też inne moje przepisy podobne do tego. Szczególnie polecam zielony omlet ze szpinakiem i pomidorem oraz omlet z jabłkiem i cynamonem na słodko . Składniki na 1 porcję : 2 jajka 20g płatków owsianych górskich 30g szynki wędzonej 1/2 małego dojrzałego awokado 1 łyżeczka masła średni pomidor 1 łyżeczka tartej mozzarelli kiełki słonecznika szczypiorek do posypania pomidora 1/4 łyżeczki nasion słonecznika(...)średnim ogniu, aż jajko się zetnie. Obrócić na drugą stronę (uważając, żeby omlet się nie zepsuł) i smażyć jeszcze przez minutę. Omlet wyłożyć na talerz, po wierzchu posypać tartą mozzarellą. Na połowie omleta ułożyć kiełki słonecznika i nasiona słonecznika, pomidora i posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Można złożyć na pół albo tak jak u mnie zostawić płasko na talerzu
Dietologmieszanki co to się nazywa "sos sałatkowy paprykowo-ziołowy" firmy Culineo). Szpinak, myjemy, pomidorki kroimy na ćwiartki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy całą resztę, mieszamy porządnie i gotowe. A poza tym pyszne :) Ser: ser moczymy w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej (w sumie jak kotlety schabowe). Kładziemy na patelnię i smażymy
Marder&Marder Manufacturezbawieniem, ponieważ są po pierwsze sycące, po drugie nie zapychające, po trzecie szybkie w zrobieniu, a po czwarte zwyczajnie pyszne :) Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 50dag piersi z kurczaka skórka otarta z połowy limonki łyżeczka soku z limonki 10 czarnych oliwek 10 pomidorków koktajlowych 2 garści świeżego szpinaku szczypiorek przyprawa do kurczaka 2 ząbki czosnku oliwa Przygotowanie: Pierś
ChilliJemyszklanki słonecznika, - 1/2 szklanki siemienia lnianego, - 1 cebula, - 1/2 szklanki bułki tartej, - 1/4 szklanki oleju, - 3 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżeczka suszonego imbiru, - 1/2 łyżeczki ostrej papryki, - sól, pieprz do smaku. Oprócz tego: - bułki do hamburgerów (pyszne są z TEGO przepisu), - sałata lub szpinak, rukola, - pomidory, - ogórki, - cebula, - musztarda, keczup, majonez. Wykonanie: Składniki na kotlety
Co na wege obiad?poprzednim poście. 3 pojedyncze filety z kurczaka Nadzienie : 1 garść świeżego szpinaku 1/3 szk posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 150 g mozzarelli w bloku 1 łyżka majonezu pieprz kolorowy do smaku sól himalajska do smaku Dodatkowo : bułka tarta do panierowania 4 jajka ( duże ) 4 łyżki mleka olej do smażenia
Ewa w kuchnipapierowych. W tym samym czasie czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy zamrożony szpinak, mleko i podgrzewamy do powstania jednolitej konsystencji. Następnie wrzucamy serki topione, dodajemy po 1/3 łyżeczki przypraw i dusimy ok. 4 minuty. Na ugotowany al dente makaron wykładamy kawałki kurczaka, całość polewamy sosem i posypujemy tartym serem. Moje posty
Słodka Stronabułki tartej 1 mały pęczek koperku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki płatków chilli skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Filety z łososia rozmroź, np. przez noc w lodówce. Włóż je do misy malaksera i zmiksuj pulsacyjnie na małe kawałki. Dodaj jajko, bułkę tartą(...)białej ryby, np. z mintaja lub dorsza. Bułkę tartą możesz zamienić na płatki owsiane zmielone w malakserze. ➤Dla gotowego dania (porcja risotto + 1 kotlet z łososia) w 1 porcji: 781 kcal, B 43,6 g, W 66,9 g, T 35,8 g Sobota - Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Na weekend przygotowałam
Chilli Czosnek i Oliwapieczarki do blaszki z gnocchi. Na patelnię wlewamy olej – wrzucamy na niego płatki chili, cebulę i czosnek. Smażymy zawartość patelni mieszając, przez 2-3 minuty. Wrzucamy na patelnię liście szpinaku i mieszając smażymy je tak długo, aż zwiędną, zmiękną i stracą swoją objętość. Przekładamy je do blaszki z gnocchi i pieczarkami. Na tą samą patelnię wlewamy rosół i podgrzewamy(...)Niewielką ilością gorącego płynu hartujemy mieszankę śmietany i mąki, wlewamy ją na patelnię, mieszamy żeby nie powstały grudki i gotujemy sos do momentu zgęstnienia. Doprawiamy go solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową, wsypujemy połowę startego sera, mieszamy. Sosem zalewamy zawartość blaszki, mieszamy wszystko razem, równomiernie rozprowadzając składniki. Posypujemy wszystko pozostałym startym serem i porwaną na kawałki mozzarellą. Blaszkę
Karo in the Kitchenzrobieniu cannelloni ze szpinakiem zostało mi jeszcze trochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu . Składniki: makaron canelloni 250 g mięsa mielonego sos bolognese z torebki pół puszki zielonego groszku 2 ząbki czosnku żółty ser do posypania pół szklanki śmietany sól i pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu(...)napełniamy przestudzonym farszem i układamy w wysmarowanym odrobiną śmietany naczyniu żaroodpornym. 4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem. 5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C. Musze przyznać, że wolę wersje ze szpinakiem. Jest delikatniejsza. Za to mężczyźni w moim domu wolą mięso, więc to świetna potrawa przede wszystkim dla nich
Pasja Smakucebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła szczypta chili sól pieprz Panierka: 3 duże jajka bułka tarta szczypta soli oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy(...)jajka z solą. Krokiety obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor (ze wszystkich stron). Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan → Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego → Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami ziemnymi i sosem czosnkowym – orzechowym → Sajgonki → Paluchy
Oryginalny smakNapełniam farszem. Koszyczki z ciasta francuskiego napełniam farszem, posypuję tartym serem. Posypuję tartym grana padano. Piekę do zarumienienia ciasta ok. 15-20 minut w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Podaję na ciepło (dla nas najlepsza wersja) na świeżej rukoli bądź szpinaku. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchniprosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą
karmelowyboczniaków 1 duża garść szpinaku – umyta i osuszona 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1/2 szklanki białego wina 1 średni por – biała część drobno posiekana 1 cebula – pokrojona w małą kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar(...)Zwiększ moc palnika. Gdy kasza ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj szpinak, pod koniec – boczniaki. Dopraw odrobiną solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość – patelnię zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 1,5 łyżki schłodzonego masła. Dopraw sokiem
Moja pasja smakuQuiche ze szpinakiem. Mam nadzieję, że zasmakuję Wam tak jak mi ;) Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) opakowanie sera feta 2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań) 50 g pestek słonecznika 2 jajka sól i pieprz masło do smażenia ulubiony żółty(...)szybko zagnieć. Jeżeli korzystasz z robota kuchennego wrzuć wszystko do jednej misy i włącz średnie obroty. Gotowe ciasto rozwałkuj na około 4-5 mm i przełóż do formy na tartę o średnicy 24 cm, zagnieć boki, tworząc zgrabne wzorki, nakłuj spód widelcem, a następnie wstaw na około 30-45 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wstaw
Słodkie Przyjemnościniektórzy poprzestali na ich otwieraniu Dziewczyny się śmiały, żebyśmy uważali w drodze powrotnej, gdyż może zacząć działać ich „moc”, wszak ostrygi uważane są za afrodyzjak Menu: Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i sosem berneńskim (Sauce béarnaise to sos przygotowany na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu) z chlebkiem panco, do których podano nam cydr. Smażona dorada z zielonym pesto z rukoli(...)filetować doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie mi to poszło i mam do tego dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu, z plastrami gruszki, po upieczeniu dzieło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię