Tamten tydzień obfitował u mnie w pieczone potrawy. Była tarta, pizza, zapiekanki i były pizzerinki. Właśnie te, które możecie niżej obejrzeć. Nie mogło na
Kuchnia w czekoladzieMałe babeczki do koszyczka wielkanocnego. Idealnie pasują na wielkanocny stół. SKŁADNIKI Ciasto na 15 babeczek: 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 6 łyżek
słodki bratekUwielbiam Grzyby a szczególnie Kanie, ot co dzisiaj z nich przyrządziłam:)Tradycyjne czubajki w chrupiącej panierce. Takie jakie jadła od dziecka;) Kanię moczymy, aby się
Moje Słodkie Piekiełkoczerwonej papryki Gałązka selera naciowego 3 jajka 150ml słodkiej śmietanki 12-18% 50g startego sera żółtego Sól, biały pieprz Sposób przygotowania Ciasto: Z masła, mąk, jajka, szczypty soli oraz łyżki wody zagnieść energicznie ciasto. Zawinąć w folie spożywcza i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, nawinąć
Pyry na Gazmnie ok 2 łyżki- nie jest mocno słodka) - opakowanie ulubionych markiz (u mnie hity) - 1/2 kostka masła Ciastka kruszę jak najdrobniej. W tym czasie w rondelku roztapiam masło (tak aby nie zdążyło zrobić się gorące). Łączę masło z ciastkami (ma powstać konsystencja mokrego piasku). Wykładam na wysmarowaną masłem formę do tarty mocno dociskając boki. Spód wkładam do zamrażarki
Cook&LoveTarta z malinami Deser ten składa się z kruchego ciasta , wypełnionego kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki . Proporcje obu składników powinny być takie same lub zbliżone (np. 250 g serka i 200-250 ml śmietany), dlatego przygotowując większą porcję, należy odpowiednio zwiększyć ich ilość. Nie może zabraknąć także cukru pudru , który nie tylko zapewnia słodki smak(...)pewnym stopniu połączeniem dwóch powyższych – biszkopt na tort można wykonać tak samo, jak w pierwszym z przedstawionych przepisów, zaś krem wykonać z serka mascarpone , a więc podobnie jak na tartę. Dodatkowymi składnikami masy kremowej jest zmielony twaróg (250 g, jeżeli tyle samo dodajemy mascarpone), cukier waniliowy , zmiksowane blenderem truskawki oraz żelatyna , która nada odpowiedniej konsystencji. Aby ciasto smakowało jeszcze lepiej
Moja smaczna kuchniawykorzystać: chili w proszku kminek czosnek granulowany paprykę (słodką, ostrą, wędzoną) cukier (biały, brązowy) sól (koszerną,morską) aby wzmocnić profil smakowy naszych domowych przypraw do grilla można w mniejszych ilościach dodać do nich również: pieprz cayenne czarny pieprz szałwię lub tymianek (idealnie pasuje do drobiu) nasiona selera (idealnie pasują do wołowiny) tarte skórki cytrusów koper Jednak nie próbujmy tych(...)cebulowej 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżka oregano Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć przyprawą i odstawić przed grillowaniem na pół godziny. Słodko pikantna przyprawa do mięs 1 szklanka brązowego cukru ½ szklanki chili w proszku 1/3 szklanki papryki słodkiej ¼ szklanki soli selerowej ¼ szklanka czosnku w proszku ¼ szklanka soli cebulowej ¼ szklanki czarnego
naRuszciemasłem, posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Dodajemy po kolei: orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem i bułkę tartą, mieszamy delikatnie. Przekładamy do formy, pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy(...)wierzch dekorujemy liśćmi czekoladowymi. Tort udekorałam liśćmi czekoladowymi, które możecie kupić w sklepie internetowym http://www.cukieteria.pl/ zachęcam do zakupów, mają tam wielki wybór produktów i ozdób niezbędnych do słodkich wypieków i deserów. POLECAM
słodki bratekwłaśnie orzechy najbardziej kojarzą mi się z jesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami. KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU Składniki: blaty orzechowe: 2 wafle 5 jajek 150 g cukru 150 g orzechów mielonych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1/2 l mleka 1/2 szkl cukru 1 bułka(...)wierzch: 100 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 wafel suchy Przygotowanie: blaty orzechowe: Białka ubijamy z cukrem,a następnie dodajemy żółtka. Do masy delikatnie dodajemy mąkę, bułkę tartą i proszek.Masę dzielimy na dwie części. Jedną część masy przelewamy do formy wyłożonej 1 waflem. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Tak samo pieczemy drugi blat
Bon appetit mon amietarty i schować w chłodne miejsce do stężenia kisielu zimną śmietanę wlać do naczynia, wsypać cukier, cukier wanilinowy, śmietan fix i mikserem ubić na sztywno tartę z formy wyjąć na talerz, śmietanę rozsmarować na masie kisielowej, posypać kolorową posypką i drobno pokrojonym wafelkiem Lusette, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępraktyczniej jest przygotować ciasto dzień przed pieczeniem ciastek. Ciastka maślane z cukrem to słodkie wspomnienie z dzieciństwa. W zasadzie, nie licząc oczekiwania na schłodzenie ciasta, ich przygotowanie jest błyskawiczne. Ciasto półkruche, z którego zostały przygotowane ciastka, nadaje się również na babeczki, mazurki, spody do tart, jabłeczników, serników, makowców… i nie tylko. Ciasto jest bardzo kruche dzięki użytej mące krupczatce. Goraco
mojewypiekiinietylkojego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem. A dziś przepis na puree z dyni. Klasyk gatunku, podstawa wielu dań zarówno słodkich jak i wytrawnych. Dynię obieram, usuwam pestki, kroję w kostkę i wrzucam
babka w formiebędzie w ten dzień wesoło i pysznie! Ciasto Leśny mech Rustykalna tarta z rabarbarem Wegańskie babeczki orzechowe Pischinger kakaowo-daktylowy Kuleczki chałwowe Daktylowa nutella Muffiny jabłkowo-bananowe Crêpes Suzette Naleśniki gryczane Różowe naleśniki Naleśniki orkiszowe Zielone naleśniki (w wersji na słodko) Ciasto marchewkowe Rogaliki marchewkowe
Przepysznik - BLW i nie tylkoŚliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Składniki: 300 g dużych, słodkich śliwek 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego, białego cukru 1 saszetka rumowego cappuccino 2 lyżeczki bułki tartej Przygotowanie: Ciasto piekłam w foremce "keksówce". Masło w rondelku roztapiamy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccino oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów, możemy podać z lodami waniliowymi
Moja smaczna kuchniajednym głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka, a w drugim umieszczamy bułkę tartą. Z mieszanki beszamelowej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce, moczymy w jajku i znowu obtaczamy w bułce. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wcinamy zaraz po podaniu! :) Składniki na puree: - ziemniaki - słodka śmietanka (dowolna procentowość) - masło - świeże zioła: tymianek, bazylia, estragon, - czosnek Przygotowanie puree: Ziemniaki gotujemy
Życie zamknięte w smaku