2 ząbki czosnku bułka tarta mleko(...)namoczenia kajzerki sól, pieprz majeranek słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę zalać mlekiem i odstawić by napęczniała. 2. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, jeden ząbek czosnku (obrany i przeciśnięty przez praskę). Szpinak podsmażyć do odparowania wody i dodać pokruszony ser feta. Chwilę jeszcze poddusić i doprawić pieprzem.  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć

Danka Pichci
Drobiowe pulpety z piekarnika 350

kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy.  Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk) Pół opakowania szpinaku mrożonego ¾ szklanki soczewicy czerwonej pół torebki kaszy gryczanej dwa jajka od szczęśliwej kurki łyżka mąki razowej łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na maśle przesmażyć  posiekaną cebulę(...)czosnek, dodać szpinak, sól i pieprz. Pod przykryciem dusić kilka minut, następnie zdjąć przykrywkę. Gotować soczewicę i kaszę według wskazówek na opakowaniach. W większej misce połączyć przestudzony szpinak, kaszę, soczewicę, mięso, jajka, mąkę wraz z bułką i przyprawami. Mieszać dokładnie. Blachę posmarować  olejem/oliwą. Mokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę

pieprzny smaczek
Penne z suszonymi pomidorami i szpinakiem 45

wypróbować koniecznie spróbujcie też makaronu w tej wersji.    PENNE z SUSZONYMI POMIDORAMI i SZPINAKIEM   Składniki: (2 porcje) sos:   1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2 garści szpinaku typu baby 3 łyżki mascarpone 5-6 pomidorów suszonych tarty ser wędzony do posypania ( ja użyłam sera wędzonego typu salami) 2 porcje makaronu typu penne(...)Przygotowanie: Na patelni  z odrobiną oliwy (może być ta z suszonych pomidorów) podsmażamy posiekany czosnek oraz posiekany szpinak. Kiedy szpinak zmięknie zdejmujemy go z patelni, a w jego miejsce wrzucamy posiekaną cebulę. Cebulę szklimy a, następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory.  Do przesmażonych z cebulą pomidorów dodajemy wcześniej usmażony z czosnkiem szpinak  oraz serek mascarpone. Do sosu wrzucamy

Bon appetit mon amie
Kotleciki jaglano-szpinakowe 167

około 17 kotlecików 1,5 szkl.  kaszy jaglanej Ecoblik 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 marchew pół selera pół  pora 1 duża cebula 2 jajka pieprz, sól  czosnek mielony ekologiczny Ecoblik kurkuma mielona ekologiczna Ecoblik opcjonalnie: olej rzepakowy bułka tarta Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować w 1l  osolonej wody- gotować(...)wchłonięcia. Odstawić do przestudzenia. Szpinak opłukać, osuszyć. Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać  szpinak, pokrojoną w paski marchew i seler, podsmażyć do miękkości przyprawić ekologicznym czosnkiem, solą. Warzywa przestudzić. Kaszę jaglaną, warzywa umieścić w misce, dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać odrobinę kurkumy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Garnkowe fanaberie
KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW 213

SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki jajko – 1 sztuka mąka pszenna – ilość zależy od ziemniaków suszona lub świeża natka pietruszki czosnek granulowany bułka tarta sól, pieprz mięso wieprzowe – 30 dkg przyprawa do wieprzowiny – 2 łyżeczki olej słonecznikowy szpinak mrożony – 40 dkg PRZYGOTOWANIE : Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie. Odcedzić i ubić. Kiedy ostygną, wbić jajko, dodać 2 – 3 łyżki mąki(...)Wymieszać masę. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Jeśli masa będzie zbyt mokra, należy dodać więcej mąki. Ziemniaczane kotleciki smażyć na oleju, na średnim ogniu z dwóch stron, do momentu, aż się zarumienią. Mięso pokroić na kawałki, doprawić przyprawą do wieprzowiny i przesmażyć na oleju 15 – 20 minut. Szpinak dać do garnka, nalać trochę wody, żeby zakryć spód

kuchniabellissima.wordpress.com
Szpinakowa z pierożkami tortellini 117

opakowanie tortellini z serem lub grzybami Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia umieszczamy nóż do rozdrabniania. Wrzucamy cząstki mrożonego lub liście świeżego szpinaku (ja użyłam mrożonego). Dodajemy czosnek oraz cebulę. Włączamy na prędkość 12 i czas ok 2 minut. W trakcie zmieniłam nóż na ostrze, by lepiej rozprawił się z cebulą. Dodajemy 2 łyżki(...)następujące: prędkość 3, temperatura 95⁰C i czas 35 minut. 5 minut przed końcem pracy dodajemy tarty parmezan oraz śmietanę rozmieszaną z odrobiną zupy. Doprawiamy do smaku (choć dla mnie nie było to już konieczne). Sposób przygotowania tradycyjny: Mrożony szpinak wyjmujemy odpowiednio wcześniej, ewentualnie kruszymy w mikserze z przystawką do kruszenia lodu. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy

Kuchnia w czekoladzie
Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową 307

idealne na szybki obiad. Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową    Składniki: 2 piersi z kurczaka 3-4 łyżki sezamu 1/2 szklanki bułki tartej 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz oliwa

Mania Gotowania
PIZZA ZE SZPINAKIEM, RODZYNKAMI I PESTO 129

przygotowania: 20 min Pieczenie: 20 min Składniki dla 4 osób (na jedną pizzę): ● 1 świeży cienki spód do pizzy* ● 500 g mrożonego Szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle** ● 60 g orzeszków piniowych ● 1 pęczek bazylii ● 40 g tartego sera parmezan*** ● 40 g rodzynek jasnych ● 2 ząbki czosnku ● ok.6 łyżek oliwy z oliwek ● sól, pieprz  Przygotowanie: Liście szpinaku wcześniej rozmroź

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
FIT zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem 1150

wszystko, więc jest to kreatywny sposób na wykorzystanie lodówkowych resztek. Do mojej dzisiejszej propozycji użyłam pełnoziarnistego makaronu świderki, mięsa z piersi kurczaka oraz szpinaku podsmażonego na cebuli i czosnku. Całość zapiekłam z jogurtem i tartym serem żółtym. Tak oto powstała niezwykle aromatyczna, lekka i przepyszna - fit zapiekanka makaronowa! Składniki (na 4-6 porcji): - 200 g pełnoziarnistego makaronu - 1/2 opakowania(...)mrożonego szpinaku (można użyć całego) - 400 g piersi z kurczaka - cebula - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy, masła i zielonego pesto (opcjonalnie) - sól i czosnek w proszku sos  - 200 g jogurtu naturalnego - duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego, żółtego sera - 1 duży pomidor Przygotowanie: Mięso dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, doprawić. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Cebulę

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania