Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką 196Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką Proste w przygotowaniu, pełne pysznego farszu, idealne na przyjęcie. Tak przygotowane tarty wspaniale smakują w
Słodkie okruszki
Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami 293Dziś zapraszam Was na kolejne letnie ciasto. Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami , to idealny pomysł na deser w
Słodkie okruszki
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 318kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , jako odskocznię od karkówki , choć nie ukrywam ,że trudno ją przebić , to zawsze(...)roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju sos : 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka – czubata, mielonej , ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli
Ogrodnik w podróży
Quiche z kurczakiem i porem 194bała i zielona część) 2 ząbki czosnku garść ciemnych oliwek 200ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania : ciasto: Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia
Pyry na Gaz
Tarta brokułowa z kurczakiem 2024dzień. SKŁADNIKI Na ciasto (średnica tarty 30 cm) 300 g mąki pszennej 135 g masła 2 żółtka szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Na nadzienie 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 1 brokuł 1 duża kwaśna śmietana 18% 125 g żółtego sera dodatkowo: oliwa przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka WYKONANIE Ciasto: Masło posiekać nożem(...)mniej jej damy, tym mniej ciasto będzie się lepić. Z ciasta zrobić kulę, owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można też formę po prostu wylepić ciastem). Brzegi podwinąć do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć
Passions hobbies life
Quiche z kurczakiem i pomidorami 351białe cebule 2 ząbki czosnku garść ciemnych oliwek garść świeżej bazylii 200ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: ciasto: Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia
Pyry na Gaz
Kotlety mielone w sosie ,domowy obiad ze słoika na wyjazd 595wołowy do smażenia ( z olejem krócej się przechowują ) sos : 1 kg kości wieprzowych 3 cebule 2 łyżki sosu worcester 5 ząbków czosnku 2 łyżki słodkiej musztardy ( bawarska, miodowa , figowa ) 100 ml śmietany kremówki , słodkiej sól , pieprz do smaku mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu pęczek koperku Kości wieprzowe opiekamy w piekarniku razem z obraną cebulą i czosnkiem , przykryte folią(...)pieprzem . Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką zmieszaną z woda do lubianej konsystencji .Odstawiamy . Do miski wkładamy mięso mielone , smażoną cebulkę , gałkę , jajka , czosnek , 4 łyżki bułki tartej , 1/2 szklanki wody , sól i pieprz do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiamy na zwartą masę odstawiamy do lodówki na 30 minut , żeby bułka w mięsie wchłonęła wodę
Ogrodnik w podróży
Zakręcone pizzerki w trzech smakach + szklanka soku. Niebiańsko pyszne śniadanie na słodko lub słono - do wyboru! 185samej temperaturze. W czasie gdy ciasto rośnie szykujemy dodatki: - ser trzemy, - wędlinę kroimy w kostkę, - cebulę szklimy na odrobinie masła (łyżkę odkładamy do miseczki) - do reszty cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości - ananasa kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lekko ze słodką papryką - budyń szykujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć trochę mniej mleka) - brzoskwinie odsączamy(...)dwie porcje przeznaczyłam na wytrawne pizzerki, a jedną na słodkie. Wytrawne smarujemy keczupem. i równomiernie układamy dodatki wedle uznania. U mnie: porcja nr 1: pieczarki z cebulą, wędlina, ser żółty. Porcja nr 2: odrobina samej cebuli, ananas, wędlina ser żółty. Słodka porcja to ciasto wysmarowane budyniem, obłożone brzoskwiniami, a po zawinięciu i pokrojeniu oprószone cukrem zwykłym lub trzcinowym. Pozostaje
Kuchnia po mojemu
Pulpety chlebowe z gulaszem 221łyżki bułki tartej 100 gram żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Gulasz 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 gram serka topionego paprykowego sól, świeżo zmielony pieprz papryka słodka mielona wędzona, tymianek Wykonanie(...)podsmażymy dodajemy pokrojony w kostkę boczek smażymy. Do chleba wbijamy jajka, dodajemy ser żółty który ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, usmażony boczek z cebulką, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Pulpety można przyrządzić w dwóch wersjach gotowanej oraz smażonej. Podajemy z gulaszem w sosie pomidorowym. Wersja I pulpety gotowane: Do garnka wlewamy wodę solimy
kgwjanczewo
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 223drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała inaczej niż moja, owoce były niemal całkowicie zatopione w masie (i nie mam bladego pojęcia, jakim cudem otrzymano taki efekt, bo ja ilość masy zwiększyłam(...)lodówce, kiedy masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie i bez większego problemu można pochłonąć większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz, to za rok. Orzechowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 263czubata łyżka bułki tartej Składniki na warstwę serową do rolady z pieczarkami: 3 jajka ok. 240 g żółtego sera (u mnie Gouda) 3 czubate łyżki majonezu (pół szklanki*) szczypta soli Składniki na warstwę drobiową do rolady serowej z pieczarkami: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 400 g 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz(...)dalej do czasu aż nadmiar wody z grzybów całkowicie odparuje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Następnie do zimnego farszu dodać jajko oraz bułkę tartą i dokładnie całość wymieszać. Przepis na warstwę serową i drobiową do rolady z kurczakiem i pieczarkami: W misce wymieszać jajka ze szczyptą soli za pomocą trzepaczki. Następnie dodać
Kulinarne Przeboje
Tarta z boczniaków podgrzana w samochodzie 198związku z tym, że zebrałem całkiem pokaźne zbiory boczniaków w tym roku, dam Wam tutaj kilka przepisów z wykorzystaniem , oto pierwszy z nich. Tarty to takie francuskie wynalazki, których korzenie sięgają XV wieku i był to w tym czasie szczyt finezji jeśli chodzi o tamtejsza kuchnię. Do tego momentu w zasadzie tylko piekło się tam wielkie kawałki mięsa(...)francuskim. Rozwinęły się również nadzienia. Z czasem zaczęły być nawet słodkie. Postanowiłem przygotować najprostszą formę czyli na cieście francuskim. Najprostszą pod warunkiem, że ciasto kupicie gotowe, a nie będziecie robić go samemu, co przy tych cenach i dostępności jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Abstrahując od tego, że tarty, generalnie, są spoko, to jeszcze idealnie sprawdzają się
Kryzysowa Książka Kucharska
Pomysł na szybkie i smaczne danie: tarta ze szpinakiem i twarogiem 226przepisy na tarty ze szpinakiem w towarzystwie charakterystycznej w smaku fety. A jakby tak zamienić fetę na delikatny twaróg? Co Wy na to? SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450-500g 1 opakowanie sera białego 250g 1 jajko czosnek pieprz czarny i/lub ziołowy sól gałka muszkatołowa słodka papryka(...)temp. 190-200 stopni. Po upieczeniu, warto odczekać i podać tartę dopiero, gdy lekko przestygnie, bo farsz dzięki temu stężeje. SUGESTIA Przed nałożeniem szpinaku można nakłuć ciasto i wsadzić do piekarnika na 10 minut w temp. 200 stopni, a dopiero potem wyłożyć farsz i ponownie zapiec. Preferujecie tarty z fetą, czy twarogiem
Zofiana
Hello October! Gruszki, tymianek, szarlotka. 234zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Na nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną
KUCHARNIA
Bajaderki w czekoladzie 163szklanki suchego drobno mielonego ciasta (biszkopt, babka, chałka, herbatniki) 3 łyżki kakao 100g rodzynków 100g tartych orzechów laskowych 1 łyżka startej skórki pomarańczy sok z połowy pomarańczy 50ml rumu 100ml śmietanki 30% 50g masła opcjonalnie: 50g cukru (jeśli ciasto nie jest zbyt słodkie) polewa: 150g gorzkiej czekolady (min 70% kakao) 1 łyżka oleju kukurydzianego (lub masła) opcjonalnie: orzechy
Obiad gotowy