Czasem wraz z rodziną mamy ochotę na porządna pizzę na grubym cieście z ulubionymi składnikami. Tym razem padło na szparagi, których wprost nie mogłam się już
Wielki apetytUwielbiam owsianki, a najbardziej te pieczone w piekarniku. Niczym ciepłe, zdrowe ciasto... pyszności. Dziś zapraszam Was na moją pieczoną owsiankę z truskawkami i miętą. Idealnie sprawdzi
Słodkie okruszkiUwielbiam jagody. W sezonie korzystam z nich maksymalnie. Przygotowuje pierogi, ciasta oraz najróżniejsze desery. Oczywiście lubię je też zjeść solo, bez żadnych dodatków. Ale dziś zapraszam
Słodkie okruszkiW ostatni weekend mieliśmy gości i zaproponowałam upieczenie ciasta. Padło na ciasto z owocami i od razu wiedziałam, że chcę przemycić coś wegańskiego trzem facetom (wiedziałam
Szybko Tanio SmacznieGoście co prawda byli dawno zapowiedzeni, ale pomysł na te pyszności pojawił się w ostatniej chwili. Wszystko razem zajmuje góra pół godziny (razem z pieczeniem) i
Z butelką mleczka w tleIdealne ciasteczka owsiane z nutką cynamonu i migdałami, podczas pieczenia których pyszny zapach będzie się roznosił na całą kuchnię. Pyszne, smaczne, słodkie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu takie właśnie powinny być! Zapraszam! Składniki: 100 g masła 2 jaja 70 g brązowego cukru 4 łyżki otrębów pszennych Szklanka mąki owsianej 2 szklanki płatków owsianych 100 g migdałów Łyżeczka cynamonu(...)ubijając kolejno dodajemy jaja. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy otręby, mąkę owsianą, płatki owsiane, posiekane migdały i cynamon, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 30 min. Otrzymane ciasto dzielimy na 12 mniej więcej równych części. Każdą część spłaszczamy i wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia ŁukaszaTak, zgadza się. Karmel-itka pisze dla Was już 4 lata !Wciąż zastanawiam się, gdzie ten czas tak szybko uciekł? Pamiętam swoje kulawe początki, paskudne zdjęcia
W kuchni Karmel-itkinią upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia. (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.) Po tym czasie ciasto odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki i zwinąć z taki sam sposób jak była
Di gotujeKiedy ostatnio mąż zadzwonił, że udało mu się wcześniej wyrwać z pracy i za pół godziny będzie w domu, otworzyłam lodówkę, nie bardzo mając pomysł, co można zrobić na szybko na obiad. Zobaczyłam kawałek sera, szynkę i paprykę. Najpierw pomyślałam o tostach, ale ponieważ pieczywa też nie miałam zbyt wiele, padło na placuszki z szynką i serem. Wyszły bardzo smaczne(...)czasie szynkę i paprykę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce. Następnie do ciasta dodajemy szynkę ser, paprykę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Placuszki nakładamy łyżką na na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Obiad na szybko Artykuł Obiad na szybko – placuszki z szynką i papryką pochodzi z serwisu Przepisy
e-PrzepisyKulinarnejednych to dość orientalna nazwa... jak więc sobie wyobrazić coś takie orientalnego? Zabieram Cię w podróż do dzisiejszego meksykańskiego świata . Zamknij oczy i poczuj chrupiący opór, ciepłego ciasta. Dalej rozpływający się, jeszcze ciepły ser, niczym lekko rozkołysane jezioro. A w nim pełnia barw, smaków i aromatów. Podczas kulinarnego dryfu natkniesz się na delikatność szynki, słodkość pomidora, goryczkę oliwki(...)KLIKNIJ po przepis :) JAK PRZYGOTOWAĆ GUACAMOLE Podam Wam też bardzo szybki i prosty pomysł na domowe tortille. Z podanych proporcji wyjdą nam 2 placki. Składniki : 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano. Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wodę lub podsypujemy ciasto mąką, tak by ciasto
Mój Smak na Życieprzepis na prosty chlebek, od którego nie będziecie mogli się oderwać lub będziecie wyrywać go sobie z rąk ;) Szybki i nieskomplikowany, otwarty na dodatki z orzechów, kawałków czekolady lub innych owoców. Pomysł ja wniosłam do kuchni, wykonanie tego chlebka, należało do siostry. To co, może na niedzielę zapraszam do Nas na słodkie śniadanie? ;) Składniki 3 dojrzałe, rozgniecione banany 2 szklanki(...)roztopione masło z cukrem. Następnie dodać roztrzepane jajka, rozgniecione banany i wymieszać. Przelać masę do miski z mąką, wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec przez ok. 1 godzinę. Smacznego
pink envelopeburgery rybne i bułki. Burgery właściwie nie wymagają smażenia, a ciasto na bułki nie musi rosnąć. Całe danie zrobisz w 20-25 minut Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Burgery rybne, które dzisiaj prezentujemy, to genialnie prosty sposób na zrobienie szybkich kotletów np. z resztek ryby jakie zostały w lodówce. Może to być ryba pieczona(...)drożdży, a proszek do pieczenia, czyli wypiekane są z tzw. mąki samorosnącej. Jeśli jest to twoje pierwsze spotkanie z mąką samorosnącą, to nie zdziw się, że w trakcie wyrabiania ciasto jest kluchowate, gliniaste i w niczym nie przypomina gładkiego ciasta drożdżowego. Ale nic to, pozory mylą. Błyskawiczne bułki hamburgerowe po wstawieniu do piekarnika zmienią się nie do poznania
Niedzielny kucharzBłyskawiczny i chrupiący mini wypiek, który skusi niejednego smakosza! A to dlatego, że ciasteczka: są niebywale szybkie i proste w wykonaniu, ze składników łatwo dostępnych, smakują wszystkim, jest na nie kilkanaście możliwości. Do ciasteczek można dodać dowolny dżem, konfiturę, powidła, twaróg z cukrem waniliowym lub ulubioną marmoladę smakową. Polecam do popołudniowej kawy, przy dobrym towarzystwie, do celebracji chwil i zabawnych(...)rozmów Ciastka są pyszne, wręcz uzależniają, cieszą oko i podniebienie. Wystudzone posypcie cukrem pudrem. Ciasteczka z marmoladą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżeczek marmolady, u mnie wieloowocowa o smaku różanym 1 małe jajko do posypania cukier puder PRZYGOTOWANIE: Jajko roztrzepuję widelcem w szklance. Ciasto rozkładam na blacie kuchennym, kroję na równej wielkości kwadraty. Na każdy kwadrat układam łyżeczkę marmolady
Zasmakuj KuchniPyszne, bezglutenowe ciasto z cukinii z dodatkiem marchewki. Bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne. Aromatyczne, wilgotne, pachnące korzeniami. Dzieciaki wsuwały aż miło :) Nie jest zbyt słodkie, nie kruszy się i po 2 dniach nadal jest bardzo smaczne :) Proste i szybkie w wykonaniu, nie wymaga użycia miksera. Inspiracja od Pincake z bloga Trochę inna cukiernia. SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki startej cukinii(...)wymieszaj mąki z sodą i przyprawami, a następnie dodaj mleko, oliwę , miód i wymieszaj - wystarczy drewnianą łyżką. Cukinię dobrze odciśnij z wody i dodaj wraz ze starta marchewką do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę. Piecz do tzw. suchego patyczka. ciasto studź
Kuchnia bezglutenowa