przepisie – przepyszne połączenie zdrowego bobu, słonej fety i słodkiej dymki. Wszystko zapieczone w delikatnym, puszystym cieście jajecznym. Składniki (na 1 omlet): 2 duże jaja pół szklanki ugotowanego bobu 2 cebulki dymki – pokrojone w krążki 50g twartego sera feta pieprz do smaku odrobina tartego parmezanu łyżka masła Osobno do dużej miski wbijamy białka jaja, żółtka na moment
Smaczna Stronałatwe. Możemy modyfikować je wg własnych preferencji. Kulki smakuje wyśmienicie na słodko jak i na słono. Dzisiaj jest to wersja wiosenna z rzodkiewką i szczypiorkiem. Składniki: KULE: 1 torebka ryżu 200 g sera białego szczypiorek 5 rzodkiewek 1 jajko sól pieprz DO OBTOCZENIA: jajko bułka tarta Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę
Kuchnia w oparachpłatków owsianych Garść szpinaku 1 ząbek drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (to jest wersja dość pikantna, zmniejsz ilość jeśli nie lubisz ostrych potraw) 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak
Niedzielny kucharzwiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa i wiórki kokosowe
Zasmakuj Kuchninutą orzechowo-cytrynową. Takie ciasto to wspaniała baza do innych słodkich wypieków. Nie wymaga wielu etapów przygotowania, składniki wrzucam do miski, mieszam rózgą, łyżką, gotowe. Takie ciasto przygotowuję na kilka sposobów, posypane wiórkami, cukrem pudrem lub polane dowolną polewą, lukrem: - z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, - z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, - w wersji cytrynowej
Zasmakuj KuchniSzybkie w przygotowaniu roladki z dodatkiem pieczarek z cebulka, słodkiej kukurydzy i słonego sera feta. Wszystkie smaki idealnie się komponują. 500 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz 4 łyżki kukurydzy 100 g sera feta 200 g pieczarek 2 cebule 1 jajko Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem
VioletoweKucharzeniekwaśny, dodajcie łyżeczkę syropu z agawy, złamie kwaśny smak. Salsa włoska jest słodka! Wlać do cebuli i czosnku przetarte pomidory. Cebula i czosnek powinny się rozpaść w sosie. Do gorącego sosu włożyć ugotowany makaron i dokładnie go w nim wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Posypać tartym parmezanem lub serem owczym.U mnie dodatkowo sałata ozdobna i bardzo zdrowa czarnuszka
Z Kuchni Do Kuchnibiszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką p rzygotowuje się bardzo szybko, po lekkim przestudzeniu można je podawać,. Jest słodkie od marchewki, miękkie i wilgotne. Pysznie łączy się z powidłami, orzechami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku. Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej(...)łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło
Codziennik Kuchennypewnością ta tarta umili Wam długie jesienne wieczory. :) * SKŁADNIKI na tartę o średnicy ok. 30 cm 210 g pełnoziarnistej mąki gryczanej 180 g masła 1 żółtko 2 łyżki erytrolu (lub cukru pudru) szczypta soli 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej 600-800 g słodkich śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Mąkę
Food Squarejabłkami, u mnie z rabarbarem zmieniony co nieco. Delikatny, lekki, słodki z kwaśna nutką kolorowych ogonków liściowych. Biszkopt z rabarbarem 2 duże jajka po 100 g cukru i mąki pszennej 2 ogonki liściowe rabarbaru, umyty i obrany cukier puder do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Forme smarujemy masłem i wysypujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórynich trochę cukru ( nie za wiele ponieważ samo ciasto jest dość słodkie) a na koniec dodajemy starty cynamon. Zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy gorącą jabłkową masę, do tortownicy, na wypieczony spód ciasta. Następnie, łopatką wyrównujemy górę jabłkowego musu. Wyjmujemy z zamrażarki kulę ciasta i trzemy ją na tarce, o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy
Miód i pieprzjajka 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 10 dkg wędzonego boczku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku szczypta majeranku(...)pieczarek 1 łyżka masła 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać cieniutko pokrojony boczek i smażyć
Gosia gotujeżadnego wpływu..Jak dla mnie to ciasto było ciut za mało słodkie..Czekoladę lepiej zetrzeć na tarce...bo u mnie jak widać na zdjęciu pozostały takie małe kawałeczki pokrojonej czekolady.. 30 dkg mąki 25 dkg cukru 15 dkg mielonych orzechów lub migdałów [10 dkg tartych orzechów i 5 dkg tartych migdałów BackMit
Moje domowe kucharzeniecynamonu jest mięciutkie i obłędnie pyszne. Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne na słodki letni podwieczorek. Polecam! Ceramiczna forma o śr 26/28 cm lub tortownica Składniki: 25 dag miękkiego masła 82% 4 wiejskie jajka 3 szklanki mąki tortowej 150 ml kwaśnej śmietany(...)cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, wyrównać na wierzchu rozłożyć pokrojone na połówki śliwki skórką do dołu. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 50 minut na grzaniu góra–dół, aż będzie ciemnozłociste, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkiem zimne oprószyć przez sitko pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon