Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić pomysł na zdrową potrawę. Tarty na słodko są nam bardzo dobrze znane, jednak wytrawne są równie smaczne i nadają się na pełnowartościowy posiłek. Moja propozycja to połączenie bardzo zdrowego szpinaku, ricotty i kurczaka. Nadzienie stanowi kwintesencję dania, ale to bardzo kruche ciasto dopełnia całość i nadaje mu lekkiego smaku. Zapraszam do kuchni 2 godziny
Ania i Marcin gotująsmaku solą oraz pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut aż stężeje. Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, oprószyć tartym parmezanem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia
w mojej kuchniNADZIENIE : 250 świeżego lub mrożonego szpinaku 200 g twarogu 100 g ricotty 1 jajko sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju opakowanie makaronu muszelek(...)puszki krojonych pomidorów 1 cebula, drobno pokrojona 1 łyżeczka przecieru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 2 łyżki oleju sól, pieprz i bazylia do smaku 150 g żółtego, tartego sera
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka z panierowanym camembertem ma ciekawy smak i ładnie prezentuje się na talerzu. Do jej przygotowania wykorzystałam mix sałat, w składzie którego znajdowały się liście botwinki, szpinaku i rukoli. Ale można użyć dowolnej mieszanki sałat. Mój wybór padł na liście botwinki, ponieważ do sałatki dawałam gotowane buraki. Ponadto sałatka z panierowanym camembertem to też inne świeże warzywa, takie jak czerwona(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Sałatkę z panierowanym camembertem: 1 opakowanie mixu sałat (u mnie liście botwinki, szpinaku i rukoli) 2 nieduże czerwone buraki 1 średniej wielkości czerwona cebula 1/4 czerwonej papryki 1 krążek sera camembert 1 łyżka ziaren słonecznika 1 jajko bułka tarta do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego
Danka Pichciszpinaku, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem aż powstanie jednolity zielony kolor. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą i gęstą masę. Dodać zmiksowany szpinak, mąkę przesianą z proszkiem i startą skórkę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
Kolorowa kuchnia Elkiziemniaków, jajka i młodych liści pokrzywy, lekko pikantna, w smaku zbliżona do znanej każdemu szczawiówki to posiłek naszpikowany makro- i mikroelementami, witaminami i nie tylko. Kto się odważy zamienić szpinak na pokrzywę i lekko oraz zdrowo rozpocząć lato? Nie wiem, czy wiecie, ale mamy właśnie sezon na pokrzywę Tak, tak – na pokrzywę. Widzę, że część z Was ma niewyraźne(...)może być również wykorzystane do „suplementacji” przez osoby nadaktywne fizycznie ; ) Jeśli przyjmiemy zasadę „pokrzywa zamiast szpinaku”, możemy po sparzeniu jej wrzątkiem (w celu zneutralizowania kwasu mrówkowego i właściwości parzących) wykorzystać pokrzywę do sałatek, koktajli, dodawać ją do omletów, zapiekanek, zup, makaronów, tart. Aromat skoszonej trawy gratis ; ) Najwięcej pożądanych właściwości i smaku mają młode rośliny, przed kwitnieniem – w maju
Eat me! Fit me!Przysmak Beksińskiego. Samo miejsce jest bardzo klimatyczne, a dania bardzo, bardzo smaczne. Próbowałam już kilku różnych tart, Przysmak Beksińskiego, hamburgera z frytkami, napój mistrza, lody bakaliowe ze skondensowanym mlekiem, sałatkę z gruszką i gorgonzolą, sałatkę makaronową z krewetkami, placki ziemniaczane, naleśniki ze szpinakiem i pucharki lodowe i WSZYSTKO mi smakowało. Tam po prostu świetnie karmią. 5. Bubble Waffle Jeżeli
CzarnawisienkaPrzysmak Beksińskiego. Samo miejsce jest bardzo klimatyczne, a dania bardzo, bardzo smaczne. Próbowałam już kilku różnych tart, Przysmak Beksińskiego, hamburgera z frytkami, napój mistrza, lody bakaliowe ze skondensowanym mlekiem, sałatkę z gruszką i gorgonzolą, sałatkę makaronową z krewetkami, placki ziemniaczane, naleśniki ze szpinakiem i pucharki lodowe i WSZYSTKO mi smakowało. Tam po prostu świetnie karmią. 5. Bubble Waffle Jeżeli
Czarnawisienkawbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą i gęstą masę. Dodać zmiksowany szpinak, mąkę przesianą z proszkiem i startą skórkę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (wym.30/12 cm) . Piec około 50 minut,wyjąć na kratkę i wystudzić. Z pudru
Kolorowa kuchnia Elkisycące i pełne wartości odżywczych. Przy mojej aktualnej diecie, zbierania masy i budowania mięśni taka tarta spisała się idealnie na dwa posiłki Składniki (forma o średnicy około 22cm/całość 930kcal): 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec 150 gotowanej piersi kurczaka 400g mrożonego szpinaku jajko 100g sera feta (półtłusta) sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione przyprawy do szpinaku odrobina kurkumy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki(...)oleju rzepakowego 150 g świeżego szpinaku 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki soku z limonki Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Szpinak blendujemy razem z olejem i sokiem z limonki na gładką
Kulinarne przygody Gatityroku wprost zwariowałam na punkcie połączenia sera pleśniowego i gruszek - jest uzależniające! Zaczęło się od podjadania gruszek z kawałkami gorgonzoli, a przerodziło w dzisiejszą sałatkę z karmelizowanymi gruszkami, gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi. Intensywny w smaku ser z niebieską pleśnią rewelacyjnie łączy się ze wszystkim co słodkie. Odkryłam to na Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu , gdzie próbowaliśmy roqueforta(...)masłem i cukrem. Takie gruszki wykorzystuje się to słodkich tart. Karmelizacja sprawia, że stają się delikatniejsze i słodsze, a cała sałatka jest dzięki nim jeszcze lepsza. Tylko koniecznie sięgnijcie po gruszki twarde i jędrne. Dojrzałe mogłyby Wam się "rozpłynąć" na patelni. Kremowy ser i delikatne gruszki uzupełniłam kruchym szpinakiem i chrupiącymi orzechami włoskimi oraz lekko musztardowym w smaku dressingiem. Przygotowując
Chilli Czosnek i OliwaZupa szczawiowa Zupa szczawiowa wzbogacona o szpinak z żeberkami i bułkami Elfów. Wiedźmini należą do odważnych mutantów i niestraszne im zielone zupy, serwowane przez ohydne stworzenia z Toussaint. Podczas misji w – Dziki Gon – Krew i wino – musisz pomóc niejakiej Marlenie de Trastamara. Podczas rozmowy Geralta z upiorem o imieniu Wight serwuje mu on, ona, ono… ohydną(...)przygotujemy zupę szczawiową. Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Po trzecie rozgrzej rondel, dodaj masło i wrzuć warzywa. Podsmaż je przez chwilę, następnie wlej tyle wody by je przykryć, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jakieś 45 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie szczaw i szpinak włóż do blendera i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Po czwarte
RafalCooksposób powstał: Kurczak zapiekany pod pure Bazę do zapiekanki stanowił kurczak z poniedziałku, przesmażony z marchewką i selerem i przecierem pomidorowym. Całość przykryła warstwa pure kalafiorowo-ziemniaczanego, wymieszanego ze szpinakiem. W czwartek były Zdrowe pulpety z Ikei Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy – z niewielkimi modyfikacjami – co meatloaf. Podlane winnym sosem z pieczarkami nabrały zupełnie innego smaku(...)szklanki groszku mrożonego 1 czerwona papryka 1 kalafior Mały seler 6-8 ziemniaków 5 marchewek Garść szpinaku Kapusta kiszona 1 jabłko Przyprawy 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki Ser/masło 1½ szklanki tartego parmezanu Kilka łyżek mleka 2 łyżki masła Dodatki 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szklanka
Niedzielny kucharzcały odparuje, przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na filety. Na patelni smażymy nasz szpinak. Jeżeli mamy mrożony smażymy go tak długo aż odparuje cała woda. Dodajemy czosnek, wlewamy śmietankę i lekko zagotowujemy, doprawiamy i wylewamy na kurki. Na sam koniec trzemy ser i nakładamy go na samą górę. Ja dodałam jeszcze kilka pomidorków koktajlowych jakie miałam w ogrodzie aby nadać
W Moim Magicznym Domu