związku z tym, że zebrałem całkiem pokaźne zbiory boczniaków w tym roku, dam Wam tutaj kilka przepisów z wykorzystaniem , oto pierwszy z nich. Tarty to takie francuskie wynalazki, których korzenie sięgają XV wieku i był to w tym czasie szczyt finezji jeśli chodzi o tamtejsza kuchnię. Do tego momentu w zasadzie tylko piekło się tam wielkie kawałki mięsa(...)francuskim. Rozwinęły się również nadzienia. Z czasem zaczęły być nawet słodkie. Postanowiłem przygotować najprostszą formę czyli na cieście francuskim. Najprostszą pod warunkiem, że ciasto kupicie gotowe, a nie będziecie robić go samemu, co przy tych cenach i dostępności jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Abstrahując od tego, że tarty, generalnie, są spoko, to jeszcze idealnie sprawdzają się
Kryzysowa Książka Kucharskaprzepisy na tarty ze szpinakiem w towarzystwie charakterystycznej w smaku fety. A jakby tak zamienić fetę na delikatny twaróg? Co Wy na to? SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450-500g 1 opakowanie sera białego 250g 1 jajko czosnek pieprz czarny i/lub ziołowy sól gałka muszkatołowa słodka papryka(...)temp. 190-200 stopni. Po upieczeniu, warto odczekać i podać tartę dopiero, gdy lekko przestygnie, bo farsz dzięki temu stężeje. SUGESTIA Przed nałożeniem szpinaku można nakłuć ciasto i wsadzić do piekarnika na 10 minut w temp. 200 stopni, a dopiero potem wyłożyć farsz i ponownie zapiec. Preferujecie tarty z fetą, czy twarogiem
Zofianazimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Na nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną
KUCHARNIAszklanki suchego drobno mielonego ciasta (biszkopt, babka, chałka, herbatniki) 3 łyżki kakao 100g rodzynków 100g tartych orzechów laskowych 1 łyżka startej skórki pomarańczy sok z połowy pomarańczy 50ml rumu 100ml śmietanki 30% 50g masła opcjonalnie: 50g cukru (jeśli ciasto nie jest zbyt słodkie) polewa: 150g gorzkiej czekolady (min 70% kakao) 1 łyżka oleju kukurydzianego (lub masła) opcjonalnie: orzechy
Obiad gotowyTarte buraczki z marchewką i miodem (do obiadu) Lubicie buraczki? Moja rodzina uwielbia. Takie tarte buraczki z marchewką i miodem idealnie pasują do drugiego
Słodkie okruszkipestek słonecznika i siemienia lnianego. Po uprażeniu wymieszane z olejem kokosowym i miodem oraz posypane tartą gorzką czekoladą i suszoną żurawiną. Jest prosta w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. Genialna do owsianki lub jogurtu naturalnego. Można posypać nią owocową sałatkę lub schrupać jako słodką przekąskę. Ja robię ją regularnie, a później nie mogę się opanować - chodzę i wciąż podjadam
cool and mintyKonfitura z czerwonej cebuli. Lekko słodka, a tak naprawdę słodko-kwaśna, z nutką pikantności. Taka konfitura idealnie sprawdza się jako dodatek do burgerów. A wiadomo- domowe burgery najlepsze. Świetna również jako dodatek do innych mięs, sera, tarty, czy na pizzę. Za pierwszym razem przygotowałam z połowy porcji, nie do końca ufając czy smak będzie nam odpowiadał. Nasza
Smaczne ZdrowePyszne i bardzo proste ciasto z jabłkami. Lubię wszelakiego typu szarlotki, jabłeczniki i tarty z jabłkami. Chodziło za mną ciacho z jabłkami zatopionymi
SMYKWKUCHNIkardamonu 3 liście laurowe, sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku panierka do ryby: bułka tarta/mąka + jaja olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obieram, cebulę drobniutko siekam, można użyć blendera. Resztę warzyw trę na tarce o dużych oczkach. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże kawałki. Obtaczam kawałki ryby w jajku i bułce tartej (lub mące), smażę na złoto
Zasmakuj KuchniOto i ono! Moje trzecie dziecko, któremu ostatnimi czasy musiałam poświęcić trochę czasu. Trochę, to w sumie jakieś 16 godzin... Niby nie dużo, ale jednak jakby
Kuchnia w czekoladziekrem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru Truskawki w czekoladzie Tarta z jabłkami na cieście francuskim Sałatki Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka
Kuchnia Bazyliiserka capri, typu włoskiego 1 jajko przyprawy: sól, majeranek (duużo majeranku), papryka słodka (i/lub ostra jeśli lubicie) Na dno naczynia do zapiekania wylewamy passatę. Doprawiamy ją majerankiem i solą. Kaszę gryczaną gotujemy. Dodajemy do niej rozbełtane jajko, pokruszony ser, tartą cukinię i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lejąca. Kluski formujemy w wilgotnych dłoniach
KucharzycaZielona już trawa, pąki już na drzewach. Kwiaty w wazonie, a w koszyku jabłka. To może wiosenna tarta z jabłkami? Składniki: ciasto: 125g mąki
Raj dla PodniebieniaKto by pomyślał, że z kaszy jaglanej można zrobić ciasto, a mianowicie tartę? Otóż można! Z dodatkiem budyniu smakuje wyśmienicie! Składniki: Spód: 1 torebka (100g) kaszy
Truskawkowa Fiestapiersi z kurczaka po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano po 1/2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego 5 czerwonych papryk 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia 1 puszka pomidorów 8 łyżek tartego sera (np. mozzarelli) olej sól i pieprz Umyte i osuszone piersi kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie przyprawy, łącznie
Smaki Na Talerzu