Pomimo, że lasagne jest wegetariańska zadowoli nie jednego mięsożercę... Na upartego oczywiście można dodać 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie
IMPRESJA SMAKUwiem. 500 g jabłek, 120 g mąki pszennej, 120 g cukru pudru, 2 jajka, skórka otarta z cytryny, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, przesiana bułka tarta do wysypania formy Jabłko owoc z bogatą przeszłością. Do jabłka umieszczonego na głowie syna, strzelać z łuku musiał Egil (z mitologii nordyckiej), oraz Wilhelm Tell. Spożywanie złotych(...)Włoch jabłko trafiło do Polski za sprawą Bony, żony Zygmunta Starego, królowej Polski. Bona Sforza przybyła właśnie z Włoch i „przywiozła” do Polski warzywa i owoce: włoszczyznę, sałatę, szpinak, fasolę szparagową, brokuły, kalarepę, kalafiory, kapustę ... i jabłka. Skoro Bona przyjechała do Polski w 1518 roku (ślub z Zygmuntem Starym wzięła w roku 1517, w Neapolu), możemy przyjąć, iż jabłko gości
królestwo garówsubscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam także: – kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą – kotlety ziemniaczane ze szpinakiem – kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty KOTLETY ZIEMNIACZANE(...)Ilość porcji: 7-8 kotletów, 4 porcje SKŁADNIKI: – 400 g ugotowanych ziemniaków – 1 puszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym, odsączona) – 1 jajko – 1/2 szklanki bułki tartej – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – 2-3 łyżki posiekanego koperku – 2 łyżki posiekanej dymki (szczypior i cebulka) – 4 łyżki mąki pszennej – olej
nietylkopasta.plmakarony – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaron z sosem pomidorowym i kiełkami Ilość porcji(...)ząbki czosnku – pół dużej cebuli – 300 ml passaty pomidorowej – 1 papryczka chilli – pół szklanki orzechów nerkowca – oliwa do smażenia – sól, pieprz – tarty parmezan – kiełki do podania: różne rodzaje Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem
nietylkopasta.plłyżeczka mielonego pieprzu czarnego, ½ łyżeczka mielonego chili -pieprzu cayenne, sól do smaku, 200 g kaszy jaglanej, ok. 200 ml wody, 2 jaja. Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mrożony szpinak i jarmuż, posiekany w kostkę czosnek, podsmażamy ok. 2 min ciągle mieszając. Przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu kolejne 5 min. Dodajemy pieprz z cayenne, pieprz czarny, 1 łyżeczkę(...)wlewamy 200 ml gorącej wody i całość zagotowujemy. Studzimy i wsypujemy kaszę, groszek, roztrzepane jajka i mieszamy. Przekładamy do dużej formę na babkę, natłuszczoną i obsypana bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C, wierzch przykrywamy papierem i pieczemy ok. 40 min. Babkę podajemy z białym sosem np. np. jogurtowym, lub serowym, który niczym lukier
Moniki Smakołykikocham sałatkę szpinakową? Po pierwsze, jest jedną z najzdrowszych sałatek, po drugie za to, że jest przepyszna, a po trzecie, że nie więdnie, tak jak podobne sałatki np. z sałaty czy kapusty pekińskiej, gdzie po paru godzinach robi się nieestetyczna breja. Sałatka szpinakowa nawet na drugi dzień zachowuje swoja świeżość. Jednak aby pozostała na drugi dzień, trzeba(...)zrobić naprawdę bardzo dużo, bo wszystko co dobre znika w oka mgnieniu a więc i ona. 100 g świeżego umytego szpinaku 1 opakowanie sera feta półtłustego pokrojonego w kostkę (półtłusty ładnie się kroi się, tłusty się rozpada) 3/4 szklanki pokrojonych na połówki oliwek 1/2 szklani pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oliwy 2 łodygi selera naciowego pokrojonego
Jadło i czytadłoszpinakiem. Wszystkiego trzeba spróbować;) Zakwalifikowałam je do sekcji Kolacje, gdyż najczęściej je o tej porze jemy, ale równie dobrze można smakować je przez cały dzień;) Postanowiłam wypróbować z innym farszem niż tradycyjnym - z mojego rodzinnego domu - farszem z kapustą i grzybami. Dziś farsz z pieczarek i sera z dodatkiem świeżego koperku. Składniki: 6 naleśników 600 g pieczarek 120 g tartego żółtego sera 1 średnia cebula bułka tarta do panierki jajko sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk garść świeżego koperku drobno posiekanego masło klarowane Przygotowanie: Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone w kosteczkę pieczarki oraz cebulę. Duś chwilę, następnie dodaj żółty ser połączony z koperkiem, przypraw. Smaruj naleśniki farszem, zawiń dobrze, obtocz w jajku i bułce, smaż
Zasmakuj Kuchnisię z nimi zabawna historia. W niedługim czasie po rezygnacji z mięsa przez mnie i mojego Męża, zorganizowaliśmy imprezę dla znajomych. Przygotowałam na nią całą masę wegetariańskich przysmaków - sałatki, tartę z serem i pomidorami, quesadillę faszerowaną fasolą i właśnie te kotlety. Dopiero w połowie imprezy, gdy w rozmowie wspomnieliśmy, że nie jemy mięsa (a większość jedzenia została spałaszowana), znajomi(...)łyżeczka przyprawy ras el hanout* 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych (można zamienić na orzechy nerkowca niesolone lub pominąć) sól do smaku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej lub mąki z ciecierzycy (lub innej mąki) mały pęczek natki kolendry lub natki pietruszki * Ras el hanout to arabska mieszanka przypraw składająca się z curry, kolendry, kuminu, papryki, soli
Chilli Czosnek i Oliwamiski. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na drobne wiórki). Dodać do szpinaku. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (grube wiórki). Dodać do szpinaku. Do miski ze szpinakiem i serami dodać serek śmietankowy, śmietanę oraz majonez. Doprawić solą i ostrym sosem. Wymieszać. Miskę z dipem przykryć folią spożywczą. Dip, przez czas wyrastania ciasta, a potem bułeczek, przechowywać(...)wlać w miejsce po miseczce bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Ja zapiekałam bułeczki z dipem w patelni żeliwnej. Można ją zastąpić tortownicą, okrągłym naczyniem żaroodpornym czy formą do tarty o wysokich brzegach. Bułeczki z tego przepisu są miękkie i puszyste. Bułeczki najlepiej smakują (i prezentują się na ciepło). Na zimno też nie są złe. Bułeczki wraz z dipem
Gospodyni Miejskasuszonymi pomidorami Makaron z krewetkami Makaron z sosem cytrynowym Spaghetti bolognese – przepis podstawowy Makaron z porem i boczkiem Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem Makaron z tuńczykiem Makaron z polędwicą i pieczarkami Lasagne ze szpinakiem Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka Makaron z bakłażanem – alla norma Makaron Boeuf Strogonow Makaron z wędzonym łososiem Makaron z pesto i pomidorkami Caccio(...)lasagne bolognese) MAKARON CZTERY SERY Przygotowanie: 15 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 200-250 g makaronu fusilli lub innego – 1/2 szklanki mleka – 100-150 g sera gorgonzola – 1/3 szklanki tartego sera typu parmezan lub grana padano – 1/2 szklanki tartego sera cheddar – 1-2 kulki mozzarelli (im więcej tym sos będzie bardziej „ciągnący”) – przyprawy
nietylkopasta.plrożne składniki, które decydują o smaku: grzyby, kurczak, groszek, dynia, szpinak, owoce morza. Risotto z krewetkami szczególnie wyróżnia się smakiem i jest na tyle wykwintne, że można przygotować go na uroczystą kolację (nie tylko we dwoje;) Polecam również przepisy na inne potrawy z ryżem i kaszą: Risotto ze szpinakiem Risotto z borowikami i szałwią Pilaw z kurczakiem Chłopskie kaszotto(...)albo 200g krewetek obranych mrożonych 1 nieduża szalotka 100g ryżu do risotta (arborio, carnaroli) 600ml bulionu warzywnego 50ml białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki masła 50g tartego parmezanu sól pieprz świeży rozmaryn opcjonalnie: 1 ząbek czosnku Krewetki obrać: usunąć głowy i pancerze (nie wyrzucać!), ogon naciąć delikatnie wzdłuż i usunąć układ pokarmowy. Krewetki dokładnie opłukać, osuszyć
Obiad gotowynaprawdę pyszne. Stopień trudności proste- w kilka chwil mamy fajne przekąski. Dip szpinakowy 200 g sera feta 200 g sera śmietankowego- ja użyłam twarogu delikatnego śmietankowego President 2 garście szpinaku baby cebula dymka lub mała papryczka chili sól i pieprz przygotowanie: 1. Wszystko zmiksować na gładki krem. 2. Doprawić solą i pieprzem Dip z suszonych pomidorów(...)ząbki czosnku 1 łyżka serka czosnkowego lub ziołowego typu Almette 4 łyżki jogurtu naturalnego lub serek - twaróg, który nam został z dipu szpinakowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka tartego parmezanu lub innego 1 łyżka płatków migdałowych sól, pieprz przygotowanie: 1. Wszystko zmiksować na gładki krem. 2. Doprawić solą i pieprzem. Uwaga jeżeli zostanie
Kubki smakustwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki(...)sól pieprz DODATKOWO: mozzarella ser morski parmezan salami albo ulubiona wędlina oliwki pomidorki koktajlowe piórka cebuli SKŁADNIKI NA POSYPKI: pokruszone pikantne nachosy granulowany czosnek wymieszany z płatkami chili mak tarty parmezan lub twardy granulowany ser wymieszany z ziołami prowansalskimi WYKONANIE CIASTO: Do miski wsyp mąkę dodaj oliwę z oliwek i sól wymieszaną w 2 łyżkach wody. W szklance
Słodko-Słony Świat Ilony