sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską łyżeczkę soli do gotowania pieczarek i płaską do gotowej masy) majeranek, szczypta tymianek, delikatnie po całej powierzchni masy gałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczki słodka papryka, 1/3 łyżeczki kolendra, 1/3 łyżeczki imbir, do 1/3 łyżeczki (2 sztuki) liście laurowe (3-4 ziaren) ziele angielskie 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: 1. Pieczarki kroimy na mniejsze(...)blendera. 4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy 5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Pieczenie: 6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 7. Pieczemy w temp 180 stopni
Malowane smakiemPyszne, mocno czekoladowe i bardzo słodkie.Wspaniałe ciasto do małej czarnej. Spód z czekoladowego ciasta kruchego oraz krem czekoladowo-karmelowy, wprost rozpływa się w ustach.... polecam
Z MarcepanemZapolowałam dzisiaj na truskawki! Miały być na koktajl ale tknęło mnie coś na tartę. A że nigdy takiej nie robiłam, to jeszcze bardziej się zmotywowałam. Bazowałam
Pink EnvelopeOstatnio przesiaduję dużo w internecie w poszukiwaniu nie tylko prostych przepisów na ciasta, ciasteczka, tarty, ale również takich wymyślnych. Szczęściem jest, że znam język
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compodczas krojenia i trochę się kruszył, jednak zaznaczę, że po wystygnięciu te zjawiska nie występują i całość kroi się normalnie, masa jest zwarta i nie kruszy się. Gotowa orzechowa tarta prezentuj się genialnie! Dokładnie widać duże kawałki składników - orzechów i warzyw. Podczas gryzienia wszystko jest miękkie, ale da się wyczuć, że na przykład w danej chwili natrafiło się(...)warzyw i orzechów to pyszna kombinacja. Czuć odpowiednio dobrane przyprawy, maślany posmak i łagodność. Dla mnie mogłoby być troszkę mnie słodko, ale i tak nie mam nic do zarzucenia, bo cukru, pod żadną postacią nie znajdziemy w składzie. Słodkiego smaku nadają warzywa i w końcu orzechy nerkowca mają w sobie też trochę słodyczy. Podsumowując, danie było bardzo pyszne, zdrowe
Zdrowie na języku :Pprzepisie berberysu sprawia, że tarta jest intrygująca w smaku. Wiem, że mało osób zna berberys. To drobne, suszone czerwone jagody, używane w kuchni perskiej. Ze względu na dużą ilość witaminy C nazywany jest „polską cytryną”. W smaku jest cierpki i kwaskowaty. Idealnie zagra w daniach słonych jak i słodkich. Składniki: Ciasto Crostata: 175 g mąki pszennej(...)duże jabłko, u mnie odmiany cortland – obrane, przekrojone na ćwiartki, następnie na mniejsze plasterki. Z usuniętymi gniazdami nasiennymi duża garść suszonego berberysu (+ dodatkowo 1 łyżka do udekorowania tarty) 1/2 szklanki cukru pudru ( + dodatkowo 1 łyżeczka) 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego Kamis ¼ łyżeczki soli morskiej w młynku Kamis
Moja pasja smakupłaska blaszka i papier do pieczenia. Taką, nieco rustykalną tartę, nazywa się galette. Moja wersja bazuje na mące orkiszowej, ale do jej przygotowania możecie wykorzystać również zwykłą pszenną mąkę pełnoziarnistą i zrezygnować z dodatku mąki graham. Też będzie pyszne. A nadzienie można modyfikować dowolnie, mi się zamarzyła cukinia marynowana w słodkiej papryce, pomidory, mozarella i aromatyczne zioła. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI(...)rozsmarowujemy sos, pozostawiając marginec około 5-7 cm. Na sosie układamy na przemian : pomidory, cukinię i mozarellę. Całość posypujemy cebulką, tartym serem grana padano i świeżozmielonym pieprzem. Zawijamy brzegi ciasta, tworząc tym samym rant naszej tarty. Lekko dociskamy brzegi z wierzchu do farszu. Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-55 minut. Upieczoną
DefinicjaSmakuWitajcie, weekend to idealny moment na upieczenie czegoś słodkiego do po południowej herbatki. Dlatego w sobotnie przed południe zapraszam na ciasto:) Muszę przyznać, że jest to mój eksperyment kulinarny. A co to takiego? Tym razem jest to tarta na owsiano- kokosowym spodzie oraz kremem czekoladowym- jednak bez czekolady. Jak to możliwe? Poniżej podaję przepis. Składniki Spód(...)daktyle. Całość blenduję na jednolitą masę. Tak przygotowaną polewą pokrywam całe wystudzone ciasto. Ciasto jest bardzo kruche i charakterystyczne w smaku a krem smakuje jak najprawdziwsza czekolada - jest słodki (mimo braku cukru) a jednocześnie delikatny - rozpływa się w ustach. Ciasto przechowuję w lodówce jednak przed spożyciem warto warto wyciągnąć je chwilę wcześniej. Smacznego
Health-Fit-Lifeprzyjdą szare deszczowe dni, to ochota na słodkie urośnie, a z nią nasze uziemione w domu pupy. Taka motywacja przyświecała mi przy produkcji tego ciasta - żeby zjeść coś słodkiego, a zbytnio się przy tym nie utuczyć. Oto efekt: Składniki (na małą, podłużną blaszkę): 300 gram mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oleju(...)porozrywać. Ciasto wyłożyłam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez ok 40 minut. Przez część czasu musiałam podpiec na dolnym ruszcie ze względu na dużą zawartość owoców. Mimo bardzo małej ilości tłuszczu ciasto wyszło wilgotne. Mało słodkie, ale ze względu na zawartość owoców - aromatyczne z posmakiem mlecznej czekolady gdzieniegdzie. Czegóż chcieć
Kuchnia po mojemufunkcjonowanie mózgu :D Wystarczy włączyć wyobraźnię i wyczarować zdrowy deser, bez dodatku cukru, a słodki smak czerpać z naturalnych źródeł. Dziś podsyłam kolejną propozycję na zdrowy deser przygotowany bez dodatku cukru. Na blogu znajdziecie tez inne przepisy na zdrowe desery: Tarta milky way Ciasto kakaowe z budyniem Sernik na zimno na biszkoptowym spodzie Piernikowe praliny Tarta
HealthyCreationsmiłośników drobiu, sera koziego i mięsa przyrządzonego na słodko. Składniki 4 filety z piersi kurczaka ( po 200 g) 100 g twarogu koziego 3 łyżki miodu lipowego 50 g świeżego ananasa mąka 2 jajka bułka tarta 3 łyżki sezamu olej kokosowy sól, pieprz Przygotowanie Filety oczyszczamy, rozbijamy. Ananas kroimy w kostkę, mieszamy z miodem i serem, obficie
R'n'G Kitchenzielona i czerwona 1 cebula 2 łyżki świeżej bazylii Pieprz i sól 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Olej rzepakowy do smażenia 4 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki sosu bbq 15 dag sera żółtego tartego 1 jajka PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka mielę w maszynce do mięsa lub malakserze. Papryki(...)paprykę. Całość mieszam. Cebulę obieram, kroję w kostkę dodaję do mięsa. Na koniec dodaję świeża bazylię. Farsz przekładam do miski, dodaję ketchup i sos bbq. Mieszam dodaję ser żółty tarty. Z ciasta kruchego wykrajam kółka. Za pomocą łyżki nakładam farsz na środek i zaklejam jak pierożki. Każdy pierożek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smaruję
Gotowanie Patkicukru dodałam ksylitol. Ciasto jest pysznie czekoladowe, nie jest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :) Inspiracja z książki "Domowe wypieki" Składniki 100 g masła 100 g ksylitolu 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g tartej bułki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy(...)białek. Z białek ubijamy sztywną pianę a żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut. Na polewę
Różne smaki w kuchnitradycyjnych kotlecików z kurczaka. Kotlet po parysku to mięso panierowany w samym jajku, bez bułki tartej. Taka ciekawa odmiana obiadowa. Mięso upieczone w ten sposób jest, mięciutkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 jajka papryka mielona słodka bazylia suszona sól około pół szklanki mąki do obtoczenia kotletów olej lub masło klarowane
Blog z ApetytemBardzo smaczne połączenie kruchego ciasta z kwaśno słodkim nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która
https:KKuchniaMniam