upiecz! Co tu dużo pisać...Jest po prostu idealne ;) Lekkie jak piórko, słodkie, puszyste, ale jednak lekko wilgotne. Migdały cudnie chrupią między zębami... Przepis w oryginale pochodzi z Kuchni nad Atlantykiem, ja lekko go zmodyfikowałam i moje zmiany podaję w nawiasach. TARTA AL BIANCO D'UOVO CZYLI CIASTO NA BIAŁKACH Z MIGAŁOWĄ POSYPKĄ źródło przepisu: Kuchnia
chili & sugarSernik: 1 kg zmielonego białego sera 2 szklanki słodkiego mleka 2 budynie śmietankowe ( mogą być waniliowe) 2 całe jajka 4 żółtka ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru Wszystko razem zmiksować i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą fajansowej, podłużnej blaszki ( może być zwykła, ale wtedy należy ją wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach
kuchcikowniamięsne nadzienie: 500 g karkówki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta majeranku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli Dodatkowo: 150 ml passaty pomidorowej 1 duża cebula, pokrojona w piórka 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki tartego parmezanu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy
My Culinary Art90zł -1 i 1/2 cebuli, koszt 0,43zł -sól, pieprz, łyżeczka startego oregano i papryki słodkiej 0,50zł -łyżka masła; koszt 3,29zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,68zł -1/4 małej główki kapusty włoskiej; koszt 0,84zł -garść bułki tartej; koszt 0,08zł -jajko 0,29zł -ser edamski starty 150 gram; koszt 2,63zł(...)włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety. Podsmażamy pulpety bez tłuszczu na patelni grillowej. Formę do zapiekanki (używam takiej do tarty), smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki i zatapiamy w puree nasze pulpety, tak, by wystawały lekko ku górze. Posypujemy z wierzchu
BaRepaspietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli. Sos. 100 g powideł śliwkowych 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka słodkiego sosu chilli Na oleju przesmażyć czosnek, dodać powidła, ocet i chilli. Mieszać, aż składniki się
Kulinarny karnet Christopheraminut. Ciasto wychodzi pyszne, wręcz idealne. To ciasto jest też wybawieniem na niespodziewane słodkie zachcianki domowników. Leniwce kuchenne, niecierpliwi i oszczędni będą też mieć radochę podczas przygotowywania tego ciasta, a właściwie braku przygotowania. Ciasto z jeżynami i michałkami jest puszyste i wilgotne, tarte michałki zastępują w nim kruszonkę. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWręcz uwielbiam wszelkiego rodzaju szybkie sałatki. Z makaronem może być podana zarówna na obiad czy kolację. Składniki: 2 jaja ugotowane na twardo 5 plastrów
Słodki ZakątekBardzo lubię świeżą fasolkę szparagową, zerwaną i obgotowaną, polaną masełkiem z bułką tartą. W tym roku ze względu na karmienie Adasia odmówiłam sobie jej
Kuchnia w czekoladzienaprawdę słodką truskawkę, co samo w sobie jest wystarczająco rozczarowujące. Na dodatek skończyły się tak szybko, że w zasadzie nie zdążyłam się nimi nasycić. Jakiekolwiek by nie były... Na szczęście rabarbar w ogródku ciągle pokazuje, co potrafi. W zeszłym tygodniu ogołociłam oba krzaczki niemal zupełnie, w tym znowu zielone liście przypominają parasole. Zerwałam więc kilka, żeby przygotować tartę. Skoro(...)się od razu. Kruchutkie ciasto, kwaskowe nadzienie z głębokim, dymno-karmelowym posmakiem cukru muscovado, a do tego chrupiąca, owsiana kruszonka. Banalne wręcz składniki łączące się w idealną całość. Tarta z rabarbarem i owsianą kruszonką Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) spód: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 85 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiękkie, pomarańczowe w środku i słodkie, a nie żółte, twardawe i po zmiksowaniu o konsystencji ananasa.. Dlatego nie dajcie się namówić cenie! Przepis starczył na dwie formy o średnicy 12cm. Jedna forma to 4 porcje, czyli 1 to ok. 83g = 145kcal. (kaloryczność bez dekoracji) Składniki na spód: - 40g orzechów włoskich (tartych) - 25g migdałów (tartych) - 10g oleju(...)kokosowego - 1 łyżka miodu/syropu z agawy *opcjonalnie: 1 łyżka masła orzechowego (ja dodałam) Jeżeli nie mamy tartych orzechów, musimy zmielić je w blenderze, malakserem lub za pomocą młynka. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Wykładamy nią odpowiednią formę, starając się by spód miał w każdym odcinku jednakową wysokość i umieszczamy w lodówce. Składniki
Be Fit Be Strongsłodkim twarożkiem, całość bogato posypana kruszonką. Prosty przepis dla tych, który nie mają wagi kuchennej. Składniki na 12 bardzo dużych drożdżówek: 5 szklanek mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) Nadzienie porzeczkowe: 2 szklanki porzeczek (360 g) 2 łyżki bułki tartej(...)Wyrośnięte ciasto odgazować (mocno uderzyć o blat), jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 70 cm na 50, połowę ciasta wysmarować serkiem (wzdłuż dłuższego boku), drugą połowę posypać bułką tartą, posypać porzeczkami. Zwinąć ciasno jak dywan, z dwóch stron, powinny powstać jakby rogi. Kroić ostrym nożem na 3-4 cm wałki, układać na blaszce, część z serem obracając
moj przepis naTarta migdałowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo migdałowe, orzeszki i wierzch chrupiące idealnie, a w całości smakująca niebanalnie. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Mój mąż(...)mąki, 125 g masła zimnego, 2 łyżki cukry trzcinowego, 1 jajko, szczypta soli, masa: 50 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 200 ml śmietanki 30%, 2 jajka, 100 g tartych migdałów Back Mit, 2 łyżki sezamu białego, łyżka mąki pszennej, ponadto: 150 g orzeszków ziemnych w karmelu, 4 łyżki cukru trzcinowego. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy
Moniki Smakołykimrożonego ) 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki bułki tartej 1 jajko sól,pieprz do smaku 1/2 cytryny ( sok ) sos : 2 duże pory – konkretnie same białe końcówki 1 porządna łyżka masła 1/2 płaskiej ,oszczędnej łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku-mały mały kieliszek ( 50 ml ) słodkiej śmietanki sól , pieprz biały do smaku 0,5 szklanki wody(...)wyszedł nam zbyt gęsty można go lekko rozrzedzić dodatkową dawki śmietanki lub wody . Teraz czas na dorsza . Przygotowane wcześniej kawałki obtaczamy w roztrzepanym jajku i mieszance mąki z bułką tartą ( jak schabowe ) . Smażymy na złoty kolor ,na dobrze rozgrzanej patelni . Wykładamy na talerze , polewamy sosem porowym i gotowe . Doskonale smakują z surówką ze świeżej marchewki i pure ziemniaczanym
Ogrodnik w podróżysobie ten i tak już niesamowicie przyjemny czas umilić czymś słodkim. Jakoś w tym roku nie szaleję z dynią (a za chwilę trzeba się będzie przecież zabrać za pierniczki!), ale dwie sztuki przerobiłam na puree, które sukcesywnie wykorzystuję. Całkiem sporą ilość wrzuciłam ostatnio do cudownie jesiennej tarty; która, przy odrobinie wyobraźni, na Halloween też się nada. Przepis znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś moje imieniny dlatego wymyśliłam sobie ciasto dla siebie :) Mój projekt więc smak poznałam dopiero po upieczeniu i wystudzeniu... Kruche, delikatnie słodkie ciasto...nadzienie z serka mascarpone z dużą ilością pysznych jagód i świeżymi figami....co tu dużo mówić...pyszne :) Składniki na foremkę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki śmietanki(...)owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta lub mąką, wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 15 minut, studzimy. Składniki na masę serową mieszamy do połączenia składników. Wylewamy
Wypieki Rene