Czas czytania: 2 min Szpinak najczęściej wykorzystujemy do przygotowania różnego rodzaju farszu na przykład do pierogów , tart i zapiekanek. Często serwujemy go na ciepło zasmażany z czosnkiem, cebulką i śmietaną jako dodatek do dań głównych . Dziś wykorzystam surowy szpinak, szpinak Baby, który charakteryzuje się małymi soczystymi listeczkami o bardzo delikatnym smaku. Do sałatki dodałam marynowaną cebulę z daktylami. Marynatę robi
SprawdzonaKuchnia.plwarzywami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Woda mandarynkowo - miętowa Woda ogórkowo - cytrynowa Woda ogórkowo - miętowa Woda truskawkowo - miętowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchniaszklanki bułki tartej 2 jajka Schab kroimy w 1 cm płaty. Każdy rozbijamy dość cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy płat smarujemy 1 łyżeczką sosu czosnkowego. Szpinak dokładnie myjemy. Układamy sporą ilość na każdym płacie mięsa. Na wierzch kładziemy plasterek sera. Całość dokładnie zwijamy w ciasny rulon. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Mieszamy z bułką tartą
VioletoweKucharzenieczasów zmiany nawyków żywieniowych oraz zdecydowania się na dietę redukcyjną. Polecam serdecznie, jeśli nie musicie liczyć kalorii :) Składniki: 1 serek camembert jajko bułka tarta sól odrobina masła klarowanego/oleju do smażenia Do podania: świeży szpinak orzechy włoskie żurawina suszona Frużelina żurawinowa: 250 g owoców żurawiny, świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki cukru(...)soli. Panierować w jajku a później w bułce tartej serek camembert. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć serek z obydwu stron, następnie brzeg serka aż będą złote. Smażyć na średnim ogniu aby serek w środku się rozpuścił. Podawać z frużeliną żurawinową z bagietką lub jak na zdjęciu - na świeżych liściach szpinaku, z orzechami i żurawiną. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Magda Kolejna tarta na blogu to już jasne i ewidentne potwierdzenie tego, że uwielbiam tarty wymyślać, robić i przede wszystkim jeść. Każda kolejna lepsza, ciekawsza, ale przyznam się Wam że tak popłynęłam z kombinacją dodatków, że nigdy nie jemy tej samej tarty dwa razy. To chyba kolejny ich atut- nigdy nie jest nudno(...)łatwiej, ciasto się nie przykleja a też łatwo je potem przenieść na blachę. Wałkujemy cienko, na placek wielkości blachy. Przekładamy ciasto, brzegi tarty obcinamy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Na dno ciasta wykładamy równomiernie szpinak. Na niego wylewamy masę serowo-jajeczną. Na sam wierzch układamy przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy pokruszonym kawałkiem pozostałego twarogu. Wstawiamy
Smaczna Stronasztuk średniej wielkości klopsów (sycąca porcja dla 3 osób) SKŁADNIKI 530 g piersi z kurczaka 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 kulka mozzarelli 1 jajko mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) tarta bułka sól, pieprz, zioła prowansalskie olej rzepakowy WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Zmielone(...)dodać odmrożony szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody (szpinak musi być gęsty). Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Mozzarellę dobrze odsączyć z zalewy, po czym pokroić w małą kostkę. Nabierać kopiastą łyżkę mięsa, mięso spłaszczyć (najlepiej właśnie łyżką) na słoni, nałożyć łyżeczkę szpinaku i kawałek
Passions hobbies lifemoże być inny oczywiście:) 1 płaska łyżka masła łyżka soku z pomarańczy / limonki / cytryny do smaku: sól, pieprz i gałka muszkatołowa wedle uznania: tarty parmezan do posypania dania Przygotowanie: Na patelnię wkładamy zamrożony szpinak i rozmrażamy go na średnim ogniu bez przykrycia, aż woda odparuje, przyprawiamy. Posiekany czosnek przesmażamy na małej patelni / rondelku na łyżce masła, następnie
Zasmakuj Kuchniobiad polecam pyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem, surówką i ziemniakami. Roladki dodatkowo są w sosie śmietanowym. Całe danie jest bardzo smaczne, polecam przepis. FARSZ : 1 cebula 450 g mrożnego szpinaku sól, pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 100 g serka topionego, gouda 2 łyżki bułki tartej 2 piersi z kurczaka sól, przyprawa(...)PRZYGOTOWANIE : Farsz - cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju, na patelni. Nastepnie dodajemy rozmrozony szpinak, odrobinę wody, serek topiony i przyprawy. Mieszamy az składniki się połaczą a woda odparuje. Zakręcamy gaz, wsypujemy bułkę tartą, mieszamy i przekładamy wszystko do miski. Piersi rozbijamy na kotlety, przyprawiamy, na środek każdego kotleta kładziemy po łyżce farszu i zwijamy. Roladki
Kulinarne Fantazje Marioliciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Pomidory zalewamy wrzątkiem i odkładamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy na mniejsze kawałki(...)pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli, pieprzu oraz tartym serem. Następnie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, "kleksami" wykładamy szpinak i po kilka suszonych pomidorów. Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni. Wato przeczytać => Najlepsze Ciasto na Pizzę
Słodka Stronajeśli głód dokucza, a czasu mało. Moje danie to dowód, że można wyczarować smakowitości z prostych, ale dobrych składników! Składniki 200 g ulubionego makaronu tarty parmezan pesto 2 garście świeżej bazylii garść świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie(...)pastę. Makaron ugotować al denete w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i odsączyć. Przełożyc do dużej misy i dodać pesto. Całość dokładnie wymieszać. Makaron przełożyc na półmisek, posypać tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniajeśli głód dokucza, a czasu mało. Moje danie to dowód, że można wyczarować smakowitości z prostych, ale dobrych składników! Składniki 200 g ulubionego makaronu tarty parmezan pesto 2 garście świeżej bazylii garść świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie(...)pastę. Makaron ugotować al denete w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i odsączyć. Przełożyc do dużej misy i dodać pesto. Całość dokładnie wymieszać. Makaron przełożyc na półmisek, posypać tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniajeśli głód dokucza, a czasu mało. Moje danie to dowód, że można wyczarować smakowitości z prostych, ale dobrych składników! Składniki 200 g ulubionego makaronu tarty parmezan pesto 2 garście świeżej bazylii garść świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie(...)pastę. Makaron ugotować al denete w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i odsączyć. Przełożyc do dużej misy i dodać pesto. Całość dokładnie wymieszać. Makaron przełożyc na półmisek, posypać tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaPrzepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z zieleniny i fety. Moja spanakopita zawiera szpinak, natkę pietruszki, koperek i fetę. To chrupiące, „zielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamuszą być posypane cukrem. Nie muszą być podane z gulaszem. Choć nie ukrywam, że takie też lubię. Mogą być małe. Chrupiące, dzięki dodatkowi tartej bułki. Podane z różnymi dodatkami. Dziś pierwsza propozycja. Szpinak, feta i suszone pomidory. Czytaj więcej
bistro mama