tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:218/562)

Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 196

zanim na dobre zdmuchnie je wiatr. "Nigdy nie zapomina się żadnej pięknej rzeczy, którą się zrobiło. Nawet kiedy już ją zjesz, ona na zawsze zostanie Ci w pamięci". *  TARTA Z BOTWINKĄ Z KOZIM SEREM /cytuję za Liską / Na spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli 2 żółtka 2-3 łyżki wody Na nadzienie(...)balsamicznego (najlepiej starego, słodkiego) 100 g miękkiego koziego sera 50 g śmietany 2 jajka przyprawy: sól, pieprz dodatkowo kilka plastrów koziego sera Wszystkie składniki połączyć - wodę dodajemy na końcu, stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformować kulę i schłodzic w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować lub wylepić ciastem formę do tart o średnicy

KUCHARNIA
KEKS WYKWINTNY 189

Keks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można(...)pewno każdemu wyjdzie!  Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy... Składniki: 2 cebule ok. 250 g pieczarek 1 duża papryka czerwona 150 g sera żółtego 120 g masła 3 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
KEKS WYKWINTNY 208

Keks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można(...)pewno każdemu wyjdzie!  Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy... Składniki: 2 cebule ok. 250 g pieczarek 1 duża papryka czerwona 150 g sera żółtego 120 g masła 3 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
Ser wegański, serek z nerkowców 192

nerkowca uwielbia cała nasza rodzinka. Są miękkie, delikatne, lekko słodkie. Podjadamy je między posiłkami, dodajemy do granoli na śniadanie, używamy do pesto (zobacz przepis na “ Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca ” oraz “ Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto “) lub jako nadzienie do “ Surowej tarty z malinami – bez glutenu, bez mąki, bez cukru(...)smaku, czyli płatków drożdżowych, które to najadają serowy posmak (bez nich otrzymamy po prostu serek z nerkowców :) ). Płatki drożdżowe (bardzo popularne wśród wegan) to nieaktywne drożdże, wyglądające jak bułka tarta. Są cennym źródłem białka, minerałów i witamin (w tym witamin z grupy B oraz witaminy A, fosforu, potasu, magnezu, miedzi, cynku, selenu, żelaza, wapnia) i błonnika regulującego pracę

Moja Delicja
Mini tarty ze szpinakiem i szynką 154

farsze sobie odpuszczę . składniki na 3-4 mini tarty : ciasto : 1 kostka smalcu ( schłodzona w lodówce ) 1 jajko 3 szklanki mąki sól , cukier do smaku ewentualnie schłodzona, kwaśna śmietana farsz: 4 plastry , chudej wędzonej szynki 2 – 3 szalotki 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 4 łyżki słodkiej śmietany kremówki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)małym ogniu do czasu, aż wszystko lekko się zagęści – około 5 minut . Odstawiamy do ostudzenia . Zimny farsz łączymy z roztrzepanymi jajkami i mieszamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto na tarty dzielimy na porcje , rozwałkowujemy cienko i układamy w foremkach do pieczenia . Spód nakłuwamy widelcem . Podpiekamy w piekarniku w temperaturze 200 C do czasu aż lekko się przyrumienią . Wyjmujemy

Ogrodnik w podróży
Proste ciasto z rabarbarem 129

sezonie nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem. Tym razem ciasto dosyć słodkie, proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Składniki na ciasto: 150 g margaryny Kasia 250 g mąki 100 g cukru 1 jajko 1 szczypta soli dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 1 jajko (do posmarowania ciasta) Nadzienie: 700 g rabarbaru 0,5 szklanki czerwonego soku  1 opak. Żelfix(...)papierem do pieczenia, boki posmarować Kasią i oprószyć mąką. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować na cienki placek i położyć na formie. Ciastem wylepić dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć na nią masę rabarbarową  (fot.3) . Brzegi ciasta zawinąć do wewnątrz na masę. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć radełkiem na wąskie paski. Z przygotowanych pasków

Świat Ciasta
ZAPIEKANKA Z KASZĄ PĘCZAK I KURCZAKIEM 169

PORCJE: 1 szklanka kaszy pęczak 2 filety z kurczaka 15 dag sera żółtego tartego 4 ogórki konserwowe Pęczek pietruszki 3 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia kurczaka PRZYGOTOWANIE:  Kaszę pęczak gotujemy w osolonej

Gotowanie Patki
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym 341

suszonych pomidorów -1 pierś z kurczaka (około 500 g) -sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka -łyżeczka tymianku -250 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego Sos serowy: -1 serek topiony (100 g) -pół szklanki mleka -250 ml śmietany kremówki 18 % -100 g tartego sera (żółtego lub mozzarella) -sól, pieprz Przygotowanie --> Naleśniki: --> Jajka, mleko, wodę i olej mieszamy rózgą

Marta Gotuje
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z PULPECIKAMI 208

cebula, ½ czerwonej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz Pulpeciki: 30 dag mięsa mielonego, 1 mała kajzerka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta Garnek AMBITION Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek

słodki bratek
RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM 212

stole. Z kilku powodów, pierwszy oczywisty bo jest dobre! Po drugie jest pyszne! A po trzecie to najlepsze połączenie dla kurek, które lubią łączyć się z lekko orzechowym smakiem, jaki daje rukola. Smak wzbogaciłam o ziarenka kukurydzy, ze świeżej kolby, taka jest pyszna i słodka. Polecam na weekendowy obiad! PRZEPIS NA MAKARON Z KURKAMI RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE

SMYKWKUCHNI
Śmietanowy sos kurkowy 248

sezonie na talerzach wielu z nas lądują kurkowe pyszności, począwszy od jajecznicy i tarcie, kończąc na kurkowej zupie. Ja dzisiaj mam dla Was bardzo prosty i szybki w wykonaniu sos kurkowo śmietanowy. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg kurek 100 ml śmietanki (najlepiej słodkiej 30%) średnia cebula ząbek czosnku łyżeczka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól do smaku świeża

ChilliJemy
Sos do sajgonek 193

wykonaniu sos.  W smaku kwaśno-słodko-ostry. Intensywność każdego ze smaków można regulować wg preferencji. Moja wersja wyszła lekko ostra, lekko słodka i lekko kwaśna. Sos idealnie sprawdził się z domowymi sajgonkami. Z podanych proporcji wychodzi ok 250 ml sosu - wystarczy na długo. Składniki: 1/2 papryczki chilli lub 1/4 łyżeczki tartego chilli 2 ząbki czosnku

Ze smakiem bez glutenu
Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu 187

duże jajko 3/4 szkl mąki 1/2 szkl mleka 1/2 szkl wody sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma 1-2 łyżki masła do naleśników 200-300 gr pieczarek mięso z 1 dużego uda z kurczaka 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju Panierka: 1 jajko bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Z podanych składników smażymy naleśniki. 2. Na oleju przesmażamy

Gotowanie...to proste !
Ucierane muffinkowe ciasto z wiśniami i czerwoną porzeczką! 179

może być przypadkowe, ono ma być przepyszne. Dlatego sięgam po drugie czerwone owoce, słodko-kwaśne tj. wiśnie. Wiśnie mają w sobie ten aromat i zapach, który od razu rozpoznajemy, wyczuwamy. Nadaje on niesamowitego posmaku ciastu. Wiśnie to owoc wręcz stworzony do tortów, tart i ciast wszelakich. Dlatego dzisiaj stawiam na połączenie tych dwóch smaków tj. wiśni i czerwonej porzeczki

SMYKWKUCHNI
STIR-FRY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, JAJKIEM i BRUKSELKĄ 210

makaronu z kiełków fasoli mung (Vermicelli) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę 1 jajko roztrzepane 6 brukselek ugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut) 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki kawałek papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki

cool and minty
Tarta kakaowa z musem truskawkowo-rabarbarowym czyli poWeekendowe Łakocie odc.122 200

moje dzieci jako słodkości weekendowe.  Kruche kakaowe ciasto i sprężysty mus idealnie słodki i kwaskowy jednocześnie :)  Z tego wypieku korzystali głównie Panowie czyli Syncio i Małżon, ja też podjadłam odrobinę. Polecam szczególnie na upalne dni ponieważ ciacho musi mieszkać w lodówce :) Tarta kakaowa z musem truskawkowo-rabarbarowym ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z mieszanym pesto 216

osób): - 400 g   makaronu spaghetti pełnoziarnistego - garść pestek z dyni - garść tartego parmezanu - świeża bazylia (z jednej doniczki) - ok. 10 plasterków suszonych pomidorów - kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów - sok z połówki cytryny - sól, pieprz do smaku, chili cayenne, papryka słodka - czarne oliwki - sezam - olej rzepakowy Makaron ugotować zgodnie z opakowaniem. Oliwki pokroić w plasterki. Pestki z dyni

Corner With Recipes
Zupa warzywna z pulpecikami nadziewanymi mozzarellą 165

pomidory.  Filet z indyka mielimy ,mieszamy z musztardą ,solą ,pieprzem i bułką tartą.  Formujemy pulpeciki ,po czym je spłaszczamy i na każdy z nich wykładamy jedną ,osączoną z zalewy kuleczkę mozzarelli. Owijamy mięsem ser i obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną słodkiej papryki  Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,na rumiano.  Po czym dodajemy do zupy

R'n'G Kitchen
TARTA AL BIANCO D'UOVO. PYSZNE CIASTO MIGDAŁOWE 188

upiecz! Co tu dużo pisać...Jest po prostu idealne ;) Lekkie jak piórko, słodkie, puszyste, ale jednak lekko wilgotne. Migdały cudnie chrupią między zębami... Przepis w oryginale pochodzi z Kuchni nad Atlantykiem, ja lekko go zmodyfikowałam i moje zmiany podaję w nawiasach. TARTA AL BIANCO D'UOVO  CZYLI CIASTO NA BIAŁKACH Z MIGAŁOWĄ POSYPKĄ źródło przepisu:  Kuchnia

chili & sugar
Błyskawiczny sernik z kokosową bezą (bez ciasta) 541

Sernik: 1 kg zmielonego białego sera 2 szklanki słodkiego mleka 2 budynie śmietankowe ( mogą być waniliowe) 2 całe jajka 4 żółtka ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru Wszystko razem zmiksować i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą fajansowej, podłużnej blaszki ( może być zwykła, ale wtedy należy ją wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach

kuchcikownia
Pizza na ziemniaczanym spodzie 238

mięsne nadzienie: 500 g karkówki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta majeranku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli Dodatkowo: 150 ml passaty pomidorowej 1 duża cebula, pokrojona w piórka 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki tartego parmezanu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy

My Culinary Art
Obiad za 10zł - zapiekane pulpety z szynki wieprzowej z puree ziemniaczanym z kapustą włoską. 326

90zł -1 i 1/2 cebuli, koszt 0,43zł -sól, pieprz, łyżeczka startego oregano i papryki słodkiej 0,50zł -łyżka masła; koszt 3,29zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,68zł -1/4 małej główki kapusty włoskiej; koszt 0,84zł -garść bułki tartej; koszt 0,08zł -jajko 0,29zł -ser edamski starty 150 gram; koszt 2,63zł(...)włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety. Podsmażamy pulpety bez tłuszczu na patelni grillowej. Formę do zapiekanki (używam takiej do tarty), smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki i zatapiamy w puree nasze pulpety, tak, by wystawały lekko ku górze. Posypujemy z wierzchu

BaRepas