Spód: - 300 g mąki pszennej - 125 g masła - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka wody Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę
Receptura smakuSkładniki: Spód: - 400 g mąki pszennej - go g cukru - 200 g masła - 2 żółtka - 1 jajko - 2 łyżki śmietany - cukier gruboziarnisty do dekoracji Wszystkie składniki dodałam
Receptura smakuNiesamowicie szybkie ciasto, które zachwyca swoją konsystencją. Mocno wilgotne i czekoladowe w smaku, ale nie słodkie. Sam przepis jest banalnie prosty. Gdy około roku temu
Szybko Tanio SmacznieZauważyłam, że przepisy na desery cieszą się największą popularnością. Wcale się nie dziwię, sama lubię od czasu do czasu przekąsić coś słodkiego. Jednak ze względu na cukrzycę, a także dodatkowe pociążowe kilogramy, nie mogę pozwolić sobie na każde słodkie szaleństwo. Staram się, żeby każdy to co jem miało jak najwięcej wartości odżywczych, tym bardziej, że jeszcze karmię piersią. Zatem wymyślam(...)żelu, to najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Jabłko obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać. Wyłożyć warstwę tartego jabłka z cynamonem na jogurt wymieszany z nasionami chia. Następnie łyżka domowej granoli, która nada chrupkości. Następnie pozostały jogurt. Na wierzchu posypać cynamonem przesianym przez sitko. W porcji znajduje
Dietologjego walory smakowe. A po ostatnim przygotowaniu cebulki mam jej duży słój, więc trzeba ją wykorzystywać na bieżąco. Upiekłam całą blachę kotletów, więc do części kotletów przygotowałam pyszny sos słodko-pikantny, o którym przeczytacie w kolejnym wpisie na blogu. Co na obiad? Polecam pyszne Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 1 kg mielonej łopatki, 5 łyżek prażonej cebulki(...)pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą do smaku, ok. 3 łyżki majeranku, ok. 2 łyżki siekanej natki pietruszki (może być suszona), 2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte bułka tarta i trochę mąki pszennej do obtoczenia w stosunku 2 :1 Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety tak jak tradycyjne kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrzadkiej, może być słodka) 100g startej mozzarelli sól, pieprz Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg
Di gotujezrealizować swój niecny pomysł. Przypominam także, że w marcu kolejna edycja z ankietami, oczywiście postaram się Was jak zwykle czymś zaskoczyć:) A teraz nawiązując do samego przepisu, ciacho wyszło słodkie, ale bardzo pyszne. Połączenie kokosu z czekoladą to dla mnie idealny duet, który świetnie sprawdzi się także w Święto Zakochanych. Ja takim prezentem byłabym wniebowzięta, a Wy? Oczywiście(...)miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tarte
Fabryka pomysłówZdecydowanie coś dla fanów mocno czekoladowych deserów. Ciasto jest kruche, krem intensywnie czekoladowy z delikatnym akcentem mlecznej słodyczy, a gruszki cudownie aromatyczne i słodkie. Ciasto zniknęło z talerzy niesamowicie szybko :) SKŁADNIKI ciasto: 100 g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 1 jajko krem: 100 g gorzkiej czekolady(...)dodać do niego łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie nakłuć widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 170 °C . Po 20 minutach wyjąć ciasto i wylać na nie krem. Piec dodatkowo 15 minut
DefinicjaSmakuksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 360g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub typ700); typ750-400g - 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek słodkiej śmietany (dałam po 3 łyżki kremówki i mleka) - skórka otarta z cytryny (można pominąć) Miękkie masło utrzeć z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puch. Dodajemy jajko oraz po jednym(...)Cały czas ucieramy. Dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz śmietanę. Całość mieszamy. Formę smarujemy delikatnie olejem (gdy używamy formy metalowej musimy ją posmarować i dokładnie obsypać mąką lub bułką tartą). Masę przekładamy do formy, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok.60-70 minut na termoobiegu, do suchego patyczka . Można także piec na programie góra-dół
Smaczne ZdroweSuper prosta, nie zawierająca "tony" cukru, ale naturalne słodziki! W sam raz dla gościa przy kawie. Składniki: Tarta: 2 jaja 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
Truskawkowa FiestaKaczka w sosie wiśniowym Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym Łosoś w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami Ziemniaki zapiekane z serem Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami
karmelowyNa chwilę obecną to już ostatni mazurek, który chciałam Wam pokazać przed świętami. Śmiało można by go nazwać po prostu tartą, bo w tym
Kuchnia w czekoladziewszystko przełamane wiśniami w galaretce. Dzięki nim nie jest za słodki a wszystkie smaku doskonale się równoważą. W wersji dla dorosłych blaty można nasączyć rumem lub wódką. Smak będzie jeszcze wyraźniejszy. *tortownica 24 cm Składniki na ciasto: 8 jajek 250 g orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 200 g cukru pudru 15 g proszku do pieczenia krem czekoladowy(...)łyżki śmietanki kremówki orzechy do dekoracji Ciasto: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Podzielić ciasto na dwie części. Dwie tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapolać stopionym masłem, dzięki czemu nabiera on chrupkości podczas pieczenia. Po trzecie, upieczone filety po wyciągnięciu z pieca zawijamy w folię, żeby soki równo rozeszły się po wieczystym. Ot i cały sekret. Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki masła 1 łyżka słodkiej papryki Sól Pieprz Przygotowanie Krok 1 Wlej do misy ciepłą wodę, wsyp
Niedzielny kucharzinnych rodzajach panierki, jak Panier kukurydziany czy po prostu w bułce tartej Zobacz też: Wegetariański pasztet z cukinii Przepis na falafel - kotleciki z ciecierzycy Drukuj przepis Porcji: 20 Czas gotowania: 1 godzina + moczenie ciecierzycy Składniki 400 g surowej ciecierzycy cebula 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka sody łyżeczka pieprzu
Kuchnia Bazylii