Na naszym świątecznym stole nigdy nie może zabraknąć śledzia. Zawijany, pokrojony w romby, ale najbardziej lubimy sałatkę śledziową z jajkiem i zielonym groszkiem. Składniki: 2
Słodki Zakątekkoniec smażenia przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę obrać i pokroić w niewielkie paski. Smażyć tak długo, aż zmięknie. Wówczas dodać szpinak i chwilę dusić, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki, paprykę, szpinak i 100 g tartego sera wymieszać ze sobą. Gotowe naleśniki przekładać farszem i zwijać
My simple kitchenkominkiem) smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki lub bułki tartej. Wlewamy do niej masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu babkę obsypujemy delikatnie cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą. Dla mnie babka jest już tak słodka, że z reguły pomijam jakąkolwiek polewę
Walijskie Pichceniewięc co my tu mamy? Po pierwsze kapitalny słodko-słony kruchy spód na bazie masła orzechowego (bezglutenowy by the way ). Po drugie obłędny sernik na bazie ricotty, słodzony cukrem kokosowym, który nadaje mu fantastycznego karmelowego smaku. W dodatku tak puszysty, że aż kolana się uginają. A po trzecie kosmiczny karmelizowany w whisky i syropie klonowym boczek. Reksio by szarpał
Food Squareprzepisów na przepyszną babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier -tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie Białka zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając
Zielona KuchniaKasza jaglana oraz fasola bardzo często goszczą na moim stole. Z racji, że one są moimi ulubionymi produktami przygotowałam przepyszną tartę! W swoim składzie zawiera wartościowe
Truskawkowa FiestaUff, uczelniane sprawy załatwione, egzamin zdany, w czerwcu czekają mnie tylko 2 zaliczenia i pierwsza od czterech lat trochę luźniejsza sesja, a co najważniejsze - szybsze wakacje
Słodkie inspiracjemakaronu i gruszek na słodko. Te składniki wyjątkowo dobrze się komponują ze sobą, a masa jajeczno-mleczna spaja i dopełnia całości. Składniki: • 250 g makaronu np kolanka • 4 gruszki • 3 jajka • 1 szklanka mleka • cukier waniliowy • 1 łyżka cukru • masło i bułka tarta do formy • cukier puder do posypania
To co kochamKruche TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI to świetny pomysł na wykorzystanie słodko-kwaśnych... Artykuł Tartaletki ze śliwkami pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEjemy ją z z masłem i bułką tartą , tak tradycyjnie, albo na ciepło - z groszkiem i marchewką . Dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbasą i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :) Potrzebujemy: 1kg fasolki szparagowej 2 kiełbasy toruńskie lub śląskie koperek sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Fasolkę myjemy, obieramy
Walijskie Pichceniekaszy jaglanej, zmielonej w młynku 3 łyżki słodkiego syropu/miodu/cukru 2 łyżki oleju kokosowego/z pestek winogron Do rondelka z grubym dnem wlej mleko oraz dodaj pozostałe składniki. Podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszaj trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć
Qlinarnie i Qlinarnieprzeciśnięte przez praskę) 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 ostrej papryki sól pieprz Pora pokroić drobno i zeszklić na maśle. Mięso włożyć do miski, wbić jajka, dodać usmażonego pora oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Foremkę prostokątną (keksówkę) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mięso włożyć do foremki ubijając je lekko i piec
O kuchni z uczuciemwykonaniu. Babka jest pulchna, wilgotnawa i nie za słodka. Polecam :) Zawsze wychodzi SKŁADNIKI 1 szklanka mleka 2 czubate łyżki ciemnego kakao (musi być dobrego gatunku) 1 czubata łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki roztopionego masła 20 g świeżych drożdży tłuszcz(...)mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder i jajka mieszamy w malakserze na gładką masę. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo pokruszone drożdże, zimne kakao, mąkę przesianą razem z bułką tartą oraz roztopione masło. Kiedy składniki się połączą, przelewamy do foremki wysmarowanej masłem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Moje Kuchenne Rewelacjewcześniej posmarować masłem i delikatnie obsypać bułką tartą). Upieczoną babkę przełożyć na talerz. Ostudzić. W międzyczasie przygotować lukier - do cukru pudru dodać na samym początku 2 łyżeczki wody. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to dolać kolejną łyżeczkę wody. Przygotowany lukier rozprowadzić na babce. Od razu udekorować słodkimi kuleczkami. Podawać, gdy lukier zgęstnieje
Ugotowaćdużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie kasze, dodaj kapustę z cebulą i czosnkiem, przyprawy i zioła, przecier pomidorowy, bułkę tartą i zieleninę. Gdy masa przestygnie, formuj wrzecionowate kotlety i smaż z obu stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis dodaję do akcji: Co roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę(...)brudnych i czystych warzyw i owoców. Lista najbardziej zanieczyszczonych przez pestycydy obejmuje: Jabłka Truskawki Winogrona Seler naciowy Brzoskwinie Szpinak Papryka słodka Nektarynki Ogórki Ziemniaki Borówki Sałata zielona. Choć to niełatwe, najlepiej szukać powyższych w sprawdzonych miejscach, np. z upraw ekologicznych. Jeśli nie mamy takiej możliwości, nie oznacza to, że mamy w ogóle nie jeść ww. warzyw i owoców. Ich jedzenie
Qlinarnie i Qlinarnie