Zapraszam na super zielony sos do makaronu. Pyszne i zdrowe pesto z rukoli to doskonały dodatek do dań z makaronu i nie tylko. Składniki: 50 g
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na smaczne pieczone kuleczki mięsno-ryżowe. Super smakują jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Polecam Składniki: 125 g ugotowanego ryżu 200 g
słodkie i nie tylko historie kulinarneZwykle, gdy zbliża nam się cieplejsza pora roku chętniej sięgamy po lekkie, piankowe ciasta. W kuchni królują serniki na zimno, ciasta cytrynowe i tarty
Ostra na SłodkoZwykle, gdy zbliża nam się cieplejsza pora roku chętniej sięgamy po lekkie, piankowe ciasta. W kuchni królują serniki na zimno, ciasta cytrynowe i tarty
Ostra na SłodkoKolejne brownie tym razem dietetyczne. Bez cukru, bez glutenu z dużą ilością kakaa. Składniki: puszka czerwonej fasoli (400g) 3 duże jaja 1 łyżeczka cynamonu 1
Słodki ZakątekKolejne brownie tym razem dietetyczne. Bez cukru, bez glutenu z dużą ilością kakaa. Składniki: puszka czerwonej fasoli (400g) 3 duże jaja 1 łyżeczka cynamonu 1
Słodki ZakątekZapraszam na kotlety schabowe w panierce z siemieniem lnianym i ziarnami sezamu. Smażone na oleju kokosowym wyszły bardzo chrupiące. Składniki: 5 kotletów schabowych (360g) 2 jajka
słodkie i nie tylko historie kulinarneNa koniec sezonu truskawkowego, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką. Delikatne, ale i słodkie, z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami
Smak mojego domuDo tej pory robiłam zawsze tak krem cytrynowy ale skoro Hortex ma takie pyszne soki 100% to postanowiłam zrobić tym razem pyszny krem pomarańczowy. Nadaje się
słodkie i nie tylko historie kulinarneprostu obłędna! Ciasto jest idealnie kruche, krem delikatny, przełamany kwaśną cytryną, słodki od czekolady i zwieńczony pysznymi owocami. Ideał! Ale od razu ostrzegam, że robiąc to ciasto musicie liczyć się z faktem, że na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto ładnie odejdzie). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 min. (Jeśli ciasto zamarznie zbyt mocno i nie będzie można go rozwałkować
DefinicjaSmakukranu, by gęsty ryż był, gdy skończysz gotowanie, tartym parmezanem posyp wreszcie całość i będziesz miał risotto, tak jak w Mediolanie. * Czy wiecie, że Włoski Instytut Ryżu (!) przetestował dotychczas ponad 25 000 (!) jego odmian i przyporządkował je czterem kategoriom: riso comune (idealny do słodkich potraw), riso semifino (wskazany do zup), riso fino (najlepszy do risotto) i riso(...)Ziarnka powinny być nasiąknięte, nasycone sosami, ale sypkie, nie zlepione z innymi, nie zamienione w pływającą w sosie nieprzyjemną breję. Wzorem znawców przedmiotu, można je posypać ledwie odrobiną tartego parmezanu, tak aby zaznaczyć tylko z czułością wstrzemięźliwość i elegancję. Po pierwszych wrześniowych deszczach w rondlu może się znaleźć kilka świeżych grzybków albo gdy minie dzień świętego Marcina
KUCHARNIASzybkie, proste i bardzo smaczne bezglutenowe ciasto z mąki kukurydzianej z morelami i truskawkami. Cisto ma kształt ala tarta, chciałam żeby było dość niskie i jego znaczną część stanowiły owoce. Dlatego najpierw na dnie formy wysmarowanej olejem kokosowym ułożyłam pokrojone na pół morele i truskawki, a potem zalałam je ciastem. Ciasto jest fajnie wilgotne. Jest lekkie w smaku(...)Pieczemy 45- 50 minut, do suchego patyczka. temp. 165- 175 stopni C. Grzanie: dół + termoobieg Możecie ciasto posypać cukrem pudrem o smaku migdałowym przed podaniem. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta. Jak widzicie ciasto jest banalne do wykonania, więc nic innego tylko pieczemy! ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNItradycyjnych koletów z piersi kurczaka, które obtaczamy w panierce z bułki tartej i smażymy w oleju. Filet z piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych jest pieczony i dietetyczny. Smakuje świetnie. 2 filety z kurczaka małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 3 szklanki
Szefowa kuchnipuszka mleka kokosowego (400ml) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kminek, kurkuma, papryka słodka oraz chilli Dodatkowo 150g makaronu ryżowego , ogórek zielony i szczypiorek Sposób przygotowania: Makaron ryżowy przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Zmniejsz ogień i dodaj tarty czosnek i imbir. Duś aż cebula będzie miękka. Dodaj pokrojone warzywa oraz owoce
wysmienitypoprawią nastrój! To proste do zrobienia i bardzo smaczne placki smażone z tartej dyni i ziemniaków. Podane z sosem czosnkowym będą idealne na obiad lub na kolację. Z całą pewnością zostanie Ci sporo dyni, więc gorąco polecam również przepis na placki z dyni na słodko. Dynia pieczona z fetą też jest pyszna - polecam
AniaGotuje.plidealny dodatek do mięs, puree nie tylko z ziemniaków, w tym słodkich batatów, także z selera lub pietruszki, najczęściej miksy. Uwielbiam serwować obiady z puree! Kolorowe puree: dodaj zmiksowany zielony groszek, szpinak lub brokuły – będzie zielono; marchew, bataty lub dynię – pomarańczowo, buraki lub tartą skórkę z cytryny – idealne puree do ryb. UWIELBIAM zdrowe i warzywne
Zasmakuj Kuchniowoców, to doskonały czas na upieczenie kruchego ciasta porzeczkowego. To idealne połączenie słodkiego, kruchego ciasta i soczystych, kwaskowatych owoców. Dzieci chętnie angażują się w jego przygotowanie. Mogą samodzielnie zbierać owoce i odrywać ogonki i listki. Można je przygotować w formie do ciasta i do tarty. 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki
Dieta bez mlekasię śmieją, że mam osobną półkę, bo ile bym konkretów nie zjadła, na słodkie zawsze znajdę miejsce. Tutaj po chwili zastanowienia, zamówiłam Tiramisu. Mmmmmm, rozpływało się w ustach, to była prawdziwa podróż do Włoch. Muszę podjąć wyzwanie i przygotować taki deser w domu! Mama zamówiła tartę bezową z mascarpone i świeżymi owocami, Babcia Panna Cotte, a reszta Rodzinki
TrufelkowoKochamy grzyby, a te chyba szczególnie. Przede wszystkim normalnie smażone w bułce tartej <3 Tym razem w połączeniu z makaronem. Pycha <3 Składniki 300 g makaronu penne 2 duże kanie 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% 300-350 ml wrzącej wody sól, pieprz Przygotowanie
R'n'G Kitchenrozsmakuje się w piersi indyka z truskawkami ze słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Moja męska, konserwatywna kulinarnie część rodziny, tym razem nie marudziła, lecz pałaszowała ze smakiem filecik z truskawkami. Składniki: • 4 plastry piersi z indyka • sól, pieprz biały • 4 łyżeczki tartego parmezanu • 6 dużych truskawek • sos balsamiczny • rozmaryn Wykonanie: • Plastry piersi
To co kochamdeser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej , bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwieprzowo-wołowego (można zastąpić indyczym) 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta do panierki około 0,5 szklanki wody gazowanej lub niegazowanej (jeśli nie macie) 3 parówki, np. Krakusa z szynki lub Berlinki classic przyprawy do smaku wedle uznania: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni z niewielką
Zasmakuj Kuchnipyszne i idealnie nadają się na śniadanie, zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego", czy po prostu jaka smaczna przekąska. Spróbujecie? (10 sztuk) 10 kromki chleba tostowego 10 łyżek kremu czekoladowego (u mnie z miodem i orzechami) Do panierowania: 2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego
Di gotujeczasem uda mi się odłożyć odrobinę i wykorzystać je do przygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla Was kolejne ciacho bez pieczenia - spód z ciasteczek z kremem czekoladowym i czekolady, kremowa masa ze śmietanki i mascarpone i galaretka ze świeżutkimi truskawkami :) W smaku tej tarty można się zakochać, naprawdę ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę
Domowa cukiernia Ewywypiekowi. Jest gęsta i słodka, właściwie przypomina bardziej krem niż bezę. Składniki: Ciasto: 200g mąki krupczatki 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 125g margaryny Nadzienie: rabarbar, użyłam cztery młode łodygi 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka bułki tartej Beza: 2 białka 3 łyżki wody 130g cukru Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy
Wrzosowa Polanadeser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej , bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsposób było się oderwać. Drobne przekąski przygotowane przez restaurację Dwie Trzecie mediterranean fusion z produktów będących również w regularnej sprzedaży były doskonałe. Ale głównym powodem spotkania była prezentacja nowej selekcji win z Hiszpanii i Portugalii. Mieliśmy okazję spróbować 27 z nich. Do słodkich makaroników Somelier Lidla Michał Jancik poleca szczególnie Espumoso de Moscatel Velada (13,99 zł) wino
królestwo garówFormę na babkę (ok 26 cm z kominem) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 3 części a następnie pierwszą cześć wyłożyć do formy, równomiernie rozprowadzić i obsypać 1/3 części mieszanki orzechowo-cynamonowej. Przykryć drugą częścią ciasta i ponownie obsypać 1/3 części słodkiej mieszanki. Na końcu ostatnią porcję ciasta posypać pozostałymi orzechami z cynamonem. Wstawić
Złote przepisyJeśli Wasze ciasto ma być bazą rolady, podkładem pod krem lub inną słodką masę, np. jabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja formy do swoich ciast nie smaruję masłem i nie wysypuję ani bułką tartą, ani mąką. Nie jest to konieczne a wręcz może być problemem. Biszkopt
Karo in the Kitchenmięso, smażyć 7 minut. Doprawić posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką. Dodać jajko i ser żółty. Dokładnie wymieszać. Cannelloni ułożyć pionowo w kokilce. Napełnić farszem. Sos beszamelowy*: 300 ml mleka 1 łyżka mąki 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 40 g tartego żółtego sera Na małej patelni rozgrzać masło, dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty
Moja Galeria Smaku