Gruszka to fantastyczny słodki owoc, który można wykorzystać na różne sposoby, dlatego też w najbliższym czasie zamieszczę kilka potraw czy też słodkości zawierających właśnie gruszeczki. Będą to między innymi gruszka zapiekana w sosie miodowym, tarta, muffinki czy danie mięsne z gruszkami
Kuchenne Wariacjejuż lepiej, dlatego witam Was najsłodszym ciastem 'ever', jakie kiedykolwiek jadłam. Jest tak słodkie, że po jednym kawałku, marzy się tylko o gorzkiej herbacie lub kawie. Przepis dość długo czekał na realizację i w końcu się doczekał. 'bananoffee pie' Składniki (na standardową formę od tarty): - 150-200g herbatników - 40 g masła (rozpuścić i ostudzić) - 1 puszka masy
CookYourselfrazu jemy. A tutaj znajdziecie kilka inspiracji na wykorzystanie upieczonej dyni na słodko i nie tylko: Sernik dyniowy z karmelem Ciasto z dynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem
Kulinarne przygody Gatitygrudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Składniki zapiekanki zalać sosem i delikatnie przemieszać. Piec ok 1/2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem. Podawać posypane świeżą natką pietruszki
Czerwień i błękitpraskę 1 jajko 1/2 cebuli 1/2 pęczka koperku 1/2 łyżki Maggi bułka tarta sól pieprz Cebulkę drobno kroimy. Ja osobiście wolę lekko przysmażoną. Ale można dodać surową. Wszystko razem mieszamy. Formujemy mniejsze kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy. Ja podałam z salsą słodko-kwaśną
Olikowa kuchniazmielić. Mąkę przesiać, dodać zmielone ziemniaki, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Zrobić dołek, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować placek o gr. ok. 1cm, wycinać niewielkie kwadraty. Farsz: 4 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Jajka oskubać
Z miłości do słodkościlanguage:EN-US;} Bardzo lubię ciasta kruche czy to na słodko czy na słono . Gdy mamy podstawowe produkty w lodówce obiad w parę chwil gotowy. Smacznie i zdrowo. Zapraszam… Stopień trudności - proste choć na pewno nie szybkie danie. Skala smaku 10/10 - najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, tarta jest też smaczna na kolejny dzień, ciasto pozostaje kruche
Kubki smakumojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła
moj przepis naZebra to znane, proste i szybkie ciasto. Składniki do jej przygotowania znajdą się w każdej kuchni więc doskonale się sprawdza gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego a pod ręką nie ma za wiele składników. Ciasto zawsze się udaje, jest puszyste i wilgotne, długo zachowuje świeżość. Za każdym razem inaczej wygląda bo nigdy nie wiadomo jak ułożą się warstwy ciemnego(...)części dodać 3 łyżki mąki a do drugiej dodać 3 łyżki kakao. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać tartą bułką. Na środek blaszki nakładać na przemian po 3 łyżki masy jasnej i 3 łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania całej masy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujenapojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie z powodzeniem upiec ją w tradycyjnej okrągłej formie. Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia! Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, zajrzyjcie(...)lodówki na 1 godz. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty (okrągłą lub prostokątną) papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką. Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWafelki rozdrabniamy na pył/mąkę (ja robię to za pomocą blendera). Następnie dodajemy do nich masło i mieszamy aż całość się połączy. Tak przygotowaną masą wykładamy formę do tarty o średnicy 24 cm dokładnie dociskając. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jak nie mogę się doczekać pomagam sobie chwilowo zamrażalnikiem.Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kosteczki(...)gorzkiej czekoladzie rozpuścić 3 kostki słodkiej czekolady z 2 pralinkami truflowymi. Jeżeli czekolad truflowa jest za gęsta dodaję trochę śmietany 30%. Takie połączenie jest idealne do dekoracji oraz do dodania jeszcze odrobiny słodyczy. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godzinki, a najlepiej na całą noc.Spód wafelkowy jest bardziej kruchy niż ciasteczkowy, więc wyjmując tartę z blaszki trzeba postępować dość
Kocham Czekoladętydzień – makarony warzywne Poniedziałek – Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Wtorek – Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Środa – Tarta z kalafiorowym ciastem Czwartek – Chińska zupa „Lwie głowy” z noodlami z cukinii Piątek – Spaghetti aglio e oglio e peperoncino z dyni Przez kolejne(...)Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie pochodzi z Goodful . Przepis na to danie na blogu już w środę. Czwartek – Zupa chińska „Lwie głowy” z noodlami z cukinii Uwielbiamy chińskie zupy za ich prostotę wykonania i smak, łączący pikantne i łagodne, słodkie, kwaśne
Niedzielny kucharzszkolnego ( zwłaszcza, że wiedzieliśmy, o której godzinie przyjeżdżają gorące! ) niż zjeść porządną i wartościową kanapkę. No i odbiło się o oczywiście później na figurze ( tak, tak, w gimnazjum byłam słodkim pączusiem! ). Z wiekiem jednak doceniłam zdecydowanie bardziej to, co zdrowe. Teraz wydaje mi się, że dzieci i młodzież są zdecydowanie bardziej świadome swoich wyborów. W sklepach można kupić piękne pojemniki(...)kanapek, sałatek, zapiekanek, makaronów, sufletów i tart. Taka kanapka, którą dziś przygotowałam to mistrzostwo świata! Nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: * bułki bagietki – 2 szt * ser żółty Hochland Edamski – 1 op * filet z kurczaka – 150 g * płatki kukurydziane – ok. 1,5 szkl * jajko – 2 szt * sól, pieprz, papryka słodka * śweża sałata * ogórek * pomidor * kiełki SOS JOGURTOWY
Ostra na Słodkozwykle na ostatnią chwilę ale się udało i jestem. Dziś na kolejne spotkanie w Lubelskim Kociołku pod hasłem jabłka przygotowałam małe, słodkie tartaletki z jabłkiem usmażonym w karmelu i żurawiną. Są kwintesencją jesieni i tego co w niej najlepsze. Złoty kolor karmelizowanych jabłek jest idealnym odzwierciedleniem naszej pięknej, polskiej, złotej jesieni. W akcji uczestniczą: Edyta - http://www.pasjasmaku.com/2014/10/muffinki-mini-szarlotki.html Marta(...)szklanki cukru łyżeczka skórki z cytryny łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu mała garść żurawiny kandyzowanej łyżeczka esencji waniliowej Do dzieła!!! Ciasto kruche zagniatamy, połową wykładamy foremki do małych tart. Resztę ciasta oraz gotowe foremki wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w dość grube plastry. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i smażymy go - NIE MIESZAJĄC - aż powstanie złoty karmel
sierotka maRysia w kuchniZapraszam na super zielony sos do makaronu. Pyszne i zdrowe pesto z rukoli to doskonały dodatek do dań z makaronu i nie tylko. Składniki: 50 g
słodkie i nie tylko historie kulinarne