łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata do kurczaka 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki tartego imbiru 2 łyżki brązowego cukru 4 starte ząbki czosnku Marynata do warzyw ½ szklanki octu ryżowego lub winnego ½ szklanki wody 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczki cukru brązowego ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty do mięsa. Pokrój filety(...)całą noc. Krok 3 Ugotuj kaszę (ryż) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przemieszaj. Dopraw sosem sojowym. Krok 4 Zagotuj w garnku 2 litry wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj. Krok 5 Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż
Niedzielny kucharzszynką parmeńską – Caccio e peppe – rzymski makaron – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – Canneloni ze szpinakiem – Makaron ze szparagami – Lasagne (lasagne bolognese) – domowy makaron – Makaron(...)carbonara MAKARON Z KORZENIEM CHRZANU PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: 250 g makaronu spaghetti lub podobnego 50 g bułki tartej, najlepiej grubszej 1 łyżeczka płatków ostrego chilli pół szklanki świeżego korzenia chrzanu, tartego na małych oczkach 2 łyżki świeżych listków tymianku 10 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku opcjonalne dodatki: pikantne chorizo PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.pldzień i podczas rodzinnych imprez. Polecam! Ps. Zerknijcie też moją pieczeń z warstwą szpinaku - klik . (Forma o wymiarach około 8 cm x 20) Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe) 1 cebula 1 ugotowana marchewka 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska) 1 łyżeczka suszonej(...)posiekać. Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić. Całość doprawić do smaku oraz podzielić na 2 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i napełnić 1/2 masy mięsnej. Wzdłuż mięsa delikatnie zrobić wgłębienia, w których należy umieścić (jedno za drugim) uprzednio ugotowane jajka. Jajka zakryć pozostałą masą, a wierzch wyrównać
Di gotujepiekarnikiem rozleniwiła mnie w kuchni już totalnie. Tęsknię za wege pasztetami do śniadania, za tartami i aromatycznymi krajankami. Ale.. słoneczna pogoda napełniła mnie ostatnio energią i zapałem do.. dań jednogarnkowych i przeprosin z zupami :-) Składniki -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -ok 250g szpinaku -1 bulwa kopru włoskiego -400g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu z zalewy) -łyżka
Zielona Kuchniadodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy. Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Boki muszą być wyższe
upichcicduszone z cebulą Grzyby duszone w śmietanie Galette z grzybami Tarta z kurkami Tarta z grzybami suszonymi Drożdżowe ślimaczki z grzybami leśnymi Makaron z pieczarkami Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Pieczarki faszerowane mięsem z dynią Gołąbki po staropolsku Kasza pęczak z kurkami, orzechami laskowymi i szpinakiem Portobello z grilla Cannelloni z pieczarkami i jajkiem Zapiekanka makaronowa
Dorota Smakujeczym stwierdził, że czas otwierać restaurację z daniami witariańskimi. :-) Składniki na 4 tarty o średnicy 9 cm: ciasto: 1 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml filtrowanej wody, 2 łyżki oliwy, szczypta soli. farsz: 2 pomidory, 1/2 cukinii, 1/2 cebuli czerwonej, 3 wielkie liście szpinaku, kilkanaście kaparów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 ząbki czosnku
Jeść, by żyć w zdrowiuręką pieczarki więc tym razem proponuje wersję pieczarkową. składniki: 3 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 300 g pieczarek masło do smażenia pieczarek sól,pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podsmażyć na maśle aby odparowały wodę, do smaku doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Każdą pierś rozkroić(...)przesmażone pieczarki i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na wolnym ogniu aż będą złociste. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z pora i marchewki . Polecam też: Roladki drobiowe z serem i szpinakiem Roladki nadziewane fetą Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Monia miesza i gotujemałe piersi z kurczaka Garść szpinaku 2 marchewki 1 czerwona papryka Pęczek świeżej kolendry Pęczek szczypiorku 1-2 szklanki orzechów nerkowca Dresing 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub winnego 5 łyżek oleju roślinnego 2 łyżki wody 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka tartego imbiru Sok z połowy cytryny 4 łyżki(...)piekarnika, zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut. Krok 3 W czasie gdy piecze się mięso ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ciepłego makaronu dodaj szpinak i wymieszaj. Posiekaj paprykę w kosiarkę, marchewki w paski i dodaj do makaronu. Mięso porwij widelcem na małe kawałki i dodaj do makaronu. Polej całość dresingiem i dodaj kolendrę oraz
Niedzielny kucharzDodajemy szpinak, mieszamy, czekamy jak zmniejszy swoją objętość – nie trzeba go smażyć długo, wystarczy dosłownie półtorej minuty. Dodajemy tuńczyka odcedzonego z oliwy, solimy, pieprzymy, doprawiamy całość startą gałką muszkatołową i suszoną bazylią. Zdejmujemy z ognia, studzimy. SKŁADANIE Do ostudzonego nadzienia dodajemy ser – mozzarellę w kulce odcedzamy z wody, bardzo drobno kroimy. Mieszamy ją z tartą mozzarellą twardą(...)gotowego ciasta drożdżowego po 400g („spód do pizzy”) lub ciasto z TEGO PRZEPISU (na tą ilość nadzienia potrzebujecie 1,5 porcji) 1 kulka sera mozarella 125g 150g mozzarelli twardej, tartej lub krojonej 10 listków świeżej bazylii oliwa z oliwek do posmarowania czubata łyżka startego parmezanu do posypania zioła do posypania (mieszanka włoska, dalmatyńska, toskańska) SKŁADNIKI - NADZIENIE MIĘSNE 60g dobrego
Karo in the Kitchenszpinaku, smażcie delikatnie mieszając (jeśli robicie wersję z suszonymi pomidorami teraz możecie je pokroić w paseczki i dodać do reszty). Po kilku minutach dosypcie pokruszone sery, chwilę przesmażcie. Dobrze przyprawcie (nadzienie nie powinno być mdłe). Wymieszajcie, spróbujcie, jeśli trzeba doprawcie jeszcze raz. Piekarnik nagrzejcie do 200 st., przygotujcie formę do pieczenia (u mnie klasyczna forma do tarty(...)pozostałymi, odkrojonymi kawałkami (możecie fantazyjnie je poukładać, nie zapominając jednakże o tym, aby każdy płat posmarować lekko roztopionym masłem). Pieczcie około 20-25 minut. *Wiecie jak najlepiej umyć szpinak? Wlejcie zimną wodę do miski, wrzućcie liście szpinaku, "wygniećcie" go. Wylejcie wodę, wlejcie świeżą, znów "wygniećcie" liście. I tak trzykrotnie. To wystarczy, żeby szpinak był czysty
OliveandThymeSzpinak jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Czytaj więcej – przepisy ze szpinakiem Zobaczcie jakie pyszności możecie wyczarować z wiosennymi warzywami. 5 majowych przepisów, które musisz wypróbować Szparagi zapiekane pod wegańskim beszamelem Miód z mniszka lekarskiego Kapusta młoda z marchewką i szczypiorkiem Zupa z botwinki Tarta cieciorkowa z botwinką Artykuł 5 majowych przepisów, które musisz wypróbować pochodzi
365 dni dookoła kuchniSmaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła
Kuchnia Pełna Pasji