Placuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wytrawnym oraz słodkim. Do prawdziwego ciasta kruchego używa się masła, mąki, cukru oraz wody. Do wyrobienia takiego ciasta potrzeba trochę cierpliwość dlatego często dodaje się do niego żółtko. Wówczas składniki szybciej się połączą. Ciasto kruche jest bardzo często używane jako spód całego ciasta, tak jak przy Pani Walewskiej A najpopularniejszym zastosowaniem ciasta kruchego są: TARTY. Czyli niskie ciasto
Relaxtimemasła Nadzienie 250 ml. słodkiej śmietanki minimum 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 100 gram białej czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżeczka masła 50 gram wiórków kokosowych 50 gram płatków migdałów 50 gram wafelków śmietankowych Dodatkowo 3 łyżki dżemu truskawkowego 2 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek masło do wysmarowania naczynia do tarty Płatki migdałów uprażyć na suchej
Andzia Pichciuzyskania jednolitej masy. Ilość cukru wg uznania. My zrobiliśmy krem niezbyt słodki. Ponch Syrop z brzoskwiń mieszamy z wodą w takiej proporcji by ponch do nasączenia nie był zbyt słodki, ale z wyczuwalną nutą brzoskwini. Doprawiamy cytryną i odrobiną esencji migdałowej. Nadzienie malinowe: Opłukane maliny podsmażamy na patelni wraz z cukrem trzcinowym. Gdy się zagotują zagęszczamy rozrobioną z wodą mąką(...)odpowiednio wcześniej by owoce miały czas wyschnąć. Schłodzoną czekoladę trzemy na wiórki. Cały tort pokrywamy ubitą śmietaną. Obsypujemy po bokach czekoladą i wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozkładamy owoce wedle uznania i umieszczamy napis. My do jego wykonania użyliśmy kupnych pisaków cukrowych. Tort smakował wszystkim. Wyszedł pyszny. Nie za słodki. Wilgotny. Piękny. Delikatny śmietanowy krem doskonale skomponował się z lekko kwaskowymi
Kuchnia po mojemuTarte buraczki z porem Dziś polecam Wam kolejny przepis na pyszny zdrowy dodatek do obiadu. Moja rodzina bardzo lubi wszelkie surówki z buraczkami, dlatego tak
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto które uwielbiam, po pierwsze jest szybkie, po drugie proste, po trzecie wilgotne
Słodkie zapomnienieTamten tydzień obfitował u mnie w pieczone potrawy. Była tarta, pizza, zapiekanki i były pizzerinki. Właśnie te, które możecie niżej obejrzeć. Nie mogło na
Kuchnia w czekoladzieMałe babeczki do koszyczka wielkanocnego. Idealnie pasują na wielkanocny stół. SKŁADNIKI Ciasto na 15 babeczek: 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 6 łyżek
słodki bratekUwielbiam Grzyby a szczególnie Kanie, ot co dzisiaj z nich przyrządziłam:)Tradycyjne czubajki w chrupiącej panierce. Takie jakie jadła od dziecka;) Kanię moczymy, aby się
Moje Słodkie Piekiełkoczerwonej papryki Gałązka selera naciowego 3 jajka 150ml słodkiej śmietanki 12-18% 50g startego sera żółtego Sól, biały pieprz Sposób przygotowania Ciasto: Z masła, mąk, jajka, szczypty soli oraz łyżki wody zagnieść energicznie ciasto. Zawinąć w folie spożywcza i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, nawinąć
Pyry na Gazmnie ok 2 łyżki- nie jest mocno słodka) - opakowanie ulubionych markiz (u mnie hity) - 1/2 kostka masła Ciastka kruszę jak najdrobniej. W tym czasie w rondelku roztapiam masło (tak aby nie zdążyło zrobić się gorące). Łączę masło z ciastkami (ma powstać konsystencja mokrego piasku). Wykładam na wysmarowaną masłem formę do tarty mocno dociskając boki. Spód wkładam do zamrażarki
Cook&LoveTarta z malinami Deser ten składa się z kruchego ciasta , wypełnionego kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki . Proporcje obu składników powinny być takie same lub zbliżone (np. 250 g serka i 200-250 ml śmietany), dlatego przygotowując większą porcję, należy odpowiednio zwiększyć ich ilość. Nie może zabraknąć także cukru pudru , który nie tylko zapewnia słodki smak(...)pewnym stopniu połączeniem dwóch powyższych – biszkopt na tort można wykonać tak samo, jak w pierwszym z przedstawionych przepisów, zaś krem wykonać z serka mascarpone , a więc podobnie jak na tartę. Dodatkowymi składnikami masy kremowej jest zmielony twaróg (250 g, jeżeli tyle samo dodajemy mascarpone), cukier waniliowy , zmiksowane blenderem truskawki oraz żelatyna , która nada odpowiedniej konsystencji. Aby ciasto smakowało jeszcze lepiej
Moja smaczna kuchniawykorzystać: chili w proszku kminek czosnek granulowany paprykę (słodką, ostrą, wędzoną) cukier (biały, brązowy) sól (koszerną,morską) aby wzmocnić profil smakowy naszych domowych przypraw do grilla można w mniejszych ilościach dodać do nich również: pieprz cayenne czarny pieprz szałwię lub tymianek (idealnie pasuje do drobiu) nasiona selera (idealnie pasują do wołowiny) tarte skórki cytrusów koper Jednak nie próbujmy tych(...)cebulowej 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżka oregano Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć przyprawą i odstawić przed grillowaniem na pół godziny. Słodko pikantna przyprawa do mięs 1 szklanka brązowego cukru ½ szklanki chili w proszku 1/3 szklanki papryki słodkiej ¼ szklanki soli selerowej ¼ szklanka czosnku w proszku ¼ szklanka soli cebulowej ¼ szklanki czarnego
naRuszciemasłem, posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Dodajemy po kolei: orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem i bułkę tartą, mieszamy delikatnie. Przekładamy do formy, pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy(...)wierzch dekorujemy liśćmi czekoladowymi. Tort udekorałam liśćmi czekoladowymi, które możecie kupić w sklepie internetowym http://www.cukieteria.pl/ zachęcam do zakupów, mają tam wielki wybór produktów i ozdób niezbędnych do słodkich wypieków i deserów. POLECAM
słodki bratekwłaśnie orzechy najbardziej kojarzą mi się z jesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami. KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU Składniki: blaty orzechowe: 2 wafle 5 jajek 150 g cukru 150 g orzechów mielonych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1/2 l mleka 1/2 szkl cukru 1 bułka(...)wierzch: 100 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 wafel suchy Przygotowanie: blaty orzechowe: Białka ubijamy z cukrem,a następnie dodajemy żółtka. Do masy delikatnie dodajemy mąkę, bułkę tartą i proszek.Masę dzielimy na dwie części. Jedną część masy przelewamy do formy wyłożonej 1 waflem. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Tak samo pieczemy drugi blat
Bon appetit mon amietarty i schować w chłodne miejsce do stężenia kisielu zimną śmietanę wlać do naczynia, wsypać cukier, cukier wanilinowy, śmietan fix i mikserem ubić na sztywno tartę z formy wyjąć na talerz, śmietanę rozsmarować na masie kisielowej, posypać kolorową posypką i drobno pokrojonym wafelkiem Lusette, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępraktyczniej jest przygotować ciasto dzień przed pieczeniem ciastek. Ciastka maślane z cukrem to słodkie wspomnienie z dzieciństwa. W zasadzie, nie licząc oczekiwania na schłodzenie ciasta, ich przygotowanie jest błyskawiczne. Ciasto półkruche, z którego zostały przygotowane ciastka, nadaje się również na babeczki, mazurki, spody do tart, jabłeczników, serników, makowców… i nie tylko. Ciasto jest bardzo kruche dzięki użytej mące krupczatce. Goraco
mojewypiekiinietylkojego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem. A dziś przepis na puree z dyni. Klasyk gatunku, podstawa wielu dań zarówno słodkich jak i wytrawnych. Dynię obieram, usuwam pestki, kroję w kostkę i wrzucam
babka w formiebędzie w ten dzień wesoło i pysznie! Ciasto Leśny mech Rustykalna tarta z rabarbarem Wegańskie babeczki orzechowe Pischinger kakaowo-daktylowy Kuleczki chałwowe Daktylowa nutella Muffiny jabłkowo-bananowe Crêpes Suzette Naleśniki gryczane Różowe naleśniki Naleśniki orkiszowe Zielone naleśniki (w wersji na słodko) Ciasto marchewkowe Rogaliki marchewkowe
Przepysznik - BLW i nie tylkoŚliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Składniki: 300 g dużych, słodkich śliwek 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego, białego cukru 1 saszetka rumowego cappuccino 2 lyżeczki bułki tartej Przygotowanie: Ciasto piekłam w foremce "keksówce". Masło w rondelku roztapiamy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccino oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów, możemy podać z lodami waniliowymi
Moja smaczna kuchniajednym głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka, a w drugim umieszczamy bułkę tartą. Z mieszanki beszamelowej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce, moczymy w jajku i znowu obtaczamy w bułce. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wcinamy zaraz po podaniu! :) Składniki na puree: - ziemniaki - słodka śmietanka (dowolna procentowość) - masło - świeże zioła: tymianek, bazylia, estragon, - czosnek Przygotowanie puree: Ziemniaki gotujemy
Życie zamknięte w smakuGruszka to fantastyczny słodki owoc, który można wykorzystać na różne sposoby, dlatego też w najbliższym czasie zamieszczę kilka potraw czy też słodkości zawierających właśnie gruszeczki. Będą to między innymi gruszka zapiekana w sosie miodowym, tarta, muffinki czy danie mięsne z gruszkami
Kuchenne Wariacjejuż lepiej, dlatego witam Was najsłodszym ciastem 'ever', jakie kiedykolwiek jadłam. Jest tak słodkie, że po jednym kawałku, marzy się tylko o gorzkiej herbacie lub kawie. Przepis dość długo czekał na realizację i w końcu się doczekał. 'bananoffee pie' Składniki (na standardową formę od tarty): - 150-200g herbatników - 40 g masła (rozpuścić i ostudzić) - 1 puszka masy
CookYourself