jajko bułka tarta lub mąka pszenna olej do smażenia 6 ogórków kiszonych 4 duże cebule 1 słoik 0,9l papryki marynowanej NA ZALEWĘ 2 szklanki wody 6 łyżek octu 0,5 szklanki oleju 3 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 opakowanie (20g) papryki słodkiej w proszku 2 łyżki cukru(...)minut. Następnie odcedzamy sparzone cebule na sicie i przelewamy zimna wodą, zostawiamy do odsączenia. Przygotowujemy panierkę. Rozbijamy jajko i roztrzepujemy je porządnie. Na talerz wysypujemy bułkę tartą (lub mąkę) i każdy kawałek ryby moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub mące), otrzepujemy z nadmiaru mąki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto
Rozpustne gotowanieczekoladzie (ja zawsze korzystam z czekolady/ kuwertury z Lidla, firmy Fin Carre , zawartość 52%). Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym czekolada będzie bardziej gorzka i ciasto będzie mniej słodkie. Osobiście nie rodziłabym używać czekolady z 70% czy większym udziałem kakao. Tort jest bardzo prosty do wykonania, może być zrobiony nawet przez osobę początkującą. Spód tortu warto przygotować dzień wcześniej(...)dodać pozostałą śmietanę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę delikatnie przełożyć na mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Wstawić do lodówki na klika godzin, masa powinna być ścięta. Ciasto można udekorować tartą gorzką czekoladą. Ciasto kroić cienkim nożem zanurzonym w gorącej wodzie i wytartym do sucha. Ciasto można zrobić nawet 2-3 dni przed podaniem, przechowywać w lodówce, szczelnie przykryte
moj przepis naSkładniki (na dwie osoby) duży pomidor 2 cukinie 3 małe marchewki natka pietruszki 3 łyżki przecieru pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku gałąź selera naciowego przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany łyżka sosu sojowego mała papryczka chilli (bez pestek) łyżka mąki łyżka margaryny (lub masła - może być roślinne) łyżka oleju rzepakowego szklanka wody płatki drożdżowe (opcjonalnie) *ja niestety(...)wewnątrz (uwaga, nie trzeć oczu!) Całość dodajemy do cebuli i podsmażamy do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło. Pomidora myjemy pod gorącą wodą i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy czosnkiem granulowanym i dodajemy do warzyw w rondelku. Do rondla dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie. Przyprawiamy szczyptą solą, pieprzem, papryką słodką, oregano i bazylią
VegUlkabyło moje trzecie podejście do bezglutenowego ciasta marchewkowego, no i … do trzech razy sztuka :) Wreszcie się udało :) Przepis jest bardzo łatwy a ciasto wychodzi puszyste i wręcz rozpływa się w ustach. Użyłam jednej zwykłej marchewki i jednej fioletowej stąd na cieście takie ciemne kropki. Następnym razem może dodam troszkę mniej cukru, bo ciasto jest dość słodkie. Wypróbujcie. Składniki potrzebne(...)dolewam olej. W innej misce mieszam ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i przyprawą do piernika. Do mokrych składników wsypuję suche, mieszam dokładnie łyżką, dodaję tartą marchewkę i posiekane orzechy, dalej mieszam aż do połączenia składników i przekładam ciasto do formy. Wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 45 minut
Gotuj Się Kto Możecebule olej majeranek pieprz papryka słodka pieprz czosnkowy sól Składniki na sos pieczarkowy: 400 g pieczarek 250 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietanki 8 % sól, pieprz, suszony koperek, pieprz czosnkowy 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Ciasto: 1. Ziemniaki obieramy z czego 0,5 kg gotujemy a 1 kg surowe trzemy na tarce, po czym włożyć do gazy(...)cebulę obieramy kroimy na drobno i smażymy na złoty kolor 4. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe łączymy je razem w misce dodając przyprawy : majeranek, pieprz, sól, paprykę słodką, pieprz czosnkowy około wszystkiego po 1 łyżeczce, ale najlepiej próbować czy odpowiada już naszym kubkom smakowym :) 5. Blenderem łączymy wszystkie składniki aby masa była bardziej połączona ( będzie nam wygodniej nakładać
Mój pomysł naprzyprawy: suszona bazylia, oregano, pieprz ziołowy, papryka słodka Drobno pokrojony czosnek wrzucić na rozgrzany olej, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę i seler naciowy w plasterkach. Trzymać tak 2,3 minuty. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory i rozmrożony szpinak. Dokładnie wymieszać poddusić chwilę, dodać fetę i przyprawić. Np. formę do tarty posmarować olejem położyć 3 połówki gotowego ciasta
Corner With RecipesLekkie i orzeźwiające ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej
słodki bratekNiby nic nadzwyczajnego, bo zwykła jajecznica ze szczypiorkiem, ale podana w ten sposób na pewno spodoba się najbliższym. Śmiało możecie je przygotować w nadchodzący weekend. Tartinki
Kuchnia w czekoladzieDodatkowo polana polewą z mlecznej czekolady stanowiła świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy. Składniki (16 porcji) -3 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 białek -0,5 szkl. letniego mleka -100 g rodzynek -150 ml oleju* -cukier wanilinowy -szczypta soli -tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy -ulubiona polewa lub lukier (opcjonalnie)** *olej można także zastąpić
Zielona Kuchniasłodkiej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 Marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 liść laurowy Dodatkowo : 1 żółta papryka 1 mała cebula kilka świeżych pieczarek marynowane jalapeno świeża bazylia mozzarella w kulce tarty parmezan Wykonanie : 1. Mięso
vaniliowoczekoladowaprzepisie – przepyszne połączenie zdrowego bobu, słonej fety i słodkiej dymki. Wszystko zapieczone w delikatnym, puszystym cieście jajecznym. Składniki (na 1 omlet): 2 duże jaja pół szklanki ugotowanego bobu 2 cebulki dymki – pokrojone w krążki 50g twartego sera feta pieprz do smaku odrobina tartego parmezanu łyżka masła Osobno do dużej miski wbijamy białka jaja, żółtka na moment
Smaczna Stronałatwe. Możemy modyfikować je wg własnych preferencji. Kulki smakuje wyśmienicie na słodko jak i na słono. Dzisiaj jest to wersja wiosenna z rzodkiewką i szczypiorkiem. Składniki: KULE: 1 torebka ryżu 200 g sera białego szczypiorek 5 rzodkiewek 1 jajko sól pieprz DO OBTOCZENIA: jajko bułka tarta Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę
Kuchnia w oparachpłatków owsianych Garść szpinaku 1 ząbek drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (to jest wersja dość pikantna, zmniejsz ilość jeśli nie lubisz ostrych potraw) 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak
Niedzielny kucharzwiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa i wiórki kokosowe
Zasmakuj Kuchninutą orzechowo-cytrynową. Takie ciasto to wspaniała baza do innych słodkich wypieków. Nie wymaga wielu etapów przygotowania, składniki wrzucam do miski, mieszam rózgą, łyżką, gotowe. Takie ciasto przygotowuję na kilka sposobów, posypane wiórkami, cukrem pudrem lub polane dowolną polewą, lukrem: - z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, - z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, - w wersji cytrynowej
Zasmakuj KuchniSzybkie w przygotowaniu roladki z dodatkiem pieczarek z cebulka, słodkiej kukurydzy i słonego sera feta. Wszystkie smaki idealnie się komponują. 500 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz 4 łyżki kukurydzy 100 g sera feta 200 g pieczarek 2 cebule 1 jajko Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem
VioletoweKucharzeniekwaśny, dodajcie łyżeczkę syropu z agawy, złamie kwaśny smak. Salsa włoska jest słodka! Wlać do cebuli i czosnku przetarte pomidory. Cebula i czosnek powinny się rozpaść w sosie. Do gorącego sosu włożyć ugotowany makaron i dokładnie go w nim wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Posypać tartym parmezanem lub serem owczym.U mnie dodatkowo sałata ozdobna i bardzo zdrowa czarnuszka
Z Kuchni Do Kuchnibiszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką p rzygotowuje się bardzo szybko, po lekkim przestudzeniu można je podawać,. Jest słodkie od marchewki, miękkie i wilgotne. Pysznie łączy się z powidłami, orzechami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku. Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej(...)łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło
Codziennik Kuchennypewnością ta tarta umili Wam długie jesienne wieczory. :) * SKŁADNIKI na tartę o średnicy ok. 30 cm 210 g pełnoziarnistej mąki gryczanej 180 g masła 1 żółtko 2 łyżki erytrolu (lub cukru pudru) szczypta soli 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej 600-800 g słodkich śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Mąkę
Food Squarejabłkami, u mnie z rabarbarem zmieniony co nieco. Delikatny, lekki, słodki z kwaśna nutką kolorowych ogonków liściowych. Biszkopt z rabarbarem 2 duże jajka po 100 g cukru i mąki pszennej 2 ogonki liściowe rabarbaru, umyty i obrany cukier puder do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Forme smarujemy masłem i wysypujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórynich trochę cukru ( nie za wiele ponieważ samo ciasto jest dość słodkie) a na koniec dodajemy starty cynamon. Zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy gorącą jabłkową masę, do tortownicy, na wypieczony spód ciasta. Następnie, łopatką wyrównujemy górę jabłkowego musu. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce, o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy
Miód i pieprz