tarta na słodko - 8428 przepisów (strona:236/562)

Kruche ciasto porzeczkowe (bez mleka) 235

owoców, to doskonały czas na upieczenie kruchego ciasta porzeczkowego. To idealne połączenie słodkiego, kruchego ciasta i soczystych, kwaskowatych owoców. Dzieci chętnie angażują się w jego przygotowanie. Mogą samodzielnie zbierać owoce i odrywać ogonki i listki. Można je przygotować w formie do ciasta i do tarty. 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki

Dieta bez mleka
Villa Toscania, czy była to podróż do prawdziwej Italii? 132

się śmieją, że mam osobną półkę, bo ile bym konkretów nie zjadła, na słodkie zawsze znajdę miejsce. Tutaj po chwili zastanowienia, zamówiłam Tiramisu. Mmmmmm, rozpływało się w ustach, to była prawdziwa podróż do Włoch. Muszę podjąć wyzwanie i przygotować taki deser w domu! Mama zamówiła tartę bezową z mascarpone i świeżymi owocami, Babcia Panna Cotte, a reszta Rodzinki

Trufelkowo
Penne z kaniami w sosie śmietanowym 131

Kochamy grzyby, a te chyba szczególnie. Przede wszystkim normalnie smażone w bułce tartej <3 Tym razem w połączeniu z makaronem. Pycha <3 Składniki 300 g makaronu penne 2 duże kanie 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% 300-350 ml wrzącej wody sól, pieprz     Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Filet z indyka z truskawkami w sosie balsamicznym 147

rozsmakuje się w piersi indyka z truskawkami ze słodko-kwaśnym sosem balsamicznym. Moja męska, konserwatywna kulinarnie część rodziny, tym razem nie marudziła, lecz pałaszowała ze smakiem filecik z truskawkami. Składniki: • 4 plastry piersi z indyka • sól, pieprz biały • 4 łyżeczki tartego parmezanu • 6 dużych truskawek • sos balsamiczny • rozmaryn Wykonanie: • Plastry piersi

To co kocham
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 154

deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej , bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone faszerowane parówkami 178

wieprzowo-wołowego  (można zastąpić indyczym) 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta do panierki około 0,5 szklanki wody gazowanej lub niegazowanej (jeśli nie macie) 3 parówki, np. Krakusa z szynki lub Berlinki classic przyprawy do smaku wedle uznania: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni z niewielką

Zasmakuj Kuchni
Krokiety z chleba tostowego z kremem czekoladowym 123

pyszne i idealnie nadają się na śniadanie, zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego", czy po prostu jaka smaczna przekąska. Spróbujecie? (10 sztuk)   10 kromki chleba tostowego 10 łyżek kremu czekoladowego (u mnie z miodem i orzechami) Do panierowania:   2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego

Di gotuje
Tarta z truskawkami i galaretką 134

czasem uda mi się odłożyć odrobinę i wykorzystać je do przygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla Was kolejne ciacho bez pieczenia - spód z ciasteczek z kremem czekoladowym i czekolady, kremowa masa ze śmietanki i mascarpone i galaretka ze świeżutkimi truskawkami :) W smaku tej tarty można się zakochać, naprawdę ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę

Domowa cukiernia Ewy
Tarta z rabarbarem i bezą włoską 143

wypiekowi. Jest gęsta i słodka, właściwie przypomina bardziej krem niż bezę. Składniki: Ciasto: 200g mąki krupczatki 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 125g margaryny Nadzienie: rabarbar, użyłam cztery młode łodygi 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka bułki tartej Beza: 2 białka 3 łyżki wody 130g cukru Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy

Wrzosowa Polana
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 162

deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej , bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
LIDL – Iberyjskie wina oraz smakołyki 91

sposób było się oderwać.    Drobne przekąski przygotowane przez restaurację Dwie Trzecie mediterranean fusion z produktów będących również w regularnej sprzedaży były doskonałe. Ale głównym powodem spotkania była prezentacja nowej selekcji win z Hiszpanii i Portugalii. Mieliśmy okazję spróbować 27 z nich. Do słodkich makaroników Somelier Lidla Michał Jancik poleca szczególnie Espumoso de Moscatel Velada (13,99 zł) wino

królestwo garów
Niemiecka babka śmietankowa z orzechowo-cynamonową wkładką 223

Formę na babkę (ok 26 cm z kominem) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 3 części a następnie pierwszą cześć wyłożyć do formy, równomiernie rozprowadzić i obsypać 1/3 części mieszanki orzechowo-cynamonowej. Przykryć drugą częścią ciasta i ponownie obsypać 1/3 części słodkiej mieszanki. Na końcu ostatnią porcję ciasta posypać pozostałymi orzechami z cynamonem. Wstawić

Złote przepisy
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 350

Jeśli Wasze ciasto ma być bazą rolady, podkładem pod krem lub inną słodką masę, np. jabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie.   Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja formy do swoich ciast nie smaruję masłem i nie wysypuję ani bułką tartą, ani mąką. Nie jest to konieczne a wręcz może być problemem. Biszkopt

Karo in the Kitchen
Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie beszamelowym 143

mięso, smażyć 7 minut. Doprawić posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką. Dodać jajko i ser żółty. Dokładnie wymieszać. Cannelloni ułożyć pionowo w kokilce. Napełnić farszem. Sos beszamelowy*: 300 ml mleka 1 łyżka mąki 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej  40 g tartego żółtego sera Na małej patelni rozgrzać masło, dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty

Moja Galeria Smaku
Nadesłane przepisy konkursowe- GŁOSOWANIE 107

sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian ą  15. Kuleczki słodkie i zdrowe 16. Lody 17. Łabędzi puch 18. Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 19.   Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 20. Muffiny bananowe 21.   Panna cotta 22. Sernik na zimno  23. Tarta owocowa 24. Tęczowy sernik na zimno 25. Tiramisu z truskawkami

Tradycyjna Kuchnia
Pieczeń rzymska z jajkiem i ogórkiem 158

dodajemy usmażoną cebulę, odciśnietą z mleka bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek. Mięso przyprawiacie tak jak lubicie na ostro lub łagodnie. Masa nie powinna być ani zbyt „zbita” ani za „luźna”. W razie potrzeby możecie dodać wody lub bułki tartej. Właściwa konsystencja jest wtedy, kiedy masa nie przykleja się do rąk

Kulinarna Patilogia
Ryba zapiekana w warzywach 135

papryki żółte 1 duży por 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ok. 50g sera żółtego Ew. sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki śmietany 30% Dodatkowo : olej, jajka, bułka tarta Sposób przygotowania: Filety rybne myjemy, oprószamy delikatnie solą i pieprzem, panierujemy w jajku

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti z klopsikami 226

namoczoną bułkę tartą, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy. W rękach formujemy kuleczki o wielkości piłeczki pingpongowej,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. sos: 400 ml passaty pomidorowej ew. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki śmietany papryka słodka suszona bazylia sól

bistro mama
Tarta Tatin z patelni 215

ciasto jej Twórczyni, jakie powstało przez przypadek, roztargnienie i "gapiostwo" Stephanie Tatin, która zapomniała o wyłożeniu foremki do pieczenia ciastem, w zamian wyłożyła ją jabłkami, a wierzch przykryła ciastem :) Tartę piekę nietypowo, bo w patelni. Jest niesamowita, zwłaszcza podana na gorąco! Składniki: Ciasto: 1 i 1/5 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 100 g zimnego masła roślinnego żółtko łyżka(...)się na talerzu. Jeśli jabłka przywrą do dna, łyżką przekładamy je na placek. Tartę jemy ciepłą, wówczas smakuje najlepiej! Sama w sobie jest pyszna, ale jeśli macie ochotę  możemy podawać z lodami, pitą śmietaną, a dla osób odważnych, w których żyłach płynie cukier, również ze słodkimi sosami :) Smacznego

Taste Of My Day
Świąteczna pieczeń schabowa 300

roladę i podgrzać w piekarniku. Składniki: Schab : 600g-1000g schabu sól, pieprz, papryka słodka 3 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżka oleju rozmaryn 200g wędzonego boczku w plasterkach Farsz: 200g suszonej żurawiny 80g suszonych grzybów 150g wędzonego boczku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej pieprz Dodatkowo: 200g pieczarek pieprz, sól kilka wędzonych śliwek łyżka śmietany 18% Dzień

Czerwona Porzeczka
Ciacho malinowo-kakaowe 163

miękkiego masła  - 15 łyżek cukru (można więcej jak lubimy bardzo słodko) - 30 łyżek przesianej mąki (ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału  - 4.5 łyżeczki (nie kopiastej) proszku do pieczenia (również przesiewamy) - szczypta soli - 1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao  - Bułka tarta i łyżeczka masła do wysmarowania blachy. - maliny

Pasje Jolki
Szarlotka z Budyniem.... 172

przepisie nie ma cukru miejcie to na uwadze, więc jeśli lubicie ciacha słodkie do ciasta należy dosypać 1 szkl. cukru Żeby ciasto nie nasiąkło sokiem z jabłek podczas pieczenia można zastosować mały trik czyli...przed nałożeniem jabłek na spód, należy surowe ciasto posypać bułką tartą a następnie położyć na nim jabłka... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount

NaKońcuJęzyka
Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką #jedzjabłka 233

Składniki na spód: 240 mąki owsianej 1 jajko 1 żółtko 5 czubatych łyżeczek cukru pudru 150 g zimnej margaryny szczypta soli Nadzienie: 1 kg jabłek 2

My Culinary Art
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 174

powoli, ok. 40-45 minut , aż wspaniale zbrązowieje i stanie się lekko słodka, delikatna i aromatyczna. Taka cebulka nie ma nic wspólnego z wyciskającą łzy, ostrą surową odpowiedniczką. Karmelizowana cebula jest podstawą sławnej francuskiej zupy cebulowej . Inne wykorzystania to: dodatek do burgerów nadzienie do tart, tartinek, gallette jako zwieńczenie steka przygotowuje się z niej świetne sosy do mięs. Jak widzicie

Chilli Czosnek i Oliwa
Filet kurczaka z ananasem i żurawiną 403

Świetne połączenie delikatnego mięsa, egzotycznego ananasa i słodkiej żurawiny daje nam niezwykłe danie będące idealną propozycją na niedzielny obiad. Składniki - 2 filety z kurczaka - 4 plastry ananasa z puszki - 4 plastry sera żółtego - słoiczek żurawiny - sól, pieprz - jajko - bułka tarta - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej

Świat Smaku
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 195

życiu i ciągłej gonitwy za życiem. O od internetu. Stąd nie ma Karmel-itki do przyszłego tygodnia w cyberświecie. Ahoj, przygodo! TARTA BANANOWA. /przepis autorski;/ blaszka na tartę kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 6 przejrzałych bananów 400g jogurtu greckiego 3 budynie waniliowe (proszek(...)banany są wystarczająco słodkie. Tak przygotowaną masę bananową odstawiam na 5 minut do lodówki - nieco zgęstnieje. Następnie wylewam ją na podpieczony spód, wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w 200 stopniach  (termoobieg), aby pięknie się zezłociła. Kiedy jednak zacznie zbyt szybko się brązowić, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Po upieczeniu zostawiam tartę do wystudzenia - masa wtedy

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) 253

Dziś zapraszam Was na przepis na czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) . Idealne do kawy, wspaniałe by zaspokoić potrzebę na „coś słodkiego”, proste w przygotowaniu. Takie babeczki możecie przygotować o każdej porze roku, dzięki wykorzystaniu liofilizowanych owoców. Czy wiedzieliście, że liofilizowana malina zachowuje niemal w całości smak i aromat świeżych owoców oraz co równie ważne może być przechowywana(...)tarta z budyniem ). Gdzie możecie je nabyć? Ja moje maliny nabyłam w Stragan Zdrowia A jeśli tak jak ja i moja rodzina jesteście wielbicielami marcepanowych słodkości polecam Wam marcepan z nadzieniem malinowo-żurawinowym w gorzkiej czekoladzie . Wspaniałe uzupełniające się smaki. Pyszne marcepanowe czekoladki otulone gorzką czekoladą wypełnione wspaniałym nadzieniem. Idealne, nie za słodkie połączenie. Polecam spróbować. Składniki

Słodkie okruszki
Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 176

mąki - szkl. słodkiej śmietanki 18%                   - kostka masła - 20 dag serka homogenizowanego            - 2/3 szkl. cukru - 20 dag cukru(...)jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony.  Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na słomkowy kolor (10-15 minut). Na podpieczony spód wylej masę. Ułóż gruszki i posyp

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata 173

zjecie w miarę od razu, owoce na wierzch dodajcie już po zapieczeniu serowej masy. Po prostu kolejnego dnia, zapiekane owoce tracą na wyglądzie. Na smaku bynajmniej nie Jeśli tarta będzie pałaszowana w ciągu 1-2 dni, możecie spokojnie zapiekać owoce. I wiecie co? To ciacho ma to co dla mnie najlepsze a zawsze mam problem z wyborem rodzaju(...)czystym sumieniem więc połączyłam tutaj wiele smaków, na które mój ciążowy brzuch miał ochotę Ciasto nie jest bardzo słodkie. Dużą rolę odgrywają owoce jakie dacie na wierzch. Duża ilość porzeczek, to kwaskowy posmak. Maliny, jagody czy borówki dostarczą nam z kolei słodkiego smaku. Całość możecie również zalać galaretką jeśli lubicie czy macie po prostu taką wizję na ciasto. Jeśli przedobrzycie

Mieszam w Garnku
Pasta jajeczna z żółtym serem 146

  Zapraszam na smaczną pastę do pieczywa. To coś dla wielbicieli żółtego sera i jajek. Polecam jako dodatek do śniadania. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 172

Uwielbiam kurki i z utęsknienie wypatruję sezonu, kiedy tylko pojawią się w lasach, na targach i straganach. Jajecznica z kurkami, makaron z kurkami czy też pyszna

Ostra na Słodko
Imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami 176

Osobiście nie wyobrażam sobie żadnej uroczystości bez odrobiny słodyczy Dlatego dziś polecam Wam imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami . Idealne na każde

Słodkie okruszki
TARTA Z KIEŁBASĄ, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 147

momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Farsz: Cebulę kroimy(...)skarmelizowana, słodka w smaku. Tak przygotowaną zdejmujemy z patelni i wkładamy do miski. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, wkładamy na patelnię po cebuli i smażymy 4 minut, aż woda odparuje, a pieczarki staną się miękkie. Dodajemy masło, solimy i smażymy jeszcze 2-3 minuty, pod koniec dodając posiekaną natkę pietruszki. Przekładamy do miski z cebulą. Ser żółty trzemy

Ciastka - domowe słodkości