Zapiekanka makaronowa z kalafiorem , szpinakiem i tuńczykiem, to pyszne, komfortowe danie dla całej rodziny. Wystarczy ugotować makaron oraz kalafiora, polać serowym sosem i zapiec w piekarniku. W tym przepisie świetnie sprawdzą się też inne dodatki, jak pieczarki, boczek, kiełbasa oraz brokuł. Dzięki temu możesz swobodnie dostosować danie do tego, co aktualnie masz w lodówce. Kalafior w sosie serowym zapiekany(...)kalafiora, tuńczyka oraz szpinak. Dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i posyp pozostałym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i zapiekaj ok. 15 – 20 minut. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj na gorąco. Do sosu serowego możesz użyć cheddara lub innego sera, który akurat masz. Jak zawsze polecamy samodzielne jego tarcie, a nie kupno
Kuchnia Na Wypasiepyszne naleśniki na wytrawnie. Swój intensywny zielony kolor zawdzięczają dodatkowi świeżego szpinaku. W środku znalazło się nadzienie z sera kanapkowo-sernikowego z dodatkiem rzodkiewek i szczypiorku/dymki. To taka fajna opcja na wiosenno-letnie naleśniki. Całość wyszła bardzo delikatnie i smacznie. Naleśniki: 100-130 g świeżego szpinaku baby 1 szkl. wody gazowanej 3 jajka 2 szkl. mleka 2 szkl. mąki pszennej(...)rzodkiewek pęczek dymki mielona papryka sól, pieprz W rozdrabniaczu umieszczamy 2-3 garście szpinaku (no chyba, że zmieści się całość, to dodajemy całość), wlewamy około 1/3 szklanki wody gazowanej i miksujemy. Następnie dokładamy kolejną porcję szpinaku. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. Gdy cały szpinak jest już dokładnie zmiksowany, przekładamy go do garnka, wlewamy pozostałą wodę, mleko, dodajemy jajka
Smaki Na Talerzuwłosku z mozzarellą i pomidorowym sosem. To danie można urozmaicić na wiele sposobów, a kolejnym z nich jest dodatek mielonego szpinaku do ciasta naleśnikowego. Nazywam takie krokiety Shrek . To tak dla rodzin z małymi dziećmi, które nie lubią szpinaku, ale uwielbiają Shreka, he, he… Wszystkie chwyty dozwolone. Krokiety z naleśników 5-6 porcji Składniki: 11 dużych naleśników, tutaj przepis(...)ciasto naleśnikowe 400 g gotowanego kurczaka 300 g białej kapusty, gotowanej 20 g suszonych grzybów 1 cebula 1½ łyżeczki czarnego pieprzu 1-1½ łyżeczki soli 2 jajka 50 g tartej bułki tłuszcz do smażenia, u mnie masło Z przepisu na ciasto naleśnikowe usmażyć 11 dużych i cienkich naleśników. suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawia na 20 minut. Cebulę drobno
codojedzeniamakarony – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Ilość porcji(...)łyżki bułki tartej – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, oregano – 1 łyżka oliwy – pół cebuli drobno posiekanej – 2 fileciki anchois (opcjonalnie) – 4 ząbki czosnku – 2 szczypty chili – 350 g passaty pomidorowej – 300 ml bulionu – oliwa – świeża bazylia – tarty parmezan lub grana padano Do mięsa
nietylkopasta.plTradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne. Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2
Kuchnia Pełna Pasjikulinarnych, osoby, która odcisnęła ogromne piętno na sposobie gotowania Amerykanie. Polega on na tym, że mięso najpierw obracamy w tartym parmezanie, a potem już klasycznie: jajko i bułka tarta. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju. W oryginalnym przepisie występuje cielęcina, która, jak wiadomo,w Polsce jest towarem deficytowym cielęciny jest nie mniejszym wyzwaniem jak za „komuny(...)ocet balsamiczny) użyjcie w niewielkiej ilości miodu płynnego. Dodatek słodkiej przyprawy jeszcze bardziej wzmacnia smak brukselki. To naprawdę działa. Składniki: 500-700 g polędwiczek wieprzowych ¾ szklanki tartego parmezanu 1 szklanka bułki tartej 2 jajka Sól i pieprz Brukselka 0,5 kg brukselek 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oleju Sól i pieprz Frytki 4 duże, podłużne ziemniaki
Niedzielny kucharzPoziom trudności: Łatwe Liczba porcj i: 2 Płatki owsiane, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, mielone orzechy, starty drobno kalafior – różnych sposobów człowiek się ima, żeby zastąpić starą, dobrą bułkę tartą i w oryginalny sposób zapanierować kotlety. Rzeczywiście panierka z bułki bywa przyciężkawa, szczególnie jeśli wcześniej mięso zostało obtoczone w mące a potem w jajku. Poza wszystkim nie jest(...)amerykańskiej, nieżyjącej już autorki książek kulinarnych, osoby, która odcisnęła ogromne piętno na sposobie gotowania Amerykanów. Polega on na tym, że mięso najpierw obtaczamy w tartym parmezanie, a potem już klasycznie: jajko i bułka tarta. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju. W oryginalnym przepisie występuje cielęcina, która, jak wiadomo,w Polsce jest towarem deficytowym, kupienie cielęciny jest
Niedzielny kucharzdrobną kostkę. Łodygę selera naciowego myjemy, osuszamy, usuwamy górne liście i kroimy na cienkie platerki. Szpinak myjemy na sitku, pod bieżącą wodą i osuszamy. Do blendera wlewamy sok z cytryny i dodajemy miód, starty imbir oraz pokrojony seler naciowy, gruszkę i liście szpinaku. Blendujemy wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie koktajl możemy rozcieńczyć wodą według własnych preferencji (ja dodałam około(...)kawałki. Warto zostawić jak najwięcej białej skórki (tzw. albedo), w skład której wchodzą flawonoidy wzmagające działanie witaminy C. Szpinak myjemy na sitku, pod bieżącą wodą i osuszamy. Do blendera wrzucamy kawałki pomarańczy i grejpfruta, miód, kurkumę, pieprz oraz liście szpinaku. Blendujemy wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie koktajl możemy rozcieńczyć wodą według własnych preferencji (ja dodałam około
Kuchnia MagdaLenyKotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem Kotlety mielone Kotlety rybne Kotlety mielone z kurczaka Kotlet de volaille Kotlety ziemniaczane SZNYCEL Z INDYKA PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 2-4 plastry piersi z indyka – 1-2 jajka (niej więcej jedno jajko rozmiar M do 2-3 kotletów) – 4-5 łyżek mąki pszennej – 4-5 łyżek bułki tartej – sól, pieprz
nietylkopasta.plziemnaczane nadziewane szpinakiem i serem feta – kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej KOTLETY Z KALAFIORA PRZYGOTOWANIE: 60 minut Ilość porcji: 7-10 kotletów SKŁADNIKI: – 1 kalafior o wadze 1,5 do 1,8 kg – 2 jajka rozmiar L – 4-6 łyżek bułki tartej + dodatkowa
nietylkopasta.plszpinakiem . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów mielonych wraz z dodatkiem podduszonego pora i dużej ilości koperku. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko 1 por 1/2 pęczka koperku sól do smaku pieprz z ostrą papryką do smaku bułka tarta olej do smażenia
Ugotowaćblaszki Bułkę tartą mieszamy z serem i przyprawami. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w roztrzepanym jajku i gotowej mieszance. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy opanierowane kostki mięsne. Pieczemy w piekarniku około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sałatką ze szpinaku, suszonych pomidorów
Kuchnia u Bietkibyć świeży szpinak 1 mała cukinia starta na tarce 1 pęczek listków botwinki pęczek kolendry jak nie ma natki pietruszki 1 cebula 2 jaja całe 2 łyżki zmielonych płatków owsianych 2 ząbki świeżego czosnku sól biały pieprz szczypta gałki muszkatołowej Olej do smażenia Dodatkowo dla smaku: Śmietana kwaśna koperek posiekany *********************************** Do miski ze s tartymi natarce o drobnych
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiopakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego, który wcześniej odparowujemy na suchej patelni. Składniki farsz: 1 warstwa : 8 średnich pieczarek, 1 duża cebula, pieprz, sos sojowy 2 warstwa : 1/2 serka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy 4 warstwa : 2 czerwone papryki, 1 papryka żółta lub biała, tarty ser żółty, oregano
vegetaniePrzekladamy szpinak z marchewka do szklanej misy i dodajemy twarog.Urabiamy najlepiej reka ... I przygotowujemy rurki do nadziewania. Ja poszlam na latwizne, do nadziewania rurek uzylam szprycy-strzykawy dekoratora .... Dno naszego naczynia smarujemy maslem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rurki ukladamy w szklanym naczyniu TERMISIL Classic 2. 4 L Posypujemy nasze surowe rurki tartym serem zoltym w dowolnej
Z Kuchni Do Kuchniświeżego szpinaku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 jajka 190 g masła garść orzechów laskowych HELIO garść orzechów włoskich HELIO skórka starta z 1 cytryny cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Masło rozpuszczam w rondelku, odkładam na bok, studzę. Gdy masło będzie chłodne wlewam je do wysokiego naczynia blendera, dodaję szpinak i miksuję na gładką masę(...)dodaję masło ze szpinakiem oraz skórkę startą z 1 cytryny. Mieszam chwilkę łyżką lub mikserem. Dodaję do ciasta posiekane orzechy. Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 st. C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam szpinakowe ciasto. Można zamiast papieru wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekę
Zasmakuj Kuchniczęści. Szpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy na pół. 2. Wszystkie warzywa wkładamy do wyciskarki wolnoobrotowej lub ścieramy na tarce. Jeżeli ścieramy na tarce to musimy je dobrze odsączyć. 3. Dodajemy jajka, mąką i przyprawy. 4. Placki smażymy na oleju z obu stron, do momentu aż się zarumienią. Przepis bierze udział w akcji: Wytrawne tarty i placki
Podwójnaporcja