Chlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. W wersji podstawowej jest lubiane i dobrze znane przez większość z nas. Jednak moja wersja tego chlebka
Kuchnia MagdaLenySą takie desery, które o każdej porze roku smakują idealnie. Ukochany, kremowy sernik , szarlotka z kruszonką , tarta czekoladowa , no i lody. To właśnie lodom
Ostra na SłodkoDla wszystkich miłośników ciasteczek korzennych Speculoos i nie tylko :) . Krem jest pyszny, świetnie się sprawdzi jako dodatek do pieczywa, naleśników, tart i innych deserów. Krótko mówiąc
Słodkie zapomnienieMożemy je po uformowaniu obtoczyć w mące, bułce tartej lub kaszy manny, chociaż to nie jest konieczne. Smazżmy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Na sos: 2 cebule 1 papryka czerwona 150 g pieczarek puszka pomidorów w sosie własnym 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku) sól pieprz ziołowy słodka papryka olej śmietana 18% 2 ogórki kiszone
Walijskie Pichcenielodówki. Resztę trzymamy w temperaturze pokojowej. Trzy łyżeczki żelatyny zalać 1/4 szklanki soku pomarańczowego i odstawić. Resztę soku zagotować i osłodzić cukrem. Ilość cukru zależy od tego jak słodką chcemy galaretkę. Zestawić z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić. Na schłodzoną pierwszą warstwę wlać po 1 łyżce samej galaretki i ponownie wstawić do lodówki. Galaretkę podzielić(...)Kolejną warstwę należy wylewać, jak poprzednia się chociaż trochę zetnie. Ozdobić tartą czekoladą. Smacznego :) Moja wersja panny cotty może wydawać się trochę skomplikowana :) Jeżeli ktoś chce na prawdę prosty deser to wystarczy do szklaneczek rozlać czekoladową kremówkę, a po stężeniu wylać pomarańczową galaretkę. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Desery Tagged: czekolada , kremówka , soki
https:KKuchniaMniampiekę go tak często , że znam na pamięć, zawsze wychodzi cudownie smakuje ………z kubkiem mleka, tak lubię najbardziej. Jedno z najprostszych ciast do niedzielnej kawy Primy czy na słodki poczęstunek. Kawę Primę dostałam do testowania w ramach kampanii Streetcom Jeśli również masz ochotę zostać ambasadorką wystarczy, że zalogujesz się na stronie KLIK i zaczniesz(...)Wylewamy ciasto do podłużnej formy o wym 12/39 cm natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 45-50 minut w temp 180*c (do suchego patyczka) Studzimy przy otwartych drzwiczkach, zimne ciasto wyciągamy z formy na kratkę, dekorujemy polewą i posypką. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonzrezygnować z małżeństwa), więc jak szaleć, to szaleć . Najwyżej przez następny miesiąc będziemy jeść tylko chleb... Póki co jednak śmierć głodowa nam nie grozi, zapraszam więc na wyjątkowo pyszną tartę z truskawkami. Pomysłem na wspólne gotowanie było tym razem ciasto kruche w towarzystwie najpopularniejszych czerwcowych owoców. Nie miałam jednak zbyt dużo czasu, a i zawartość lodówki jest, powiedzmy, ciągle dość(...)prosta, szybka i zaskakująco pyszna. Ciasto pozostaje kruche, owoce są słodkie i miękkie, a całość oprószona cukrem pudrem wygląda nader zachęcająco. Brak większej ilości truskawek uzupełniłam rabarbarem - prosto z ogródka! Truskawkowe smakołyki na kruchym cieście znajdziecie też u Ani i Mirabelki . Galette z truskawkami i rabarbarem Składniki: (na niewielką tartę) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 65 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOd 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w
Ostra na Słodkoszklanki mleka (u mnie sojowe) 1/4 szklanki wody (możecie użyć mleka) 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego (możecie użyć masła) 2-4 łyżki cukru pudru (ja użyłam dwóch, ale było mało słodkie) 1/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży 1 jajko 400 g rabarbaru (4-5 łodyg) 100 g jagód (użyłam mrożonych, bez rozmrażania) 1/4 szklanki cukru brązowego do posypania rabarbaru(...)jagodami Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 niepełne szklanki mąki chlebowej (285 g) 1/2 szklanki mleka (u mnie sojowe) 1/4 szklanki wody (możecie użyć mleka) 2 łyżki oleju kokosowego (możecie użyć masła) 2-4 łyżki cukru pudru (ja użyłam dwóch, ale było mało słodkie) 1/4 łyżeczki soli
moj przepis naszkl. mąki pszennej 125 g masła 3 łyżki cukru 3 jajka 2 szklanki mielonego maku, np BackMit 200 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30% budyń waniliowy 1 śmietan fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 150 g małych bez Wykonanie: Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko(...)szybko wyrób ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj. Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach
kolorowotorcikowosłoiczkach, w domu możecie zaserwować ją w szklankach lub dowolnych innych naczynkach. W sałatce tęczowej znajdziecie same pyszności - ciecierzycę, czerwoną kapustę, marchewkę ogórka oraz pomidor, całość zalana jest słodko - kwaśnym dressingiem. Gorąco polecam ją wypróbować, szczególnie jeżeli planujecie zrzucić kilka zbędnych kilogramów, które nazbierały się przez święta. Składniki : pół ciecierzycy z puszki (~200g) nieduży kawałek czerwonej kapusty(...)odrobinę posolić. Przykryć warstwą czerwonej kapusty oraz czerwoną cebulą. Następnie ułożyć warstwę tartej marchewki. Na wierzchu posypać ogórkiem i pomidorem. Zalać dressingiem. Przygotowanie dressingu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w niewielkim słoiczku lub miseczce, doprawić do smaku, jeżeli jest zbyt kwaśna dodać miodu, jeżeli zbyt słodka dolać sok z limonki lub odrobinę octu z białego wina. Smacznego
Codzienne Gotowanieamerykańskiej. Tarta z placków Dlaczego piszemy o plackach ziemniaczanych zamiast o tarcie, która jest bohaterką dzisiejszego przepisu? Bo jej podstawę stanowi właśnie hash brown, w naszej wersji bardziej jednak zbliżone do swojskich placków ziemniaczanych. Wierzcie nam, że jest to genialny wprost zamiennik dla tart robionych na cieście. Ziemniaki podczas pieczenia robią się brązowe, przypieczone i chrupiące(...)wędzony, słony smak ładnie łączy się z lekko słodkimi ziemniakami. Przepis powstał na bazie przepisu z Eatingwell.com Składniki: Ciasto 5-6 średnich ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąk ½ łyżeczki soli łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki oregano olej do nasmarowania naczynia do pieczenia Nadzienie Mała główka kalafiora Kilka plastrów suszonej szynki ½ szklanki tartego sera – może być parmezan, bursztyn, cheddar
Niedzielny kucharzostygnięciu. Polecam! Tu znajdziecie inne przepisy na tarty - klik . (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 200g wędzonego boczku 120g żółtego sera 1 cebula 2 jajka 200 ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być słodka) sól, pieprz Dodatkowo: pieczarki marynowane (u mnie(...)masła i oprószyć solą. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut). Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku). (Aby ciasto nie wyrosło należy
Di gotujemacie czasu ,a zostały Wam z poprzedniego dnia naleśniki?Proponuje więc wam szybkie ,słodkie danie z minimum produktów ,które zwykle są pod ręką. naleśniki Na masę: `~~~~~~~~~~~ 40dag.jabłek 30 dag.masła 40g.cukru aromat waniliowy aromat cytrynowy Bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Naleśniki kroimy w kostkę jak na łazanki.Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach,masło roztapiamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde calzone: Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka suszonego czosnku Łyżeczka tymianku Łyżeczka oregano Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do dużej miski suche składniki
Niedzielny kucharzcukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde calzone: Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka suszonego czosnku Łyżeczka tymianku Łyżeczka oregano Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj ciasto na calzone. Wsyp do dużej
Niedzielny kucharzCześć! Mam dla Was inspirację na świąteczne ciasto. Gwiazda drożdżowa prezentuje się pięknie i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Możecie zrobić nadzienie cynamonowe lub z
Moja pasja smakuCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na obłędne zawijańce cynamonowe z ciasta drożdżowego. Smakują one najlepiej zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Zainspirowałam się przepisem Clausa
Moja pasja smakuSKŁADNIKI NA 8 PORCJI : Mięso 1 filet z kurczaka 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżka majeranku Olej do smażenia np rzepakowy Dodatkowo Papryka czerwona 10 dag sera żółtego tartego np cheddar Musztarda 8 kromek chleba tostowego Świeża rukola lub szpinak PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka
Gotowanie Patkipiersi kurczaka - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka mąki - olej - sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy oraz papryka słodka - makaron gryczany Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do niej kurczaka pokrojonego w kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę trzemy na tarce a por kroimy w półplasterki. Po czym dodajemy do kurczaka. Dolewamy około 1,5 szklanki wody
Health-Fit-Lifefiletu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy ok. 150 g tartego sera (u mnie mozzarella) marynata do mięsa: 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, sos tabasco (ilość według uznania), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól Wykonanie: Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Następnie dokładnie wymieszać z przygotowaną marynatą
zadanie-gotowanieZapraszam na pyszną tartę a'la snickers w zdrowszej wersji. Spód to pyszne owsiane ciasto czekoladowe z dodatkiem masła orzechowego, bez pieczenia :) Kremowy karmel przygotowany jest ze słodkich daktyli i bananów, smakuje lepiej niż ten z cukru. Na wierzchu znajdziemy aksamitną polewę czekoladową. Można dodać jeszcze orzeszki ziemne i otrzymamy smak popularnego batonika :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki
Chocolate Muffin Blogmozzarella starty 4 łyżki boczek wędzony 2 plastry jajko 1 szt. mleko 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżka czosnek granulowany 1 łyżeczka sól 1/2 łyżeczki pieprz do oprószenia olej do smażenia woda ok. 1/3 szkl. do podlania bułka tarta ok. 1/2 szkl. Metoda: Filety umyć, osuszyć i przekroić zboku wzdłuż na pół, ale nie do końca
Kuchnia Pauletteswydrylowanych i przekrojonych na pół 65 g kiełbasy 1 średnia cebula ząbek czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, cząber, łyżeczka suszonych pomidorów łyżka cukru pudru oliwa z oliwek do podsmażenia sosu kilka listków świeżej bazylii lub natki pietruszki tarty ulubiony twardy ser do posypania, ja użyłam parmezanu Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojone w kostkę
Zasmakuj Kuchnicukru 25 g zimnego masła 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz: 250 g słodkich śliwek węgierek Piekarnik nagrzać do 175°C . Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach do konsystencji płatków owsianych. Odstawić. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Mąkę z proszkiem, sodą i kakao wymieszać w misce. Masło utrzeć
Posadzone i zjedzonewyczuwalna, doskonale współgra ze słodkim miodem i gruszką. Wymienione składniki nadają niezwykłego aromatu i nie potrzebują już żadnych dodatkowych przypraw. Wisienką na torcie jest chrupiąca panierka z bułki tartej. Składniki: pół szklanki ryżu arborio szklanka bulionu 2 łyżki masła 50g parmezanu szczypta soli opakowanie serka kremowego musztardowo-miodowego Arla Apetina gruszka bułka tarta olej do smażenia
Wrzosowa PolanaMarynata 3 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1,5 łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki uniwersalnej musztardy 10 łyżek oliwy Do podania musztarda i tarty chrzan zielone oliwki marynowane/kiszone warzywa świeże lub opiekane na grillu pszenne pieczywo Instrukcje Składniki marynaty mieszamy dokładnie
Kulinarna Pokusarazem przygotowałam muffiny na wytrawnie. Wszystkie użyte tu składniki dobrze ze sobą współgrają. Bataty oddają swój lekko słodki smak, szynka decyduje o charakterze dania, a szczypiorek podkręca całość. Może to szalone, ale w czasie konsumpcji na przemian myślałam o jajecznicy i tarcie. Wniosek z tego taki, że muffiny z batatów wpisują się gdzieś pomiędzy. Jedną rzecz bym poprawiła
zadanie-gotowanieważne jest żeby warstwa ciasta była cienka, ma tylko podtrzymywać wypełnienie. Nadzienie za to ma być słodkie, bogate, świąteczne i czekoladowy ganache doskonale się tutaj nadaje. Pamiętajcie, że mazurka można upiec nie tylko na Wielkanoc bo przecież jeśli nazwiemy go tartą będzie równie smaczny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza600 g mięsa mielonego 6-7 jaj ugotowanych na twardo 1 cebulka pokrojona drobno przyprawy pokrojona drobno pietruszka Mięso przyprawić, dodać cebulkę. Ugotowane jajka
Moje Słodkie Piekiełkołyżka sosu sojowego 1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej, porządna garść suszonego oregano i garść bazylii, pół łyżeczki płatków chilli. NA MAKARON: 75 g makaronu spaghetti/ 1 porcja 1 łyżka tartego parmezanu na porcję świeża bazylia lub natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i pietruszkę obrać i rozdrobnić zetrzeć
Calzonella.comczęsto goszczą na moim stole. po pierwsze je lubimy, po drugie są szybkie do zrobienia, a po trzecie czasami pozostają nam resztki w lodówce, które w zapiekankach świetnie smakują. To danie to taka moja wariacja gyrosa. Coś innego i już nie słodkiego. Na pączki,gniazdka i inne karnawałowe wypieki już patrzeć nie mogę :) Chyba nasyciłam się nimi na cały
O kuchni z uczuciemjajek 4 łyżki czerwonej soczewicy łyżka mielonego lnu przyprawy: majeranek, bazylia, rozmaryn, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka dwie pieczarki łyżka siemienia lnianego WYKONANIE: soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy białka ubijamy na piankę, cukinię obieramy i trzemy na tarce, pieczarki obieramy i kroimy w małą kosteczkę starą cukinię blendujemy razem z ugotowaną soczewicą, po czym
healthy dreamsmielone i pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do dużej miski. Dodać kaszę mannę, natkę pietruszki i słodką paprykę, sól ziołową i przyprawę do kurczaka wedle smaku. Masę dokładnie wyrobić aż będzie kleista. Foremkę o wymiarach 13x24 natłuścić masłem i posypać tarta bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeporcje) 120g makaronu orkiszowego (wg gustu; użyłam świderków Makarony Polskie ) 2 piersi z kurczaka (średnie) papryka słodka w proszku sól, pieprz Sos: 200 ml mleka (może być śmietanka) 100g serka topionego (najlepiej kremowego i o łagodnym smaku) 25g żółtego sera (tartego) 1 łyżka chrzanu ze słoiczka (wg smaku; użyłam luksusowego Społem Kielce ) Dodatkowo: 1-2 łyżki masła do smażenia
Di gotujekażdym stole króluje karp. Ja oprócz karpia przygotuję także inne ryby. Bardzo lubię opiekane ryby w słodko- kwaśnej zalewie octowej. Oto przepis na takie właśnie rybki: SKŁADNIKI: 1,5 kg mrożonych filetów w morszczuka, 3 jajka, 2,5 szklanki bułki tartej, sól, przyprawa do ryb SKWORCU , olej do smażenia. ZALEWA: 2 litry wody, 1/2 szklanki octu
Tradycyjna kuchnia KasiDeser idealny to taki, który nie jest ani za słodki, ani zbyt kwaśny. Ma perfekcyjnie wyważony smak, jest lekki i wciągający. Jednym słowem fenomenalny! Taki właśnie
Kuchnia Pani Wiosnywiemy co jemy". Domowe Nuggetsy w Płatkach Kukurydzianych - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól chili w proszku (opcjonalnie) (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej(...)większą ilość). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy
Słodka Stronawięcej, potem są kotleciki lub ryż zjadany jest tylko z dżemem lub musem owocowym na słodko]..i tak oto są kotleciki ryżowe.. 1 szkl. ryżu cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania Ryż ugotować na sypko.Cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać
Moje domowe kucharzeniemój dzień!". Faktycznie, to był jego dzień. Chciałam z niego wykombinować coś niecodziennego, słodkiego, a zarazem prostego w wykonaniu. Miałam tylko godzinkę, gdyż mój facet kończył pracę, a miało to stanowić podwieczorek na umilenie wieczoru. Padło na tartę z kremem awokado. Uwielbiam wszelakie tarty, ale zazwyczaj stosuje się w nich spody upieczone głównie z mąki pszennej. Ja staram
Be Fit Be StrongGęsta zupa w wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują do tej zupy, są doskonałym dopełnieniem, nie ryż, nie makaron, do których tak przywykliśmy... Składniki: 3 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 papryki czerwone 1 zielona papryka 1 duża(...)cebula 1 serek topiony śmietankowy 1 śmietanka 30% 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła szczypta papryki wędzonej słodkiej sól, świeżo zmielony pieprz pęczek natki pietruszki lub bazylii Pulpeciki 8 kromek czerstwego chleba 1 jajko 1 mała cebula czerwona 2 łyżki bułki tartej mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Wykonanie
kgwjanczewo/lodówce. Po tym czasie jedną polówkę ciasta wylepić spód wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy. Również masło na masę serowa należy roztopić i ostudzić. Rodzynki sparzyć.Wymieszać z wszystkimi składnikami, sprawdzić czy jest wystarczająco na wasz gust słodko (my nie lubimy takich "słodkich"), jeśli tak wylać na przygotowany spód. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch
MarciochaKucharzypietruszki 1 bakłażan 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej 1 puszka pomidorów w kawałkach 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano 2 łyżeczki miodu 2 łyżki ketchupu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka fety olej rzepakowy oliwa z oliwek pieprz słodka papryka Przygotowanie: bakłażana myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju roślinnym, najlepiej rzepakowym, solimy, kiedy się
Luźna Kuchniapewność, że wiemy co jemy. ;) Nuggetsy - Składniki: 2 duże piersi z kurczaka marynata: przyprawa do kurczaka słodka papryka w proszku czosnek granulowany pieprz ok. 3 łyżki oleju ok. 4 łyżki mleka ok. 1/2 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki bułki tartej jajko + ok. 3 łyżki mleka Nuggetsy - Sposób przygotowania: Mięso pokroić w nieregularną dużą kostkę. Dodać
Słodka Stronadzień świat. Bo jak to się mówi, co się odwlecze to nie uciecze , a w szczególności takie słodkie maleństwa. Składniki: (20 sztuk) Ciasto: 2 szklanki mąki jajko szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy cukier waniliowy Dodatkowo: szklanka masy makowej szklanka bułki tartej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 jajka oliwa szklanka miodu Wykonanie: Ciasto: Dokładnie wyrabiamy ciasto(...)Gotowe kulki gotujemy we wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś 2-3 minutki. Studzimy. Na talerzy rozbełtujemy oba jajka, z odrobiną mleka lub wody. A do miski wsypujemy bułkę tartą i mieszamy z przyprawą do piernika. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nasze kulki maczamy w jaku a potem w bułce i smażymy na złoto. Miód rozgrzewamy w rondelku
Moje pyszne gotowaniedań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle. Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach, są też bardziej słodkie, ale najmniej popularne bo trudne w uprawie. Moje ulubione to białe szparagi. Są pyszne i delikatne, wymagają
Smakowity Blog Kulinarnyprzeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku, jak również podsmażone, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka. Mleko dodawane do mięsa można zastąpić zimną wodą, słodką śmietanką czy bulionem. Źródło przepisu: Dwie Chochelki
Gospodyni Miejskawszystko się udało, ciasto smakowało jak tamte co jadłem raniej. Także chcę dodać że ta tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jej przygotowanie (bez pieczenia) zajmuje ok. 20 min, co jest bardzo przydatne w dni kiedy chcemy czegoś słodkiego, a nie mamy dużo czasu. Składniki: Ciasto pół-kruche: 200 g masła 2 łyżki miodu 75 g cukru
Kuchnia Łukasza